Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 01-18-16, 01:39 AM   #1276
WonderJimmy2
Insane Gamer

註冊日期: Jun 2007
PSN  IDWonderjimmy
XBox Live GamertagWonderJimmyUS
繼續文戲,仲咁好睇。
比斯凱特大佬出賣親細佬並非純為私利,令人更加無奈。

大小姐離地天真,但喺呢個烏煙瘴氣嘅宇宙,偏就係佢嘅一腔熱血天真為人帶嚟希望。

下集女僕應該徹底洗白,無咁快收飯盒啩?
WonderJimmy2 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-18-16, 08:42 AM   #1277
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
引用:
作者: kev00269270 查看文章
一邊看一邊忍唔住吐糟....普通人也就算了,士兵都唔知大小姐個樣係點架....

咁既發展,估計下一話仲未有MS戰睇
第二話號角火星支部好明顯已起咗大小姐底,而接手嘅面具男好明顯都知。不過要「合理化」,當一個組織腐爛到某個程度,就好多好唔合常理嘅情況出現(好似當年擺明搞革命嘅列寧,都可以大喇喇咁安坐火車返俄國,過咗兩年都無,佢就領導革命推翻沙皇);前火星支部個司令同面具男都有私心收埋啲料唔放畀內部傳閱,所以大小姐 is coming to town 只係佢金主不繼放料,但又唔發相咁懶(有圖有真相嘛!),可能佢諗住大小姐一落地就無命,無計到僕叛變同埋女生嘅買物慾掛

兩面都準備好開拖--朱古力旁人隻艦未泊到岸(仲講到明唔畀佢出擊,啫係佢點都會出擊喇),而昭弘部機都搞掂咗;可能好似第十一話咁,去到最後一分鐘先開打都得。

肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-18-16, 10:17 AM   #1278
STRIFE
Ultimate Gamer

註冊日期: Jun 2009
PSN  IDOvErKilL6517
XBox Live Gamertag日psn: Lighting6517
D死亡FLAG插到冇位插,唔好啊

舊 01-18-16, 11:16 AM   #1279
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
第二話號角火星支部好明顯已起咗大小姐底,而接手嘅面具男好明顯都知。不過要「合理化」,當一個組織腐爛到某個程度,就好多好唔合常理嘅情況出現(好似當年擺明搞革命嘅列寧,都可以大喇喇咁安坐火車返俄國,過咗兩年都無,佢就領導革命推翻沙皇);前火星支部個司令同面具男都有私心收埋啲料唔放畀內部傳閱,所以大小姐 is coming to town 只係佢金主不繼放料,但又唔發相咁懶(有圖有真相嘛!),可能佢諗住大小姐一落地就無命,無計到僕叛變同埋女生嘅買物慾掛

兩面都準備好開拖--朱古力旁人隻艦未泊到岸(仲講到明唔畀佢出擊,啫係佢點都會出擊喇),而昭弘部機都搞掂咗;可能好似第十一話咁,去到最後一分鐘先開打都得。
背景本身都講個政府係官僚式腐敗
咁其實大家可以代入香港政府同政府工同黑警,自然可以明白點解可以見到革命家都當睇唔到/根本唔知/求其捉

此篇文章於 01-18-16 01:49 PM 被 鈴蘭 編輯。
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-18-16, 01:53 PM   #1280
肉羊哩咖
griffin611

從某版看到:
引用:
來稍微看一下現在的情勢:

勞工方(激進派):不爽那麼久,革命了啦!!打倒萬惡壓榨資方!!(爆炸)
勞工方(工會長派):慘了擦槍走火了,在事情鬧大前趕快給資方壓力吧!!(胃痛)
資方(餅乾哥):死了勞動方要動槍了,誰快找到大小姐交給號角啦!!(崩潰)
號角(殖名地):反正幹掉領事者就OK了,不過是群烏合之眾而已(樂觀)
號角(本部):哈哈我就先做壁上觀,之後找理由鎮壓殖民地,順便清掉大小姐,超爽的~~(超級樂觀)
鐵華團:幹,這是三小狀況...(無奈被扯進來的路人)

另外還沒提到一些目的較為不明的團體(像金主、黑道義父等...)

