Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Entertainment TREND

主題工具 顯示模式
舊 01-11-24, 04:56 PM   #2401
wing
God of Gamer
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
同期開咗套《迷宮飯》ダンジョン飯,意念好似之前已經有動畫差唔多(?),點樣就地取材,廣義啲係你食人人食返你,好公平啫~ 入面啲菜式,應該現實中煮唔返 -- 掛?!雖然好多可以用現實材料去做。

呢套一話話上,唔好斷纜就得喇。
呢套我都有興趣,但等佢出多啲先睇。

依家已經要等葬送,唔想開多套又要等。

舊 01-18-24, 12:33 AM   #2402
肉羊哩咖
griffin611

註冊日期: May 2008
《飯》討論去咗動漫區,有勞請移肉步~~~

另:套《碧眼待》劈頭就攞明車馬搞「左膠」,但係有好多平成鬧鬼「左膠荷里活」嘅你管人,都讚呢套做得好噃,因為夠「自然」囉,主角同配角嘅處境唔係夾生套落去,嗰陣「係咁㗎喇」(反例:She-Hulk 同 Birds of Prey),再者主角唔係件完美嘅「神」,都有缺陷錯敗,又唔係太明刀明鎗去「傳道」⋯⋯咁話。

開咗第一話睇,畫功同畫風都好,但係個故仔開頭實在太慢,要畀啲耐性~

舊 01-27-24, 09:19 PM   #2403
肉羊哩咖
griffin611

Beef 睇咗一話,好慢,好慘好黑吓,但係唔欣賞,兩位主角係有佢哋唔同嘅苦況,但可能「國情」唔同,好難有共鳴,IMDB 話係喜劇,笑唔出。

放棄。

舊 01-30-24, 09:45 PM   #2404
Heaven
Game Master

註冊日期: May 2013
印度版 John Wick 好似唔錯

Dev Patel’s ‘Monkey Man’ Springs From Netflix To Monkeypaw & Universal, Sets April Theatrical Release – Watch The New Trailer
https://deadline.com/2024/01/monkey-...se-1235805732/

Heaven 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-31-24, 05:07 PM   #2405
wing
格鬥低手

引用:
《飯》討論去咗動漫區,有勞請移肉步~~~

另:套《碧眼待》劈頭就攞明車馬搞「左膠」,但係有好多平成鬧鬼「左膠荷里活」嘅你管人,都讚呢套做得好噃,因為夠「自然」囉,主角同配角嘅處境唔係夾生套落去,嗰陣「係咁㗎喇」(反例:She-Hulk 同 Birds of Prey),再者主角唔係件完美嘅「神」,都有缺陷錯敗,又唔係太明刀明鎗去「傳道」⋯⋯咁話。

開咗第一話睇,畫功同畫風都好,但係個故仔開頭實在太慢,要畀啲耐性~

唔計左膠野,碧眼待係殺得幾爽,不過唔知幾多季先至完到。

舊 02-09-24, 08:32 AM   #2406
武藤遊戲
The One

註冊日期: Nov 2004
Wii U ID(ω・∩(ω・∩(ω
PSN  IDペロペロ(^ω^)
XBox Live Gamertag>_>
武藤遊戲 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-09-24, 02:14 PM   #2407
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
City hunter唔知政確歪風下會變成點
原來寄生獸又拍真人版,不過睇介紹係韓製而且故事好似同原作無關
不過如果係同世界觀下其他地方其他人既故事有興趣
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-19-24, 07:01 PM   #2408
wing
格鬥低手

引用:
作者: 真!DC 查看文章
City hunter唔知政確歪風下會變成點
原來寄生獸又拍真人版,不過睇介紹係韓製而且故事好似同原作無關
不過如果係同世界觀下其他地方其他人既故事有興趣
由手機版發出
唔知早排果套city hunter動畫電影會唔會上netflix

舊 02-19-24, 09:30 PM   #2409
真!DC
Banned User
奉行我道

覺得有機
甚至上埋tv都唔頂
之前拍真人版佢都順便上埋動畫版
由手機版發出
舊 02-20-24, 02:49 PM   #2410
wing
格鬥低手

引用:
覺得有機
甚至上埋tv都唔頂
之前拍真人版佢都順便上埋動畫版
由手機版發出
如果上舊tv動畫版有番以前TVB廣東話配音就好.............. 不過之前幽遊白書都只得日語

舊 03-13-24, 02:44 PM   #2411
肉羊哩咖
griffin611

一屋忍者人

《忍者の家》『忍びの家』第一季八話,講日本政府隸屬嘅忍家,上半想變「正常」,但係劇情搵上門,好自然劇集就展開。咁寫法就知個故仔相當麻麻,係演員救返 -- 除咗賀來贀人,佢嚟嚟去去都係嗰一兩個樣,個細路番家天嵩都好過佢;係老一輩演員比較出,江口洋介同木村多江(造型變得好得)唔在講,甚至配角嘅田口トモロヲ同山田孝之都好。要睇動作,唔係每一話都有,但都算精彩,有啲地方都好大路嘅忍術打鬥。但係忍術應用嚮現代呢家嘢,成日不期然諗到~~~

「主角被敵忍圍困,但係好淡定咁同同伴講,哼,睇吓我嘅最新嘅忍法!隨即從背後拎出支格靈機關炮,開始掃射⋯⋯」

都係講古唔好駁古~

故仔講返就麻麻,頭半就有啲拖拖拉拉,當係背景建構,後半就好返,但係反派實在太平板,而後面舖主角個心結似乎有望解決,但係個轉折位去得太快,快到最後個扭橋又嚟得突過額菲爾士峰,又留咗太多嘢未解。氣。

