Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

主題工具 顯示模式
舊 04-07-10, 09:34 PM   #1
半熟蕃茄
Game Master
有朋自遠方來非姦即盜

註冊日期: Oct 2004
到了三十或者已經過左的朋友

你地d frd,舊同學多唔多結左婚?
以前細過成日諗到左呢個年紀會點組織家庭
但時間一到,乜都無做到,好似越來越無動力去做呢樣野(識女仔,搵另一半),同埋擴闊圈子同眼界咁
半熟蕃茄 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-07-10, 09:49 PM   #2
Middle
Moderator
K歌之王

註冊日期: Oct 2003
引用:
作者: frankieccc 查看文章
你地d frd,舊同學多唔多結左婚?
以前細過成日諗到左呢個年紀會點組織家庭
但時間一到,乜都無做到,好似越來越無動力去做呢樣野(識女仔,搵另一半),同埋擴闊圈子同眼界咁
一半半喇。

如果未有女朋友,我覺得唔駛太過去諗結婚、組織家庭果d 問題先,
因為你識到女朋友之後,個問題你都一樣要同對方一齊重新再諗過......
當然諗定先係無壞,亦可以儲定多D 錢做準備,
不過唔好因為咁而俾到自己太多壓力

My BlogFacebook微博
Middle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-07-10, 10:03 PM   #3
陸奧 貴志
The One
橋本かわいいよ橋本

註冊日期: Apr 2002
3DS Friend Code4811 8001 2935
PSN  IDTKamui
XBox Live GamertagTMutsu
我已經斷哂d同學線,所以係冇既

☆野郎は誰だ 誰だ 誰だ 彼はジョンイル(正日) ジョンイルだ ジョンイルだ
トラブルメーカーの名を受けて 恥を捨てて たたかう野郎
ジョンイルアローは 毒舌 ジョンイルイヤーは 空耳
ジョンイルウィングは とんずら使い ジョンイルビームは 口砲
キムチの力身につけた 偽善の野郎 ジョンイルだ ジョンイルだ
陸奧 貴志 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-07-10, 10:08 PM   #4
lunn
Crazy Gamer
GAUZE62045

註冊日期: Sep 2003
引用:
作者: 陸奧 貴志 查看文章
同學就唔多覺有結到婚
反而係D同事,比我年輕既都好多係結左婚…

但冇得諗咁多既
女朋友都未有…

舊 04-07-10, 10:17 PM   #5
半熟蕃茄
Game Master
有朋自遠方來非姦即盜

引用:
作者: Middle 查看文章
一半半喇。

如果未有女朋友,我覺得唔駛太過去諗結婚、組織家庭果d 問題先,
因為你識到女朋友之後,個問題你都一樣要同對方一齊重新再諗過......
當然諗定先係無壞,亦可以儲定多D 錢做準備,
不過唔好因為咁而俾到自己太多壓力
其實最大壓力係家人呢

引用:
作者: 陸奧 貴志 查看文章
我都近乎係
不過仲有小小同小學同學來往,反而中學0個班唔太玩得埋
舊 04-07-10, 10:19 PM   #6
enishi
God of Gamer

註冊日期: Apr 2005
Wii U IDtsuiwil
3DS Friend Code1461 6149 1247
PSN  IDtsuiwil_jp
大致上同年o既中學/大學同學都有一半結左婚, 過埋今年又會多幾個, 有幾個仔女都差唔多一歲...

唯有攞多幾年利是先啦
enishi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-07-10, 10:21 PM   #7
Middle
Moderator
K歌之王

引用:
其實最大壓力係家人呢
有無迫你去相睇?
好似近排上果套電影《月滿軒尼詩》咁 ~ ~

舊 04-07-10, 10:34 PM   #8
半熟蕃茄
Game Master
有朋自遠方來非姦即盜

呢套戲我無睇
不過真係有叫過但我無興趣
其實呢排咁大感觸係因為上個月參加過一個小學同學的婚後
諗返當年一齊玩一齊讀書的好友轉眼就成家立室,自己仲係乜都無就...唉
其實呢排都仲有幾個攪緊婚禮/啱啱結左
舊 04-07-10, 10:42 PM   #9
Middle
Moderator
K歌之王

引用:
呢套戲我無睇
不過真係有叫過但我無興趣
其實呢排咁大感觸係因為上個月參加過一個小學同學的婚後
諗返當年一齊玩一齊讀書的好友轉眼就成家立室,自己仲係乜都無就...唉
其實呢排都仲有幾個攪緊婚禮/啱啱結左
得閒可以睇睇,我諗你會o岩睇,
同女仔一齊睇都得 : p

