Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 01-23-17, 04:55 PM   #501
bearkat
Senior Gamer

註冊日期: Dec 2011
引用:
作者: rokuna 查看文章
係VR 暈

行起上黎由其是右analog 轉身 好浮

已經用pro 玩

之前玩until dawn 快少少 都有d唔舒服

玩之前已經 調整好VR同cam 距離

轉身一格格,已經好好多
bearkat 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-23-17, 04:58 PM   #502
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
其實頭暈的解決方法就玩多點去習慣

先去玩其他節奏慢點的要動的VR遊戲
正常人應該一星期就沒有太大問題

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),獸提媽(情況下寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊
pet3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-23-17, 04:59 PM   #503
豆腐多
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2002
除左第一身同頭暈
其他冇問題
豆腐多 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-23-17, 05:05 PM   #504
littlesweet
Junior Member

註冊日期: Nov 2006
引用:
作者: 小嘉 查看文章
反轉諗咁大企業如果兩兄妹殺入去收完大佬皮就成間公司收工
你到時就會覺得好唔合理
哈哈, 荷理活式英雄主意麻.....................

其實咁多年, 都好想睇LEON同ADA最後會否啪啪啪, 同埋想STEVE再出場.............

此篇文章於 01-23-17 05:09 PM 被 littlesweet 編輯。
littlesweet 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-23-17, 05:16 PM   #505
tylau
God of Gamer

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDkeithlau81
你地估BIO7後... 會唔會有VR拋售潮?

我自己就試完BIO7 VR後賣了. 我頂唔順.
tylau 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-23-17, 05:17 PM   #506
rokuna
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2002
引用:
作者: tylau 查看文章
你地估BIO7後... 會唔會有VR拋售潮?

我自己就試完BIO7 VR後賣了. 我頂唔順.
又係暈??

d game 唔好一齊出好冇.??
rokuna 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-23-17, 05:19 PM   #507
tylau

引用:
又係暈??

好暈 樹林未入屋已經想嘔

定角度轉又好無引

其實有冇pro優化到?我pro機了

二來VR太恐怖

Sent from my iPhone using Gaforum
舊 01-23-17, 05:27 PM   #508
bearkat

バイオハザード 7 ︱Biohazard 7 (VR 完全對應.2017.1.24)(團年飯預埋你)

引用:

定角度轉又好無引

二來VR太恐怖

Sent from my iPhone using Gaforum

入左屋先帶黎玩,條路無咁直。。。
起我玩初有小小不適。。。之後都玩左半小時。。都ok無事。。。

但個恐怖感。。。係恐怖過啲所謂海洋公園鬼屋。。
舊 01-23-17, 05:32 PM   #509
Aqours
Crazy Gamer

註冊日期: Apr 2006
暫時打到後期 非常滿意
不過其實就子彈黎講...
normal好多彈
絕對夠清場制壓
Aqours 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-23-17, 05:40 PM   #510
SunSunny
Insane Gamer

註冊日期: Jan 2004
3DS Friend Code3711 7506 0445
引用:

定角度轉又好無引

二來VR太恐怖

定角度轉好無引? 有得取消固定角度轉動方向架ma 用左比15mins習慣就完全溶入隻game, 不過太恐怖係事實黎

舊 01-23-17, 05:40 PM   #511
david
The One

註冊日期: Mar 2002
這才是包乞食O既真粹!

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-23-17, 05:40 PM   #512
GP03D
Ultimate Gamer

註冊日期: Oct 2003
PSN  IDgpak03
XBox Live Gamertaggpak03
我諗好多人問過,不過我都再問一次,冇VR係咪唔洗理?
短時間內冇諗住入PRO同VR...

GP03D 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-23-17, 05:41 PM   #513
tylau

引用:
作者: SunSunny 查看文章
定角度轉好無引? 有得取消固定角度轉動方向架ma 用左比15mins習慣就完全溶入隻game, 不過太恐怖係事實黎

取消左咪暈
舊 01-23-17, 05:42 PM   #514
tylau

引用:
作者: GP03D 查看文章
我諗好多人問過,不過我都再問一次,冇VR係咪唔洗理?
短時間內冇諗住入PRO同VR...

