Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 07-27-15, 04:09 PM   #601
HM
God of Gamer

註冊日期: May 2007
引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
剛剛公司先係淘寶淘隻valve返黎 去到上海
有埋Cert有Test 寫就寫係SS316
不過囉塊磁石試落去都仲有少少反應 證明唔係真正完全316
不過無辨法 尺寸上得果個形號岩 個客又話無所謂 照用
其實遲D可能會再嚴D
而家你有Cert就話信你張Cert
遲下未必得
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-27-15, 04:11 PM   #602
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
化驗既野就不嬲係抽sample做唔會所有夥驗晒

我指唔應該慳錢用中國貨
講個信字更加唔應該用中國貨吧
由手機版發出

此篇文章於 07-27-15 04:18 PM 被 真!DC 編輯。
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-27-15, 04:12 PM   #603
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
引用:
作者: HM 查看文章
其實遲D可能會再嚴D
而家你有Cert就話信你張Cert
遲下未必得
嚴D就預左,必然既事啦
但都唔可能係驗晒所有野,諗都諗到無可能
一個屋苑幾千間房,兩個呀Sir黎收,真係一間一間驗我諗驗一年都未驗晒

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-27-15, 04:16 PM   #604
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

引用:
作者: 真!DC 查看文章
講個信字更加唔應該用中國貨啦
由手機版發出
我絕對歡迎同樂見大家主動出擊叫業主同顧問公司出Material Schedule果時抹殺晒所有大陸貨b
都係果句,建築同E&M公司睇佢地頭之嘛,好被動架
顧問一句指定要用日本野德國野英國野,佢地咪落標果時mark up番個料價
中左標上左日本喉你批埋既,邊個會傻仔到用大陸喉?

其實講到尾,一切都係錢,一切都係業主願唔願意比高D既價錢去用好D既料
建築同E&M係用咩料上面,從來都無一絲既主導權

ペルソナ5

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
舊 07-27-15, 04:16 PM   #605
keijoey
Ultimate Gamer
桐乃 x MIX

註冊日期: Aug 2010
PSN  IDmeruruplay
XBox Live GamertagMeruruplay
有d野, 真係俾100年你追都追唔到 :0)
你個民族追求d咩, 咪有咩貨俾返你用囉

Divine gate (打蛋Gate): 174,720,000
Puzzle and dragon (ありがとうガンホー): 192,998,723

[3DS] 新絵心教室 pixiv
keijoey 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-27-15, 04:16 PM   #606
HM

引用:
嚴D就預左,必然既事啦
但都唔可能係驗晒所有野,諗都諗到無可能
一個屋苑幾千間房,兩個呀Sir黎收,真係一間一間驗我諗驗一年都未驗晒
D熟手既同事估可能係派人上大陸睇住過程同抽驗
聽人講而家亦都真係有人咁樣做(好似係新X基)
舊 07-27-15, 04:17 PM   #607
knight-philip
カガミ

註冊日期: Oct 2008
引用:
講個信字更加唔應該用中國貨吧
由手機版發出
THAT' RIGHT

引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
佢咪又問返你係咪認識所有大陸公司都係咁, 其他大陸公司都有好有信用既, etc

引用:
我只係講番事實姐 事實上就係你幻想中既樣樣野用外國貨再政府驗收驗屍咁驗晒全部野,係唔存在亦唔可能存在
特別係驗果方面,其實一定係抽驗,驗晒既你自己計下條數都知無可能做到
講穿左建築呢樣野係好多地方都係要講最基本既信任
抽驗左無事就當你全部都無事架啦,如果連呢個最基本既信任都唔願意既,咁基本上無人會起樓,包括你住緊果棟
鬼唔知抽驗咩
1.你前面講到係"搏佢抽驗出嚟冇事(而本身應該大多會有事)"咁
2.而家咁大單咁廣範圍,咁之前既抽驗仲信唔信得過?定我要信真係咁啱完工時抽中果1%冇問題既嚟驗先?

舊 07-27-15, 04:19 PM   #608
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

引用:
D熟手既同事估可能係派人上大陸睇住過程同抽驗
聽人講而家亦都真係有人咁樣做(好似係新X基)
呢D就真係得大公司先有咁既實力去做啦
你諗下,你派人上去睇過程同抽驗,都要果個人本身識先做到呢樣野
即係要開多個部門專做呢D野,有幾多建築/即樓做到呢D野sosad

ペルソナ5

隨時更新
舊 07-27-15, 04:19 PM   #609
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
我一路都係講用家唔應該慳哩d錢
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-27-15, 04:21 PM   #610
HM

引用:
我絕對歡迎同樂見大家主動出擊叫業主同顧問公司出Material Schedule果時抹殺晒所有大陸貨b
都係果句,建築同E&M公司睇佢地頭之嘛,好被動架
顧問一句指定要用日本野德國野英國野,佢地咪落標果時mark up番個料價
中左標上左日本喉你批埋既,邊個會傻仔到用大陸喉?

