Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 影音館

主題工具 顯示模式
舊 08-26-14, 08:00 PM   #376
xxxxxx
Game Master

註冊日期: Dec 2004
iPod classic 8 8+1 8 要換機

平時聽jpop jrock
多數買碟自己cheap cheap 電腦rip
都會downnload mp3 試聽下

無乜知識
一路用緊jvc HA-FXT90 cheap cheap 耳塞
買左個mdr900 無得閒玩過

之前都打算整部D-100
無試聽過
貪佢有得錄音插卡
又咁o岩有fd 話放二手俾我
不過睇你地話dx90 正又有少少興趣

ak甚麼唔會諗
三千前後都ok
應該唔會又整多個amp
大大們有咩建議
xxxxxx 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-26-14, 08:24 PM   #377
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

註冊日期: Jul 2006
Wii U IDbb.729
Nintendo Switch IDSW-3362-5797-5988
3DS Friend Code3909 7471 5185
PSN  IDhideki_asaki
XBox Live Gamertaglapplay
DX90 真心推介
Firmware 更新後已經順了不少
用黎聽x japan , luna sea , THE BACK HORN etc…一流(・ω・)

此篇文章於 08-26-14 08:29 PM 被 シェンムー 編輯。
シェンムー 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-26-14, 09:06 PM   #378
HAKAIDER
God of Gamer
neet 人生~~~

註冊日期: Jun 2002
XBox Live GamertagHAKAIDER 99
PCM-D100 / DX90 兩部玩法完全唔同

有心玩一定PCM-D100

問題係你係咪用得着PCM-D100 個録音同光纖input & output

/O/
    (
  <\
 ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄
貴介公子 一刀兩斷
HAKAIDER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-26-14, 09:11 PM   #379
xxxxxx
Game Master

引用:
作者: HAKAIDER 查看文章
PCM-D100 / DX90 兩部玩法完全唔同

有心玩一定PCM-D100

問題係你係咪用得着PCM-D100 個録音同光纖input & output
無橤玩
錄音純粹想有時去睇live 留個record

多數只係用黎搭車行街時聽
舊 08-26-14, 09:25 PM   #380
HAKAIDER
neet 人生~~~

引用:
作者: xxxxxx 查看文章
無橤玩
錄音純粹想有時去睇live 留個record

多數只係用黎搭車行街時聽
仲有PCM-D100 係一部recording 所以display 係出唔到中文字同唔支援cue / ape / FLAC 封包

你用開iPod classic 係咪接受到?

當然大陸同泡菜機都唔見得好

Firmware 唔穩定, 仲要毎次更新後聲底都唔同, 根本當用家係白老鼠測試員

草草了事推左部機賣街, 等用家發現有bug 先至出新Firmware 解決

/O/
    (
  <\
貴介公子 一刀兩斷
舊 08-27-14, 02:13 AM   #381
xxxxxx
Game Master

引用:
仲有PCM-D100 係一部recording 所以display 係出唔到中文字同唔支援cue / ape / FLAC 封包

Firmware 唔穩定, 仲要毎次更新後聲底都唔同, 根本當用家係白老鼠測試員

草草了事推左部機賣街, 等用家發現有bug 先至出新Firmware 解決
Firmware 你係講PCM-D100

其實主要出到日文就ok
依家用緊aiff
都可以重新rip 過既做wav
舊 08-27-14, 10:17 AM   #382
teealpha
Ultimate Gamer

註冊日期: Dec 2011
3DS Friend Code0989 1805 2498
PSN  IDteealpha852
引用:

D-100一定出到中文字
CUE、APE的確係唔食,但FLAC係冇問題

有樣我同意,唔用錄音的話其實好浪費部D-100

引用:
Firmware 你係講PCM-D100

其實主要出到日文就ok
依家用緊aiff
都可以重新rip 過既做wav
Firmware應該係講緊DX90
D-100係食到MP3、WAV、FLAC同DSD
teealpha 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-27-14, 10:23 AM   #383
xxxxxx
Game Master

引用:
作者: teealpha 查看文章
錄音應該唔常用

其實係咪唔建議D-100 呢
舊 08-27-14, 10:47 AM   #384
teealpha

引用:
錄音應該唔常用

其實係咪唔建議D-100 呢
其實由我講的話係完全冇說服力…因為我真係買黎齋聽唔錄
雖然我近排都搵人教緊我點玩錄音,但我平時真係冇乜野好錄

另外,要試D-100的話上去惠豐中心9F就有得試,不過最好自己帶張SD咭落自己歌試,可以的話FLAC同DSD都有,即使首DSD只係軟件將FLAC轉上去都好,聽DSD分別係明顯好多
舊 08-27-14, 01:11 PM   #385
Tenzan
Game Master
中島艦上攻擊機天山