總結:個忍管局咁多年嚟完全係嘥銀紙 (咳), 中挺。

此篇文章於 03-13-24 02:52 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-13-24, 04:52 PM   #2412
wing
格鬥低手

引用:
《忍者の家》『忍びの家』第一季八話,講日本政府隸屬嘅忍家,上半想變「正常」,但係劇情搵上門,好自然劇集就展開。咁寫法就知個故仔相當麻麻,係演員救返 -- 除咗賀來贀人,佢嚟嚟去去都係嗰一兩個樣,個細路番家天嵩都好過佢;係老一輩演員比較出,江口洋介同木村多江(造型變得好得)唔在講,甚至配角嘅田口トモロヲ同山田孝之都好。要睇動作,唔係每一話都有,但都算精彩,有啲地方都好大路嘅忍術打鬥。但係忍術應用嚮現代呢家嘢,成日不期然諗到~~~

「主角被敵忍圍困,但係好淡定咁同同伴講,哼,睇吓我嘅最新嘅忍法!隨即從背後拎出支格靈機關炮,開始掃射⋯⋯」

都係講古唔好駁古~

故仔講返就麻麻,頭半就有啲拖拖拉拉,當係背景建構,後半就好返,但係反派實在太平板,而後面舖主角個心結似乎有望解決,但係個轉折位去得太快,快到最後個扭橋又嚟得突過額菲爾士峰,又留咗太多嘢未解。氣。

總結:個忍管局咁多年嚟完全係嘥銀紙 (咳), 中挺。
中中地啦。有啲位我都唔知佢想搞笑定點,好似某人斷左手,兩次想執起駁返? 變得好低能。

舊 03-14-24, 01:16 AM   #2413
肉羊哩咖
griffin611

可惜,唔洗玩到前排套動畫《地下忍者》咁亂咁變態,但個劇本個節奏真係爭多少修訂,再加啲現代啲嘅元素會好啲。如果無第二季咁嘅結局就幾搞笑~

開咗 The Gentlemen,都係 Guy Richie,如果鍾意佢套同名電影嘅話,同埋佢啲風格嘅,會覺得頭一話絕對過癮;節奏同劇本都引人追。

新聞:評價相當兩極化嘅 Avatar: The Last Air Blender,宣告會有第二三季,不過啲細路大得好快故噃~

舊 03-15-24, 01:52 PM   #2414
真!DC
Banned User
奉行我道

https://youtu.be/178AwngMNAU?si=3OR24yYfmeYE6i6k
City Hunter真人版電影
由頭講起
似乎冇乜和諧
由手機版發出
舊 03-15-24, 04:54 PM   #2415
wing
格鬥低手

引用:
https://youtu.be/178AwngMNAU?si=3OR24yYfmeYE6i6k
City Hunter真人版電影
由頭講起
似乎冇乜和諧
由手機版發出
有get wild片尾曲,必定會睇睇。

舊 03-15-24, 04:56 PM   #2416
wing
格鬥低手

少女鬥惡龍可以一睇,雖然無端端要搵個黑人做繼母同3號係難頂,但大家都慣呢啲政確野架啦。

舊 03-15-24, 07:29 PM   #2417
肉羊哩咖
griffin611

冴羽個款幾似,嫌佢古肅得滯,有動漫版個嘻皮笑臉樣,會好返啲;而惠香又少咗啲男人味~(逃)

The Gentlemen,同 Guy Richie 三年前(?)套同名電影無直接關係,人物處境全新,同嘅就係有人用英國貴族啲大宅嚟「種嘢」,亦有啲佢另一套名作 Snatch 嘅原素炒埋一碟。故仔由貴族嗰邊講起,男主角因為老豆突然去世,繼承咗佢個「家族生意」而開始。演員大部份唔識,但係男女主角入晒型格,尤其女主啲打扮好掂,其他角式都好出,尤其係「西洋堅叔」Giancarlo Esposito 搶到無朋友;大部份對家造型係爭啲,好在唔似電影版咁,全部得個惡字而無腦,啲對家係惡係貪,但唔係就咁任人擺布;反而負責「搞笑」嗰兩位,男主角個大哥同「技師」,本人覺得佢哋煩,除咗用佢哋「搞出事」推展劇情之外,又唔覺得佢哋有幾好囉。

加埋因為級數關係,好多出入高級場所嘅場口,靚人靚杉,唔係 Snatch 咁溶溶爛爛(唔係話 Snatch 唔好睇),個製作費貴唔貴就唔知,視覺享受絕對無問題。故仔就快得嚟唔趕,亦唔會拖,仲要有齊 Guy Richie 啲招牌扭橋,計中計,同跳嚟講啲手法,加埋佢啲剪接手法,同埋機關鎗式對白,真係好耐無煲劇煲得咁爽快;又用大量隱喻同英國悝語,絕對幾考觀眾下,好在唔會好似 Chritopher Nolan 啲咁深澀,又無當啲觀眾係傻仔。

如果一心想睇打嘅就爭啲,話話都有但係少咗啲,因為男主角個出身,有說服力,好在啲暴力同精彩程度,比電影絕對有過之而無不及,睇得幾痛快。全季 8 話,齊齊整整,結尾留白嘅地方唔多,但係要開第二季都應該得掛。

開咗隔籬台個《將軍》,轉陣地再講。

此篇文章於 03-15-24 07:31 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 04:54 PM

手機版 | APP版