Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

主題工具 顯示模式
舊 10-20-10, 07:56 PM   #26
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
路過
去到結婚先會因為這樣的問題而去想分手,我覺得你真係愛極有限,唔係潛意識已經想分手,就係你根本害怕負上家庭這個責任。
想唔想生小朋友,我想唔會你地就結婚先討論吧?如果係,咁你地都係唔好結好過,連一個普通朋友都會吹水吹到的話題都無討論過,我唔知你地日後點相處。

舊 10-20-10, 09:29 PM   #27
安已不
Senior Gamer

註冊日期: Apr 2009
其實你女友想要小孩的話
你冇理由衣家先知..
你應該一早知...
安已不 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-20-10, 09:35 PM   #28
地場衛
God of Gamer
燒肉配白飯!美味!!

註冊日期: Jul 2002
引用:
作者: 二伍 查看文章
唔好諗到樓主咁衰啦
我係到既形象差嘛

謝謝各位指點,有點兒諗通

同佢相識冇幾耐已經傾過這問題,不過到現在預備結婚重提舊事,同要好好傾掂先

\(>.<)/\(>.<)/\(>.<)/來!!大家一齊高呼蘿莉同乙女都係真真正正的王道!!!\(>.<)/\(>.<)/\(>.<)/

快制作向陽素描第五期&向陽版廢怯少女!!!
地場衛 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-20-10, 11:25 PM   #29
次期Cekehe
Game Master

註冊日期: Apr 2002
引用:
作者: 尼路 查看文章
去到結婚先會因為這樣的問題而去想分手,我覺得你真係愛極有限,唔係潛意識已經想分手,就係你根本害怕負上家庭這個責任。
唔係喎!呢個真係一個大問題,
絕對要結婚前就講掂數。

我同我個前女友都係因為呢個問題,
講左幾年都達唔到共識,最後仲分埋手。
(當然呢個只係"其中一個"分手的原因)

不過我同樓主的分別就係,
我勁想要小朋友,而我個前女友堅決唔要。

P&D
輕課主acc: 160,670,900 - (已297)光埃龍、月讀龍、濕婆龍、幻龍王、覺麒麟、覺濕婆、比古洛、紅奧丁、覺愛貓、呂布、執行者、潘朵拉、光咖哩、火龍女、劉備、新木印、覺白虎、暗咖哩、覺墮西、雷奧、天秤等等...... (尚有尼龍、一護、水龍女等等正在排隊中)

無課副acc:271,912,456 - 常用隊長:月讀龍、日龍、覺愛貓、覺光埃、火龍女、潘朵拉、比達、覺麒麟、覺月讀等等...
次期Cekehe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-21-10, 12:01 AM   #30
圖騰製作中

註冊日期: Dec 2005
雖然呢D野有「可能」結婚後思想180度轉變
但如果可能唔生效,就誤左雙方....

而家傾下先啦...
傾下唔想要既原因,有咩野方法減低個因素...etc

狼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-21-10, 01:26 AM   #31
delta
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2004
呢個問題真係要結婚前傾掂先好d...
如果只係嫌細路煩or唔想多個負擔既,日後都重算有可能會改變想法,
但如果係本身成長經歷而唔想有小朋友的話就比較難改變~

樓主都係同女友認真再傾下先la,
如果都係攞唔到共識,我覺得樓主放手會好d,
雖然放棄一個會想同佢結婚,希望一齊生活落去既人係好可惜,
但總好過累埋個細路,3個人都唔開心

「きっとこの世界の共通言語は,英語じゃなくて笑顔だと思う」

高橋優 / 福笑い
delta 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-21-10, 01:27 AM   #32
baby仔
Insane Gamer
GeeGee獸

註冊日期: Mar 2010
PSN  IDreyrey
點解樓主唔係諗方法定搞定問題 而係去諗分唔分手好?

= = 呢d野未必一定分手先解決問題...

主力隊長︰暗埃,勝負師,火/冰/暗赫拉,石川,火埃,大國主,木和神
隊員︰五色奶子,大魔王,濕婆,黎明天使神
尋找大量各埃及神、木和神、大國主、麒麟~隊友~
baby仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-21-10, 01:50 AM   #33
delta
Crazy Gamer

其實如果攞唔到共識的話,除左分開重可以有咩方法?
呢個問題始終要有一方妥協,無理由試下生左先,接受唔到就送去孤兒院吧?
生左就無得返轉頭,好彩既就屈住唔開心一世or離婚,唔好彩盞害死佢地...

