Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 07-28-07, 10:16 PM   #551
riceball
Ultimate Gamer

註冊日期: Apr 2004
引用:
作者: 嘿哈兒 查看文章
無啦啦做乜咁頹既.......
照平常....p/ Auto mode影出來既相比AV mode 更光的...
有乜理由會黑媽媽的? ........

上大炮廠check check好喎
所以我懷疑內置測光儀出左問題

一定要啦...最衰聽日星期日#
即係會有幾日冇相機用
riceball 目前離線  
舊 07-28-07, 11:06 PM   #552
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

註冊日期: Sep 2004
引用:
作者: riceball 查看文章
所以我懷疑內置測光儀出左問題

一定要啦...最衰聽日星期日#
即係會有幾日冇相機用
搵埋另一個苦主一齊上去吧~
ビスケット 目前離線  
舊 07-28-07, 11:18 PM   #553
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

註冊日期: Dec 2001
riceball 試了指定動作沒有?

拆電, 拆鏡, 再重裝.

亦不妨用波波噴噴反光板下面洞洞.
KKH 目前離線  
舊 07-28-07, 11:23 PM   #554
riceball

拆電, 拆鏡, 拆卡呢3樣在發現出事後已即時試...

>>噴噴反光板下面洞洞
剛試過, 結果一樣...OTL
舊 07-28-07, 11:30 PM   #555
KTN
Banned 0.95 Century Moderator
~♡

註冊日期: Mar 2002
漏了-憤而向地面投擲

引用:
作者: KKH 查看文章
riceball 試了指定動作沒有?

拆電, 拆鏡, 再重裝.

亦不妨用波波噴噴反光板下面洞洞.

舊 07-28-07, 11:37 PM   #556
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

引用:
作者: KTN 查看文章
漏了-憤而向地面投擲
萬一人家照單全收.............. 我擔當不起耶.

雖然這方法暫時仍是 100% 成功率...
KKH 目前離線  
舊 08-20-07, 02:33 PM   #557
小草
God of Gamer
(╬ ̄皿 ̄)=○

註冊日期: Feb 2004
新手想學用dslr
想知入門級邊部好同埋要配咩鏡
最主要係用來影花
發覺普通dc 微距不足
影唔到花

舊 08-20-07, 02:35 PM   #558
真.朱皮
Game Master
DiGi 記者

註冊日期: May 2005
XBox Live GamertagFelix cpe
引用:
作者: 小草 查看文章
新手想學用dslr
想知入門級邊部好同埋要配咩鏡
最主要係用來影花
發覺普通dc 微距不足
影唔到花
D80+62.8

MICRO一流

舊 08-20-07, 02:41 PM   #559
KTN
~♡

MARCO不正是DC的強項嗎

舊 08-20-07, 07:25 PM   #560
小草
(╬ ̄皿 ̄)=○

引用:
作者: 真.朱皮 查看文章
D80+62.8

MICRO一流
62.8 是指甚麼

引用:
MARCO不正是DC的強項嗎
大大我講錯野
我係想可以影到大約咁
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=163177
有d咩要配備

我用fx7 macro 影得好矇 得中心點係清 d花瓣邊就唔清 仲有當然係d色完全唔sharp

舊 08-20-07, 07:47 PM   #561
KTN
~♡

他講泥個支60mmF2.8 Marco

這個衰人不是用Marco鏡
他用250mm+2xExtentor影

荷花離池遠遠影

引用:
62.8 是指甚麼

大大我講錯野
我係想可以影到大約咁
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=163177
有d咩要配備

我用fx7 macro 影得好矇 得中心點係清 d花瓣邊就唔清 仲有當然係d色完全唔sharp

舊 08-20-07, 09:09 PM   #562
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

引用:
大大我講錯野
我係想可以影到大約咁
有d咩要配備

拍油王那種, 放大不多, 並不需要 macro; 需要的是一支 telephoto, 因為荷花離池邊頗遠.

引用:
他講泥個支60mmF2.8 Marco

這個衰人不是用Marco鏡
他用250mm+2xExtentor影

荷花離池遠遠影
油王用的是 extension tube. (據當事人說用了也只有 1:2........)
KKH 目前離線  
舊 08-20-07, 10:06 PM   #563
KTN
~♡

他不是說他用2x的嗎?

