Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
~清談館~>2016立法會選舉
真!DC 07:18 PM 11-13-16
作者: Dyhalt Rushifar:
某人真係越黎越似D五毛…
印象中,當年K5毛果D都好似係間唔鐘出黎一句就走咗去

SO FAR朱生係唔係自決派都冇咩關係,在下根本唔係投佢呢樣。
同五毛差好遠既
不過覺得佢地似迷偶像多過關心香港

見今日咁多人撐“釋法”,深感香港冇救了
由手機版發出
Dyhalt Rushifar 08:45 PM 11-13-16
作者: 真!DC:
同五毛差好遠既

由手機版發出
唔同就一定,不過行為越黎越一致啫。

本身個EVENT在下就覺得好奇怪,釋唔釋法唔係十五十六緊既議題,而係一早做咗既事。
有必要搞遊行?定係佢地自己心照?
小草 12:06 AM 11-14-16
作者: Dyhalt Rushifar:
唔同就一定,不過行為越黎越一致啫。

本身個EVENT在下就覺得好奇怪,釋唔釋法唔係十五十六緊既議題,而係一早做咗既事。
有必要搞遊行?定係佢地自己心照?
唔搞活動,點有錢分丫
sgouki 11:46 AM 11-14-16
作者: 小草:
唔搞活動,點有錢分丫
中間個浸水先和味, 台下幾千人分, 台上十幾人分.......
david 07:00 AM 11-15-16
宣誓覆核案今判決 
梁游或失議席 料上訴至終院

作者: :
青年新政梁頌恆及游蕙禎的宣誓風波,引發特首聯同律政司司長提出司法覆核,要求法庭宣告二人議員資格被取消,議席懸空。法官閱畢與訟各方就人大釋法的補充陳詞後,將於今下午頒判詞。有法律學者指,最終的裁決及影響有多個可能性,但無論結果如何,敗訴一方都很大機會上訴至終審法院,或在上訴聆訊前,要求暫緩執行判決。

高等法院法官區慶祥將於今下午3時半頒下判詞,據了解,梁頌恆及游蕙禎隨後會先與律師團隊開會,待了解判詞內容後,才決定下一步行動。

特首梁振英及律政司司長袁國強認為梁、游二人是拒絕或忽略宣誓,根據《宣誓及聲明條例》所列明的後果,即二人會即時被取消議員資格,議席懸空。但梁、游則認為宣誓屬立法會內部事務,法庭不應干預。

敗訴者或申請暫緩執行判決

港大法律學院首席講師張達明接受查詢時指,無論哪一方勝或敗訴,最終的實質裁決及影響都有不同可能性,法官裁決後,可能就如何執行判決、命令的用字等,要求各方再陳詞。無論結果如何,張認為敗訴一方很大機會上訴,為免判決即時影響現時的狀況,敗訴一方同時可能向法庭申請暫緩執行判決。

張舉例指,如政府勝訴,政府有可能會準備補選事宜,敗訴的梁、游或因而申請暫緩執行判決,以等待上訴結果。但假如政府敗訴,政府或會上訴及申請暫緩執行判決,法官決定是否批准暫緩時會考慮政府有否理據、或先讓梁、游就職後再等最終上訴結果。張補充,如梁、游勝訴並成功就職,但至終審時敗訴收場遭取消議員資格,二人其間在議會作出的決議,都不會受影響。

至於若梁、游敗訴,他們作出暫緩申請前,政府會否「快刀斬亂麻」執行判決,另一名律師指,敗訴一方應盡快作暫緩申請。如法庭判政府敗訴,將宣誓事宜交回立法會自行處理,主席或會按人大釋法內容,追溯裁定梁、游拒絕宣誓或宣誓無效,即時取消二人資格,屆時或會引發另一宗司法覆核案爭議主席的決定。

另張達明指,若法庭今日的裁決涉及人大釋法內容,多名遭市民質疑宣誓有效性及被提出司法覆核的非建制派議員,他們的司法覆核案或受今日的判詞影響。

曾鈺成:不得重新宣誓非絕對

此外,上屆立法會主席曾鈺成昨在《am730》的專欄稱,若有人將人大釋法的內容解讀為宣誓無效即失去議員資格、一律不得重新宣誓,那讀漏「香港」二字的黃定光、讀錯Administrative為Administration的石禮謙也要失去議員資格,曾認為這理解顯然是荒謬。

曾指不得重新宣誓並非絕對,要視乎宣誓人在宣誓時是否故意不符規定,但人大釋法內容卻沒有說明監誓人可以裁定宣誓人是否故意違反規定而等於拒絕宣誓。曾認為,《基本法》及相關法例都沒有授權立法會主席或秘書,以議員宣誓無效為由,宣佈褫奪議員資格,如果釋法「作出了這項賦權,就是對原有法律的重大修改」。

前煮食
小草 11:22 AM 11-15-16
FB 見到撐釋法活動
深圳人投訴得300 香港人有600唔公平
luciferdark 11:45 AM 11-15-16
作者: 小草:
FB 見到撐釋法活動
深圳人投訴得300 香港人有600唔公平
以前都仲識笑,
依家已經笑唔出
sugihara 10:59 AM 11-14-16
同五毛差好遠既

由手機版發出
其實一啲都唔多
fb要出動專頁廣告瘋狂洗板,但入面唔覺5毛/平時啲藍絲真心膠以外嘅人多咗好多
搞埋啲咩我是中國人頭像都係得幾丁友,同清一色黃絲帶嗰陣差好遠
Busconcamp 11:40 AM 11-14-16
派$活動...有同事都去過
真!DC 11:49 AM 11-14-16
作者: sugihara:
其實一啲都唔多
fb要出動專頁廣告瘋狂洗板,但入面唔覺5毛/平時啲藍絲真心膠以外嘅人多咗好多
搞埋啲咩我是中國人頭像都係得幾丁友,同清一色黃絲帶嗰陣差好遠
平時見d撐政府遊行都小貓三四隻
可能今次落重本
同埋好似唔少新香港人
由手機版發出
小草 02:58 PM 11-14-16
平時見d撐政府遊行都小貓三四隻
可能今次落重本
同埋好似唔少新香港人
由手機版發出
可能係旅行團呢,免費香港旅遊,其中一半時間企就得

訪問個個咬字都未正,是但啦