高橋優 / 福笑い
舊 10-21-10, 08:44 AM   #34
Ryokoryoko
師奶陳

PSN  IDJack-M
XBox Live GamertagJackYM
引用:
作者: baby仔 查看文章
點解樓主唔係諗方法定搞定問題 而係去諗分唔分手好?

= = 呢d野未必一定分手先解決問題...
好想知有咩高招……

如果男唔要細既,女要,叫既女生完擺去第二度養?

如果女唔要細既,男要,叫既男搵個mistress生,生完由個mistress養?

My Apps
Ryokoryoko 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-21-10, 12:50 PM   #35
HI_Ricky
深山人士

註冊日期: Sep 2009
PSN  ID封左塵....
XBox Live Gamertag封左塵....
其實要小朋友 有乜唔好呢?

http:/www.machouse.hk
https://www.facebook.com/machouse2004/
另回收/維修各類特殊,開發,除錯 用途主機,可以PM 我
寵物用品 零售 http://www.applecare.com.hk
HI_Ricky 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-21-10, 12:53 PM   #36
司狼神威
Game Master
我懶故我在

註冊日期: Jan 2003
XBox Live GamertagDerekLaw
我個人覺得的確是可以考慮到"分手"既地步......
始終生一個小朋友責任很大 而且分手、離婚、有小朋友再離婚大家又覺得那樣比較嚴重?
=================================
雖然說得比較恐怖,不過我是不建議分手收場啦
有時生小朋友不止是兩個人既事,很多時還是兩個家庭的事
可能自己亞媽 / 未來外母好想抱孫呢? 未來外母就都算( )
唔通到時又要嚴重到要脫離母子關係? (純粹講笑)

人在不同階段的想法會變的,有人結婚之後沒小朋友 覺得家庭會有個缺憾,
又可能經濟問題 沒能力給孩子一段人的需要( 雖則我也很討厭沒能力還要生一堆小孩的....)
自己過去的經歷,甚至是對世界的未來死心
原因可以多得很

如果因為不想要孩子而吵架,倒不如跟另一半討論一下不想要小孩原因是什麼吧?

曹操會消滅之,孫權會讓人過之,劉備會引人隨之...

此篇文章於 10-21-10 12:55 PM 被 司狼神威 編輯。
司狼神威 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-21-10, 12:59 PM   #37
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
作者: HI_Ricky 查看文章
咩都好, 無錢最唔好, 特別係香港地
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-21-10, 01:21 PM   #38
delta
Crazy Gamer

引用:
咁...要小朋友又有乜好呢?
要講既兩邊都可以有一堆想要/唔要既原因,根本無絕對正確的答案...

高橋優 / 福笑い
舊 10-21-10, 01:58 PM   #39
HI_Ricky
深山人士

引用:
作者: delta 查看文章
咁...要小朋友又有乜好呢?
要講既兩邊都可以有一堆想要/唔要既原因,根本無絕對正確的答案...
首先~ 你我他, 都係生出黎,咁自然的事,成年左去生育不對嗎?
所以係唔想生果方必需提出充份理由去推反,而唔係想生果方provide 有幾好law

https://www.facebook.com/machouse2004/
寵物用品 零售 http://www.applecare.com.hk
舊 10-21-10, 03:00 PM   #40
delta
Crazy Gamer

引用:
首先~ 你我他, 都係生出黎,咁自然的事,成年左去生育不對嗎?
所以係唔想生果方必需提出充份理由去推反,而唔係想生果方provide 有幾好law
你我他,有權選擇出唔出世的嗎?
就好似有小孩係開心,健康既環境下長大,
亦有d人為左綁住對方,or為自己利益而生小孩,
呢種事成日都有,呢種情況下生活既小孩算幸福嗎?
出世前你無機會知道or選擇出唔出世,但出世後有權選擇之後既路黠走

每個人都有想要同唔想要小孩子的理由的
理由呢d好主觀,我覺得啱唔代表你覺得啱,
我自己覺得討厭小孩子而唔想生已經係一個好充分的理由,
或者有人覺得而家唔鍾意唔代表以後都鍾意,但邊個可以知道以後既事?
如果結婚幾年之後發覺都係接受唔到,唔通個時先離婚?

