Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 攻略及心得交流區

主題工具 顯示模式
舊 05-18-15, 09:37 AM   #601
高級嘍囉
Crazy Gamer

註冊日期: May 2007
3DS Friend Code4038 6395 0913
PSN  IDtimen1972
XBox Live Gamertagtimen1972
引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
ch8 全程起機上面打.

其實用 doll 打係咪必定好打過肉身打 ? if yes, d arts 練無乜用 wor ?
有啲細隻嘅怪一定要用肉身打,先至爆到部位。
高級嘍囉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-18-15, 09:41 AM   #602
野良猫
God of Gamer
肥倫

註冊日期: Feb 2008
引用:
聽過有人喊早知升定

其實個平衡真係有 d 唔好咁, 咁多 quest 係又要收集又要打怪.

初頭有好多中等怪 (e.g. 迷子) 就算同級都好勁, 之愈來愈多野要收集同開發, 等到收集晒, 去晒咁多地方, 再打隻怪已經感到易左好多.

我依家22尋日支線打大蟲lv18
我已經係用大劍仲要skill同技都升盡,都由日頭打到黃昏(第一次打剩佢幾滴血,跟手唔知邊個打中咗天上飛緊嘅lv55怪,結果三萬幾一嘢打落嚟,全滅
有啲怪就算同級但血量會好多同皮好厚,所以唔可以淨係睇lv
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-18-15, 09:44 AM   #603
fortel
Game Master

註冊日期: Feb 2006
引用:
作者: 野良猫 查看文章
我已經係用大劍仲要skill同技都升盡,都由日頭打到黃昏(第一次打剩佢幾滴血,跟手唔知邊個打中咗天上飛緊嘅lv55怪,結果三萬幾一嘢打落嚟,全滅
我而家肉戰全程用auto attack,d技全部等有soul voice / oc先會出

咁樣打會快好多
fortel 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-18-15, 09:53 AM   #604
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
作者: 野良猫 查看文章
lock on 都唔知做乜成日會甩, 明明 lock on parts 但又甩左.

打怪前其實都要睇周圍有無主動怪, 如無太大把握用集中攻擊, 唔想行太近用射擊指令之後集合, 引佢過來先打

但集中攻擊好多時唔識回復

此篇文章於 05-18-15 09:58 AM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-18-15, 09:57 AM   #605
野良猫
肥倫

引用:
作者: fortel 查看文章
我而家肉戰全程用auto attack,d技全部等有soul voice / oc先會出

咁樣打會快好多
啱啱開始第五章未有得玩oc

我都大部份時間係咁打,但有時見個技行完兩圈好耐都冇sv就會照出
舊 05-18-15, 10:00 AM   #606
野良猫
肥倫

引用:
lock on 都唔知做乜成日會甩, 明明 lock on parts 但又甩左.

打怪前其實都要睇周圍有無主動怪, 如無太大把握用集中攻擊, 唔想行太行用射擊指令之後集合, 引佢過來先打

但集中攻擊好多時唔識回復
禁右菇可以鎖lock
同埋爆咗部位都會自動轉lock同解lock

我第二次打都小心咗,成日望住周圍有冇其他怪驚打親佢
舊 05-18-15, 01:10 PM   #607
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

問劇情

剛完ch8, 其實所謂 life 即係乜 ? 係咪救生倉裝住冬眠緊既人類 ? 現時起 NLA 運作緊既 BB 人, 本體起邊 ? BB 受損可以換 PARTS, 成個 BB 被破壞本體都會死 ? 好似 MATRIX 咁 ?
舊 05-18-15, 01:24 PM   #608
will1223
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2009
Wii U IDwill122388
PSN  IDjpwill1223
引用:
作者: Y.Bird 查看文章
劇情問題
有個回到未來支線劇情其實佢轉移左去沙灘等係真係回到未來?
唔識日文問玩完版友。
透1
個回到未來劇情
明係睇下你同唔同佢一齊癲
個劇情都寫到信則有不信則無咁

引用:
問劇情

剛完ch8, 其實所謂 life 即係乜 ? 係咪救生倉裝住冬眠緊既人類 ? 現時起 NLA 運作緊既 BB 人, 本體起邊 ? BB 受損可以換 PARTS, 成個 BB 被破壞本體都會死 ? 好似 MATRIX 咁 ?
透2 劇情相關 慎點
到CH8黎講
NLA既人本體都係曬life入面
大家都由life remote緊BB
BB被破壞後本體唔會有事
只是要進行換BB身體的程序到life先可以做
所以劇情有人死都會話到找到life就會救番佢地
will1223 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-18-15, 01:46 PM   #609
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

再問 LIFE
第一次黑夜森果打兩連戰外星女人時劇情好似 Lin 有提, LIFE BOARD 唔只有人類本體, 仲有地球文物 ??

