Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 11-13-08, 09:01 PM   #101
seetold
Eternal Flame™
真貧窮堅冇錢....

註冊日期: Sep 2002
XBox Live Gamertagseetold
引用:
作者: ビスケット 查看文章
原來係咁......
咁影月Moon Race算了/\

>你在邊度過夜先?
北潭涌

>d 星係圍住北極星做中心點轉
咁赤道儀係咪呢個時候有用?
星軌唔使用赤道儀

赤道儀用黎影星,唔係星軌
詳細d就係
因為地球不停轉,要長時間曝光係一粒星度係冇可能的
但用赤道儀就可以追住粒星行黎曝光
(想象下向日葵追住日陽既情況)
影出黎既就係一點點星,而唔係一條條線

上次兩張失敗作
比你參考下d星點行

此篇文章於 11-13-08 09:08 PM 被 seetold 編輯。
seetold 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-13-08, 09:29 PM   #102
加賀KAGA
Ultimate Gamer
有冇人可以教我影相?

註冊日期: Sep 2005
PSN  IDkaga0401
引用:
作者: seetold 查看文章
我笑了

舊 11-13-08, 10:26 PM   #103
KTN
Banned 0.95 Century Moderator
~♡

註冊日期: Mar 2002
RECOVERY

引用:
作者: ビスケット 查看文章
話說聽晚會在荒野露宿
企圖影下Star Trails
尋晚在做過實驗結果乜都影唔到
其實地面有光害關幾百萬光年外的外太空星星乜事的?
同埋有冇方法估到條Star Trails兜出黎係咩樣?
\

>哥哥
你講Recovery?
定Canon的PS?

舊 11-13-08, 11:02 PM   #104
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

舊先聽完首領的講解....個心真係好涼,
成個人鬆晒....

舊 11-13-08, 11:23 PM   #105
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

註冊日期: Dec 2001
你對得住全港雞農?! 你對得住貧富懸殊環境下的受害者?! 真是比人粉誠還下流! 比人渣考之還惡劣! (╯-_-)╯╧╧
KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-13-08, 11:25 PM   #106
亞飛
Moderator
野人生活中

3DS Friend Code5086 0979 5484
完全唔知發生咩事 @@

舊 11-13-08, 11:27 PM   #107
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

有人有太多石油...... \/
舊 11-13-08, 11:39 PM   #108
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
作者: KKH 查看文章
你對得住全港雞農?! 你對得住貧富懸殊環境下的受害者?! 真是比人粉誠還下流! 比人渣考之還惡劣! (╯-_-)╯╧╧
引用:
有人有太多石油...... \/
首領......我真想同你分享一下我今日收到信的呢份心情

舊 11-13-08, 11:41 PM   #109
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

人猿! 草蜢! 瓢蟲! 快o的去買 H3D-39 啦! \/
舊 11-13-08, 11:42 PM   #110
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
人猿! 草蜢! 瓢蟲! 快o的去買 H3D-39 啦! \/
你睇我交咁少就知我搵幾少啦....
我邊有錢買呀

舊 11-14-08, 01:00 AM   #111
ruri0926
Insane Gamer
攝影菜鳥

註冊日期: Mar 2007
引用:
作者: KTN 查看文章
因為lx的毒源是你m9

所以呢~ 這才是M眼兄你

該做的事

還有未做的事~

要買請早~

Ruri

舊 11-14-08, 02:53 AM   #112
M-eye
Black Hearted Moderator
菜鳥蛋

註冊日期: Apr 2004
引用:
作者: ruri0926 查看文章
所以呢~ 這才是M眼兄你
該做的事

還有未做的事~

要買請早~

Ruri
仲咩又燒我....
死啦...我知點解個個用完Leica都仲毒啦..
今天M3 + 50mm f/2到手....
個手感太好啦...比之前玩的別家德國機或美國機那個玩具feel 簡直不能相比...
好實淨的手感...
個快門柄那兩下板機的動作感覺超正....又夠力道...
尤其M3古典味重又機身沉實....
太正啦....
中毒啦...........

