Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館 > 照相館研習區

主題工具 顯示模式
舊 06-21-05, 02:14 PM   #126
q^__^p
God of Gamer
Hobby收集者

註冊日期: Dec 2002
第一次在GAF照相館分享,多多指教!

非常感謝KKH版大及米王兄的實圖教學
自己也著手造了個燈箱,模式都是跟隨兩位大大的,另外加上"公插"使燈箱變成可脫式以方便存放及提高靈活性

(鑑於本身對電子不熟悉,亦花了不少時間去探求這方案)

實驗圖:

q^__^p 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-22-05, 01:50 PM   #127
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

註冊日期: Dec 2001
歡迎加入窮人燈箱行列!

燈箱前面沒加牛油紙?

這幾張照片看起來不像一個光源呢.
KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-22-05, 02:20 PM   #128
NexTony
ヴェイン様~

註冊日期: May 2002
3DS Friend Code5198 2663 6984
XBox Live GamertagJumpTiger
strike好明顯 (定impluse XD?

影係右邊
但光係左邊 a

F/GO 834697628
NexTony 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-22-05, 07:44 PM   #129
q^__^p
Hobby收集者

引用:
作者: KKH
歡迎加入窮人燈箱行列!
燈箱前面沒加牛油紙?
這幾張照片看起來不像一個光源呢.
thanks KKH版大
對呀,影相時沒用牛油紙,不過今日加了一張在燈箱前
上圖是用了兩個光源,左邊的是燈箱,右邊的則配射燈,遲下有時間可能會多造一個燈箱呢
引用:
作者: Roy Mustang
strike好明顯 (定impluse XD?
影係右邊
但光係左邊 a
對啊,那是Strike~
q^__^p 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-03-05, 12:28 AM   #130
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

只用一個光源製做 dramatic feel (人家咇咇鞋殺手嘛!).
鼻尖右面的陰影儘量做深一點.
右邊補光, 喇叭, 髮腳, 絲帶不能全黑, 但又不能太光. (雖然我覺得喇叭再光一點更好... )
刀要夠光不用說了.
再找一個合適的角度和 pose, 頭部 tilt 的角度做出側目而視的神態, 身體拍側身強調 leaning forward 的感覺.

我就玩左好耐 .... work 唔 work 呢?

此篇文章於 07-03-05 03:05 AM 被 KKH 編輯。
舊 07-10-05, 09:50 PM   #131
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

正正經經影... 2 x lightboxes + reflectors everywhere

Dramatic 少少... 1 x lightbox + 2 x reflectors on the right

有少少過火... 不過我喜歡半邊面陰影的效果... 1 x lightbox + 2 x reflectors on the left
舊 07-11-05, 11:58 PM   #132
大雄
卡啦騷

註冊日期: Jul 2002
XBox Live Gamertagkalaso
今日岩岩做左個POOR MAN LIGHT BOX

但未買牛油紙同背景咭紙 唯有用住A4 紙+ 爛鬼海報背先啦 真正POOR

不過質素唔滿意既..請問係咪應該用慢D 快門 + 關晒房既光管只用燈箱光呢?

以下4張SAMPLE 分別用左CANON S70 同P記FZ5 影

另外我想問下點樣做個黑色邊既白相框呢

::卡啦騷 Album::

講多無謂,一步到位

此篇文章於 07-12-05 12:13 AM 被 大雄 編輯。
大雄 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-12-05, 10:16 PM   #133
KTN
Banned 0.95 Century Moderator
~♡

註冊日期: Mar 2002
我只懂這個做法

PS>>開相>>right click>>canvas size...>>tick relative>>
數值自便>>canvas extension color先白後黑

>>另外我想問下點樣做個黑色邊既白相框呢

舊 07-14-05, 02:38 AM   #134
煙草 13
Senior Gamer

註冊日期: Dec 2003
XBox Live Gamertagmrintro13
引用:
作者: 大雄
不過質素唔滿意既..請問係咪應該用關晒房既光管只用燈箱光呢?
i think YES
寧願自己做多個細 lightbox 補面口+ 一個打背景 + 反光板 + 旗板, D 光源易控制好多
好似你個紅叮噹後腦o個 pat 反光... 就應該用旗板遮一遮了
同埋間房少少光都唔好俾佢有, 唔係一漏光就會好怪
煙草 13 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-14-05, 05:04 PM   #135
大雄
卡啦騷

註冊日期: Jul 2002
XBox Live Gamertagkalaso
引用:
作者: 煙草 13
i think YES
寧願自己做多個細 lightbox 補面口+ 一個打背景 + 反光板 + 旗板, D 光源易控制好多
好似你個紅叮噹後腦o個 pat 反光... 就應該用旗板遮一遮了
同埋間房少少光都唔好俾佢有, 唔係一漏光就會好怪

我上面D 相係關晒燈影架~

咩係旗板呀?

::卡啦騷 Album::

講多無謂,一步到位
大雄 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-15-05, 02:11 AM   #136
煙草 13
Senior Gamer

註冊日期: Dec 2003
XBox Live Gamertagmrintro13
http://gallery.ivorlo.hk/displayimag...lbum=84&pos=13

旗板s !