Marcus 戰死係真身死 ?
舊 05-18-15, 02:06 PM   #610
ZOMA
Crazy Gamer

大隻怪同細隻怪的LV 好明顯唔係同標準
所以有d用Doll打,有d肉身打

戰鬥其實睇自己點set?
我係用フォトンセイバー+アサルトライフル
開幕都係エルマ崩し > (SOUL VOICE CALL 格鬥技)
我就アサルトハンマー転倒 再配一套流星COMBO
SKILL本身配CD短縮+會心率UP
咁好快流星劍又CD完就可以睇情況追Damage定Soul voice

リン就由佢TANK 同用射擊ARTS 幫佢SOUL VOICE

DeviantArt
PIXIV
ZOMA 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-18-15, 02:10 PM   #611
fortel
Game Master

引用:
作者: ZOMA 查看文章
大隻怪同細隻怪的LV 好明顯唔係同標準
所以有d用Doll打,有d肉身打

戰鬥其實睇自己點set?
我係用フォトンセイバー+アサルトライフル
開幕都係エルマ崩し > (SOUL VOICE CALL 格鬥技)
我就アサルトハンマー転倒 再配一套流星COMBO
SKILL本身配CD短縮+會心率UP
咁好快流星劍又CD完就可以睇情況追Damage定Soul voice

リン就由佢TANK 同用射擊ARTS 幫佢SOUL VOICE
我之前用開大劍,貪佢夠大力,tp果下5千一刀

而家玩玩下改左用大碌炮 + 刀仔

大碌炮玩重力玩combo夠勁,刀仔 cd快玩soul voice好爽
舊 05-18-15, 02:21 PM   #612
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
我之前用開大劍,貪佢夠大力,tp果下5千一刀

而家玩玩下改左用大碌炮 + 刀仔

大碌炮玩重力玩combo夠勁,刀仔 cd快玩soul voice好爽
大碌炮 + 刀仔 > forcer 本身好似無力咁 wor ?

lv 25-6 時裝最強數據既 knift 同 railgun 通常攻擊一下 200 都唔知有無.

但招 map 炮 beam buster 真係好勁, 又多回血招係唔用 tp.

好多打唔過既難關, 其他三個全攻型, 只留一兩招綠或藍色 arts, 自己用 forcer 就過到

此篇文章於 05-18-15 02:32 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
舊 05-18-15, 02:38 PM   #613
ZOMA
Crazy Gamer

forcer 本身都係輔助型
火力唔夠就冇計
不過係成為銀河騎士的必經之路

DeviantArt
PIXIV
舊 05-18-15, 02:38 PM   #614
fortel
Game Master

引用:
大碌炮 + 刀仔 > forcer 本身好似無力咁 wor ?

lv 25-6 時裝最強數據既 knift 同 railgun 通常攻擊一下 200 都唔知有無.

但招 map 炮 beam buster 真係好勁, 又多回血招係唔用 tp.

好多打唔過既難關, 其他三個全攻型, 只留一兩招綠或藍色 arts, 自己用 forcer 就過到
咁我唔知啦,我係去到42lv先可以轉咁玩 最緊要係エルマ成日叫格鬥soul voice

我之前一直都係大碌炮+大劍

引用:
作者: ZOMA 查看文章
forcer 本身都係輔助型
火力唔夠就冇計
不過係成為銀河騎士的必經之路
其實光劍勁唔勁

我玩到class 7就停左無升 佢空中打直轉果下係好勁不過cd好長,其他招又好似華而不實咁

此篇文章於 05-18-15 02:45 PM 被 fortel 編輯。
舊 05-18-15, 02:49 PM   #615
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
咁我唔知啦,我係去到42lv先可以轉咁玩

其實光劍勁唔勁

我玩到class 7就停左無升 佢空中打直轉果下係好勁不過cd好長,其他招又好似華而不實咁
blast fencer 對 machine 好強, 本身 skill 有 machine killer, 又有反 beam skill + art, machine 怪多數都係 beam 同雷攻. 攻速 & cool down 比 assault 系慢 d, 射擊差.
舊 05-18-15, 04:08 PM   #616
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

註冊日期: Sep 2002
Wii U IDlastwill
3DS Friend Code5241 1873 3778
完10章個黑長毛男去左邊? 幾時先有得入返?
六連星企業任"協力"要點先出現? 已完成第10章, 夠LV42, 好似唔見有任
射射大家

大乱闘X
WILL 3780-8206-2363
按此看我的3DS Mii
有老任分紙多出可以pm俾我,謝謝
W!LL 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-18-15, 04:18 PM   #617
wang2009hk
Game Master

註冊日期: Nov 2009
3DS Friend Code2750 1121 2042
PSN  IDWang2008hk
XBox Live Gamertagwang2007hk
引用:
咁我唔知啦,我係去到42lv先可以轉咁玩 最緊要係エルマ成日叫格鬥soul voice

其實光劍勁唔勁

光劍要勁要配合格鬥combo系技能

像格鬥combo成立時cd減50%,威力up類

單一發技能其實威力不高

我是步槍配光劍
衣服有雙重cd減短
(流星劍連雙重cd滿超快的..)
光劍技能:流星系3招全滿
被動配格鬥combo成攻時cd減半/威力up etc,重力屬性威力up(拿重力劍時)或已太屬性威力上昇但不能破壞部位(拿以太屬劍時)