我有d 朋友都有你講o既煩惱,
不過佢地最後都會講到自己好化咁,
「有就有無就無隨緣喇」,
又有d 會安慰自己、話自己一個人仲方便去玩添;
當然過時過節佢地都會喊悶,
然後講說話潤d 有拍拖o既朋友咁....... ~_~

舊 04-07-10, 10:50 PM   #10
shiro_b
Insane Gamer

註冊日期: Mar 2010
雖然很突然

但想問下大家, 有沒有朋友/同學, 才三十出頭, 已經離婚了?

我識兩三pair.

舊 04-07-10, 10:52 PM   #11
半熟蕃茄
Game Master
有朋自遠方來非姦即盜

引用:
作者: Middle 查看文章
得閒可以睇睇,我諗你會o岩睇,
同女仔一齊睇都得 : p

我有d 朋友都有你講o既煩惱,
不過佢地最後都會講到自己好化咁,
「有就有無就無隨緣喇」,
又有d 會安慰自己、話自己一個人仲方便去玩添;
當然過時過節佢地都會喊悶,
然後講說話潤d 有拍拖o既朋友咁....... ~_~
我最初都係咁
但當你一個人行街行得多,如果行黎行去都係0個幾度真係無野好行
p.s. 一個人無理由自己行山掛,行黎行去咪又係商場

引用:
作者: shiro_b 查看文章
雖然很突然

但想問下大家, 有沒有朋友/同學, 才三十出頭, 已經離婚了?

我識兩三pair.
有個中學同學係咁
我都係聽返黎,好似話結左一年玩完(同佢唔熟無請我飲,佢地有)
p.s. 佢結0個時應該得26-27左右

引用:
作者: kohta 查看文章
同學就唔多覺有結到婚
反而係D同事,比我年輕既都好多係結左婚…

但冇得諗咁多既
女朋友都未有…
我公司好多同事都好早結

此篇文章於 04-07-10 10:56 PM 被 半熟蕃茄 編輯。
舊 04-07-10, 10:54 PM   #12
lunn
Crazy Gamer
GAUZE62045

引用:
雖然很突然

我識兩三pair.
有…
我身邊都有兩個女性朋友係咁
而已兩位都已經係媽媽黎

舊 04-07-10, 10:55 PM   #13
shiro_b

引用:
作者: kohta 查看文章
有…
我身邊都有兩個女性朋友係咁
而已兩位都已經係媽媽黎
我聽親都好sad!!!
但係亦都明白, 分開對大家都好
二十尾三十頭, 再開始都仲有機會
(話是這麼說.....)

舊 04-07-10, 11:02 PM   #14
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
<--快30, 獨身
有個fd結左婚生埋仔好多年

真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-07-10, 11:03 PM   #15
Middle
Moderator
K歌之王

引用:
我最初都係咁
但當你一個人行街行得多,如果行黎行去都係0個幾度真係無野好行
p.s. 一個人無理由自己行山掛,行黎行去咪又係商場
就算我有無拍拖,
我都會自己一個行山呀...... ~ ~
不過如果你真係唔慣,咁又無得勉強;
但你係想搵個伴、定係想搵個異性陪你? =)

舊 04-07-10, 11:12 PM   #16
lunn
Crazy Gamer
GAUZE62045

引用:
我聽親都好sad!!!
但係亦都明白, 分開對大家都好
二十尾三十頭, 再開始都仲有機會
(話是這麼說.....)
其實都係
未到30
但已經有個5-6歲既仔
我果兩位朋友都已經冇左再婚既念頭喇

舊 04-07-10, 11:16 PM   #17
shiro_b

請俾我一個機會埋怨一下

我好怕一d 自己早結婚生仔的女人, 佢地自己鐘意細路, 就催人生仔結婚乜乜物物
好似人生除左生仔, 生仔, 仲係生仔!!!

我結唔唔生唔生我自由
佢地會再加句: "再唔生老喇!!"
唔生又點先!!! 生左但養得唔開心咁點先!!!

仲試過俾人challenge人生觀: "即使你到三十歲有車有樓有錢有埋個博士學位又靚女又有身材, 但係冇BB, 你人生會好唔完整!!女人唔生過仔唔係女人!!"

