Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 04-04-17, 02:05 AM   #76
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
作者: gingq7 查看文章
SAC我記得中段(?)已經有提過無保留腦部;
95電影我就唔記得有無提, 但去到Innocence就肯定無保留腦部
SAC 既世界觀呢方面好唔清楚, 只能夠估.

狎井電影個砌機 OPENING 咪一開始裝左個腦囉

起素子同 2501 第一次傾完後, 起 LIFT 度佢問巴度佢地係咪好似, 巴度叫佢唔好傻, 唔好唔記得你副架生裡面有原本既腦細胞.

INNOCENCE 就無啦, 全 DIGITAL 化, 戰鬥技能都已經裝爆左個玩具人偶.
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-04-17, 07:34 AM   #77
gingq7
God of Gamer

註冊日期: May 2008
如果我無記錯,
SAC有一集係講連腦部都義體化仲算唔算係人, 果時已順便講埋素子都係腦部義體化,
就算呢part我記錯, 去到爆頭時都已十分肯定素子已腦部義體化

無論係95版, innocence, 或SAC, 素子腦部義體化應該一直都係Ghost(靈魂) in the shell的核心探討部份; 如果唔係, 只係Brain in the shell, 根本無野好探討,
呢套電影我未睇, 但樓上有人話改左素子仲有腦部, 我覺得呢個改動已經和原本差太遠
gingq7 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-04-17, 10:48 AM   #78
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

素子仲有腦部都係盡量跟足 95 電影姐, 反而 SAC 全義體化既話題我自己就無乜興趣深究.

ARISE 仲有全義體化既男女可以生仔 TIM 不過都係帶過, 無深入講

仔細認真既設定, 或者係狎井先會做.

今次真人版既光學迷彩都係好求奇, 同 SAC/SSS 一樣, 按個掣就動/關.
舊 04-04-17, 05:26 PM   #79
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
對攻殼無愛, 有無睇過都唔記得. 純綷以電影而論, 娛樂性一般.

特技/動作/劇情都無乜等別深刻既場面. 可能原本好創新既野咁多年黎都已經俾其他 ACGMF (M for movie, F for fiction)玩過晒.

香港景太熟口熟面反而減弱左科幻feel.

女主衣著有時怪怪地, 好似著緊工人服咁, 可能忠於原著? 但唔好睇.

ScarJo有D肥, 不在狀態.

最尾大戰感覺唔夠高潮. 唔係女主去打boss報仇, 而係boss派卒黎打女主, 女主最後其實算打輸不過咁啱隊友幫你攪掂boss. 然後大團圓咁就完左......
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-05-17, 12:00 AM   #80
Eternal Wind
Game Master

註冊日期: Apr 2005
3DS Friend Code1521 7330 2785
故事無咩高潮位,前段幾吸引,可惜中段太沉悶

多年前睇過SAC,女主角性格同印象中有出入...無左母猩猩感覺

用左好多舊電影版場面,香港場面改得幾好,整體感覺唔錯

184 944 730 H執行 H光迦梨 H覺光埃 H覺劉備 H紅奧
Eternal Wind 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-05-17, 12:28 AM   #81
Einhander
能登かわいいよ能登

註冊日期: Aug 2005
PSN  IDRazgriZeroGAF
XBox Live GamertagRazgriz GAF
睇完講哂粗口
垃圾到冇人有

生ける世に 我が身悲しも
夢は消ぬ 怨恨みて散る
傀儡謠-新世に神集ひて

(」・ω・)」SAN値(/・ω・)/ピンチ!
iDontCare
Einhander 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-05-17, 10:45 AM   #82
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

呢部真人版失敗在, 無追開既一般觀眾仍然係難明又唔夠娛樂性, 有追開既就覺得無晒原本狎井同神山既內涵, 得 art work 似.

例: 維港潛水一幕其實都幾搞笑, 原版潛水係素子日常生活既一部分, 應該係好悠閒既.
但真人版呢個名場面係強加於佢被追捕之後 (被人追捕仲有閒情潛水 ?), 自然無晒之後同巴度討論自我意志既對白, 潛水完就被捉

不過入場當日都好 full , 應該幾收得 ?

此篇文章於 04-05-17 10:52 AM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
舊 04-05-17, 03:16 PM   #83
豪傑公子

註冊日期: Jan 2005
引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
呢部真人版失敗在, 無追開既一般觀眾仍然係難明又唔夠娛樂性, 有追開既就覺得無晒原本狎井同神山既內涵, 得 art work 似.

