Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 06-01-16, 11:38 PM   #2601
knight-philip
Ultimate Gamer
カガミ

註冊日期: Oct 2008
引用:
作者: sugihara 查看文章
其實真係要搞清楚呢單同無記啲大陸名係兩樣嘢嚟先…
"我摸你同你被另一個人強姦係兩回事嚟架,點解摸下就咁大反應啫?"
咁?

又要好似學生跳樓咁?
"只係佢抗壓力低一時想唔開,同功課壓力欺凌果D完全冇關"咁?

舊 06-01-16, 11:54 PM   #2602
Eternal Wind
Game Master

註冊日期: Apr 2005
3DS Friend Code1521 7330 2785
其實點解有人覺得台灣譯名就無問題

Hong Kong應該好快會變Xianggang...

184 944 730 H執行 H光迦梨 H覺光埃 H覺劉備 H紅奧
Eternal Wind 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-16, 11:56 PM   #2603
Van仔
Game Master
輸了就課金..

註冊日期: Mar 2006
PSN  IDcocoheha
XBox Live GamertagVan heha
引用:
作者: Eternal Wind 查看文章
其實點解有人覺得台灣譯名就無問題

Hong Kong應該好快會變Xianggang...
因為比卡超在心中 (膠粉 mode
Van仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-16, 01:07 AM   #2604
T.K.
Advance Moderator
很黃很暴力

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDsrwtk
官方譯名如何,大部份人都唔會care
格魯古古加農
大家會叫慘了!廣東話既勇士被不尊重?
你有你譯格魯古古加農,我有我叫勇士cannon
通常唔係咁?
http://hk.gundam.info/products/white...cat=11&bigcat=

健次郎改拳四郎,孟波變返冴羽獠
舊一輩都係自己叫返鍾意果個,亦唔會大鬧叫另一邊既人

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
並將入數紙寫上貨物名稱後,pm給本人
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
T.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-16, 01:28 AM   #2605
mikemike
The One
風見みずほ萬歲!!

註冊日期: Mar 2004
皮卡超米得囉

我乃賤格人人知 中意加腳和鞭屍
我好淆底............世上最可怕的就是無聊人和白痴仔

我は無敵なり、我が屈技にかなうものなし、我が一撃は無敵なり
mikemike 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-16, 02:14 AM   #2606
カガミ

引用:
作者: mikemike 查看文章
皮卡超米得囉
P卡啾/P卡超
因為廣東話的皮都不是"Pi"音
對比多啦A夢用中英夾雜就好

引用:
作者: T.K. 查看文章
官方譯名如何,大部份人都唔會care
格魯古古加農
大家會叫慘了!廣東話既勇士被不尊重?
你有你譯格魯古古加農,我有我叫勇士cannon
通常唔係咁?
http://hk.gundam.info/products/white...cat=11&bigcat=

健次郎改拳四郎,孟波變返冴羽獠
舊一輩都係自己叫返鍾意果個,亦唔會大鬧叫另一邊既人
這想法比著5,6年前就都可以既
但今日個環境唔得囉

講左幾多次唔可以任何事都只抽離單獨去睇
人的記憶(時間)是連續的啊

你咪睇下過多二三十年仲有幾多人記得"叮噹"囉....

BTW你這理由都不會可以為"態度上尊重香港語言文化實際上卻不是"去開脫
是不相干謬誤

舊 06-02-16, 06:26 AM   #2607
david
The One

註冊日期: Mar 2002
引用:
作者: BRA武藏 查看文章
冇錯,改下一樣,改下又一樣
好快就渣都冇剩
時興的慢煮:溫水煮蛙

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-16, 08:48 AM   #2608
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
如果叮噹呢啲作者遺願都要入,唔該大家叫返太空戰艦同戰神渣古,呢啲係官譯來,甚麼白色基地自護號都係唔尊重香港

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-16, 09:58 AM   #2609
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

引用:
作者: knight-philip 查看文章
"我摸你同你被另一個人強姦係兩回事嚟架,點解摸下就咁大反應啫?"
咁?

又要好似學生跳樓咁?
"只係佢抗壓力低一時想唔開,同功課壓力欺凌果D完全冇關"咁?
無記嗰啲係自把自為轉大陸名,叮噹呀比卡超係原作者同版權持有人意思喎,佢哋改名理由亦唔係咩跟黨姓,咁都一樣?

此篇文章於 06-02-16 10:02 AM 被 sugihara 編輯。
舊 06-02-16, 11:08 AM   #2610
Dyhalt Rushifar
God of Gamer
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
如果叮噹呢啲作者遺願都要入,唔該大家叫返太空戰艦同戰神渣古,呢啲係官譯來,甚麼白色基地自護號都係唔尊重香港
「作者遺願大晒呀,過到黎就係我既,我係唔鍾意俾佢改呀!」

舊 06-02-16, 11:31 AM   #2611
Eternal Wind
Game Master

註冊日期: Apr 2005
3DS Friend Code1521 7330 2785
無用港譯例子一堆,不過官方無用敢達/鋼彈譯名用係香港

184 944 730 H執行 H光迦梨 H覺光埃 H覺劉備 H紅奧
Eternal Wind 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-16, 11:42 AM   #2612
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

初代官方港譯:林友德,李阿寶,李大龍,杜劍龍,呢啲先叫深入民心又夠本土
你班友叫乜春布拉度

舊 06-02-16, 11:47 AM   #2613
廢人
The One

註冊日期: Dec 2001
林友德你好野

現在於名單的人仕為: comxxxxxxjp,xenxxxxxx??86
廢人 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-16, 11:55 AM   #2614
魔璃
The One
ちょうじげんアイドル