舊 04-07-10, 11:19 PM   #18
麥C
專業R水吹

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDmaxcmwong
引用:
雖然很突然

我識兩三pair.
幾多下
有8-9對
最早果對係18結20離

舊 04-07-10, 11:20 PM   #19
Rotagen
Game Master

註冊日期: Jul 2008
睇topic名仲以為問人識魔法未

舊 04-07-10, 11:31 PM   #20
半熟蕃茄
Game Master
有朋自遠方來非姦即盜

引用:
作者: Rotagen 查看文章
睇topic名仲以為問人識魔法未
算la
太私人gei 野就唔討論了
其實好多人話男人應三十而立,但自己真乜都無做過,但自己所認識的好多都做到了(起碼份工都好過自己)
反而女人呢?好多都結婚生仔/女強人 (以我所見同識得0個d)
開始有d九唔搭八,都係去訓
p.s. 版大好強,比我真係唔夠膽自己行山
舊 04-07-10, 11:36 PM   #21
kin~kin
霹靂無敵閃電俠

註冊日期: Dec 2004
我未30, 不過可能因為0係外國住過, 所以多外國fd, 有d 22 - 23果時已經結左, 生埋仔...過多幾年仲已經離埋添...

如果只講香港fd, 最近都有幾pair會結, 但我同現時女朋友未有即時計劃 (但個發展方向會係儲幾年錢, 離開香港後先結婚生仔)

我覺得遲結有遲結0既好, 撇開經濟能力果d, 起碼心態上ready先. 如果太早結, 大家都仲年輕, 好易厭倦, 想試新野...
kin~kin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-07-10, 11:38 PM   #22
クラウド
死相が見えるぞ

註冊日期: Mar 2002
呢啲野諗咁多做乜
有就有無就無架啦
諗咁多人都癲\ /

舊 04-07-10, 11:39 PM   #23
半熟蕃茄
Game Master
有朋自遠方來非姦即盜

引用:
作者: kin~kin 查看文章
我未30, 不過可能因為0係外國住過, 所以多外國fd, 有d 22 - 23果時已經結左, 生埋仔...過多幾年仲已經離埋添...

如果只講香港fd, 最近都有幾pair會結, 但我同現時女朋友未有即時計劃 (但個發展方向會係儲幾年錢, 離開香港後先結婚生仔)

我覺得遲結有遲結0既好, 撇開經濟能力果d, 起碼心態上ready先. 如果太早結, 大家都仲年輕, 好易厭倦, 想試新野...
臨訓都忍唔住一回
外國始終open好多
淨係睇戲...好多人都好早就無左
不過外國人比人感覺係顧家d
舊 04-08-10, 12:31 AM   #24
陸奧 貴志
The One
橋本かわいいよ橋本

註冊日期: Apr 2002
3DS Friend Code4811 8001 2935
PSN  IDTKamui
XBox Live GamertagTMutsu
引用:
請俾我一個機會埋怨一下

我好怕一d 自己早結婚生仔的女人, 佢地自己鐘意細路, 就催人生仔結婚乜乜物物
好似人生除左生仔, 生仔, 仲係生仔!!!

我結唔唔生唔生我自由
佢地會再加句: "再唔生老喇!!"
唔生又點先!!! 生左但養得唔開心咁點先!!!

仲試過俾人challenge人生觀: "即使你到三十歲有車有樓有錢有埋個博士學位又靚女又有身材, 但係冇BB, 你人生會好唔完整!!女人唔生過仔唔係女人!!"
請問關佢地乜事?生左個會俾左佢既?

☆野郎は誰だ 誰だ 誰だ 彼はジョンイル(正日) ジョンイルだ ジョンイルだ
トラブルメーカーの名を受けて 恥を捨てて たたかう野郎
ジョンイルアローは 毒舌 ジョンイルイヤーは 空耳
ジョンイルウィングは とんずら使い ジョンイルビームは 口砲
キムチの力身につけた 偽善の野郎 ジョンイルだ ジョンイルだ
陸奧 貴志 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-08-10, 12:44 AM   #25
Norm
=_="""""

註冊日期: Sep 2002
引用:
臨訓都忍唔住一回
外國始終open好多
淨係睇戲...好多人都好早就無左
不過外國人比人感覺係顧家d
外國買樓易過香港.....香港人唔係唔想早結婚....住係一個重要問題,仲有外國人結婚洗鬼請二三百人擺酒....

論壇跳轉

現在的時間是 07:48 PM

手機版 | APP版