Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 10-10-17, 07:00 PM   #1
( ゚ω゚)?
God of Gamer
Volks初音已接收

註冊日期: Dec 2010
[一念無明] 子殺病母後跳樓重創 聘兩外傭仍難應付 「照顧老人家好大壓力」

RIP,有錢請2個工人照顧都咁辛苦,無錢咪大鑊

http://hk.apple.nextmedia.com/news/a...71009/20176953

【本報訊】葵盛東邨發生男子弒母後跳樓的倫常慘劇。34歲男子自多年前父親去世後,一度辭職照顧不良於行、年邁多病母親,近年還聘請兩名外傭幫手。昨晨他在住所涉以菜刀把母親斬至幾乎甩頭後跳樓,被大樹卸去衝力,墮地重創,他送院時曾表示:「照顧老人家好大壓力!」警方登樓破門後發現其母屍體,列作兇殺及企圖自殺案處理。今次是本年第三宗疑因照顧患病親人壓力爆煲引發的倫常兇案。
記者:詹家志 劉柏麟 徐雲庭

女死者廖玉桂,本來明日是其78歲生日,未料昨慘死至親刀下。警員破門發現她躺在睡房床上,頸部有極深刀傷,頭部幾乎與頸分離。34歲姓李疑兇「阿輝」是廖的獨子,他於案發後跳樓重創,送院後一度危殆,後轉為嚴重,警方正追查其犯案動機。阿輝曾向人透露從事社福界,但據悉,他近年與友人合資經營一間物業管理公司。

死者被斬至幾乎甩頭

現場為葵盛東邨盛安樓16樓一單位,消息稱廖婆婆丈夫多年前離世,她與兒子相依為命,廖婦不良於行,有糖尿病、腎病、膽功能問題、痛風等,要定期洗腎,近月身體轉差,兩個月內三度入院,令照顧者壓力倍增。
街坊形容其子阿輝侍母至孝,約5至6年前一度辭工全力照顧病母,又不時推着坐輪椅的母親散步及飲茶,近年更聘用兩名外傭貼身照顧母親。
昨晨約11時57分,警方接報有男子從盛安樓高處墮下受傷,傷者當時先撞到下層晾衫架,再壓斷大樹一些樹枝卸去部份衝力,然後反彈落斜坡,頭及身體多處受傷。警員及救護人員到場時,墮樓男子仍清醒,能說出姓名及住址,送院時又向警員說一句:「照顧老人家好大壓力!」

葵青警區助理指揮官(刑事)郭偉成警司表示,衝鋒隊警員其後根據資料登門尋找墮樓者的家人時,發現單位無人應門,警方破門進入發現廖婦昏迷躺在睡房床上,頸上有懷疑利刀造成的明顯傷痕,郭形容傷口深至幾乎頭、頸分離。救護人員證實女事主已死亡,警方調查後,懷疑有人殺母後跳樓,案件列作兇殺及企圖自殺案,交由葵青重案組第二隊調查。
郭指疑兇犯案動機有待調查,女死者料於昨晨11時至中午12時遇害。消息稱,事發時李家聘用的兩名外傭均放假不在家,至昨午外傭被警方邀請返警署助查。大批機動部隊警員聯同警犬以及重案組探員昨陸續到場蒐證,警方除於案發單位垃圾筒發現口罩及手套,又在斜坡發現疑犯一隻球鞋。

今年第三宗同類慘劇

至昨晚8時許,仵工將死者遺體移送殮房;警方在案發單位大廳枱底及其他地方發現兩把懷疑是兇刀的菜刀,其中一把更滿佈血迹,另外撿走染血床單和枕頭。
今次已是本年第三宗涉照顧患病親人時壓力爆煲引致的倫常慘劇。今年2月,58歲的士司機疑因照顧56歲腦退化妻子致身心俱疲,在慈雲山寓所涉勒斃妻子後跳樓自殺亡;至6月耀東邨80歲老翁疑感無力照顧76歲中風妻子,涉把她勒斃後自首。

■死者頭部幾乎被斬甩,仵工將遺體移送殮房。徐雲庭攝

■有份照顧女死者的外傭被帶署助查。

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.
( ゚ω゚)? 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-11-17, 03:17 PM   #2
Shirley Sheila
Crazy Gamer
雪莉☆雪娜