註冊日期: Jun 2002
PSN  IDRuriHoshino
依家我都系鍾意叫風雷電

\ /
/ \
\(^ω^)/
魔璃 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-16, 11:57 AM   #2615
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
引用:
戰神渣古係9幾年出錄影帶O個間安樂再配音整出黎架,
8幾年無線播O個陣係叫自護號架

舊 06-02-16, 12:13 PM   #2616
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

引用:
作者: Rance 查看文章
戰神渣古係9幾年出錄影帶O個間安樂再配音整出黎架,
8幾年無線播O個陣係叫自護號架
你以為當年無記執得好正咩
z高達阿寶變阿姆尼,馬沙第1集就叫馬沙
近年日本執緊咗先跟足啲咋,有時都係唔理官譯嘅

舊 06-02-16, 12:38 PM   #2617
ALEX CHOW
AUDI SPORT

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDALEX_201225
引用:
作者: 魔璃 查看文章
依家我都系鍾意叫風雷電
<=鍾意叫RIDER KICK

站(2024/03/30)!!!!!
第71屆澳門格蘭披治大賽車!!!!!
少女時代,
Jessica, TWICE, 宇宙少女, 請夏!!!
F1 2024討論區
ALEX CHOW 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-16, 01:10 PM   #2618
カガミ

引用:
無記嗰啲係自把自為轉大陸名,叮噹呀比卡超係原作者同版權持有人意思喎,佢哋改名理由亦唔係咩跟黨姓,咁都一樣?
咪就係"我摸你同你被另一個人強姦係兩回事嚟架,點解摸下就咁大反應啫?"
你做可能根本沒心的
但是受眾不是這樣感受

>佢哋改名理由亦唔係咩跟黨姓
腦補人地腦補?

舊 06-02-16, 01:20 PM   #2619
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

引用:
作者: knight-philip 查看文章
咪就係"我摸你同你被另一個人強姦係兩回事嚟架,點解摸下就咁大反應啫?"
你做可能根本沒心的
但是受眾不是這樣感受

>佢哋改名理由亦唔係咩跟黨姓
腦補人地腦補?
其實你知唔知咩叫原作者......
老實你覺得有邊個對叮噹嘅感情會深過藤子?

咪一路講緊呢單同無記唔同囉...

舊 06-02-16, 02:20 PM   #2620
カガミ

引用:
其實你知唔知咩叫原作者......
老實你覺得有邊個對叮噹嘅感情會深過藤子?

咪一路講緊呢單同無記唔同囉...
又要比個針拮到肉的比喻先得?

比喻:
你個仔最近成日出街就被人打,打到紅哂又喊
你當然心痛啦
剛好有人伸手想碰你個仔
你會唔會即時撞開佢隻手先?理得佢其實想比糖你個仔食啦

舊 06-02-16, 02:28 PM   #2621
神人ではない!新人だ

嘩~完全平行線式討論

舊 06-02-16, 02:43 PM   #2622
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

不如搵人畫個呢單嘢嘅人物關係圖先討論啦

舊 06-02-16, 03:54 PM   #2623
kev00269270
Game Master

註冊日期: Apr 2004
依家先發現雞同鴨講嗎....

一邊係度講保衛粵語
只要是與國語拉得上關係的
都係敵人 / 五毛 / 投共奶共/ ETC
最好笑有人話pokemon組織都係鬼

一邊話作者有權鍾意點改就點改
唔好乜都同政治扯上關係

各位宅男毒男,打機緊要定係保衛自己語言緊要呀?打少鋪機一齊黎遊行啦

------------------------------------------------------------

和平佔中活動被騎劫,我沒有反對,因為我冇參與佔中
港鐵帶樂器活動被騎劫,我沒有反對,因為我不玩樂器
大學畢業典禮被騎劫,我沒有反對,因為我冇讀大學/果間大學
依家我只係想玩pokemon比賽,依家冇得打,已經沒有人替我說話了,因為他們都已經被罵成五毛/投共/內鬼了......

此篇文章於 06-02-16 04:04 PM 被 kev00269270 編輯。
kev00269270 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-16, 04:13 PM   #2624
神人ではない!新人だ

閘住…在下覺得佢奇特唔代表覺得你正常

舊 06-02-16, 04:41 PM   #2625
kev00269270
Game Master

註冊日期: Apr 2004
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
閘住…在下覺得佢奇特唔代表覺得你正常
我唔知我算唔算正常

我個Point好簡單
就係你示威之前,應該攪清楚點解要示威,為左乜去示威
所以我支持反國教同佔中依類目標鮮明既活動
但係唔支持點睇都係為左發洩既初三旺角示威
不過唔關今次事所以唔講咁多

今次任地獄統一名稱
我唔知熱血佢地有冇玩pkm亦唔知佢地理解左幾多
今次新譯名,有70%用原有台灣譯名(ex.皮卡丘)
有25%用新創作(ex.精靈寶可夢)
剩下5%係港譯陸譯之類的

首先任地獄香港有分公司
點解直接去日本領事館呢?
同埋將商業決定和政治扯上關係
比人一種攪唔清事情既感覺

真係比賽既話,估計佢地都會去示威架啦
到時比賽被騎劫硬
任地獄咪想取消左佢囉
反正對佢地黎講多一個麻煩不如少一個麻煩
同埋我地香港人就知班人得把口唔會有乜野實質傷害
日本人鬼知咩
到時有人帶把刀入黎吉傷佢任地獄D員工咪大鑊