例: 維港潛水一幕其實都幾搞笑, 原版潛水係素子日常生活既一部分, 應該係好悠閒既.
但真人版呢個名場面係強加於佢被追捕之後 (被人追捕仲有閒情潛水 ?), 自然無晒之後同巴度討論自我意志既對白, 潛水完就被捉

我冇睇過原著(包括漫畫及動畫版),
其實我覺得OK, 唔覺難明悶就有少少,
當然冇哂原著D深度嘢亦係預咗, 呢點我相信FANS插得最勁,
不過2個鐘有女有靚景故事算完整, 我認為合格有餘啦~~

舊 04-05-17, 05:32 PM   #84
aquarius
Game Master

註冊日期: Apr 2007
巴度改咗隻眼同原作100%神似

Sent from my iPhone using Gaforum
aquarius 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-05-17, 05:37 PM   #85
候鳥
Crazy Gamer

註冊日期: Nov 2004
引用:

唔係幾收得,仲未回到本
票房比BOSS BB搶哂
候鳥 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-05-17, 10:56 PM   #86
零式
Ultimate Gamer
Banned

註冊日期: Jan 2003
睇左IMAX, 畫面好暗好花下, 睇得好辛苦

套戲簡單化係正常, 唔通好似innocent咁句句引用古典?老實講有幾多人會睇得明

睇過晒動畫版就好發現好多似曾相識的場面, 平衡了FANS同新觀眾, 算係咁

如果可以, 我想叫押井好似當年AVALON咁自己拍返好過

舊 04-06-17, 12:28 AM   #87
赤兵尉SETH
✌(´◓q◓`)✌

註冊日期: Jun 2002
Nintendo Switch ID8287-9006-2513
PSN  IDGAF_SETH
XBox Live GamertagSeth HK
更多ACG 改篇垃圾電影, 呢套至少真係有個殼先

ハイスピードロボットアクションゲームの金字塔

ANUBIS ZONE OF THE ENDERS
BLADE SHOT GRAB
赤兵尉SETH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-06-17, 07:47 PM   #88
aquarius
Game Master

引用:

神山我唔敢講有內涵..
佢套009去到尾我覺得係敗筆..
舊 04-06-17, 09:56 PM   #89
fami~yan
Game Master

註冊日期: Nov 2009
Nintendo Switch ID302513154147
PSN  IDfami-yan
引用:
作者: 赤兵尉SETH 查看文章
更多ACG 改篇垃圾電影, 呢套至少真係有個殼先
係,個名個殼字囉

FGO 009 862 141
非洲人...
fami~yan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-06-17, 11:23 PM   #90
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: aquarius 查看文章
神山我唔敢講有內涵..
神山 SAC/SSS 係設定上無咁仔細

e.g. 光學迷彩要成副 GEAR 先用到, 狙擊手要時間 SYNC 先 lock 到, 呢 d 係狎井先會花資源去表現.

氣氛亦都無咁死板.

內涵深度我唔覺得好差, 只係 present 得比較大眾化.
舊 04-07-17, 11:16 PM   #91
( ゚ω゚)?
Volks初音已接收

註冊日期: Dec 2010
可能勁蝕6000萬鎂-1億鎂

http://jp.ign.com/ghost-in-the-shell...2674/news/6000
ゴースト・イン・ザ・シェル /

「ゴースト・イン・ザ・シェル」、「最小限」でも6000万ドル損失の予測

1億ドル以上の損失を出す可能性も

By Hope Corrigan 3月31日(金)に海外で公開され、最初の週末の興行成績が振るわなかった「ゴースト・イン・ザ・シェル」は、最終的に巨額の損失を出すと予測されている。
映画業界の数字に詳しいソースを引用したDeadlineによれば、グローバルで得られる収益(米で5000万ドル+他の市場で1億5000万ドル=2億ドルと推定)を考えると、本作はグローバルで「最小限」でも6000万ドルの損失を出す計算となっている。1億数千万ドル規模のプロモーション費に加え、映画の制作費が1億8000万ドルに達した推計もあり、このようにコスト総額が3億ドルを突破する場合には1億ドル以上の損失になる可能性が高いという。
数々のビッグネームが関わった「ゴースト・イン・ザ・シェル」だが、膨大な制作費はこれらの「痛ましい」数字の一因となっている。また、大きな損失は私たちが続編を見る可能性が極めて低いことを意味する。
専門家らはさらに、制作費以外の要因として、マーケティングキャンペーンの失敗や公開時期の遅さ、IP自体の難解さや低い知名度が本作の成績不振に寄与したと指摘している。
不適切なキャスティングがハリウッド実写版「攻殻機動隊」の低評価に繋がったとするパラマウント・ピクチャーズのコメントも併せてチェックしよう。

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.

