Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Entertainment TREND

主題工具 顯示模式
舊 11-21-16, 11:06 PM   #26
gingq7
God of Gamer

註冊日期: May 2008
Ford講到咁, 和光明正大話比人知係佢殺左大姐已無分別

黑衣人越講越似係Logan
gingq7 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-22-16, 09:21 AM   #27
肉羊哩咖
griffin611

第八話之幾危

1. 福博士咁玩班納, 除咗表示佢有幾變態之外, 又點? 班納被指使去殺個女下屬, 又無講點解要咁做喎~ 佢嘅記憶被消, 已經引起保安阿頭嘅疑心(死旗); 個董事代表好揀唔揀揀女主腳前老豆出去, 實出事
2. QA 前阿頭搵到條屍, 咁無得玩替身; 福博士咁講, 擺明知佢同董事局壇嘢
3. 黑妓今集玩得好開心, 但係又話要組支軍隊, 無發生, 又話又走出去, 又無件事; 仲要畀人捉走咗,咁點啫?
4. 個賤執屍人支旗完成, 但係咪死得?
5. 好似好危嘅係黑衣人, 佢講咗佢少少個身世, 又畀人圍, 啫係咪去到Arnold's Game?
6. 真係好危嘅係威廉呢一對, 女主角記返好耐以前嘅嘢, 仲去到福博士諗住玩新故仔個教堂, 又諗起好似係早期個場咁款~ 而佢畀賤同事搵到, 人,可以殺另一個人噃~

此篇文章於 11-22-16 10:01 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-22-16, 05:39 PM   #28
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
咦,根據第8集開場Dr.Ford的對白,
如果我無理解錯,似乎佢的舊拍檔Arnold,
其實同Bernard一樣都係Dr.Ford創造出嚟?,
係高階過其他Host的助手,可以用聲控指令其他Host、編輯性格及技能等~!

(但個故事會唔會反過來,Arnold先係maker=神,
Dr.Ford先係高階Host,曾經智能叛想變做人,,宜家再做神…)

咁宜家本身已經係"解鎖版"Host的Maeve,再做一次'出廠設定"還原返Arnold版提供的隱藏功能,
地位及技能應該同Bernard屬同級都係有聲控及編輯其他Host的能力,
咁睇過個故事走勢應該都係兩位聯手搞智能叛變果類劇情吧?

根據Man in Black自白,佢自己係真實世界係一個表面上的大好人,
但?到Westworld先表露到自己的黑暗面…性格分裂到老婆都頂佢唔順去自殺!
(咁佢個慈善/企業家背景,聽起嚟幾似William同Logan個妹的政治婚姻之後會發生的事咁喎)

"Dolores舊爸爸"洗腦後變?Delos高層用的大容量流動HDD…唔知點帶走果35年來的重要Data了?

今集穿插形式咁講返Dolores及Maeve的真實過去,
似乎已經可以確定個故事係有多條不同時間線的故事係度進行緊,
如果當中無角色係被植入了假記憶,根據佢哋的經歷,個時間順序可能係:

1.Westworld籌備開幕初期,(即係約35年前)
有白色教堂園區,班Host仲訓練緊,
包括Dolores、Maeve及之後係"高鐵"樂園入口位置接待過William的金髮女,
Dr.Ford年輕版回憶片段同樣有出現過類似畫面~!

2.William及Logan到訪時期,
Dolores及William再到訪時,白色教堂園區已廢棄,
Dolores記起該區曾出現過清場式大屠殺畫面!
因為"高鐵"樂園入口的金髮女,我覺得呢段應該遲過樂園開幕先

3.Maeve被設定為母親角色有個囡的時期,
最終被Man in Black殺害之後出現異常,
Bernard及Dr.Ford有份再調整Maeve(變紅衣妓女?),
之前有提Bernard大約十年前開始到樂園工作,
咁呢段最少應該係樂園籌備開幕後25年或更後的時期吧?

4.Maeve被設定為紅衣妓女及Delos高層到訪時期,
Dolores聲控把Maeve變"解鎖版"
Man in Black及Teddy去搵Maze,
Dr.Ford同Man in Black有過正面接觸!