不過看這情勢...
根本巴爾幹火藥庫再現啊!!!!只要一顆子彈就準備大爆炸啦
依在下看來,實情:
號角(火星):新嚟個阿head勁變態勁多嘢做,OT到得閒死唔得病;鐵華團,咩嚟咖?(half-life中)
號角(殖民星):大小姐?邊個都好,有殺錯無放過,其他嘅都係群烏合之眾(樂觀)
號角(本部):大小姐,聽都未聽過(忙於cap水)
中產(餅乾哥):你唔搞咁多嘢咪無事咯!(崩潰)
鐵華團:今次奶嘢喇,又係陷阱!(無奈中)
名溂:阿...阿...阿...(好忙幫緊「屋企人」減壓)
金主:蒸汽浴(食緊花生)
黑道義父:玩緊盆景(等緊收錢)
面具男:我個新型眼罩識自動開關,型掛?(cosplay中)
朱古力旁人:放我出去!放我出去!(手痕中)
艾恩:死小孩,殺晒你班死小孩(怨念)

的確一戰爆發前嘅巴爾幹火藥庫再現

人人都有戲,有時唔怪得劇情要拖

此篇文章於 01-18-16 01:58 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 01-18-16, 01:54 PM   #1281
Celes
Insane Gamer

註冊日期: Jan 2002
3DS Friend Code4811 6903 7489
好快咁睇有D唔清楚, 其實果堆運去DOCK2既軍火係幾時講要鐵華團運架?

祼體金主要整死大小姐係想誘發動亂,然後可能賺更多?

變態假面要真心幫大小姐既話,之前又要搵海盜攻擊鐵華團?

舊 01-18-16, 02:05 PM   #1282
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

朱古力假面打既算盤應該係收大小姐入自己手,一路幫佢幫到真係革命開始,佢係內部有位上果時先再殺大小姐
所以之前搵豬去打應該係想搶人,而家搶唔到就plan B先救佢一命先

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
舊 01-18-16, 02:13 PM   #1283
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: Celes 查看文章
好快咁睇有D唔清楚, 其實果堆運去DOCK2既軍火係幾時講要鐵華團運架?

祼體金主要整死大小姐係想誘發動亂,然後可能賺更多?

變態假面要真心幫大小姐既話,之前又要搵海盜攻擊鐵華團?
1.據呢兩集透露,係金主借有人托提華茲運去殖民星,上貨時間嚮十一話(進藤光好認真嗰幕),其實係金主搞嘅陰謀(因為有女僕報寸)
2.係,但內情唔太清楚
3.據第十話講,面具男目的係搶到大小姐,利用佢嘅火星獨立主張,進行號角內部改革/奪權;班海盜(第十二話講咗個job係要搶人)失敗咗,硬嘅唔得就自己出面使軟功

P.S. 據另一版講,號角每一粒星(家族)都係災難戰爭英雄/死剩種嘅後人,各有一部高達;咁朱古力旁人有部高達就係因為佢祖先剩落嚟嘅,同樣道理嘅話,面具男極可能都有自己一部高達

此篇文章於 01-18-16 03:05 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 01-18-16, 03:04 PM   #1284
qwe
Game Master

註冊日期: Oct 2008
PSN  IDTCShing
其實見到貪曾叫肥佬黎,同埋689好特首後
號角班兵唔識大小姐有幾奇?
qwe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-18-16, 04:17 PM   #1285
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

其實金主真係唔知諗咩
如果目的係做戰爭商人,咁其實應該要等大小姐再搞大D,連事拖長佢先有錢賺
單純收錢為號角分憂既,其實就無必要黎到殖民衛星先做

ペルソナ5

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
舊 01-18-16, 04:39 PM   #1286
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
其實金主真係唔知諗咩
如果目的係做戰爭商人,咁其實應該要等大小姐再搞大D,連事拖長佢先有錢賺
單純收錢為號角分憂既,其實就無必要黎到殖民衛星先做
真係唔知佢諗乜,好可能由一開始佢已經想大小姐死,甚至乎要老豆篤大小姐出嚟,都可係金主嘅傑作,但係失敗咗咁解啫(無記錯原本搵CGS唔係金主出錢)

