Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 03-12-19, 10:01 AM   #176
Kain
God of Gamer

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDkain_jpn
引用:
作者: T.S 查看文章
記得戲內有講係Yon-Rogg輸血比CM
講緊漫畫設定
發現佢阿媽變左Kree人
之前睇好似都無講呢啲野
而本書好似係2019先出
真係最近先加落去定其實一直都係咁?

利申完全唔熟佢同mar-vell

此篇文章於 03-12-19 10:03 AM 被 Kain 編輯。
Kain 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-12-19, 10:10 AM   #177
T.S
君だけを…

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: Kain 查看文章
講緊漫畫設定
之前睇好似都無講呢啲野

以為你講套戲...我錯

漫畫d設定成日改..唔同作者又有唔同
T.S 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-12-19, 11:12 AM   #178
david
The One

註冊日期: Mar 2002
引用:
作者: Kain 查看文章
講緊漫畫設定
之前睇好似都無講呢啲野

係近期先咁改,原設定係佢由一次爆炸先感染到MAR-VELL O既KREE DNA。

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-12-19, 03:12 PM   #179
肉羊哩咖
griffin611

註冊日期: May 2008
仲未得閒睇。

CA1 叫做有半部戲—佢帶頭打叫做好睇,頭頭尾尾都係為咗舖排 Avengers 嗰度衰。

無睇過雷神二唔知有幾爛,但放生 IM3 就唔多妥,唔講佢大部份有幾求其,剩係個扭橋嗰度完全有被騙嘅感覺!

Hulk?! Marvel 好似唔多想你知有呢套嘢嘅存在,你話喇~

SHIELD 係 Steve Roger 個女友有份創辦,無記錯 Hank Pimm 講過佢「後生嗰陣」出嚟搞就係因為同 SHIELD 反咗枱;而 Howard Stark 死嗰陣,就係幫 SHIELD 運緊貨,所以SHIELD已經成立咗一段時間,可惜 Agent Carter 咁早被被斬,唔係會講多啲佢點成立 SHIELD

肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-12-19, 06:09 PM   #180
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
仲未得閒睇。

CA1 叫做有半部戲—佢帶頭打叫做好睇,頭頭尾尾都係為咗舖排 Avengers 嗰度衰。

無睇過雷神二唔知有幾爛,但放生 IM3 就唔多妥,唔講佢大部份有幾求其,剩係個扭橋嗰度完全有被騙嘅感覺!

Hulk?! Marvel 好似唔多想你知有呢套嘢嘅存在,你話喇~

SHIELD 係 Steve Roger 個女友有份創辦,無記錯 Hank Pimm 講過佢「後生嗰陣」出嚟搞就係因為同 SHIELD 反咗枱;而 Howard Stark 死嗰陣,就係幫 SHIELD 運緊貨,所以SHIELD已經成立咗一段時間,可惜 Agent Carter 咁早被被斬,唔係會講多啲佢點成立 SHIELD
我都覺得IM3完全唔掂
套戲中間開始搞咁多野, 然後你話我知佢其實可以call成隊iron man戰隊出來?

舊 03-12-19, 10:37 PM   #181
肉羊哩咖
griffin611

北美開畫收 153 mil 花旗紙,MCU 計排第四,單計全新登場嘅話就第一(BP唔算),報告完。

舊 03-13-19, 01:02 PM   #182
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
我相信好多人(包括我)為左endgame, 係唔係都會入場睇CM, 因為故事有關連.

呢個係MCU成功之處之一.
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-13-19, 02:21 PM   #183
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
北美開畫收 153 mil 花旗紙,MCU 計排第四,單計全新登場嘅話就第一(BP唔算),報告完。
開畫呢個數預左,係個後勁去到幾多,隨時多個禮拜已經完...
由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-13-19, 03:23 PM   #184
豪傑公子

註冊日期: Jan 2005
有A4光環, 票房點都唔會太差嘅~

舊 03-13-19, 08:23 PM   #185
gingq7

睇完, 一般, 唔覺特別好睇

反派無論戰力和劇情都唔掂
打鬥只得一開頭果場空手對空手好睇
gingq7 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-13-19, 10:04 PM   #186
GreenTea
Administrator

註冊日期: May 2007
最好睇係打阿婆 成套野打得唔激 完全無對手
GreenTea 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-14-19, 06:11 PM   #187
Eking

註冊日期: Feb 2006
有對手點叫最強?