此篇文章於 11-22-16 05:48 PM 被 IDGAF 編輯。
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-23-16, 01:07 PM   #29
liar
Game Master

註冊日期: Sep 2006
PSN  IDLastcoin
XBox Live Gamertagbbconlinenews
Bernard條靚未死吧,死左都唔應該關佢事,條靚發現左既係董事會果邊既痛腳,道理上係Ford勢力既棋子。不過佢而家好有可能同第三勢力有接觸?

最近幾集D ai同編程既表現開始唔合理,班ai週地走都無人去跟,原來明明有少少行為唔同都幾個部門既人去查。

霍金斯d戲真係好到得人驚,導演並配合到佢。第七集殺CEO之前果d單人境頭,殺氣重到我大氣都唔敢唞。而家套劇d劇情線開始亂,惟獨Ford果條真係比霍金斯帶到唔追唔得。

其實套劇借ai探討靈魂,所以d ai對七情六慾有特殊反應,算係高性能版既人類。但我諗真正既ai對人類黎講應該係神一樣既存在,思考行為完全異於地球生物。
Ford話Arnold當年設計靈魂金字塔時頂端重未搵到方案,應該係套劇既一大迷團。。。希望唔使等五季先講到啦。。。。

舊 11-23-16, 02:16 PM   #30
PiroPiro
Crazy Gamer
變種哈士奇

註冊日期: Aug 2003
XBox Live Gamertagpirotase
引用:
作者: liar 查看文章
Bernard條靚未死吧,死左都唔應該關佢事,條靚發現左既係董事會果邊既痛腳,道理上係Ford勢力既棋子。不過佢而家好有可能同第三勢力有接觸?

最近幾集D ai同編程既表現開始唔合理,班ai週地走都無人去跟,原來明明有少少行為唔同都幾個部門既人去查。

霍金斯d戲真係好到得人驚,導演並配合到佢。第七集殺CEO之前果d單人境頭,殺氣重到我大氣都唔敢唞。而家套劇d劇情線開始亂,惟獨Ford果條真係比霍金斯帶到唔追唔得。

其實套劇借ai探討靈魂,所以d ai對七情六慾有特殊反應,算係高性能版既人類。但我諗真正既ai對人類黎講應該係神一樣既存在,思考行為完全異於地球生物。
Ford話Arnold當年設計靈魂金字塔時頂端重未搵到方案,應該係套劇既一大迷團。。。希望唔使等五季先講到啦。。。。
Bernard條靚應該死左了...仲係比 Bernard 親手殺的...
因為係 Bernard 問 Ford 你仲有冇用我來殺其他人 ,Ford答佢冇
但 Bernard 腦中就閃現佢殺死個手下既影像
暗示 Ford 又用來Memory Erase 來令 Bernard 忘記
PiroPiro 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-23-16, 02:53 PM   #31
肉羊哩咖
griffin611

其實咩推測同理論都似係啱,因為個故仔仲唔係好完整得嚟,各條線又唔多連貫(至少無好實在嘅嘢去連埋),太多嘢仲未 resolve 到,主要角式除咗福博士同黑妓女之外,唔係好知實在想點;好似女主腳今隻返到「家鄉」轉頭又唔知做乜又走人,啫係想點?好難投入啲角式度。

可能拎呢部同Stranger Things比唔公平,完咗S1再講。

舊 11-23-16, 04:47 PM   #32
gingq7

-DEL-
舊 11-23-16, 04:48 PM   #33
gingq7

引用:
作者: LEGOCAPTOR 查看文章
2.William及Logan到訪時期,
Dolores及William再到訪時,白色教堂園區已廢棄,
Dolores記起該區曾出現過清場式大屠殺畫面!
因為"高鐵"樂園入口的金髮女,我覺得呢段應該遲過樂園開幕先
引用:
其實AI亂打人和無人理只會發生喺 William線 和 黑衣人線,
加上呢兩條時間線d AI太"真",
所以我在上一頁估呢兩條時間線應該唔係主線(Ford vs Board)之前, 而係主線之後
舊 11-24-16, 10:45 AM   #34
Sito
Ultimate Gamer
人修羅