照咁多集嘅表現嚟睇,佢都幾有勢力(主要係正行方面),仲有,因為從來無見人同佢直接面談過,佢可能根本唔係火星人嚟添。(第五話有佢個shot但無見升空嘅煙,待確認)

舊 01-19-16, 10:53 AM   #1287
肉羊哩咖
griffin611

見其他版講得有啲亂籠,在下試下重組劇情一次,入面無乜新料,不喜勿入

事件

1.大小姐去地球:佢嘅主張係地球寬某啲物資流通限制使火星經濟獨立自主,使佢做咗獨立運動嘅「明星」(大小姐未畀金主「唱通街」之前,可能都係得火星上面同火星有生意往來嘅提華茲先知道佢嘅存在);仲獲宗主國阿頭約去地球相談,原本反對大小姐嘅老豆又突然支持佢去;點知大小姐有好多大公司唔揀,偏揀咗CGS做佢保安,秘密地出發去地球。金主好可能由內鬼女僕知道呢件事,有殺大小姐嘅打算

2.號角攻擊CGS:一來號角嘅立場係要陣壓火星獨立運動;二來火星支部個司令想收金主嘅錢,所以為咗殺大小姐,秘密出兵打CGS,其實正式記錄係無呢單嘢發生過(朱古力人/面具男都只係推測出嚟),結果係點唔重覆;但自始之後,班少年一直担心號角軍會打到嚟

3.鐵華團護送大小姐上宇宙:鐵華團接手咗謢送大小姐去地球個job,資金方面由金主出;鐵華團入面個鬍鬂大叔因為怕呢單嘢再招嚟號角嘅攻擊,就出賣情報畀號角知,司令當執到寶領軍出擊,結果咪...

4.他賓士一戰:名瀨嚮火星咁啱撞到,畀號角軍攻打時走咗佬嘅CGS老細馬魯巴,仲好「有義氣」咁應承話會幫佢搶返畀鐵華團拎走咗嘅資產,包括大小姐(拎去賣);因為各種因素,名瀨中途轉咗軚去同鐵華團合作甩咗馬魯巴;鐵華團一來有名瀨後面個大佬細提華茲做靠山,二來有多啲生意門路唔再憂柴憂米,三來去地球,就要避開號角阻礙,提華茲嘅經驗實力會好幫到手

5.海盜:朱古力人/面具男為咗捉大小姐實行佢嘅改革/奪權計劃,所以叫出賣失敗嘅鬍鬂大叔,以號角名義搵海盜幫手(火星單嘢可極能都係得兩位監察官先知,無向上級報告過);海盜點知鐵華團個位置?可能埋伏嗰個區域係去地球必經之路,由提華茲內部漏咗出去;女僕過料畀號角嘅可能性極低;

6.殖民地事件:因為女僕通知金主大小姐泊咗提華茲呢個「大碼頭」;金主嚮宇宙空間可能又無乜影響力,故只可以好曲折咁借刀;預告大小姐會嚟殖民星,同埋經提華茲安排鐵華團運武器畀碼頭工人作反,仲報寸畀號角知有人作反,趁亂搵殺手「造低」大小姐,將個責任賴落去號角度;不過面具男點知咁多內情,仲未交待

-----
動機

A.雖然嬴過幾次,但鐵華團始終好忌同號角開戰,佢好明同對手質同量嘅差矩有幾大,為咗完成個job,其實佢哋都好小心(後補:唔止鐵華團,號角假假地都支配咗三百幾年,無內線嘅人若無必死嘅覺悟,絕唔敢試佢係咪紙老虎)