註冊日期: Aug 2004
PSN  IDTenzan_jin
XBox Live GamertagTenzan Jin
其實兩部有一個更大的分別係GUI同PLAY LIST/功能方面,
錄音機係呢方面不是太友善, 唔係個個人可以接受到。

未得閒更新(っ・ω・c) Asriel 凜として時雨 いきものがかり
North Star Design 192 MKⅡ + DAC32, Burson Soloist, PCM-D50, MD10, TA-3, PFR-V1, MDR-7509HD, AH-D7000
Tenzan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-27-14, 02:19 PM   #386
xxxxxx
Game Master

引用:
作者: Tenzan 查看文章
其實兩部有一個更大的分別係GUI同PLAY LIST/功能方面,
錄音機係呢方面不是太友善, 唔係個個人可以接受到。
咁又無所謂
多數都係一程車一隻album

最緊要夠容量俾我塞晒入去慢慢揀

引用:

另外,要試D-100的話上去惠豐中心9F就有得試,不過最好自己帶張SD咭落自己歌試,可以的話FLAC同DSD都有,即使首DSD只係軟件將FLAC轉上去都好,聽DSD分別係明顯好多
錄音我都係諗住睇演唱會時錄黎回味下
line-in 甚麼應該都用唔著

自問木耳
分別會聽到
不過就唔係咁mind
舊 08-27-14, 04:01 PM   #387
teealpha

引用:
咁又無所謂
多數都係一程車一隻album

最緊要夠容量俾我塞晒入去慢慢揀

錄音我都係諗住睇演唱會時錄黎回味下
line-in 甚麼應該都用唔著

自問木耳
分別會聽到
不過就唔係咁mind
我自己就用最簡單方法,一隻碟一個FOLDER,聽完一隻轉下一個FOLDER繼續
容量方面,我自己就買左張64GB SDXC插落去裝,有需要的話插128GB SDXC都冇問題,不過貴貴

LINE IN有用嫁~
當佢MD機咁用,直接轉埋做DSD唔駛煩
舊 08-27-14, 05:07 PM   #388
HAKAIDER
neet 人生~~~

引用:
D-100一定出到中文字
CUE、APE的確係唔食,但FLAC係冇問題

Sony o力仔左喎 //

引用:
引用:
LINE IN有用嫁~
買部SACD player, 再買條ATH SDP-2000
玩錄音就係噤簡單.................

/O/
    (
  <\
貴介公子 一刀兩斷
舊 08-27-14, 05:08 PM   #389
xxxxxx
Game Master

引用:
我自己就用最簡單方法,一隻碟一個FOLDER,聽完一隻轉下一個FOLDER繼續
容量方面,我自己就買左張64GB SDXC插落去裝,有需要的話插128GB SDXC都冇問題,不過貴貴

LINE IN有用嫁~
咁即係邊部機好d

我知LINE IN有用
不過我都無equipment
舊 08-27-14, 05:09 PM   #390
HAKAIDER
neet 人生~~~

係SSP 同部EH930 配返個外置電池盒............比人屈左$80

/O/
    (
  <\
貴介公子 一刀兩斷
舊 08-27-14, 07:09 PM   #391
teealpha

引用:
咁即係邊部機好d

我知LINE IN有用
不過我都無equipment
咁你問到D-100既野我知道就答你姐,至於揀邊部最好就都係你自己聽過先決定啦

我個人意見就咁:
如果你本身有玩開AMP的話就DX90,因為D-100本身唔多需要用到AMP(除非你想推HD800)

冇equipment的話…可以之後再買既
舊 08-27-14, 07:09 PM   #392
teamkiller

註冊日期: Dec 2003
但D100真係幾好架.....真係唔明點解部ZX-1完全唔係果回事.....一早預左錢買,但試完買唔落手...

舊 08-27-14, 07:26 PM   #393
HAKAIDER
neet 人生~~~

引用:
作者: teamkiller 查看文章
但D100真係幾好架.....真係唔明點解部ZX-1完全唔係果回事.....一早預左錢買,但試完買唔落手...
ZX-1 無野喎..............只係唔値61,000 円依個價之嘛

只計音質玩返PCM-D50 好過..................

