Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 01-11-14, 08:54 PM   #26
魔法之子
Game Master

註冊日期: Jun 2007
PSN  IDkamiyu1988
咁唱戈個又唔關事既
首歌都可以一聽
不過賣小褲褲賣到咁明顯個手法好低手
魔法之子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-11-14, 09:12 PM   #27
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
講到好似娛樂圈黑暗事件咁

訓完就要wake up

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-11-14, 09:19 PM   #28
嘿哈兒
The One
影相真係博大精深~~

註冊日期: Aug 2002
Wii U ID↑プスドラID
3DS Friend Code105 743 596
睇完感覺係....老細走佬....759收購team人...完...
正常跟本做唔到迴轉小褲褲吧.....
如期賣小褲褲.....不如執好首歌舞先啦....

嘿哈兒 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-11-14, 10:15 PM   #29
東條希
Game Master
青春色の波紋疾走

註冊日期: May 2005
走光因由劇場版有解釋
未睇既建議大家去睇埋,睇完可能你會對tv版感覺好d

四十九年一睡夢,
一期栄華一盃酒。

TSUMUGI RHYME 薄桜鬼中毒中 今期1番好きな曲 希deきしめ
大好きって言うなら、大大好きって返すよ
忘れ物もうないよね? ずっと永遠に一緒だよ
東條希 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-13-14, 12:01 PM   #30
廢人
The One

無睇劇場版
第一話好悶.....

山本寬真係仲撈到嫁?
由手機版發出
廢人 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-13-14, 01:07 PM   #31
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: 東條英俊 查看文章
走光因由劇場版有解釋
如果係咁感覺上手法錯得好厲害……要睇劇場版先明tv次序錯了吧……不般來說就算劇場再tv,劇場都應該係前傳式,就算正接剩睇tv都問題不大,但這套……觀望下算……

舊 01-13-14, 02:23 PM   #32
leungky1
Ultimate Gamer

註冊日期: Jul 2009
引用:
作者: 東條英俊 查看文章
走光因由劇場版有解釋
我睇完只覺得佢唔應該出劇場版
將呢個當做加長版第一集仲好D

依家攪到兩邊都唔夠預算咁
真係破哂偶像動畫底線
leungky1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-13-14, 03:44 PM   #33
メソウサ
The One

註冊日期: Oct 2003
3DS Friend Code5069 4259 0235
等睇山本大爆死

舊 01-13-14, 04:02 PM   #34
柚原このみ
God of Gamer

註冊日期: Oct 2002
手高眼低,眼到一半同你講想知乜事:「先睇埋劇場版」

柚原このみ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-13-14, 04:10 PM   #35
事丫娃些
京アニに祈りを

註冊日期: Apr 2004
引用:
作者: IntelligentGene 查看文章
一次過睇晒劇場版+tv第一話
感覺仲好睇過love live
一次過睇晒劇場版+tv第一話 +1

竟然覺得都幾好睇~

可能因為睇完日劇《海女》嘅關係…
事丫娃些 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-13-14, 04:38 PM   #36
尼路
The One

引用:
作者: 事丫娃些 查看文章
一次過睇晒劇場版+tv第一話 +1

竟然覺得都幾好睇~

可能因為睇完日劇《海女》嘅關係…
點解會越帶越多野……到底要有多少先導啊……

舊 01-13-14, 04:54 PM   #37
hitachi
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2005
用劇場版做2集左右TV版不就好了
hitachi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-13-14, 05:37 PM   #38
東條希
Game Master
青春色の波紋疾走

註冊日期: May 2005
其實我覺得個劇場版應該用來做先行放送,好似以前macross F咁..
之後先正式播tv版,咁睇起來個故事都有連貫性d
而且劇場版作畫同劇情都比tv版好,起碼可以吸引下人入場先

四十九年一睡夢,
一期栄華一盃酒。

TSUMUGI RHYME 薄桜鬼中毒中 今期1番好きな曲 希deきしめ
大好きって言うなら、大大好きって返すよ
忘れ物もうないよね? ずっと永遠に一緒だよ
東條希 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-14-14, 12:03 AM   #39
@羅彼仙奴
Game Master
MARC BOLAN

註冊日期: Dec 2003
如果有看日本女團,其實唔難明呢類故事!因為每個女團大致都是這種方式出道.
故事裡的天團I1有種影射AKB的感覺,致於主角的那隊!如果是我寫劇本,我會參考Perfume同桃色幸運草Z!
因為這兩個女團最傳奇!而故事裡的日本女子團體戰國時代,是現實來的!
現今日本女團無論地區和像Akb的天團都要每日競爭,而且又要用不同商業手法搶客!
好有學問的,所以如果你們是偶像通的話,這套很0岩口味的!

http://hkarsenal.china.com/zh_cn/son...alteamsong.mp3

http://www.youtube.com/watch?v=Ylww2dOW7fg
MARC BOLAN的演出是無人可取代的.
華麗遙滾萬歲
@羅彼仙奴 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-14-14, 12:32 AM   #40
URA
盡皆過火 盡是癲狂