B.相反,號角(包括面具男)同金主全部都無放鐵華團在眼內,只覺佢哋係班細路,成唔到氣候,目標到今日都只係大小姐;只有名瀨同提華茲大佬比較認同鐵華團嘅實力

C.金主:佢動機未明,斷估都係為錢;火星一亂,佢一來可以幫嘅各方勢力提供物資賺錢,亦可以因某啲物資缺乏,佢就可以利用呢個機會走私撈一筆;點都好,佢一心要大小姐嘅死去發死人財

D.女僕:老實講,呢部劇三位無機揸嘅女角都勇到庳(揸MS嘅唔洗講喇):阿$為咗追仔同保護「家人」可以連命都唔要;大小姐為咗理想唔再講;女僕為咗佢嘅「責任」都一直係搵命搏,佢被安插去跟大小姐,唔可能係因為大小姐會係未來政治「明星」,都係官門有人好辦事咁啫;女僕係為咗某啲未講嘅原因,先為金主去到咁盡

此篇文章於 01-19-16 01:49 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 01-19-16, 01:32 PM   #1288
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
可惡,吉祥物一句話阻止咗三日月暴走
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-19-16, 06:42 PM   #1289
supermanlady
The One
あかん

註冊日期: Aug 2003
『機動戦士ガンダム 鉄血のオルフェンズ』公式HPを更新!

公式サイトにて下記情報を公開しました!

【Story】
第15話「足跡のゆくえ」 の情報を追加
http://g-tekketsu.com/story/index.php
【Character】
ナボナ・ミンゴ の情報を追加
仮面の男 の情報を追加
http://g-tekketsu.com/character/index.php
【World】
Character Chart の情報を更新
Plot の情報を更新
http://g-tekketsu.com/world/index.php
引用:

supermanlady 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-19-16, 08:18 PM   #1290
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
犬娘股價急升
呢集一路睇一路好自動腦補左香港情況……

舊 01-20-16, 08:32 AM   #1291
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
餅乾哥似乎都係為貧民區人出發(“共產黨冇得鬥架”)
面具男到底來做咩的
不是唔比大小姐死嗎又由佢自己走出街
由手機版發出

此篇文章於 01-20-16 08:37 AM 被 真!DC 編輯。
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-20-16, 10:07 AM   #1292
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: 真!DC 查看文章
面具男到底來做咩的
不是唔比大小姐死嗎又由佢自己走出街
十足婆媽電視劇情咁:賤男出現當住女主腳面踢爆,男主角某啲女角腳會無法原諒嘅「衰嘢」,男主腳就無言行開,女主腳掩面一輪之後追出去,賤男企嚮度陰/奸笑,跟住會點各位心中有數 

-----

仲有兩點爭論

1.點解多提3號班士兵連大小姐個樣都唔認得:樓上有個貼好已完美解說,無嘢再補充;不過你唔係港人,咁喇,話巴基斯坦爭取女生返學權嘅瑪拉拉(佢有上電視新聞,幾有名咖)嚟咗,一齊去機場接機咯,在下敢包你唔上上網查,你都唔知佢係乜樣;呢單嘢加上好可能某啲別有用心嘅高層掩住,你做前線嘅,上面唔放料,你鬼知咩~

另,見有個解說相當妙,大意係:有人報警話見到2號嗰邊暴動個主謀嚮3號呢邊喎,咪「依法」出動拉人封艇咯,我打份工喳,拉咗審咗先講喇,拉錯咗,咪講聲鎖你咯。

2.三百年嘅差矩:封定後門先,在下唔確定巴巴托斯/獵魔係咪比號角軍嘅氾用機性能上優勝--各位有玩機戰都知駕駛員補正好緊要;在下一直以為MS同戰機一樣,係需要經常維護到隨時出狀態,所以一咁長時間無main,係唔到狀態,二來,唔係你求其你執件你唔明技術嘅嘢返嚟,就可以當正規咁用,故此Patlabour合乎現實,反而Gundam Seed相當鬼扯(sorry,題外)