其實講到尾,一切都係錢,一切都係業主願唔願意比高D既價錢去用好D既料
建築同E&M係用咩料上面,從來都無一絲既主導權
sad but true
然後你落價落貴少少又要生要死咁
岩岩有一單標就係咁(仲要係NSC),顧問覺得貴,要主動改design黎壓價呢
最尾係度R價個死款肉酸到佢呢
舊 07-27-15, 04:22 PM   #611
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

引用:
我一路都係講用家唔應該慳哩d錢
由手機版發出
呢個就係詭異之類
大廈業主,唔等於實際用家,而實際用家買果時棟樓已經起完驗晒有埋入伙紙

ペルソナ5

隨時更新
舊 07-27-15, 04:29 PM   #612
カガミ

引用:
呢個就係詭異之類
大廈業主,唔等於實際用家,而實際用家買果時棟樓已經起完驗晒有埋入伙紙
咁你地覺得有冇問題先?

指咁既情況

舊 07-27-15, 04:31 PM   #613
T.K.
Advance Moderator
很黃很暴力

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDsrwtk
你個人就可以抵制某地出產貨品
公開投標,人地份標書合晒你要求,又無前科,咁可以拒絕架?
香港已經可以咁做野?定係你地希望香港變成咁?咁破壞自己公正市場都得w

今次我覺得官員把關不力的錯誤,比使用大家一早知有害既組件更嚴重
強國有證書就可以香港唔驗,咁香港呢班唔該炒晒佢
橫掂有你都只係收張紙而唔駛做其地野,放過文件收集箱係度就得

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
並將入數紙寫上貨物名稱後,pm給本人
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
T.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-27-15, 04:36 PM   #614
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

即使有問題,都唔係建築界既問題
亦都好複雜 ,因為事實上我諗你係賣樓書上面寫埋Material Schedule,都無幾多人識得睇(大佬,咁多行既Material Schedule,加埋分分鐘成個File咁厚,我都無心機睇晒亦無可能全部識晒啦)
但我相信可以令業主落Order唔用大陸料既方法好少
1. 法例禁止用大陸物料 但呢個實行既機率無限接近於零
2. 有極大量既潛在買樓人士都反映用大陸料所以唔買而有數據顯示佢地願意比多一球出黎買棟同樣Size設計但全部用外國物料既樓

ペルソナ5

隨時更新
舊 07-27-15, 04:37 PM   #615
keijoey
桐乃 x MIX

註冊日期: Aug 2010
PSN  IDmeruruplay
XBox Live GamertagMeruruplay
跟本唔係一個半個局長既責任, 而係全香港人既共孽
如果個個堅持良心/品質, 就算有人想偷工減料, 一隻手都唔會拍得響
但如果一個城市由上而下淪落, 結局就係咁
而往往最直接受害既, 就係冇錢冇選擇既底層

唔信既, 睇下身邊有幾多野既質素係比回歸前更差
冇錯, 高消費既野係愈來愈多選擇, 但係基層既需要, 係愈來愈衰

當然, 果d俾人搵笨既香港人, 係默許俾人壓搾既, 所以我唔覺有幾可憐

Divine gate (打蛋Gate): 174,720,000
Puzzle and dragon (ありがとうガンホー): 192,998,723

[3DS] 新絵心教室 pixiv
keijoey 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-27-15, 04:40 PM   #616
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
龐統地其實可以咁講.

全地球人又要平要快靚正既貪慾, 正正就係中國模式改革開放既動力, 香港同台灣一手一腳養大支那呢隻怪獸 (又以香港出力最多).
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-27-15, 04:41 PM   #617
david
The One

引用:
作者: keijoey 查看文章
如果個個堅持良心/品質, 就算有人想偷工減料, 一隻手都唔會拍得響

冇錯, 高消費既野係愈來愈多選擇, 但係基層既需要, 係愈來愈衰

當然, 果d俾人搵笨既香港人, 係默許俾人壓搾既, 所以我唔覺有幾可憐
表表者:領匯

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-27-15, 04:50 PM   #618
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

引用:
作者: T.K. 查看文章
你個人就可以抵制某地出產貨品
公開投標,人地份標書合晒你要求,又無前科,咁可以拒絕架?
香港已經可以咁做野?定係你地希望香港變成咁?咁破壞自己公正市場都得w

今次我覺得官員把關不力的錯誤,比使用大家一早知有害既組件更嚴重
強國有證書就可以香港唔驗,咁香港呢班唔該炒晒佢
橫掂有你都只係收張紙而唔駛做其地野,放過文件收集箱係度就得
其實呢單既核心問題點睇都係 政府部門無機制去檢驗預製組件......
驗水辨又咁多年黎都無指明要驗重金屬指標,係制度問題

