Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 影音館

主題工具 顯示模式
舊 06-14-16, 10:43 PM   #676
HAKAIDER
God of Gamer
neet 人生~~~

註冊日期: Jun 2002
XBox Live GamertagHAKAIDER 99
引用:
作者: 陸奧 貴志 查看文章
我有光妹隻SINGLE COLLECTION既FLAC同HI-RES,但聽落冇分別....

係我耳仔問題定係真係差別少到要金耳先聽得到.....
其實有時除器材外, 環境影響都好重要

正如座住地鐡聽歌我唔信有人可以準確分到320kpbs 同HI-RES 音質

而且HI-RES 只係一個播放格式標準, 不等同好音質

/O/
    (
  <\
 ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄
貴介公子 一刀兩斷

此篇文章於 06-14-16 11:39 PM 被 HAKAIDER 編輯。
HAKAIDER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-19-16, 01:02 AM   #677
KUTAR#

註冊日期: Feb 2006
PSN  IDKU_HK
XBox Live GamertagKUHKGAF
引用:
作者: 爽神 查看文章
寫住ハイレゾ先係hi-res,行flac 96.0kHz/24bit (cd係44.1kHz/16bit)
AAC-LC 320kbps單以數字睇只係高質過itunes aac少少
ハイレゾ呢個我知
但又唔多歌有ハイレゾ
好似MYTH & ROID隻STYX HELIX咁
得 AAC-LC 320kbps , 又冇在 OTOTOY 上架 FLAC/WAV 16bit音源
咁想聽唯有買有損來聽住先

有機會先補購CD或等album啦

引用:
作者: シェンムー 查看文章
200yen 買首aac/mp3 真係唔太買得落手
反而500yen買一首hires 就好地地XD
無封IP時即9衝去DL 長期TOP50 残酷な天使のテーゼ , 創聖のアクエリオン
呢兩首HI-RES真係正到暈
近幾日就DL左DO AS INFINITY 隻 2 OFU S , 好得

補充少少 , 有部份HIRES係24/192 , 24/48
所以我prefer OTOTOY買
同一首歌 OTOTOY 多數有 FLAC (送埋alac+wav)
mora得 aac 好似冇咁抵

此篇文章於 06-19-16 01:09 AM 被 KUTAR# 編輯。
KUTAR# 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-12-16, 07:36 PM   #678
豪傑公子

註冊日期: Jan 2005
近期諗住升級部player, BUDGET$4000 - 4500
本身用開a15, 暫時睇中兩部,
xdp-100r同埋ZX100,
耳機用IE60, 聽JPOP多,
直推的話呢兩部應該都夠做?
同埋想問大家喺邊度買機/試機多?
我少掂影音嘢真係唔太熟,
麻煩大家俾少少意見小弟參考下~~

舊 07-13-16, 02:17 AM   #679
KUTAR#

XDP-100R同ZX100
我會買 ZX100
會考慮XDP-100R的話, 或者考慮埋姊妹機的DP-X1啦

或者再上AK70
AK70試過覺得幾好, 如果我未買ZX100, 我可能買左AK70
同埋玩玩下覺得唔夠力都可以配mojo用
https://twitter.com/dignis_jp/status/750129372665778176

我會上DMA睇野試野多,
旺角百老會都有唔少demo機可以試

但最後上熊仔開單

此篇文章於 07-13-16 02:35 AM 被 KUTAR# 編輯。
舊 07-14-16, 04:29 AM   #680
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

註冊日期: Jul 2006
Wii U IDbb.729
Nintendo Switch IDSW-3362-5797-5988
3DS Friend Code3909 7471 5185
PSN  IDhideki_asaki
XBox Live Gamertaglapplay
引用:
作者: KUTAR# 查看文章
ハイレゾ呢個我知
但又唔多歌有ハイレゾ
好似MYTH & ROID隻STYX HELIX咁
得 AAC-LC 320kbps , 又冇在 OTOTOY 上架 FLAC/WAV 16bit音源
咁想聽唯有買有損來聽住先

有機會先補購CD或等album啦

所以我prefer OTOTOY買
同一首歌 OTOTOY 多數有 FLAC (送埋alac+wav)
mora得 aac 好似冇咁抵
都係呀 , 所以我通常hires 先買DL 版
無HIRES 的買返碟轉FLAC
Mora 近排有堆hires 做50%off 以上
我都執左隻大塚愛 , 正 , ¥1550 only