舊 03-16-19, 06:05 PM   #188
aquarius
Game Master

註冊日期: Apr 2007
套戲其實幾好睇, 幾感動..

Sent from my iPhone using Gaforum
aquarius 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-18-19, 04:22 AM   #189
肉羊哩咖
griffin611

美版「我是誰」?!

睇咗早場。

好:
老實講,幾型。尤其地鐵嗰幕擺晒個 bad-ass 款。

阿貓同Talos 搶戲搶得好緊要。

開頭任務最後嗰場打得最好睇。最後係睇到有幾 OP,尤其你記得 GotG1 嘅話~

女主角同 Fury 對手戲最正,女主腳變得自然,起碼有喜感。

雖然幾賣女權主義,但唔算太刻意到礙眼。

大賣 90年代情懷,你識嗰個年代嘅,會覺得幾好笑。

壞:

劇本唔掂,唔止作為一個 origin story 咁計,除咗 Fury 同 Talos 之外,無件有個性。女主角一開頭要佢無感情好失敗,觀眾都唔知佢真人係點。唔係演員問題,係導演同腳本所致。

女主角個動機太薄,令觀眾幾難投入吓,連 Kree 背後個動機都(懶到?)無交待。

蠢!
Kree 意外執件無敵嘅寶,竟然佢身上加限制器?!假設世界只有美帝有核彈,佢仲唔拎出嚟四圍迫其他國家就範?!點個敢反抗即刻做個 technical demo,搞掂。

成日叫女主腳唔好有情緒,咁先最好,係為咗最後佢變「超級薩雅人」嘅伏線,但 Kree 又唔係 Vulcan,又冇話過有情緒就破咗個御制器,成個安排變得都無說服力,係咁講真係好煩。

認同某評論講,唔多信女主腳同佢前機師個友情,酒肉朋友可能性大啲,突然蒲頭就肯為女主腳去冒險。本人信 independence day 嗰個多啲囉, 因為無舖排到佢兩個有幾多經歷。

開頭啲 CG 幾難睇吓。

結論:一般,無 Ant Man 同 Dr. Strange 咁好。

Bonus Question: Kree 族係藍膚色,咁點解 Jude Law 個腳式唔係嘅?!

此篇文章於 03-19-19 02:01 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 03-19-19, 05:52 AM   #190
肉羊哩咖
griffin611

報:第二個禮拜票房都只係跌咗55巴仙,觀眾有六成係男,女嘅比例都升咗。

舊 03-21-19, 12:53 PM   #191
Eking

叫主角控制情緒係因為減少洗腦副作用.....

舊 03-21-19, 01:02 PM   #192
mrk

註冊日期: Mar 2009
Wii U IDmrk_us_1st
Nintendo Switch ID美國Acc-7963-3777-4483
3DS Friend Code3050 7594 0791
PSN  IDmrk1us
XBox Live Gamertagmrk hk
引用:
作者: ahleung 查看文章
我相信好多人(包括我)為左endgame, 係唔係都會入場睇CM, 因為故事有關連.

呢個係MCU成功之處之一.
非常認同!

switch日服Acc_2707-3945-3492(HK*mrk_jp1)
switch美國Acc_7963-3777-4483(HK*mrk_us1)
switch港服Acc_6669-1669-8277(HK*mrk_hk1)
switch英服Acc_3093-4099-7614(HK*mrk_uk1)
mrk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-21-19, 03:28 PM   #193
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: Eking 查看文章
叫主角控制情緒係因為減少洗腦副作用.....
睇漏咗。謝

舊 03-21-19, 05:44 PM   #194
Eking

其實入面好多野都有問號, 唔知係咪將來會講, 祖廸羅, 女主角, 同GOTG做Ronan跟班個黑人都唔係藍皮膚, 3個人會唔會都係來自地球?
Ronan 母星係邊個毀左? (GOTG有冇講? NOVA CORP?) 好多野都記唔起....好耐.....

舊 04-04-19, 01:57 PM   #195
肉羊哩咖
griffin611

咁就破咗 十億,多多少少因為 Endgame,孖飛,你好嘢,無嘢講。

舊 04-05-19, 11:42 PM   #196
次期Cekehe
Game Master

註冊日期: Apr 2002
引用:
作者: Eking 查看文章
其實入面好多野都有問號, 唔知係咪將來會講, 祖廸羅, 女主角, 同GOTG做Ronan跟班個黑人都唔係藍皮膚, 3個人會唔會都係來自地球?
根據漫畫設定,Kree人有三種膚色,
最初係藍色,同其他星球人混血後就多左白色同粉紅色,
所以出現白人都好正常,不過唔知電影會唔會改設定......