註冊日期: Mar 2011
博士做嘢咁周詳,會唔會容許公園的武裝力量响人地手上,加上有講過host天生設計更容易了解人類,保安阿頭話知道Bernard 同女高層有感情,我估保安阿頭都係host
Sito 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-24-16, 01:03 PM   #35
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: Sito 查看文章
博士做嘢咁周詳,會唔會容許公園的武裝力量响人地手上,加上有講過host天生設計更容易了解人類,保安阿頭話知道Bernard 同女高層有感情,我估保安阿頭都係host
甚至有論認為連福博士都係安卓嚟(咁唔爭在講埋成個後台都係)

所有嘢都係 Arnold (死)後面搞嘅鬼嚟~~~

舊 11-24-16, 05:29 PM   #36
liar
Game Master

XBox Live Gamertagbbconlinenews
引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
甚至有論認為連福博士都係安卓嚟(咁唔爭在講埋成個後台都係)

所有嘢都係 Arnold (死)後面搞嘅鬼嚟~~~
咁死啦,食著條水講落去全人類都可以係host.者係平時D神神怪怪都係比我地d邏輯過濾左,就算比個外星人企定定係我地面前,都唔會覺得有任何意義

舊 11-24-16, 05:44 PM   #37
liar
Game Master

引用:
作者: gingq7 查看文章
其實AI亂打人和無人理只會發生喺 William線 和 黑衣人線,
加上呢兩條時間線d AI太"真",
所以我在上一頁估呢兩條時間線應該唔係主線(Ford vs Board)之前, 而係主線之後
William線而家都唔知係真定夢遊,30年前定30年後.我無記錯中間紅色間房果度有人提過女主角off script,但果時保安主管講左話係去陪客所以無人理,但而家真係唔知追個係人邊個係鬼...
...anyway,時間線真係玩到好亂,D人得閒又發下白日夢,真心想追劇情要死唔少腦細胞.

舊 11-24-16, 11:05 PM   #38
肉羊哩咖
griffin611

引用:
咁死啦,食著條水講落去全人類都可以係host.者係平時D神神怪怪都係比我地d邏輯過濾左,就算比個外星人企定定係我地面前,都唔會覺得有任何意義
咁本人無限上綱啫,咁都死咗兩件真人啦。

而安卓要走出去都唔係咁易,身上有自爆裝置,仲要有好多安卓合力先得(咁講),福博士還是有無未知力放水,但斷估真係畀佢哋走到出去個樂園,會發現根本無處可去⋯⋯

咪住,有自爆裝置嘅,咁個總編劇點帶走件自走 hard disk 出去?!

舊 11-28-16, 11:24 PM   #39
IDGAF
The One

第9集真係劇力萬鈞…
同時資訊量都好大,一下子唔係好消化到囉~!

EP1-8,多條時間線同時進行,確定~!

Dolores果條故事線基本上係貫穿多條時間線,只係佢的記憶錯亂,觀眾都好難跟到…

Arnold真係死一次都未夠…Dr.Ford真係好小氣囉~!
Bernard最慘,死完又假記憶新身份番生,尋回自我後又要死了…

比較在意的係Logan手上Logan妹妹=William未婚妻張相,點解會影響到"Dolores舊爸爸",
引發之後一連串的事件…
但張相到"Dolores舊爸爸"執到的時候已經係好多年之後的事~!

開始懷疑樂團後台控制室,目前已經發展到係大部份都係類似Bernard的高階Host,
唔係點解對有同事頻頻出事死亡或失去聯絡一事不聞不問~!
Security阿頭一去查即出事~!

