Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 08-27-08, 04:32 PM   #101
基路亞
The One
LUCKY☆STAR

註冊日期: Aug 2002
PSN  ID各位可以問我拎ID
其實長炮DC 係咪同DSLR 唔同? @_@

歷代「ギタドラ」スキルセット
XG3 (v3 UID=g21774, v4 UID=g14465, v5 UID=g8309, v6 UID=g8674)
GFV3 Complete Skill Set (203 FC, 10 EX, 2 HZD)
V Series Complete Skill Set (WIP)

PS プラチナコレクション (PS4: 9, PS3: 21, PSV: 1)
UC, BH5, KZ2, BOP, 塊魂Tribute, UC2, FFXIII, Dead Space, ガンダム無双3, KZ3, BioShock, SOCOM4, UC3, ガンダムExtreme VS, TOX, BH6, KZ, MGR, TR, TLoU, ガンダムExtreme VS FB, KZM, Destiny, The Order: 1886, MGSV:GZ, MGSV:TPP, BH0, UC4, Gravity Daze, Rise of TR, Gundam VS
基路亞 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-27-08, 04:59 PM   #102
Rabbidas
Administrator
頹圈頹鏡

註冊日期: Jul 2002
3DS Friend Code0000 0000 0000
PSN  IDRabbidas
XBox Live GamertagYui GAF
引用:
作者: 基路亞 查看文章
其實長炮DC 係咪同DSLR 唔同? @_@
好唔同

好多長炮DC出來的相, 畫面大約等於DSLR焦距400mm以上
而DSLR kit鏡多數只係28-70mm or (18-55*1.6)
所以影遠野都唔係太近

要買400mm以上鏡頭分分鏡買到2-20部機身

不過對焦速度同畫質係DC無法相比

Rabbidas 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-27-08, 05:39 PM   #103
基路亞
The One
LUCKY☆STAR

因為我近期見p 記有隻長炮dc 好似ok 咁...
但個價又唔係特別貴... 都係4000 蚊咁上近...

呢d 影出黎就算唔及dslr~ 但係咪點都一定好過普通dc 好多?
noise 的比較係咪都無普通dc 咁嚴重?

XG3 (v3 UID=g21774, v4 UID=g14465, v5 UID=g8309, v6 UID=g8674)
GFV3 Complete Skill Set (203 FC, 10 EX, 2 HZD)
V Series Complete Skill Set (WIP)

PS プラチナコレクション (PS4: 9, PS3: 21, PSV: 1)
UC, BH5, KZ2, BOP, 塊魂Tribute, UC2, FFXIII, Dead Space, ガンダム無双3, KZ3, BioShock, SOCOM4, UC3, ガンダムExtreme VS, TOX, BH6, KZ, MGR, TR, TLoU, ガンダムExtreme VS FB, KZM, Destiny, The Order: 1886, MGSV:GZ, MGSV:TPP, BH0, UC4, Gravity Daze, Rise of TR, Gundam VS
舊 08-28-08, 12:32 PM   #104
凍冰冰綠茶
Game Master
風味絕佳

註冊日期: Sep 2002
引用:
因為我近期見p 記有隻長炮dc 好似ok 咁...
但個價又唔係特別貴... 都係4000 蚊咁上近...

呢d 影出黎就算唔及dslr~ 但係咪點都一定好過普通dc 好多?
noise 的比較係咪都無普通dc 咁嚴重?
lx3..?
凍冰冰綠茶 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-28-08, 12:43 PM   #105
凍冰冰綠茶
Game Master
風味絕佳

好彩味入大炮廠...如果唔係真係比D90射死
舊 08-28-08, 05:23 PM   #106
基路亞
The One
LUCKY☆STAR

LX3 或者SANGUNG NV 系都有興趣...

因為我見FX180 都係咁上下價錢... 但想知邊d 會好d~

舊 08-28-08, 07:42 PM   #107
凍冰冰綠茶
Game Master
風味絕佳

引用:
LX3 或者SANGUNG NV 系都有興趣...