其實亦都再老實講句
係因為本身水務局/Housing就唔可以歧視任何國家出既物料,包括中國
我地個人身份當然就可以因為OOXX係made in china就唔需要理由咁質疑佢既品質,甚至你鐘意抵制佢都得
但佢地唔可以丫嘛
你囉到黎批,化驗驗過無問題合乎標準,佢憑咩唔批呢隻物料可以用係香港既建築物?
批得,咁就信你用得架啦,我諗佢地可以做既頂多都係定期叫人交新既化驗報告
如果連化驗記錄都唔信既,其實咁其實件事永無止境。

ペルソナ5

隨時更新

此篇文章於 07-27-15 05:01 PM 被 鈴蘭 編輯。
舊 07-27-15, 04:59 PM   #619
カガミ

引用:
作者: keijoey 查看文章

然後有人因為自己是建築界的所以會先撐左先
卻不記得自己都是一個市民一個住戶

就算問題不在建築界
在不在政府?你是不是在香港政府管治地方之下住先?
講到好似自己冇責任/冇所謂咁
覺得因為自己界別沒問題就可以不用理?
不是應該正正要利用自己有的學識/技能去反抗去解惑?

>其實呢單既核心問題點睇都係 政府部門無機制去檢驗預製組件......
咁你身為建築界係唔係應該有野要做?
去要求政府成立部門又好點都好
唔好講到自己咩都唔關事先啦
水喉匠都可以屈死貓,要屈到建築界出事有幾難?
定又要搏人"咁啱"唔去屈你地?

舊 07-27-15, 05:00 PM   #620
T.K.
很黃很暴力

核心問題就唔只咁簡單既
呢個係最要政府交待就真,無一個官員人頭落地,佢啋你都錯
好似秦朝起長城咁,起完一節,搵個鎚手全力打下樁(?)落去
條樁入,斬監工,睇下會唔會渣流灘?

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
舊 07-27-15, 05:01 PM   #621
HM

先講我地公司無偷工減料,入文件都無偷雞做足功課
結果咪成日價錢貴過人中唔到標,要食埋D難做又無肉食既工程

雖然以我所知出面大把人偷雞
舊 07-27-15, 05:04 PM   #622
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

引用:
作者: knight-philip 查看文章
然後有人因為自己是建築界的所以會先撐左先
卻不記得自己都是一個市民一個住戶

就算問題不在建築界
在不在政府?你是不是在香港政府管治地方之下住先?
講到好似自己冇責任/冇所謂咁
覺得因為自己界別沒問題就可以不用理?
不是應該正正要利用自己有的學識/技能去反抗去解惑?

>其實呢單既核心問題點睇都係 政府部門無機制去檢驗預製組件......
咁你身為建築界係唔係應該有野要做?
去要求政府成立部門又好點都好
唔好講到自己咩都唔關事先啦
水喉匠都可以屈死貓,要屈到建築界出事有幾難?
定又要搏人"咁啱"唔去屈你地?
建築界可以提出問題
點解決,唔好問建築界,權唔係佢地度,相信亦無咩野可以做得到
我想講既係 唔好諗到樣樣野口講就做到,D野唔係你諗得咁簡單
甚至連個責任都唔係整個建築界上面,因為建築界從來都只係負責執行指令
而我亦都講左,其實如果你地想杜絕大陸建材,唯一方法就係令發展商認為唔用可以賺多過用

btw 我係水喉界

ペルソナ5

隨時更新

此篇文章於 07-27-15 05:09 PM 被 鈴蘭 編輯。
舊 07-27-15, 05:07 PM   #623
T.K.
很黃很暴力

關係未身處建築界咩事?
呢度有無人同非建築界既講:你識條鐵咩?我撐政府無錯呀!!
係講返十幾、廿年所做既做法,而家既機制點樣
你無資料講咩?空口講呀?
建議就係唔用強國料就得?點解唔俾用?我懷疑囉
定係要所有建築工人開工前,自己拎d料去驗先叫良好市民

行貨半訂,日本貨全訂
現貨
舊 07-27-15, 05:09 PM   #624
HM

引用:
建築界可以提出問題
點解決,唔好問建築界,權唔係佢地度,相信亦無咩野可以做得到

btw 我係水喉界
以為你做消防

我係鋁窗&幕牆界
舊 07-27-15, 05:09 PM   #625
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

引用:
以為你做消防

我係鋁窗&幕牆界
幾年前係消防仔 而家已經係水喉仔

ペルソナ5

隨時更新

論壇跳轉

現在的時間是 09:44 PM

手機版 | APP版