舊 11-29-16, 08:57 AM   #40
肉羊哩咖
griffin611

S01E09

1. 終於啲嘢開始串埋;如果集集咁上下,唔會咁吐糟法
2. 女主腳條線確定有兩個(起碼),同威廉嘅係過去(機械身體),另一條係現在(見黑衣人),仲有啲係仲舊嘅記憶,好似玩緊Memento;原來真係佢殺咗 Arnold;咁佢係咪去到咗迷宮嘅中心?
3. 黑衣人就係現在,不過佢都去到迷宮個中心,佢個遊戲係死得人,咁係好明顥唔係福博士嘅遊戲,而佢去到個教堂,係咪佢都搵到迷宮中心?見女主腳個反應,佢未必係威廉
4. 威廉正式同勞根反枱,但係威記可能死得?張相係第一話尾嗰張,應該有事件關連
5. 黑人妓女繼續「招兵」,短但繼嬻係最正,但得兩丁友,下隻係咪超展開?照福博士個講法:出去?無用噃?!保安阿頭應該死得
6. (最精彩緊係最後講)福博士同班納鬥法,係最多戲而又最緊要;
—班納係 Arnold 嘅複制人
—福博士搞咁多嘢係因為要個有實力嘅人幫佢手搞「新故仔」,但都無話你知係乜
—當年福博士同 Arnold 好唔啱牙,因係 Arnold 唔止要班安卓覺醒,仲想放佢出去,阻住福博士做神
—啲聲真係 Arnold 搞嘅鬼嚟,福博士可能亦都知係咩事,借呢樣嘢另有企圖,亦幫到佢做班納出嚟
—都係無講班納點解要殺佢女下屬,仲用佢啲嘢嘅做緊某一啲嘢
—人類去到嗰陣已經令全部(?)物種滅絕
—一個有智慧嘅嘢見佢個自己個思考嘅結構同運作,應該好震撼下,呢度輕輕帶過
—因為班納只係個工具;佢「自殺」完又會清洗咗記憶而重生;佢應唔止一次知個真相
—好多時間嘥咗去認知班納啲記憶其實係假,可以爆多少少嘢
—福博士真係好鬼死變態,有預感反而佢未必係最終 boss

此篇文章於 11-29-16 09:08 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 11-29-16, 09:01 AM   #41
肉羊哩咖
griffin611

---del---

舊 11-29-16, 11:37 AM   #42
IDGAF
The One

睇下集季度大結局預告,
應該會用These Violent Delights Have Violent Ends呢個主題首尾呼應返全劇~!
唔知第二季會唔會好似American Horror Story咁用返同一班演員係大不同的故事背景下演不同的角色呢?
既然舊版電影除了西部牛仔之外仲有古羅馬、中世紀等世界觀的主題樂園存在~!

“New Narrative” - Episode 10 Preview: Westworld (HBO)

https://www.youtube.com/watch?v=kjQVFTpp0U8

The Truth About Bernard: Westworld (HBO)

https://www.youtube.com/watch?v=r4_st6ZzU6M

舊 11-29-16, 03:16 PM   #43
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: LEGOCAPTOR 查看文章
睇下集季度大結局預告,
應該會用These Violent Delights Have Violent Ends呢個主題首尾呼應返全劇~!
唔知第二季會唔會好似American Horror Story咁用返同一班演員係大不同的故事背景下演不同的角色呢?
未完唔亂估;個故仔有好多方向可以去;但呢度係又唔係班安卓追殺班遊客,死嘅真人可能一隻手數晒。 個世界觀唔明顯,等佢最收尾露到幾多先。

舊 11-29-16, 07:24 PM   #44
PiroPiro
Crazy Gamer
變種哈士奇

第9 集繼續爆

果然 Benard 就係 Arnold 既複製本 .... 咁先解到佢點解咁特別
不過對其他host 有效既語音指令對佢居然都有效 ...
咁之前佢幫or 睇d host 做測試 好有可能自己都中招

Dolres 線依然比較亂 ... 佢既記憶仲係跳下跳下
不過証明到係佢殺死 Arnold 呢樣應該好清楚

Teddy 又又死 , 但原來佢先係果個傳說中既殺人魔!?

Man in black 果然係board member 不過對運作既事一d 興趣都冇 .... 只係一心追求maze .... 但呢次差d 比隻馬吊死 ...定係 女管理人會救佢? 所以都係唔會死
舊 11-29-16, 10:37 PM   #45
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: PiroPiro 查看文章
Teddy 又又死 , 但原來佢先係果個傳說中既殺人魔!
佢個記憶被搞亂咗(福博士?)