因為我見FX180 都係咁上下價錢... 但想知邊d 會好d~
nv...noise好勁woo
唯一好既就係24HD可以拍720p既片

FX180, 個人覺得淨係賣1400萬像素
廣角得28mm...

Lx3 啦!!樓下有好多topic!!可以參考!
贏晒\ /
舊 08-29-08, 02:30 AM   #108
M-eye
Black Hearted Moderator
菜鳥蛋

註冊日期: Apr 2004
大家覺得抵唔抵...4000大元
我有點想入手...
尤其係老餅掌門...
可否俾少少意見....
(其實我係想影 6 x 6 方型相片多一點..但可試一下 6 x 7 都唔錯)

http://www.dcfever.com/trading/view.php?itemID=192181

舊 08-29-08, 06:34 AM   #109
加賀KAGA
Ultimate Gamer
有冇人可以教我影相?

註冊日期: Sep 2005
PSN  IDkaga0401
引用:
作者: M-eye 查看文章
我有點想入手...
尤其係老餅掌門...
可否俾少少意見....
(其實我係想影 6 x 6 方型相片多一點..但可試一下 6 x 7 都唔錯)

http://www.dcfever.com/trading/view.php?itemID=192181
mamiya RB67....拎出街用超重, mamiya 7II就好得多
加多支80/2.8 二手價約8K左右, 我還是覺得hassy好,平平
地買部500cm加多支C 80/2.8, 好玩好多...再換埋塊增光
片....淨睇個VF都睇到流口水

此篇文章於 08-30-08 06:31 AM 被 加賀KAGA 編輯。
加賀KAGA 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-29-08, 09:08 AM   #110
OldCake
Moderator

註冊日期: Aug 2004
引用:
我有點想入手...
尤其係老餅掌門...
可否俾少少意見....

RB67........室內 Pro 佬用多........賣得o甘平應好殘下

加賀全中...........應該好辛苦拎出街用.........

你影幾次就會放棄......

到時都係轉蝦........

舊 08-29-08, 09:32 AM   #111
hpsimon
Insane Gamer

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDsiucat
引用:
我有點想入手...
尤其係老餅掌門...
可否俾少少意見....

我部67試影過幾次之後,已經長期o係防潮箱,有興趣可搵日放工出黎試試

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=154505

回憶之所

玻璃開發計劃中止
hpsimon 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-29-08, 10:58 AM   #112
ZERO NEKO
God of Gamer

註冊日期: Dec 2001
Nintendo Switch ID3666-9476-8489
PSN  IDzeroneko
XBox Live GamertagZero Neko
便宜莫貪 除左真正老友...

敗家尚未成功,開箱仍需努力
ZERO NEKO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-29-08, 02:48 PM   #113
M-eye
菜鳥蛋

明白晒...謝謝大家意見..
咁我暫時等一等..
到再有合心水的機先再入手吧...
thx....

舊 08-30-08, 02:26 AM   #114
M-eye
菜鳥蛋

好在大家給了我意見...
結果冇入部6x7 mamiya..
我本來一直想平入一部HOLGA玩下lomo味的 6 X 6
但每次一去到Log-On拿上手...都覺得有點雞肋...
手感太單薄同好膠...輕輕的不夠手感...
對焦我又唔係好習慣靠估...

唔知點解今日心血來潮...入了一部 6 X 6
手感重很多...size只係大過HOLGA一點點...
但拿上手感覺好過HOLGA好多...
總算可以平平地玩下 6 X 6....

又有問題來了...
邊個得閒可以陪我買120鹽?????

舊 08-30-08, 06:30 AM   #115
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
好在大家給了我意見...
結果冇入部6x7 mamiya..
我本來一直想平入一部HOLGA玩下lomo味的 6 X 6
但每次一去到Log-On拿上手...都覺得有點雞肋...
手感太單薄同好膠...輕輕的不夠手感...
對焦我又唔係好習慣靠估...

唔知點解今日心血來潮...入了一部 6 X 6
手感重很多...size只係大過HOLGA一點點...
但拿上手感覺好過HOLGA好多...
總算可以平平地玩下 6 X 6....