/O/
    (
  <\
貴介公子 一刀兩斷
舊 08-27-14, 07:30 PM   #394
xxxxxx
Game Master

引用:
咁你問到D-100既野我知道就答你姐,至於揀邊部最好就都係你自己聽過先決定啦

我個人意見就咁:
如果你本身有玩開AMP的話就DX90,因為D-100本身唔多需要用到AMP(除非你想推HD800)

冇equipment的話…可以之後再買既
唔好推我入坑呀

amp 無玩開
只係用普通耳機唔想玩到咁大
舊 08-27-14, 07:36 PM   #395
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

Nintendo Switch IDSW-3362-5797-5988
試完DX90 同ZX1
HKD$2900 同$5000
ZX1 真係買唔落手
本身聽開SONY 機我都諗住ZX1算
結果都係入左DX90+張Toshiba Class10 64GB Micro SD卡 (・ω・)

舊 08-27-14, 09:22 PM   #396
HAKAIDER
neet 人生~~~

睇完DX90 新firmware 用後感真係笑左

又黎debug 左但音質差左, 被迫用返有bug 既舊firmware

個firmware 仲要已經上到甚麼2.1.0 國際版都仲係唔穩定+問題一堆

依d 垃圾營商手法真係同幾年前iaudio 部D5 完全一樣

ibasso 既技術水準似乎仲只係停留係oem 硬件代工年代

/O/
    (
  <\
貴介公子 一刀兩斷

此篇文章於 08-27-14 09:25 PM 被 HAKAIDER 編輯。
舊 08-27-14, 11:17 PM   #397
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

更新完2.1用左兩星期完全無問題wo , bugs等等都唔覺有
d 實體掣delay 問題已經好左好多, smooth晒
音質唔見得差過未update 前…

你係邊睇 ?

舊 08-28-14, 12:08 AM   #398
HAKAIDER
neet 人生~~~

引用:
作者: 山內 一典 查看文章
更新完2.1用左兩星期完全無問題wo , bugs等等都唔覺有
d 實體掣delay 問題已經好左好多, smooth晒
音質唔見得差過未update 前…

你係邊睇 ?
音質好左定差左係好個人化

但中港台日既forum 都有人指出2.1 聲底明顯有不同就已經好在問題

作為一個音響品牌, 完全無一個固定風格取自係好難建立品牌型像

而且成日話買Naim 有Naim 味, 買SPL 有SPL 味

但買ibasso 有咩味? ibasso 由mini audio 年代到依家都係比唔到答案

/O/
    (
  <\
貴介公子 一刀兩斷
舊 08-28-14, 01:00 AM   #399
teealpha

自從玩過大陸PMP之後知道轉FIRMWARE的話部機出黎音色可以變化好大,果時我就對以軟件主導音質既PLAYER有所抗拒…

所以對DX50/DX90、X3/X5呢類機我個人其實真係怕怕
官方UPDATE都可以改到鬼五馬六,DEBUG就DEBUG啦,搞個音色把鬼咩…

用人地調完放出黎既仲煩,一來風險自負,二來有BUG的話寫FIRMWARE黎果個唔得閒執的話變相好似日日乞人放新版本咁…

喂大佬呀,我想聽下歌輕鬆下之嘛,唔駛咁呀
舊 08-28-14, 09:11 AM   #400
Strider
初段

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDAStrider
XBox Live GamertagStriderAdrian
大家講到咁仲諗住嚟緊出糧買部ZX1慰勞吓自己添!
DX90又唔係我杯茶,唔通真係要去返AK系列?
(唔想外加Amp了)

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[MOVIE] LIMIT OF LOVE 海猿 -UMIZARU- 06.05.06 日本上映 Marco 電影版 32 09-08-10 11:51 PM
"娛樂大搜查"之延續...?"東張西望"(06/06同時段首播) Busconcamp Neo Entertainment TREND 53 06-18-09 08:03 PM
[PS2]J League Winning Eleven 10 + Europe League 06'-07' , 06年11月22日發售 6402oen 電視遊戲討論版 17 11-02-06 12:57 PM
23/06~24/06齊秦"情歌齊唱香港演唱會"...日前宣佈取消 Busconcamp Neo Music UNIVERSE 0 06-19-06 09:32 PM
[XB360]NBA Live 06圖片及影片,美版11月15日,日版06年1月19日發售 神祕人1號 電視遊戲討論版 36 11-18-05 01:16 PM

現在的時間是 12:49 PM

手機版 | APP版