佢殺人個鎮係咪又係個教堂嗰個?咁佢同黑衣人分開咗,又死咗去邊?點解黑衣人一甩難就跳到去個教堂?!

舊 11-30-16, 08:32 AM   #46
肉羊哩咖
griffin611

其實黑人妓女(死始終都記唔到個名),為咪 Westworld 嘅 Root姐? 兩位好似

1. 又醒, 又堅毅
2. 敢愛敢做
3. 好高嘅 hacking 技巧: 一個 hack 成個 Westworld 玩法, 另一個 hack 電腦
4. 都知道一個鮮為人知嘅秘密, 亦係為咗一個「崇高」 嘅理想, 不擇手段; 一個要「自由」, 一個要「解放」 The Machine

舊 11-30-16, 09:18 AM   #47
PiroPiro
Crazy Gamer
變種哈士奇

引用:
其實黑人妓女(死始終都記唔到個名),為咪 Westworld 嘅 Root姐? 兩位好似

1. 又醒, 又堅毅
2. 敢愛敢做
3. 好高嘅 hacking 技巧: 一個 hack 成個 Westworld 玩法, 另一個 hack 電腦
4. 都知道一個鮮為人知嘅秘密, 亦係為咗一個「崇高」 嘅理想, 不擇手段; 一個要「自由」, 一個要「解放」 The Machine
暫時來講同 Root 既層次仲有好一段距離...
而且 Root 最好睇既地方係佢由邪轉正既轉變~
呢樣野 Marve (??) 應該未會發生... 因為個背景唔同...
Westworld 入面真係分唔到忠奸啊~
舊 11-30-16, 10:53 AM   #48
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: PiroPiro 查看文章
暫時來講同 Root 既層次仲有好一段距離...
而且 Root 最好睇既地方係佢由邪轉正既轉變~
呢樣野 Marve (??) 應該未會發生... 因為個背景唔同...
Westworld 入面真係分唔到忠奸啊~
咁當然, 人哋有成五季時間去演化, 呢度連九份之一都無。

Westworld 入面真係分唔到忠奸(除咗福博士), 其實除咗 Maeve 之外,班主要腳式做嘅嘢唔太清楚,同目的你都唔知為乜,就好難認同, 咁搞啲觀眾會好抽離下。

另外, ROOT 第一二季表演出嚟嘅,係對主角嘅好對手;但呢度,啲後台死Q晒班觀眾都唔會可憐佢哋咯。

此篇文章於 11-30-16 10:57 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 12-05-16, 01:53 PM   #49
肉羊哩咖
griffin611

第一季完(已知):

1. 威記就係MIB
2. 福博士真係幕後「黑手」,但佢係想放晒班安卓;不過最後都要死
3. 仲有其他主題嘅樂園存在(武士世界?),而Maeve正要搵返佢個「女」
4. 仲有好有細謎未解

此篇文章於 12-05-16 03:02 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 12-05-16, 03:24 PM   #50
PiroPiro
Crazy Gamer
變種哈士奇

引用:
第一季完(已知):

1. 威記就係MIB
2. 福博士真係幕後「黑手」,但佢係想放晒班安卓;不過最後都要死
3. 仲有其他主題嘅樂園存在(武士世界?),而Maeve正要搵返佢個「女」
4. 仲有好有細謎未解
跟返原作仲有中世紀,同羅馬世界...咁就可以有排出

我未睇第十集 tim

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
NBA 討論區 VOL. 16 - CLOSED - 請到 NBA 討論區 VOL. 17 繼續討論 阿聰 體育版 1000 01-11-07 11:07 AM
[飲食討論]餅乾討論~任何餅乾都入黎討論啦~ 洛杉磯市長 飲食版 40 09-28-06 07:56 PM
[飲食討論] 食物營養討論區 boss 飲食版 40 07-06-06 01:02 PM
NBA 討論區 VOL. 11 - 請轉到 NBA 討論區 VOL. 12 繼續討論 阿聰 體育版 1003 01-23-06 01:52 PM
GAF公會討論區(討論會徽中) 小嘉 PC電腦遊戲討論版 116 09-20-02 12:38 AM

現在的時間是 03:57 PM

手機版 | APP版