我諗平平o地用幾層黑紙都做到?
煙草 13 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-17-05, 12:03 AM   #137
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

關掉房間的燈, 只用燈箱和反光板, 反而比較容易控制反差...

拍金屬玻璃之類, 用黑色反光板來加 contrast 和塑造輪廓都幾有用!
舊 07-17-05, 10:20 PM   #138
apache
Crazy Gamer
奮戰中的蘿莉星人

註冊日期: Dec 2004
引用:
作者: KTN
>>另外我想問下點樣做個黑色邊既白相框呢
加白相框再和黑相框,isn't ?
我自己係咁樣整。

Album-> https://www.facebook.com/apache.oscar
Xanga-> http://www.xanga.com/oscarapache
apache 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-21-05, 06:04 PM   #139
Crazy Gamer
☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻

註冊日期: Feb 2004
我用屋企個床頭燈試影

想問吓你地d 燈泡係 幾多"火"?

舊 07-24-05, 02:21 AM   #140
Robot-12412
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2002
又一窮人加入~

叮噹個張影黎影去唔係暗就係黃
搞o左好耐先知 set 錯白平衡
(部Z4用咁耐今次先係第一次用呢D feature )

之後改返,順便再加多塊反光板係頂
但係個背景仲係覺得黃黃地 (是錯覺嗎)
而且唔知係唔係個壇 set 得唔好,每張上面兩隻角都變黑o左

Robot-12412 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-24-05, 10:31 PM   #141
我是菜鳥
Crazy Gamer

註冊日期: Sep 2003

用左一支閃燈
相機係Ricoh RR30

Newbie Album

GAForum 門市部
旺角先達廣場2樓S56號舖
我是菜鳥 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-25-05, 09:50 PM   #142
syncmaster
六番隊副隊長

各位版友實在太厲害la

小弟膽粗粗都想整個嚟用下,唔知各位大大對於物料選購,使用及組裝有咩提點及心得呢

是緣是情是童真還是意外
有淚有罪有付出還有忍耐
syncmaster 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-25-05, 10:49 PM   #143
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

歡迎大家加入窮人行列!

個人意見...

A4 紙箱的大小比較方便搬運.
錫紙一定要摺皺拉開再貼上紙箱效果才好.
前面的牛油紙蓋造成 removable 比較方便... (如果燈泡掉入箱內... )
慳電膽比較安全.

當然也可以參考一下前面幾版有數位癮君子的造箱方法...

此篇文章於 07-26-05 12:11 AM 被 KKH 編輯。
舊 07-26-05, 01:44 PM   #144
syncmaster
六番隊副隊長

引用:
歡迎大家加入窮人行列!

個人意見...

A4 紙箱的大小比較方便搬運.
錫紙一定要摺皺拉開再貼上紙箱效果才好.
前面的牛油紙蓋造成 removable 比較方便... (如果燈泡掉入箱內... )
慳電膽比較安全.

當然也可以參考一下前面幾版有數位癮君子的造箱方法...
感謝提點

今個夏天重點任務!!!

希望完成後有幾會影幾張向各位獻醜

是緣是情是童真還是意外
有淚有罪有付出還有忍耐
syncmaster 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-29-05, 10:31 PM   #145
Viorate
Junior Member
漢人..

註冊日期: Apr 2005
先 多謝KKH
這個topic學到不少
小弟忍唔住亦做了兩個light box

作品...

角位常常影到黑...why..?

舊 07-31-05, 12:02 PM   #146
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

歡迎~ 歡迎~~

這個牛油紙蓋很不錯呢.

澄乃 和 Saber 的黑角, 相信是因為燈箱的擺放角度 (面向中間, 跟背景紙平行), 所以不夠光線打在背景紙上吧. 或者試試把燈箱的角度斜向背景紙多一點, 看看效果如何?

Belldandy 的光線好漂亮. 捕捉 Saber 的角度很有神韻. (本來不打算入這隻 Saber, 現在有點心動. )
舊 07-31-05, 05:30 PM   #147
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

註冊日期: Sep 2004
貧窮新手加入窮人燈箱行列~
今晚再試多幾張~

ビスケット 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-31-05, 09:38 PM   #148
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

恭喜~ 恭喜~~

OMG! PINKY 紙箱?!

夾夾燈有創意耶! 效果不錯呢~~

做左反光板未?
舊 07-31-05, 09:46 PM   #149
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

註冊日期: Sep 2004
引用:
恭喜~ 恭喜~~

OMG! PINKY 紙箱?!

夾夾燈有創意耶! 效果不錯呢~~

做左反光板未?
影PINKY當然係用PINKY紙箱啦
反光板試過用同個Light Box差唔多大o既白色膠板做~
但好似冇咩效果~
ビスケット 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-31-05, 10:09 PM   #150
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

反光板的效果比較 subtle, 不會很明顯... 用來補光卻十分有用啊.

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
魔幻迷宮&爐邊故事 IDGAF Neo Entertainment TREND 22 08-18-04 12:55 AM

現在的時間是 02:53 PM

手機版 | APP版