無VR都玩得

舊 01-23-17, 05:44 PM   #515
rokuna
Crazy Gamer

引用:

定角度轉又好無引

二來VR太恐怖

剛剛開機 有patch

以為有改善 玩左5分鐘 頂唔順

已經feel到再玩落去就嘔

我放棄VR

舊 01-23-17, 05:45 PM   #516
rokuna
Crazy Gamer

引用:
取消左咪暈
X2

取消左仲易暈

一格格轉向又好無feel

舊 01-23-17, 05:46 PM   #517
tylau

引用:
剛剛開機 有patch

以為有改善 玩左5分鐘 頂唔順

已經feel到再玩落去就嘔

我放棄VR

Yeah. 一齊暈

我拎返四千蚊過年等switch算

VR下代機先諗

舊 01-23-17, 05:56 PM   #518
bearkat

我諗暈真係每個人不同。。。
呢隻game我接受到。。。

之前都諗買pro 玩vr 會唔會好啲。。
但諗真啲,我又唔係無ps4....vr 係pro黎講又唔係提升好多。。。

最後走去訂左NS ,起碼體驗感都唔同丫
舊 01-23-17, 06:03 PM   #519
GP03D
Ultimate Gamer

註冊日期: Oct 2003
PSN  IDgpak03
XBox Live Gamertaggpak03
引用:
無VR都玩得

我知玩得,不過感覺係咪爭好遠。。。

GP03D 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-23-17, 06:07 PM   #520
pet3
The One

5分鐘一暈即放 的人根本只是未習慣就直接放棄嘛

堅持玩落就會慢慢習慣(同暈船浪一樣,習慣後就沒問題

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),獸提媽(情況下寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊
舊 01-23-17, 06:15 PM   #521
ROCAS
Insane Gamer

註冊日期: Sep 2010
我反而想問下,vr暈同平時會暈船浪有冇關係?
同埋會唔會係玩bio7個vr 先暈,玩另一d vr又未必會?

舊 01-23-17, 06:16 PM   #522
tylau

引用:
作者: bearkat 查看文章
我諗暈真係每個人不同。。。
呢隻game我接受到。。。

之前都諗買pro 玩vr 會唔會好啲。。
但諗真啲,我又唔係無ps4....vr 係pro黎講又唔係提升好多。。。

最後走去訂左NS ,起碼體驗感都唔同丫

我都訂左switch 好似抵玩d

舊 01-23-17, 06:17 PM   #523
tylau

引用:
作者: pet3 查看文章
5分鐘一暈即放 的人根本只是未習慣就直接放棄嘛

堅持玩落就會慢慢習慣(同暈船浪一樣,習慣後就沒問題

其實我玩until dawn已經想嘔

係得batman無事

舊 01-23-17, 06:18 PM   #524
tylau

引用:
作者: GP03D 查看文章
我知玩得,不過感覺係咪爭好遠。。。

咁VR臨場感真係好正既

舊 01-23-17, 06:28 PM   #525
pet3
The One

引用:
作者: ROCAS 查看文章
我反而想問下,vr暈同平時會暈船浪有冇關係?
同埋會唔會係玩bio7個vr 先暈,玩另一d vr又未必會?
會暈是因為身體不動
但你眼看到應該動的地方
你腦覺得要動信號衝突

所以做成暈 (眼看到動,腦幫你修正本時動的平衡感,但你身體根本沒有動)

某一些vr 遊戲不太暈是因為你身體習慣/遊戲是不太動的

解決方式

白花油 和強迫用多點習慣

a9好多人都一開始就暈到玩不到
最後強迫天天玩
1星期後已經不暈

我自己就一開始超暈PLAYROOM 救20小精靈
習慣了半天後 只是很微微暈
之後因為白金了沒無玩

初音 黑白熊之類一直都無暈過 (因為根本沒有動嘛

FGO 目標預算

標籤
Biohazard 7, Resident Evil 7, バイオハザード 7, 惡靈古堡7, 生化危機7

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
收 Biohazard 攻略書 arceela 買賣專區 5 03-12-13 12:48 AM
收 ps 3 game - biohazard orc , chronicle hd selection, biohazard 4+cv, dragon's dogma gameky2012 買賣專區 4 01-05-13 11:37 AM
Biohazard: Miami ahleung ~清談館~ 101 11-26-12 04:12 PM
biohazard outbreak 村雨末子 電視遊戲討論版 1 12-14-03 04:45 PM

現在的時間是 12:47 PM

手機版 | APP版