註冊日期: Aug 2006
關壓力咩事 無膽匪類

殺人犯就殺人犯啦 佢應該諗左好耐添

無膽落街斬人 惟有斬佢自己無反抗之力既阿媽

呢D人渣不如

Melty Blood
Ciel
214C236C2CjAAAD63214C
MHP2G
膽小×游擊×大劍
一擊脫離之術!? OAO!?
MHX
地衝×臨戰×金剛身
托不住就閃人啦 =v=
Shirley Sheila 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-11-17, 03:33 PM   #3
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

註冊日期: Nov 2006
3DS Friend Code3222 5528 5573
PSN  IDAhHonHon
XBox Live GamertagAhHon Go
引用:
作者: Shirley Sheila 查看文章
關壓力咩事 無膽匪類

呢D人渣不如
我睇報導就話佢其他家庭成員都唔幫手照顧阿媽, 未辭工時已請兩個工人姐姐照顧, 到最後自己辭工黎照顧阿媽...

其實都係知D唔知D, 唔好咁講野.

TOUCH WOOD... 你有無試過照顧患有呢種痛既親人先? 我就好彩有全家人一齊照顧老退化既阿爸到臨終, 雖有咁多人一齊分擔, 但壓力真係有架, 因為佢係你親人, 仲要係最親既其中一個, 當然有無話大到搞成咁呢, 呢層真係唔知兇手點解會做得出, 但對比一念無明呢套戲黎講, 的確有咁既事會出現, 但始終唔係當事人, 都只有估估下佢動機何在.

HON HON 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-11-17, 04:21 PM   #4
ZeroChow
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2005
引用:
關壓力咩事 無膽匪類

呢D人渣不如
Keyboard fighter
ZeroChow 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-11-17, 04:30 PM   #5
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
關壓力咩事 無膽匪類

呢D人渣不如
認真, 你呢 d 係真係正涼薄.
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-11-17, 05:24 PM   #6
Eking

註冊日期: Feb 2006
引用:
關壓力咩事 無膽匪類

呢D人渣不如
你同佢好熟? 咁清楚?

舊 10-11-17, 06:11 PM   #7
十一月
Game Master

註冊日期: Jan 2003
假如係一個狠心丟下母親不理,自己搬出去住的hihi仔,佢就可以活得很輕鬆,唔會被迫到精神崩潰。
所以我對佢深表同情,因為佢對母親不離不棄,結果因壓力而黐咗線,引發如此悲劇。
在呢單case來說,一D無情無義的人,係唔會明白當事人的壓力。
十一月 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-12-17, 03:44 AM   #8
Crazy Gamer
雪莉☆雪娜

我唔會做偽善者

唔使咁多理由去幫佢解釋/開脫

殺人就係殺人,重要係佢殺佢自己阿媽

Melty Blood
Ciel
MHP2G
膽小×游擊×大劍
MHX
地衝×臨戰×金剛身
托不住就閃人啦 =v=
Shirley Sheila 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-12-17, 04:06 AM   #9
Crazy Gamer
雪莉☆雪娜

無錯,我唔識佢。但佢殺人,係事實。

涼薄?報道話佢斬到就黎甩頭,你估佢斬左幾多野同幾用力?要親人咁痛苦死法唔涼薄,簡直同佢有仇添啦。

香港自殺案唔少啦?除左跳檔割脈,就係開煤氣燒炭;有D大人細路一齊既,多數係後者,因為佢地D大人大概認為咁死法會無咁痛苦。

但宜家呢個係斬到佢阿媽就黎甩頭喎,諗一諗你話佢阿媽死前要受幾大痛苦!?

「因為照顧你唔到,所以一齊去啦」「驚第時剩返你一個,所以一齊去啦」咁樣佢同攬住細路自殺既果D大人有乜分別!?

唔通有壓力頂唔順就走去斬人?

會反省會懺悔是否等如宜家做乜都得?咪等日後受良心責備,去反省去懺悔囉,咁樣?

一味用「情有可原」「佢都唔想」之類既話去幫呢D人講說話,搞到好似佢無錯咁,只會助長呢類事情發生

之後重會有人將呢D事推落去「社會既錯」添

好人個個都想做,但你地呢D唔係叫好人,係叫偽善

P.S. Keyboard fighter? Yes, I am So...?