又有問題來了...
邊個得閒可以陪我買120鹽?????
去三成買咪得囉......
你話120佢就識得比你

舊 08-30-08, 10:22 AM   #116
M-eye
菜鳥蛋

引用:
作者: 加賀KAGA 查看文章
去三成買咪得囉......
你話120佢就識得比你
唔係...我個問題係太多種類....
唔知邊一種好呢..????

舊 08-30-08, 10:32 AM   #117
M-eye
菜鳥蛋

昨天我第一次試過TLR機....
唔怪得米王同KK同我講...
買番黎齋睇個對焦屏都值回票價...
有次飲茶同我講試過就知咩名高精度光學...

昨天一試...果然係好正....
對焦清晰....在對焦屏中看的事物竟然有立體感...

睇完個咁大片的對焦屏...
跟住我睇番部不足100%的40d對焦屏...
突然深切體會到咩叫 "慘不忍睹" .

舊 08-30-08, 11:11 AM   #118
KTN
Banned 0.95 Century Moderator
~♡

註冊日期: Mar 2002
Rolli??

舊 08-30-08, 11:21 AM   #119
KTN
Banned 0.95 Century Moderator
~♡

註冊日期: Mar 2002

http://www.dchome.net/viewthread.php?tid=556674

舊 08-30-08, 11:36 AM   #120
亞飛
Moderator
野人生活中

3DS Friend Code5086 0979 5484
會唔會傳染GAR?

P.S. 點解見好多人對5D有不少不滿意見
部5D咁化學咩!?

另...我想買支人像鏡
主要係平時拎出街 去d有場境(靚背影) 影下女

價錢...越平越好 (不要跟我說Meye個支85mm F1.2...我試過了 毒死人)
50mm f1.8 II (其實個II係咩意思?)
50mm f1.4 USM?
85mm f1.8 USM?
還是Sigma 支 35mm?

我最大的問題是 焦距乘番我部450D既倍率
35 / 50 / 85 mm 所屬的焦距
易到幾多影...有咩分別...邊一個最適合我

此篇文章於 08-30-08 11:43 AM 被 亞飛 編輯。
亞飛 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-30-08, 12:12 PM   #121
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

註冊日期: Aug 2003
II即是Mark II, 意指第二代~ (cheap咗 )

要平50.8冇走雞啦, $600一支Lens邊度搵~

人像我而家主要用50mm同埋135mm兩支 (On 5D)

一般可應付大部分情況~

Rice

舊 08-30-08, 01:22 PM   #122
亞飛
Moderator
野人生活中

3DS Friend Code5086 0979 5484
雖然有一點擔心50mm係450上的實際焦距
但見佢咁既價錢...真係忍唔到手
已經好想出去買鏡...好彩冇帶機係身試鏡姐=-=
收工...出去深水埗+MK睇睇先

舊 08-30-08, 02:35 PM   #123
M-eye
菜鳥蛋

哇,,,我都出晒名用機唔鍚機..
殘得快...
完來一山還有一山高....
佢部機個表面殘到話係10d都有人信....

舊 08-30-08, 03:02 PM   #124
M-eye
菜鳥蛋

引用:
作者: KTN 查看文章
Rolli??
我部 6 x 6係平價粗野....
扁扁平平....外表平凡...
...大過同重過holga或diana 少少啦...

都ok方便...易於携帶的....
又可外接閃燈...難得可接上人家的520EX II
(用520EX II係因為閃燈輸出還可以在燈上setting)
又可以手動對焦唔駛靠估...
光圈有都算ok咁啦.....難得係對焦屏都算清晰易用...
又有得set下少少快門...
手感又真係幾喜歡...
二手貨色....鏡頭殘左少少啦....

Rolli成舊磚咁大部....點拿出街隨意拍喎...

此篇文章於 08-30-08 03:07 PM 被 M-eye 編輯。
M-eye 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-30-08, 09:14 PM   #125
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
唔係...我個問題係太多種類....
唔知邊一種好呢..????
你想影slide? or影人像先?
影slide初試的話買RDP3啦
影人像的話買kodak 160VC or 160NC啦

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 07:39 PM

手機版 | APP版