咁有論以為,都三佰年喇,號角軍點解唔整啲比高達更勁嘅機體,呢度有三個考慮畀各位參詳

錢:兩粒core嘅機點都比一粒嘅貴,要維持夠數嘅戰力去維持咁大嘅地方嘅「和平」,機體唔可以太貴去生產同維護

大環境:作品入面嗰三百年叫做「世界和平」,基上無敵人無戰爭,號角又係當時人類最大兼單一嘅軍事機關,各殖民地上面啲反抗唔洗下下出到MS咁「重手」,所以就算號角真係想部部都用嘅係高達,科錢養佢嘅四大都未必批,因為上面咁講,唔合理咁勁貴

夠用原則:工程同軍事有個原則,證明咗夠用啱用無錯,就唔好亂換新嘢,例子俯拾皆是:現代德軍剛退役MG3機鎗,基本上同1942年沿用嘅MG42機鎗無分別;A-10對地攻擊機都極「老舊」,美帝想以新嘅F-35取代,但因為前者嚮現時情況仍然好好用,故此A-10未被迫退役

舊 01-20-16, 12:24 PM   #1293
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

朱古力假面唔追出去其實都可以解釋既
就係想低調,追出去就唔低調啦

ペルソナ5

隨時更新
舊 01-20-16, 06:37 PM   #1294
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
朱古力假面唔追出去其實都可以解釋既
就係想低調,追出去就唔低調啦
唔係追出去就唔型才對嗎?

舊 01-20-16, 06:48 PM   #1295
真!DC
Banned User
奉行我道

戴個面具已經一副可疑人物樣w
由手機版發出
舊 01-22-16, 09:00 AM   #1296
肉羊哩咖
griffin611

今晚,見某女生個初吻再一次被奪...

此篇文章於 01-22-16 09:06 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 01-22-16, 04:56 PM   #1297
ゆり

註冊日期: Nov 2004

獵魔new form 2月27

1/100智魔&智魔重鍛

此篇文章於 01-23-16 10:59 AM 被 ゆり 編輯。
ゆり 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-22-16, 05:13 PM   #1298
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

其實另一個角度睇
朱古力假面片頭果時講 心情好興奮
如果呢個世界真係UC既延長線
咁會唔會其實係面具佬傳說係V之後既時間線傳下傳下真係變左一個傳說級
令朱古力假面覺得自己好似做緊傳說中既人物咁所以好興奮呢sosad

ペルソナ5

隨時更新
舊 01-22-16, 05:16 PM   #1299
真!DC
Banned User
奉行我道

我覺得係單純見到世界局勢開始動起來而興奮
由手機版發出
舊 01-22-16, 07:13 PM   #1300
supermanlady
The One
あかん

註冊日期: Aug 2003
TVアニメ「機動戦士ガンダム 鉄血のオルフェンズ」Original Sound Tracks
3,500円(税抜)
LACA-9448-9449
CD2枚組
ジャケットイラストは伊藤悠描きおろしジャケット!
発売日:3月23日(水)
http://g-tekketsu.com/products/cd.php
supermanlady 目前離線   回覆時引用此篇文章

標籤
Gundam, 機動戦士ガンダム 鉄血のオルフェンズ, 鐵血孤兒

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[動畫] 監督:水島精二 X 脚本:虚淵玄 新作映画「楽園追放」11月15日公開決定!丨東映アニメーション制作 money 日本動漫畫討論版 93 01-27-24 04:49 PM
[動畫] あの花スタッフ最新作「心が叫びたがってるんだ」9月19日公開丨監督:長井龍雪 A-1 Pictures制作 money 日本動漫畫討論版 129 11-28-19 05:23 PM
[動畫] 「天体のメソッド」総合THREAD丨原案・脚本 久弥直樹 money 日本動漫畫討論版 113 10-30-19 03:32 PM
[動畫] 「乱歩奇譚 Game of Laplace」#01「人間椅子(前編)」丨監督:岸誠二 脚本:上江洲誠 money 日本動漫畫討論版 70 09-19-15 02:26 PM
[動畫] 「UN-GO」第1話「舞踏会の殺人」丨水島精二監督 會川昇脚本 ボンズ制作 money 日本動漫畫討論版 23 11-20-11 12:30 PM

現在的時間是 02:41 AM

手機版 | APP版