PSN  IDyungandrew
引用:
作者: @羅彼仙奴 查看文章
如果有看日本女團,其實唔難明呢類故事!因為每個女團大致都是這種方式出道.
故事裡的天團I1有種影射AKB的感覺,致於主角的那隊!如果是我寫劇本,我會參考Perfume同桃色幸運草Z!
因為這兩個女團最傳奇!而故事裡的日本女子團體戰國時代,是現實來的!
現今日本女團無論地區和像Akb的天團都要每日競爭,而且又要用不同商業手法搶客!
好有學問的,所以如果你們是偶像通的話,這套很0岩口味的!
WUG睇劇場版時其實已經幾似桃草(睇訪問已經知寬叔係桃草推)
街頭live其中一幕,同桃草組成初期經常進行活動既代代木公園何其相似

另外,如果有留意開AKB應該都好易代入到,好似center爭奪戰、退出後又復歸....
佳乃係童星出身後苦無轉型機會根本就係base on大島優子

舊 01-14-14, 02:07 AM   #41
@羅彼仙奴
Game Master
MARC BOLAN

引用:
作者: URA 查看文章
WUG睇劇場版時其實已經幾似桃草(睇訪問已經知寬叔係桃草推)
街頭live其中一幕,同桃草組成初期經常進行活動既代代木公園何其相似

另外,如果有留意開AKB應該都好易代入到,好似center爭奪戰、退出後又復歸....
佳乃係童星出身後苦無轉型機會根本就係base on大島優子
估唔倒有人看桃草的!不過,係地個經理人唔同動畫果個咁靚仔,
總之經理多數都係肥宅XD

http://hkarsenal.china.com/zh_cn/son...alteamsong.mp3

http://www.youtube.com/watch?v=Ylww2dOW7fg
華麗遙滾萬歲
舊 01-14-14, 04:34 AM   #42
Kewellma
Game Master

註冊日期: Mar 2005
睇左幾個淨係識踩既reply,好在後面都有人講番d人話
老老實實,就算唔係偶像通,係pps睇完第1話都會發覺好多劇情飛左,山本不知是否眼高手低
但呢種方式擺明就同花1季時間整12話出黎釣人睇原作既輕小說改篇動畫差不多
但呢套只係令你睇1話tv anime就可以釣到你睇劇場版, 睇完劇場版當堂故事展開清晰晒
live作畫除左7個人平排跳果度差少少,舞蹈黎講其實算唔錯 當然佢預算睇黎唔多,
但首歌真係幾好 配合佢一開始故事就起頭起得咁辛酸 ,成功讓人產生代入感同情劇中組合
尤其是自己對映射akb同後面講既桃草z,香水等都有認知,更加feel到套野想講乜,
另外要一讚舞台背景作畫,劇場版果出左度唔少仙台名勝
覺得山本整完套Fractale衰左之後總算做番場好戲..

出沒地:里斯本總部發呆中
大航海時代V id: 坂井悠二 lv:已登陸
暫時HR SR R バスX船,歡迎借用

日服戰國IXA 1-16 坂井悠二

並不是由法律保護人,而是要人去遵守法律
Kewellma 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-14-14, 05:37 AM   #43
柚原このみ

「Wake Up, Girls!」1話上映会 - 2014/01/14 00:00開始 - ニコニコ生放送

最大鑊無做功課真係唔知邊個搭邊個,佢地上台有乜辛酸,點解而家係咁
睇到中間字幕通告想更了解佢地請去看劇場版呢下反感,不過劇場版有時間之後補返

舊 01-14-14, 07:13 PM   #44
柚原このみ

睇完劇場版,做乜野劇場版…?
正正常常分二/三集tv,好過而家唔湯唔水唔知乜頭乜路既「第一集」啦…

舊 01-14-14, 08:10 PM   #45
尼路
The One

引用:
作者: Kewellma 查看文章
睇左幾個淨係識踩既reply,好在後面都有人講番d人話
老老實實,就算唔係偶像通,係pps睇完第1話都會發覺好多劇情飛左,山本不知是否眼高手低
但呢種方式擺明就同花1季時間整12話出黎釣人睇原作既輕小說改篇動畫差不多
但呢套只係令你睇1話tv anime就可以釣到你睇劇場版, 睇完劇場版當堂故事展開清晰晒
live作畫除左7個人平排跳果度差少少,舞蹈黎講其實算唔錯 當然佢預算睇黎唔多,
但首歌真係幾好 配合佢一開始故事就起頭起得咁辛酸 ,成功讓人產生代入感同情劇中組合
尤其是自己對映射akb同後面講既桃草z,香水等都有認知,更加feel到套野想講乜,
另外要一讚舞台背景作畫,劇場版果出左度唔少仙台名勝
覺得山本整完套Fractale衰左之後總算做番場好戲..
差好遠吧……輕小說本身有人睇開,有一定觀眾群,之後改編得好就燒書,改得唔好就被原作派插。
但這個……我無睇劇場版,第一集又唔太吸引,我只會睇到唔知頭唔知路,用睇都咁,我真係唔難想像係日本要被人局入戲院睇先明會點……
可能故事唔差(睇有睇劇場版的回應猜),但個手法真係好唔得……我唔明一套無基層客群的點解會咁玩,同賭無分別,受就睇劇場,唔受就棄番……

