Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
1 2 3 4 5 6 7 
日本動漫畫討論版>日本動漫畫版版規&★★acg特殊用語討論★★[注意!!!本版除交流區外,不得在其他貼內供求下載動畫﹑漫畫、Mu
埃及使者 09:31 PM 09-28-07
NICE BOAT點解?
我淨係知係SD衍生出黎

但日文睇唔明
ben wai 12:32 PM 10-11-07
聽說Nice Boat 是美國 2ch 4chan 的人轉SD 11.5 實況,某人的說話,跟著這句便回流到日本了
九里貓 06:07 PM 10-16-07
放催淚彈
同埋 大放閃光彈點解?
Avelcain 11:39 PM 10-24-07
我想問咩叫""蘿白片""? =-=a
House 11:40 PM 10-24-07
作者: funnyfun:
我想問咩叫""蘿白片""? =-=a
ROBOT
House 11:41 PM 10-24-07
作者: 秘銀:
ネタ是不是還有類似「惡搞」的意思?
我看絕望先生的討論帖好像是這樣用的.
ネタ日語解劇情
引申為劇透
6eo 01:20 AM 12-19-07
其實一直想問 RP 的意思是什麼?

不知是不是動漫用語, 但常在國內/台灣的討論版看到
Avelcain 12:46 PM 12-27-07
我想問下咩叫「腦殘」?

有冇咩出處之類? a
九里貓 08:18 PM 01-28-08
作者: 九里貓:
放催淚彈
同埋 大放閃光彈點解?
成三個月都冇人answer
relight 08:15 PM 01-30-08
成三個月都冇人answer
照字面咁解就得

催淚彈 = 整到你想喊既野 (如air)
閃光彈 = 覺得好刺眼既野,多數指情侶或show野 (如萌狼+純情商人)
九里貓 09:31 PM 01-31-08
作者: relight:
照字面咁解就得

催淚彈 = 整到你想喊既野 (如air)
閃光彈 = 覺得好刺眼既野,多數指情侶或show野 (如萌狼+純情商人)
我重以為閃光彈係透劇tim
Master 11:16 PM 02-24-08
睇以前的POST
大約好似開後宮會比人叫人粉
難道係d人妒忌而產生的語詞?
有無人可以比到個正確解釋?
虛空使者 11:25 PM 02-24-08
作者: Master:
睇以前的POST
大約好似開後宮會比人叫人粉
難道係d人妒忌而產生的語詞?
有無人可以比到個正確解釋?
我小學時
miss教我,人渣都不如既人叫人粉
因為人渣還好,起碼仲有d渣可以剩
而人粉就係人渣中既人渣,要拎黎磨粉
秘銀 11:39 PM 04-11-08
作者: House:
ネタ日語解劇情
引申為劇透
那與「下ネタ」、「声優ネタ」等中的ネタ是同一個詞嗎?
怎樣引申出來的....
十一月 02:51 AM 05-24-08
作者: iamleoluk:
成日都想知, 日本呢d密碼係點用?

日本大部份手提電話都有讀Bar code的機能,開啟該機能,將鏡頭對正密碼圖然後拍照,就會自動連接去相關website或下戴相關date。
greatultraman 08:10 AM 05-26-08
想問下ヤンデレ同クルデレ呢兩個用語有無比較普遍的中文譯名?
ヤンデレ病嬌?
クルデレ冷嬌?
Mebius 12:00 AM 02-10-09
作者: 秘銀:
那與「下ネタ」、「声優ネタ」等中的ネタ是同一個詞嗎?
怎樣引申出來的....
ネタ可以解笑料,題材之類的
下ネタ是H笑話之類,声優ネタ是與声優有關的題材之類的東西
末日幽靈 04:36 AM 03-29-09
ネタ解材料,題材
ネタバレ才是劇透,只是絕大多數人在用時都會簡稱為ネタ(尤其華語圈
仕掛け(ネタ)が事前にわかってしまうこと。公開直後に発表される映画論評に,物語の結末が書かれている状態など。「−注意」

ヤンデレ比較常見的是壞嬌,因為病會和"病気"屬性搞混
クルデレ本身就少見,也沒有統一名字,你要叫冷嬌還是酷嬌都沒差,就怕沒人明

RP是指"人品"
是大陸用語,港台不是沒有,但比較少人用
"人品問題"相若於港式用語中的"樣既問題"
ben wai 03:24 AM 05-29-09
作者: greatultraman:
想問下ヤンデレ同クルデレ呢兩個用語有無比較普遍的中文譯名?
ヤンデレ病嬌?
クルデレ冷嬌?
上面的係成個睇 病態的嬌
其餘都左表右裡

另外也有相加成分
Squall-Lucifer 12:27 PM 07-01-09
BONUS TRACK
13. 思い出はおっくせんまん!(JAM Project version)/JAM Project

求這一首歌,謝。
蚊蚊 03:25 AM 11-29-09
請問...熱鬥小馬個作者津野丸係咪係07年出左熱鬥小馬續篇漫畫??
好似係講黃金藏個外甥既故事.....
e加好似係jump連載緊,我想知邊度有得睇中文版呀??
http://www.s-manga.net/title/taiyonomakibaoh.html
6eo 01:26 AM 01-01-10
成日見到 (ry
究竟係咩意思? thx
怪叔叔 12:55 PM 01-13-10
作者: funnyfun:
我想問下咩叫「腦殘」?

有冇咩出處之類? a
幾時開始有呢個詞我唔知,我只知係台灣流行o既網上用語,
出處,我估應該都係台灣網民所創架喇.

意思就如字面所見,即係"腦部殘缺"咁解.
你可以當佢係廣東話"死傻仔","白痴仔"一類詞o既加強版來理解.

補充,呢個詞亦有流入日本,不過日本人唔係直接套用呢兩個字,
而係翻譯做日文講法,叫"低腦".
怪叔叔 12:59 PM 01-13-10
作者: 末日幽靈:
RP是指"人品"
是大陸用語,港台不是沒有,但比較少人用
"人品問題"相若於港式用語中的"樣既問題"
原來rp係解ren pin呀!??!
等我仲一直以為係o的咩英文o既字頭,原來係漢語拼音...
怪叔叔 01:04 PM 01-13-10
我重以為閃光彈係透劇tim
劇透有o的人會叫"地雷".

不過地雷仲有多個解釋,
大概係指本書封面畫得好靚,裡面就畫得好求其,更有甚者,可能連內容都好廢.
1 2 3 4 5 6 7 

返回主題版面