Melty Blood
Ciel
MHP2G
膽小×游擊×大劍
MHX
地衝×臨戰×金剛身
托不住就閃人啦 =v=

此篇文章於 10-12-17 04:40 AM 被 Shirley Sheila 編輯。
舊 10-12-17, 11:10 AM   #10
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: 十一月 查看文章
假如係一個狠心丟下母親不理,自己搬出去住的hihi仔,佢就可以活得很輕鬆,唔會被迫到精神崩潰。
所以我對佢深表同情,因為佢對母親不離不棄,結果因壓力而黐咗線,引發如此悲劇。
在呢單case來說,一D無情無義的人,係唔會明白當事人的壓力。
講得啱. 越涼薄越無情無義, 就越唔明點解會發生呢D事.

舊 10-12-17, 11:39 AM   #11
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
喺佢眼中個仔根本就係夜神月,千方百計扮癲殺老母,仲要計好晒墮樓軌道,保證跳落去都唔會死。

舊 10-12-17, 11:43 AM   #12
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
作者: wing 查看文章
講得啱. 越涼薄越無情無義, 就越唔明點解會發生呢D事.
我唔又覺得佢係無情無義既.

只係覺得佢少經歷, 少同人打交道, 唔知道兩世代既人磨擦可以有幾激烈, 分歧可以有幾大, 先會咁講姐.

或者佢覺得呢件事, 同香港人取笑若連喪子, 有好多共通點 ?

此篇文章於 10-12-17 12:04 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-12-17, 11:07 AM   #13
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: Eking 查看文章
你同佢好熟? 咁清楚?
一睇佢D回覆就知佢對呢方面一無所知.

舊 10-13-17, 01:18 AM   #14
十一月
Game Master

引用:
關壓力咩事 無膽匪類

呢D人渣不如
以上文章最多都係覺得你武斷同冇同情心啫
我就唔明點解會係話你無情無義喇。

#8我講無情無義,係指那些「老母有事就一走了之,只求自己生活好」的那類人。
唔通你就係那類人,所以對號入座了?

此篇文章於 10-13-17 01:32 AM 被 十一月 編輯。 原因: #10是記錯post number,改回#8
舊 10-13-17, 01:26 AM   #15
Crazy Gamer
雪莉☆雪娜

引用:
以上文章最多都係覺得你武斷同冇同情心啫
我就唔明點解會係話你無情無義喇。

#10我講無情無義,係指那些「老母有事就一走了之,只求自己生活好」的那類人。
我文章最多都係話人偽善
另外就特別強調事主佢係殺人犯,我唔會同情。
我就唔明點解會係話你喇。

#10我講偽善,係指那些『「因為照顧你唔到,所以一齊去啦」「驚第時剩返你一個,所以一齊去啦」咁樣佢同攬住細路自殺既果D大人』的那類人。

幾時#10變左講無情無義架
唔該,碌大眼睇清楚,#8先係你既post

Melty Blood
Ciel
MHP2G
膽小×游擊×大劍
MHX
地衝×臨戰×金剛身
托不住就閃人啦 =v=
舊 10-13-17, 01:35 AM   #16
十一月
Game Master

引用:
我文章最多都係話人偽善
另外就特別強調事主佢係殺人犯,我唔會同情。
我就唔明點解會係話你喇。

#10我講偽善,係指那些『「因為照顧你唔到,所以一齊去啦」「驚第時剩返你一個,所以一齊去啦」咁樣佢同攬住細路自殺既果D大人』的那類人。

幾時#10變左講無情無義架
唔該,碌大眼睇清楚,#8先係你既post
講來講去你都解釋唔到#10指的「你地」係指邊個。
唔係我對號入座,而係你講的「你地」,係人都會理解為係指#9之前的人囉。
如果你咁都仲要死撐話唔係,我咁投降喇。
舊 10-13-17, 01:37 AM   #17
Crazy Gamer
雪莉☆雪娜

引用:
講來講去你都解釋唔到#10指的「你地」係指邊個。
唔係我對號入座,而係你講的「你地」,係人都會理解為係指#9之前的人囉。
如果你咁都仲要死撐話唔係,我咁投降喇。
講來講去你都解釋唔到#8指的「無情無義」係指邊個。
唔係我對號入座,而係你講的「無情無義」,係人都會理解為係指#2既我囉。
如果你咁都仲要死撐話唔係,咁我投降喇。