此篇文章於 04-07-17 11:22 PM 被 ( ゚ω゚)? 編輯。
( ゚ω゚)? 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-08-17, 12:44 AM   #92
hap3afrien
Game Master

註冊日期: Dec 2005
Wii U IDfung_Lam90
3DS Friend Code0259 0644 3586
如果純為cyberpunk去睇,加埋大量香港場景真係j出血
入場預左(故事)會同原作差好遠,無期待無失望
敗筆係配樂,無Kenji Kawai個feel好唔同,片尾果首太短

舊 04-08-17, 08:33 AM   #93
肉羊哩咖
griffin611

如果要普及化個劇情,不如搬Laughing Man個劇情落去,本人都受;仇十一可能激得滯。

舊 04-08-17, 04:11 PM   #94
Dangerous-boy
D-boy

註冊日期: May 2011
細個時因爲玩了PS的攻殼game,所以才會看攻殼的動畫。
但那時候動畫完全看不明白,還覺得很悶!看了幾次動畫,每次也是看到睡着了!
今次看真人版,終於可以看足全套戲,沒睡着!

到了今天才知道「攻殻」原來係指主角的機械身體,之前一直都以為是指那部蜘蛛機....

套戲用未來的香港做背景,感覺十分親切!
但是官員的職位名稱用日本的,感覺格格不入!

未來的香港光污染都好嚴重吓!未來的銅鑼灣也變了廢墟
素子老家勵德邨同現在卻完全沒變
Dangerous-boy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-08-17, 08:39 PM   #95
gingq7

引用:
作者: aquarius 查看文章
神山我唔敢講有內涵..
其實你覺得神山的009唔得, 和SAC有咩關係...?

之於內涵....我就覺得狎井果兩套太深, 神山的SAC易入口d
gingq7 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-09-17, 11:26 AM   #96
Rv250

註冊日期: Aug 2002
95動畫版隻碟其實買咗好一段時間, 入場之前嗰晚先睇完

馬路指示廣告好花巧/卡通, 甚至個海都要加幾隻水母,好多人話啲景好正但係我覺得加呢啲嘢無晒味道
配合番套戲明顯改到好大眾化
睇嘅時候我覺得似psycho pass多啲
Rv250 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-09-17, 01:25 PM   #97
7ming_格鬥苦手
小霸王

註冊日期: Mar 2003
PSN  IDme7ming
引用:
作者: 候鳥 查看文章
唔係幾收得,仲未回到本
票房比BOSS BB搶哂
邊套?

唔係忠粉,有睇下幾套,但覺得都ok,合格以上。呢個檔期無戲睇都可以一睇。

GuitarFreaks V5 Skill Point list<---Hot! 9/7 Updat!!
GuitarFreaks V4 Skill Point list
GuitarFreaks V3 Skill Point list
DurmMania V3
7ming_格鬥苦手 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-09-17, 07:11 PM   #98
C.Ryo
Game Master

註冊日期: Dec 2007
Wii U IDCRYO.HK
Nintendo Switch ID4426 5495 5212
PSN  IDCRyoHK
XBox Live GamertagCRYO HK
攻殻日本ACG界就係經典,但一般觀眾應該完全唔識,幾難吸引非fans入場...
不過fans睇呢套應該又會覺得有攻殻之形但欠神髓,結果只可比分落weta啲精彩視效度,7分啦
C.Ryo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-09-17, 08:44 PM   #99
aquarius
Game Master

delete
舊 04-09-17, 08:44 PM   #100
aquarius
Game Master

睇番95年劇場版
我覺得不可思議的還是觀眾本身
95年internet同digital還未普及
會對故事内容理解得很吃力
但今時今日看就容易得多了

真人版三個動作名場面都叫還元到
但內容摸索上始終難以和95年版相提並論
當中hack入另一人偶嘅畫面
真人版畫面上俾到頗強嘅視覺效果出來
而95年版嘅從主觀視覺效果出來的感覺各有優勝之處

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[公安 9 課] 攻殼機動隊 2: 低頭 歌絲˙暮斯 ~清談館~ 15 09-08-13 03:22 PM
Ghost in the Shell: Stand Alone Complex (F2P FPS, 2014) david PC電腦遊戲討論版 1 02-21-13 01:36 AM
[PSP]攻殼機動隊: Stand Alone Complex -狩人の領域- (Ghost in the Shell) neo2046 手提遊戲機討論版 16 09-17-05 01:33 AM
"Ghost In the Shell Stand Alone Complex" 5 disc Boxset Blacksan 日本動漫畫討論版 0 10-17-04 08:09 PM
知唔知Ghost in the Shell: Innocence幾時做? Tyranid 日本動漫畫討論版 12 03-19-04 01:38 PM

現在的時間是 01:02 AM

手機版 | APP版