舊 01-14-14, 11:40 PM   #46
@羅彼仙奴
Game Master
MARC BOLAN

劇場版是交待故事的時間,人物同地點!女主角是天團裡的中心,因為像AKB的制度而被迫放棄當偶像,而因為原因不明,故事世界裡只有當時人才知發生什麼事!而故事在仙台發生,你要知道日本東北是地震受災最慘的地方,這個是設定在廢墟裡奮鬥的天團故事!而男主角(經理人),設定很像很廢,不過還是有交待他是識玩結他的,這個感覺真像現實Perfume偶到中田寫歌一樣!可能很多人說這個故事很土,但知道日本人的心態,他們對失敗很執著,因為像偶像這個職業如果失敗了一次是很難翻身的!如果這裡有人想知道近幾年日本的偶像事件,我會簡短說出來,因為有兩個團真的很奇跡!而且偶像不是只有Akb的生意手法,還有癲輻傳統而當紅的團,所以一定要理解.不然就會當了akb那一套的

華麗遙滾萬歲
舊 01-14-14, 11:52 PM   #47
leungky1
Ultimate Gamer

註冊日期: Jul 2009
我看第1話時往往期待那是一個故事的開頭
間中不像第1話是可以的,但也僅限於能夠獨立成篇的有趣故事
而不要那些明顯在承先啟後、弄得支離破碎的劇情選段
然後再硬頭皮說這東西入坑要特意走到戲院再給錢看(雖然我們這邊不用)
這是把觀眾看得太理所當然,不過還挺適合寬叔那份高傲品格呢

放心,為了更客觀品評這部作,我會把免費看的盡量看完
leungky1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-15-14, 12:22 AM   #48
Insane Gamer

註冊日期: Mar 2010
而家要評論故事好壞仲言之尚早。
但我想講要睇過劇場版或者熟悉偶像的先睇得出呢套作品的價值,絕對唔係好事。
山本寬唔好最後賴觀眾睇唔明就得la。

至於個d小褲褲,見部分人講話係諷刺當年akb48露底...
究竟係山本的低手露底還是呢樣,大家各自評價啦。

若果以而家呢個聲勢,我都係睇唔出呢套的偶像有咩本錢去紅白...
想以二次元去帶動三次元偶像的話,搞好人設先講la。
001015 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-15-14, 12:32 AM   #49
@羅彼仙奴
Game Master
MARC BOLAN

引用:
作者: 001015 查看文章
而家要評論故事好壞仲言之尚早。
但我想講要睇過劇場版或者熟悉偶像的先睇得出呢套作品的價值,絕對唔係好事。
山本寬唔好最後賴觀眾睇唔明就得la。

至於個d小褲褲,見部分人講話係諷刺當年akb48露底...
究竟係山本的低手露底還是呢樣,大家各自評價啦。

若果以而家呢個聲勢,我都係睇唔出呢套的偶像有咩本錢去紅白...
想以二次元去帶動三次元偶像的話,搞好人設先講la。
都話是參考Perfume同桃草Z的,他的編排都己經係呢幾年日本的女團事件簿!
先是地區偶像,然後找到大經理人公司,然後上京,上京有黑歷史,遇見音樂制作人同特別的排舞老師,
玩個性偶像風格,遇到貴人幫佢地宣傳,然後視頻一傳百十傳萬傳開去,
有機會上電視,去了幾個大場表演,上多幾個節目,大碟大賣,然後去武道館,再去紅白演出!
(以上就是我推算的行程了!其實,這是Perfume和桃草Z的經歷)

華麗遙滾萬歲
舊 01-15-14, 11:01 AM   #50
supermanlady
The One
あかん

註冊日期: Aug 2003
TOHOシネマズ 天神
1/24(金)「Wake Up,Girls!七人のアイドル」上映終了

山本寛@yamacane_0901
スタッフの疲労も相当来てるな……どうしようか……ウーン。

とは言え去年の正月から一切休みなしで働いてこれだからなぁ……。

あんまりやりたくなかったけど、急告。『Wake Up, Girls!』に興味のあるアニメーターさん、助けてください。
今スタジオのスタッフは疲労困憊です。それでもこの作品への愛だけで踏ん張っています。
少しでもいい、加勢してください。一日だけでいいのでタツノコプロに入ってください。
supermanlady 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[收] 正版 寰宇 機動戰艦NADESICO (粵語)VCD 全套vol.1 - 13 或 單一 vol.13 112914 買賣專區 1 04-11-16 02:37 PM
FREE xbox360 Alan Wake download code monkeylove 買賣專區 0 02-14-16 07:33 AM
xbox 360 Alan Wake 兌換咭 monkeylove 買賣專區 1 04-03-14 10:13 PM
Alan Wake (Steam download) ( ゚ω゚)? PC電腦遊戲討論版 6 08-18-12 01:17 AM
推介︰MC HotDog Wake Up 3cmusic Neo Music UNIVERSE 4 03-20-06 07:51 PM

現在的時間是 06:52 PM

手機版 | APP版