Melty Blood
Ciel
MHP2G
膽小×游擊×大劍
MHX
地衝×臨戰×金剛身
托不住就閃人啦 =v=
舊 10-13-17, 09:55 AM   #18
dark_ming_
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2011
引用:
(略)

(略)
[咬文齧字]
以現時看到的消息來說,他是「殺了人的人」,
但是不是「殺人犯」卻未有定案。
殺了人,不等於犯了罪、犯了法。
定罪,不是這裡 (GAF) 能做到/應該做的事。
[/咬文齧字]
dark_ming_ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-11-17, 03:47 PM   #19
朔望~
Game Master
妹控

註冊日期: Oct 2007
依d真係人間悲劇
佢落手果時個人應該都崩潰狀態
依家死唔去仲要繼續承受良心同社會責備
真係有排受

D3: Enhance#3299
CC: 144,917,878 主掛強運/田村 另80貓娘/60姬劍/65青山(放置中)
朔望~ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-12-17, 06:28 AM   #20
ZeroChow
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2005
懺悔, i see
ZeroChow 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-12-17, 10:12 AM   #21
Thaws

註冊日期: Oct 2003
PSN  IDThaws
XBox Live Gamertagthaws
不妨睇下外國類近o既CASE, 再睇下人地個官講D乜, 而事主最後下場係點

https://www.dailyshincho.jp/article/...1161130/?all=1

家家有本難念的經, 沒人說他無錯, 但錯的決不止他一人
而如何從各個上文下理解讀出"搞到好似佢無錯咁", 則應再回學校修讀中文閱讀理解
由手機版發出
Thaws 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-12-17, 11:38 AM   #22
LR猫
ˊ_>ˋ

註冊日期: Dec 2007
PSN  IDLucifeRyan
「殺人就唔啱」<-呢點已經夠晒偽善

然後又其實,偽善又有咩唔啱

無理會前因後果,總之一殺人就唔啱
咁同A和B嘈,嘈嘈下A用手指指咗下B,B就變咗鬧A你用手指指人係唔啱咁嘈落去無乜嘢分別

三國志大戰 ic:銀猫
鏟手遊保平安
LR猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-12-17, 11:51 AM   #23
大覺屋師真
The One

註冊日期: Jan 2002
3DS Friend Code3626 0454 6975
PSN  IDShinMusyaMNG
XBox Live GamertagShinMusyaMNG
有啲人太有自信
以為如果係自己就咩逆境都可以捱過

相薄

此篇文章於 10-12-17 11:55 AM 被 大覺屋師真 編輯。
大覺屋師真 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-12-17, 01:38 PM   #24
Crazy Gamer
雪莉☆雪娜

逐個覆太煩,就咁回好了

>>Thaws

無錯,家家有本難念的經
每個人後面都有佢既故事... 但都係果句,佢蓄意殺人...

至於 "" 如何從各個上文下理解讀出"搞到好似佢無錯咁" ""

>>LR貓:「殺人就唔啱」<-呢點已經夠晒偽善

所以你覺得佢好啱?這可是蓄意殺人哦?
佢呢D係蓄意殺人,我一定話佢係錯;何來偽善之說?

>>Dyhalt Rushifar:

你幻想過頭啦...

>>歌絲˙暮斯

經歷少?少同人打交道?

唔好話兩代人之間有代溝有磨擦
人同人相處總會有磨擦
呢D唔係藉口,可以去粉飾佢殺人既事實

>>大覺屋師真:有啲人太有自信 以為如果係自己就咩逆境都可以捱過

宜家既香港無戰亂無天災,如果連死都唔怕,怕乜?

Melty Blood
Ciel
MHP2G
膽小×游擊×大劍
MHX
地衝×臨戰×金剛身
托不住就閃人啦 =v=
舊 10-12-17, 01:53 PM   #25
Crazy Gamer
雪莉☆雪娜

話者咁樣可以容易理解

呢件事:
有人殺人,事後自殺

我會咁睇:
有個仔用刀以斬首形式去殺佢阿媽,跟住畏罪自殺

粉飾完之後
孝子不堪壓力弒病母,跳樓圖了餘生

本人功力淺薄,已盡最大力度粉飾,如各板友有更好範例,不吝賜教

Melty Blood
Ciel
MHP2G
膽小×游擊×大劍
MHX
地衝×臨戰×金剛身
托不住就閃人啦 =v=

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 05:33 AM

手機版 | APP版