舊 07-14-16, 04:52 PM   #681
KUTAR#

引用:
都係呀 , 所以我通常hires 先買DL 版
無HIRES 的買返碟轉FLAC
Mora 近排有堆hires 做50%off 以上
我都執左隻大塚愛 , 正 , ¥1550 only
如果有用開樂天
呢排mora用楽天ID決済 checkout 有points儲,好似7倍
舊 07-15-16, 12:45 AM   #682
z_plus
Ultimate Gamer
長崎涼美

註冊日期: Dec 2001
3DS Friend Code4768 7416 2420
PSN  IDzetaplusHKG
想問下e-Onkyo有冇方法用香港信用卡買歌?
(用VPN雖然俾買但都係唔俾信用卡過數...)

↓小弟的個人photo album↓
http://www.fotop.net/zplus
z_plus 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-15-16, 10:15 AM   #683
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

Nintendo Switch IDSW-3362-5797-5988
引用:
作者: 豪傑公子 查看文章
近期諗住升級部player, BUDGET$4000 - 4500
本身用開a15, 暫時睇中兩部,
xdp-100r同埋ZX100,
耳機用IE60, 聽JPOP多,
直推的話呢兩部應該都夠做?
同埋想問大家喺邊度買機/試機多?
我少掂影音嘢真係唔太熟,
麻煩大家俾少少意見小弟參考下~~
直推呢兩部一定唔係問題
XDP100R 最平應該$36-3800 都有 , 而家應該重有個藍芽speaker送($700)
同埋睇你玩法啦 , 4k 左右呢兩部應該唔會令你失望
Xdp 就行埋android , 可玩埋其他stream apps
ZX100 就有驚人嘅電量 , 呢個真係好多player 都比唔上

Onkyo 果部我就無諗了 , 因為暫時唔會玩平衡耳機/線

我自己就去DMA 試野多 , 最後AV2000 埋單

舊 07-15-16, 10:23 AM   #684
KUTAR#

引用:
作者: z_plus 查看文章
想問下e-Onkyo有冇方法用香港信用卡買歌?
(用VPN雖然俾買但都係唔俾信用卡過數...)
e-Onkyo 好似support 楽天ID決済
(好似paypal咁的服務)
有冇試過?
舊 07-15-16, 10:56 PM   #685
z_plus
長崎涼美

引用:
有冇試過?
OK得咗,thanks~

舊 07-16-16, 09:05 AM   #686
X&Y
Game Master

註冊日期: Jul 2005
Nintendo Switch ID5965-4236-9786
PSN  IDakitoxy
XBox Live GamertagXanYZ
WRONG POST
X&Y 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-16-16, 02:16 PM   #687
z_plus
長崎涼美

引用:
有冇試過?
尋晚得咗一次,今日又block了,係有咩地方做錯了?

舊 07-16-16, 04:21 PM   #688
KUTAR#

咁試下洗暫存,重新掛vpn後login再試下囉
可能onkyo果邊真係block 海外信用卡block得好快

是onkyo獨佔配信的嗎?
可以選擇的話轉ototoy或mora吧

此篇文章於 07-16-16 04:24 PM 被 KUTAR# 編輯。
舊 07-16-16, 10:04 PM   #689
z_plus
長崎涼美

引用:
咁試下洗暫存,重新掛vpn後login再試下囉
可能onkyo果邊真係block 海外信用卡block得好快

是onkyo獨佔配信的嗎?
可以選擇的話轉ototoy或mora吧
試過轉幾個VPN都唔得。
因為小弟目標是wav,想買的基本上得e-onkyo有。

暫時唯有下次去開日本/搭人買music card...

舊 07-23-16, 06:17 AM   #690
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

呢幾日都係煲五月天隻新碟
見柴崎幸出左隻cover album
單品買左首HiRes 3月9日 , 推介!