P&D
輕課主acc: 160,670,900 - (已297)光埃龍、月讀龍、濕婆龍、幻龍王、覺麒麟、覺濕婆、比古洛、紅奧丁、覺愛貓、呂布、執行者、潘朵拉、光咖哩、火龍女、劉備、新木印、覺白虎、暗咖哩、覺墮西、雷奧、天秤等等...... (尚有尼龍、一護、水龍女等等正在排隊中)

無課副acc:271,912,456 - 常用隊長:月讀龍、日龍、覺愛貓、覺光埃、火龍女、潘朵拉、比達、覺麒麟、覺月讀等等...
次期Cekehe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-05-19, 11:57 PM   #197
次期Cekehe
Game Master

註冊日期: Apr 2002
關於彩蛋2......
其實成套CM,好似無提過宇宙魔方(tesseract)呢個名,
我見到網上有人估CM呢粒係cosmic cube,唔等於Thanos搶左既tesseract,
好似話根據漫畫版,cosmic cube同tesseract分別係兩粒唔同既野,
有無人熟悉漫畫版既巴打知道詳情?cosmic cube係乜?

如果真係兩粒野,咁CM彩蛋2即係純粹係誤導人,
令人以為呢段係過去發生,但其實根本就係啪手指之後發生?
最後就係靠呢粒cosmic cube反敗為勝?

P&D
輕課主acc: 160,670,900 - (已297)光埃龍、月讀龍、濕婆龍、幻龍王、覺麒麟、覺濕婆、比古洛、紅奧丁、覺愛貓、呂布、執行者、潘朵拉、光咖哩、火龍女、劉備、新木印、覺白虎、暗咖哩、覺墮西、雷奧、天秤等等...... (尚有尼龍、一護、水龍女等等正在排隊中)

無課副acc:271,912,456 - 常用隊長:月讀龍、日龍、覺愛貓、覺光埃、火龍女、潘朵拉、比達、覺麒麟、覺月讀等等...
次期Cekehe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-06-19, 11:48 AM   #198
aquarius
Game Master

註冊日期: Apr 2007
前排睇番ironman-1
timeline應該都係ironman-1 > captain marvel
ironman-1尾段好簡潔講已轉咗做shield呢個名
aquarius 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-06-19, 12:13 PM   #199
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
引用:
作者: aquarius 查看文章
前排睇番ironman-1
timeline應該都係ironman-1 > captain marvel
ironman-1尾段好簡潔講已轉咗做shield呢個名
故事中既詳細年份我唔清楚, 不過應該係 CM > IM1
https://www.refinery29.com/en-us/201...ological-order
CM係發生嚮80年代. 電影公司宣傳時都突登整個80年代feel既官網.
IM1故事中既科技明顯近代D.

至於你講既問題, 我都留意到, 只能估係編劇bug......
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-06-19, 12:46 PM   #200
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: ahleung 查看文章
故事中既詳細年份我唔清楚, 不過應該係 CM > IM1
https://www.refinery29.com/en-us/201...ological-order
CM係發生嚮80年代. 電影公司宣傳時都突登整個80年代feel既官網.
IM1故事中既科技明顯近代D.

至於你講既問題, 我都留意到, 只能估係編劇bug......
IM1 嘛,開頭 Agent Coulson 係咁同人講佢個部門係咩 Strategic Homeland Initiative 乜乜,係咁畀人話個名又長又臭,同佢講你叫你老細執執佢,最後 Agent Coulson 幾串咁話佢個部門簡稱 S.H.I.E.L.D.,啫係無改名,係度玩 gag 啫

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[西片] The Incredibles 2 (JUNE 2018) | Pixar david 電影版 19 03-28-20 04:14 AM
[西片] Avengers: Infinity War ︱復仇者聯盟3:無限之戰 (4月27日) 信長 電影版 697 10-06-18 01:30 AM
吹水專區 2019《未來警察今天要出發~》 神龍 吹水專區 1000 07-26-13 09:26 PM
Captain America: Super Soldier yKS 電視遊戲討論版 39 07-19-11 04:18 PM
Captain Owen KKH 體育版 4 04-17-02 10:22 PM

現在的時間是 12:35 PM

手機版 | APP版