用下來只能說..很爽..威力又高

之後玩大劍時
用妖刀(攻99,1下520tp那吧)
被動配格鬥combo成攻時cd減半/威力up etc,已太屬性威力上昇但不能破壞部位(妖刀為已太屬)
OG很快可以放,連起來威力很高w

舊 05-18-15, 04:30 PM   #618
ZOMA
Crazy Gamer

很爽+1
流星COMBO成SET打落去個傷害非常開心(加埋會心更加)

但一定要配SKILL 玩
如果唔係會變左流星劍齋劈就會變得好廢

仲有用LIGHTSABER就係型

DeviantArt
PIXIV
舊 05-18-15, 04:57 PM   #619
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

但射擊 R 痕
舊 05-18-15, 05:01 PM   #620
wang2009hk
Game Master

註冊日期: Nov 2009
3DS Friend Code2750 1121 2042
PSN  IDWang2008hk
XBox Live Gamertagwang2007hk
引用:
但射擊 R 痕
射擊主要是輔助,用來集tp

雙槍的鬼步(替身),可用來保命

步槍那招近身技可以用來接格鬥combo

舊 05-18-15, 07:46 PM   #621
C.Ryo
Game Master

註冊日期: Dec 2007
Wii U IDCRYO.HK
Nintendo Switch ID4426 5495 5212
PSN  IDCRyoHK
XBox Live GamertagCRYO HK
引用:
作者: W!LL 查看文章
完10章個黑長毛男去左邊? 幾時先有得入返?
六連星企業任"協力"要點先出現? 已完成第10章, 夠LV42, 好似唔見有任
射射大家
http://spwiki.net/xenobladex/wikis/88.html
spoiler ⋯其實NLA被攻時已經透露
ラオ? 到10章故仔巳經明示佢係二五, 又入廠修理中, 唔知之後仲有冇得入隊

我開淨呢間六連星, 呢度話要完成"術策"先會出現, 今晚試下先

此篇文章於 05-19-15 11:24 AM 被 C.Ryo 編輯。
C.Ryo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-18-15, 09:31 PM   #622
fortel
Game Master

引用:
作者: C.Ryo 查看文章
http://spwiki.net/xenobladex/wikis/88.html
ラオ? 到10章故仔巳經明示佢係二五, 又入廠修理中, 唔知之後仲有冇得入隊
我開淨呢間六連星, 呢度話要完成"術策"先會出現, 今晚試下先
咪透呀老友,未打到呀
舊 05-19-15, 09:03 AM   #623
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

到左 ch9 我係完全未用過 Quin
Fork 用左一陣.

成隻 game 好似永遠得 Lin Elma 咁
舊 05-19-15, 09:38 AM   #624
fortel
Game Master

引用:
Fork 用左一陣.

成隻 game 好似永遠得 Lin Elma 咁
我玩到而家暫時得飛天任係要佢地2個離隊,其實時間基本上強制要入隊

我一直都覺得イリーナ有SLEEP平好好用

btw學左上面有人教咁玩光劍真係唔錯 而家大碌炮+光劍幾爽
舊 05-19-15, 09:43 AM   #625
will1223
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2009
Wii U IDwill122388
PSN  IDjpwill1223
引用:
再問 LIFE
第一次黑夜森果打兩連戰外星女人時劇情好似 Lin 有提, LIFE BOARD 唔只有人類本體, 仲有地球文物 ??

Marcus 戰死係真身死 ?
戰死係BB 所以イリーナ仲係話之後會救番佢
LP入面有唔止有各人既本體
仲有包含人類文明"遺產"既database
劇情找到既係Life既一部分database unit
後面透
12章 劇透 慎入 未打唔好睇
確定?

之前劇情所講既本體係life入面都係流料
正確係每個人既資料化既意識同肉體既DNA資料
最後係life可以再度生成番肉體同將意識移植番去肉體
亦包含所有地球生物既DNA資料
到時可用life 終端去生成地球既生物

引用:
Fork 用左一陣.
記得帶下グイン升下絆

上面#621透左就唔該spoil左佢
will1223 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[WiiU] Xenoblade X『ゼノブレイドクロス』| 發售中 MO 電視遊戲討論版 693 07-22-16 02:29 AM
[Wii] Xenoblade ゼノブレイド neo 電視遊戲討論版 487 12-20-14 11:13 AM
[多機種] Biohazard 6滅屍部隊第一回:今回唔洗問候正日哥不過要問候PSN[注意:劇透請spoil] mario0606 攻略及心得交流區 1053 03-06-14 03:03 PM
收WII舊GAME (XENOBLADE) Sheva 買賣專區 5 08-03-13 12:30 AM
[多機種] Biohazard 6滅屍部隊第二回:去埃瘋洗衣洗件衫先[注意:劇透請spoil] mario0606 攻略及心得交流區 833 12-25-12 06:05 PM

現在的時間是 08:10 AM

手機版 | APP版