此篇文章於 07-23-16 06:21 AM 被 シェンムー 編輯。
シェンムー 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-23-16, 12:30 PM   #691
HI_Ricky
深山人士

註冊日期: Sep 2009
PSN  ID封左塵....
XBox Live Gamertag封左塵....
其實依家過渡時期
因為仲係混音, 到分音時又另一個世界了

http:/www.machouse.hk
https://www.facebook.com/machouse2004/
另回收/維修各類特殊,開發,除錯 用途主機,可以PM 我
寵物用品 零售 http://www.applecare.com.hk
HI_Ricky 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-07-16, 12:23 AM   #692
KUTAR#

http://mora.jp/package/43000005/VTCL-60002_F/

創聖のアクエリオン
荒野のヒース

正, 即買 (雖然只係 16bit upscale)
舊 09-07-16, 12:33 AM   #693
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

創聖のアクエリオン早前 我都單品買左 , 真心正

用左部XDP100R幾個月都好滿意 , 但都心思思想轉DPX1了
平平地訂條平衡線返黎先

舊 09-07-16, 05:24 PM   #694
朝霧 海斗
Crazy Gamer
GBF 周防天音:)

註冊日期: Aug 2011
Z100+隻846 用左幾日D BASS 重到頂唔順..

準備換CM..Z100唔夠推力..

觀望SONY新機..

舊 10-31-16, 03:38 PM   #695
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

10月29 咁岩係大阪 , sony 部A30果日出 . 試左
幾好聲

舊 10-31-16, 05:22 PM   #696
HAKAIDER
neet 人生~~~

引用:
10月29 咁岩係大阪 , sony 部A30果日出 . 試左
幾好聲
GAF 最少有兩部A30.............

初歩評價:
介面都幾鈍 (垃圾級返應)
HSEE HX用完都聽唔出大分別
vol 有100格, 但用cm 都預長過90格

好彩我決斷無成為第三部 www
等借黎試完先算...............

/O/
    (
  <\
貴介公子 一刀兩斷
舊 10-31-16, 05:44 PM   #697
KUTAR#

引用:
作者: HAKAIDER 查看文章
GAF 最少有兩部A30.............

初歩評價:
介面都幾鈍 (垃圾級返應)
HSEE HX用完都聽唔出大分別
vol 有100格, 但用cm 都預長過90格

好彩我決斷無成為第三部 www
等借黎試完先算...............
WM-1A / Z 啦
佢 H.ear 系列都係麻麻
舊 10-31-16, 07:25 PM   #698
HAKAIDER
neet 人生~~~

引用:
WM-1A / Z 啦
佢 H.ear 系列都係麻麻
噤20000円價位當買牌子貨算係噤啦

不過Sony 手提機自從A900 後音上已無咩驚喜之作

MW-500 也只是功能上取勝

Sony 幾時先可以比返HiMD 果種刺激我...............

/O/
    (
  <\
貴介公子 一刀兩斷
舊 10-31-16, 08:56 PM   #699
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

以就出行貨黎講$16XX 帶咁GE 聲算叫無得輸 ,絕對好過前一部
不過唔知行版聲有無分別,又係無64GB 版
音量無記錯的話係120段

舊 11-01-16, 09:17 PM   #700
年輕所犯下的錯誤
Senior Gamer

註冊日期: Jun 2013
新手 入左耳機坑都1年多d 但係仲未死得去出部player.......2千左右筆直買唔買到好player?
日本買會唔會平d ? 我年尾旅行去日本
年輕所犯下的錯誤 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[MOVIE] LIMIT OF LOVE 海猿 -UMIZARU- 06.05.06 日本上映 Marco 電影版 32 09-08-10 11:51 PM
"娛樂大搜查"之延續...?"東張西望"(06/06同時段首播) Busconcamp Neo Entertainment TREND 53 06-18-09 08:03 PM
[PS2]J League Winning Eleven 10 + Europe League 06'-07' , 06年11月22日發售 6402oen 電視遊戲討論版 17 11-02-06 12:57 PM
23/06~24/06齊秦"情歌齊唱香港演唱會"...日前宣佈取消 Busconcamp Neo Music UNIVERSE 0 06-19-06 09:32 PM
[XB360]NBA Live 06圖片及影片,美版11月15日,日版06年1月19日發售 神祕人1號 電視遊戲討論版 36 11-18-05 01:16 PM

現在的時間是 06:13 AM

手機版 | APP版