舊 11-14-08, 08:58 AM   #113
亞飛
Moderator
野人生活中

3DS Friend Code5086 0979 5484
引用:
作者: M-eye 查看文章
仲咩又燒我....
個手感太好啦...比之前玩的別家德國機或美國機那個玩具feel 簡直不能相比...
好實淨的手感...
太正啦....
我要出來吸一吸M3既毒呀

舊 11-14-08, 10:01 AM   #114
KTN
Banned 0.95 Century Moderator
~♡

註冊日期: Mar 2002
因為你是M∽

你看你自己的發言m9

引用:
仲咩又燒我....
好實淨的手感...
太正啦....

舊 11-14-08, 12:11 PM   #115
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

註冊日期: Sep 2004
引用:
作者: seetold 查看文章
星軌唔使用赤道儀

赤道儀用黎影星,唔係星軌
詳細d就係
因為地球不停轉,要長時間曝光係一粒星度係冇可能的
但用赤道儀就可以追住粒星行黎曝光
(想象下向日葵追住日陽既情況)
影出黎既就係一點點星,而唔係一條條線

上次兩張失敗作
比你參考下d星點行
話說赤道儀追住粒星黎曝光的話...
畫面中地球上的前景就自然會Blur掉了?
ビスケット 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-14-08, 03:23 PM   #116
ruri0926
攝影菜鳥

註冊日期: Mar 2007
引用:
作者: KTN 查看文章
因為你是M∽

你看你自己的發言m9
引用:
仲咩又燒我....
好實淨的手感...
太正啦....

才不是有意燒你啦~

只是小的見 M眼兄有大業未成,
故此在適時來個 "温馨提示" 而已~
(所以又到出黎飲茶解毒時候了XD)

Ruri

舊 11-14-08, 11:48 PM   #117
getter173
Crazy Gamer

註冊日期: Sep 2006
睇完今日出既某本攝影雜誌
d測試出到黎450D全完被比下去
好唔開心

舊 11-15-08, 12:02 AM   #118
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
作者: getter173 查看文章
好唔開心
下.....D本地雜誌測試都好信?
就算部機麻麻地, 你更加要用好佢
影到比人睇部機不是差的, 只是測試
果條友傻更更姐

舊 11-15-08, 12:08 AM   #119
>>>>>劉伯<<<<<
The One
業餘歌手

PSN  IDlauhenry
XBox Live Gamertaglauchai
引用:
好唔開心
參考罷了
可必認真

有D人400D都影得靚啦

舊 11-15-08, 12:14 AM   #120
abcdekfc
Game Master
乜都要學

註冊日期: Apr 2008
3DS Friend Code0688 5224 4406
引用:
好唔開心
有技術唔愁無好相,KIT-SET都有好野
http://www.flickr.com/groups/18-55canon/pool/

睇測評唔咩用的~~~450D肯定唔夠1D好
關鍵自己滿意就得

舊 11-15-08, 12:18 AM   #121
The One
業餘歌手

XBox Live Gamertaglauchai

今日去左SSP行
買左呢本野
當吸收知識

舊 11-15-08, 12:23 AM   #122
abcdekfc
Game Master
乜都要學

註冊日期: Apr 2008
3DS Friend Code0688 5224 4406
引用:
作者: lauchai 查看文章

今日去左SSP行
買左呢本野
當吸收知識
入門靠老師,研究靠自己,劉仔加油啦,俾多D相我地睇下

舊 11-15-08, 12:45 AM   #123
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
作者: lauchai 查看文章

今日去左SSP行
買左呢本野
當吸收知識
數碼x週出品, 睇完就算唔好太放在心上

舊 11-15-08, 12:47 AM   #124
hpsimon

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDsiucat
引用:
仲咩又燒我....
好實淨的手感...
太正啦....
我都想試下...幾時有茶飲?

回憶之所

玻璃開發計劃中止
hpsimon 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-15-08, 01:18 AM   #125
The One
業餘歌手