我都係用200mm+1.4x Extentor
可能我去個日花都係近池中心方向...不需要用tube...

舊 08-20-07, 10:39 PM   #564
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

註冊日期: Sep 2005
PSN  IDkaga0401
引用:
他不是說他用2x的嗎?

我都係用200mm+1.4x Extentor
可能我去個日花都係近池中心方向...不需要用tube...
extension tube同 2x extender我都有用

舊 08-20-07, 11:39 PM   #565
小草
(╬ ̄皿 ̄)=○

各位大大所提的extension tube, 2x extender, telephoto 全部不識
果然我是一個超新手
想問那兒會有介紹同解釋唔同鏡有咩唔同用途
thx 各位大大幫手

舊 08-20-07, 11:47 PM   #566
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
各位大大所提的extension tube, 2x extender, telephoto 全部不識
果然我是一個超新手
thx 各位大大幫手
出黎join下活動....你就會明白了

舊 08-21-07, 12:27 AM   #567
riceball

引用:
作者: 加賀KAGA 查看文章
出黎join下活動....你就會明白了
打算幾時搞活動...我等左好耐
舊 08-21-07, 01:00 AM   #568
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
作者: riceball 查看文章
打算幾時搞活動...我等左好耐
留意下班大佬有冇聲氣啦.....

舊 08-21-07, 01:08 AM   #569
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
果然我是一個超新手
thx 各位大大幫手
好似我用緊套機為例....
extension tube....用黎加近對焦距離,例如一支鏡頭,
佢最近對焦距離係1米,但加左個tube後,但最近對焦距
離就可以近到0.5米左右....但使用時會有失光現象,要
加番曝光補償

2x extender....增距鏡,例如一支鏡頭焦距係250mm,最大光圈
f5.6,咁裝上左個extender後,因為乘左2倍,於是就變成500mm,
光圈值都會變成f11,優點係可以影得更遠,但成像質素亦會有所下

Telephoto.....遠攝鏡,如300mm,400mm等鏡....用於遠攝用途

舊 08-21-07, 01:34 AM   #570
真.朱皮
Game Master
DiGi 記者

引用:
果然我是一個超新手
thx 各位大大幫手
假如你想用加賀KAGA大的裝備
所付出的代價係很大的

平平地影花影得sharp
d80+60mm f/2.8應該係比較平選擇
遠攝macro鏡既話
最平應該係配sigma AF 70-300mm F4.0-5.6 APO DG Macro
我朋友用果支鏡影既sample: http://www.fotop.net/rxng/rxng080 (JUST FOR INFORMATION)

舊 08-21-07, 08:33 AM   #571
KTN
~♡

有人昨天給我看了,8k生蝦大餐
機+全鏡度齊備 說實幾抵玩
可惜我不食海鮮

引用:
假如你想用加賀KAGA大的裝備
所付出的代價係很大的
>skip<

舊 08-21-07, 11:31 AM   #572
真.朱皮
Game Master
DiGi 記者

引用:
有人昨天給我看了,8k生蝦大餐
機+全鏡度齊備 說實幾抵玩
可惜我不食海鮮
生蝦都係8k?!

舊 08-21-07, 11:58 AM   #573
antony chan
大合奏部隊!

註冊日期: Nov 2003
Wii U IDantony34
Nintendo Switch ID2591-1991-9995
3DS Friend Code4038 5946 9782
PSN  IDantony34
引用:
生蝦都係8k?!
其實海鮮都可以好正的....
只要唔好買D超級絕版o野...

同玩數碼一樣..你要買支天文大炮的話...都可以好貴.../

GGFR
名:Antony ID:49466199
GAF版友『飛燕』的畫作被「G-ZONE」盜用﹗
好Game分享
antony chan 目前離線  
舊 08-21-07, 12:33 PM   #574
KTN
~♡

一機四鏡
不過我重申,不襯我

引用:
生蝦都係8k?!

舊 08-21-07, 04:32 PM   #575
真.朱皮
Game Master
DiGi 記者

引用:
一機四鏡
不過我重申,不襯我
其實我唔熟蝦的
佢用既菲林係唔係唔同平時用果D架??

關閉主題

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 09:00 PM

手機版 | APP版