我自己無宗教信仰,亦唔同意為左傳宗接代而生小孩,
生小孩應該係兩個人有共識,希望有屬於佢地的下一代而生,
而唔係單純話生小孩係自然的事就去生,到生左先發現有問題的話已經太遲...

高橋優 / 福笑い
舊 10-21-10, 06:17 PM   #41
Ryokoryoko
師奶陳

PSN  IDJack-M
XBox Live GamertagJackYM
引用:
作者: 司狼神威 查看文章
可能自己亞媽 / 未來外母好想抱孫呢? 未來外母就都算( )
唔通到時又要嚴重到要脫離母子關係? (純粹講笑)
點脫離,kui都係你阿媽,唔到你揀。

但老公,老婆,原本就係陌路人。道不同,不相為謀。

My Apps
Ryokoryoko 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-21-10, 06:36 PM   #42
haruka
Crazy Gamer

註冊日期: Feb 2006
引用:
作者: Ryokoryoko 查看文章
點脫離,kui都係你阿媽,唔到你揀。

但老公,老婆,原本就係陌路人。道不同,不相為謀。
好一句道不同,不相為謀

講真,而家呢個世界,又或者唔好講到咁大,呢個香港都已經夠多人啦
而且日日返工行街搭車都見到好多「死小孩」
仲有好多唔識教細路嘅父母
……

如果因為呢D原因而唔生小朋友,我覺得都無可口非,始終養大一個小朋友係要有好大責任先至得
唔係話成年人就一定要生育
個個人都有權去選擇要定唔要下一代

得唔到呢個共識而結婚,之後互相埋怨好咩?

此篇文章於 10-21-10 06:40 PM 被 haruka 編輯。
haruka 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-21-10, 08:07 PM   #43
Kaiser
ドウケシ

因為呢個原因而分手係咪兒戲,其實真係好觀點與角度...

或者退一步諗,自己唔想要小朋友的諗法係咪咁堅決??
正如其他版友講,可能過一段時間你會有所改變

生仔呢D野,講真你等得,你女朋友唔等得
俾我,我都唔想自己做高齡產婦

最好都係講清楚大家想生/唔想生的原因
但唔好去否定佢想生/唔想生的理由,因為呢D野根本就無絕對的答案

聽完佢的諗法之後,再用佢的角度去諗下,睇下自己個諗法會唔會有改變?

請叫我「小丑」。

Forever Fans:Mr.Children & JAM Project || アニぱら音楽館補完計劃 ||  I Am Always Beside You(Blog)

此篇文章於 10-21-10 08:13 PM 被 Kaiser 編輯。
Kaiser 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-21-10, 09:20 PM   #44
地場衛
燒肉配白飯!美味!!

我唔想要小孩既原因係,要養一個小孩唔少錢就唔在講,如果生得佢出黎就得要負責任

供書教學,衣食住行已經夠煩,仲有吃喝玩樂等等問題,同埋唔鐘意「死小孩」

仔既話就唔太喜歡,女既話好d(我應係蘿莉控),不過到時有公主病就幣......

簡單d講嫌麻煩、錢銀要洗好多同唔想害左一個新生命

而佢思想就較傳統,要傳宗接代

\(>.<)/\(>.<)/\(>.<)/來!!大家一齊高呼蘿莉同乙女都係真真正正的王道!!!\(>.<)/\(>.<)/\(>.<)/

快制作向陽素描第五期&向陽版廢怯少女!!!
地場衛 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-21-10, 11:07 PM   #45
Norm
=_="""""

註冊日期: Sep 2002
呢個問題其實很重要,更重要既係呢個問題有時限性,解決唔到就好可能要分手...因為女方如果堅持的話,佢不能等你太多時間去改變心意

舊 10-22-10, 12:07 AM   #46
次期Cekehe
Game Master

註冊日期: Apr 2002
引用:
作者: 地場衛 查看文章
我唔想要小孩既原因係,要養一個小孩唔少錢就唔在講,如果生得佢出黎就得要負責任

供書教學,衣食住行已經夠煩,仲有吃喝玩樂等等問題,同埋唔鐘意「死小孩」

仔既話就唔太喜歡,女既話好d(我應係蘿莉控),不過到時有公主病就幣......

唉......
如果可以將我個前女友,同你個女朋友的思想掉轉,
咁我就唔駛同佢分手,而你又唔駛搞到咁頭痕......

P&D
輕課主acc: 160,670,900 - (已297)光埃龍、月讀龍、濕婆龍、幻龍王、覺麒麟、覺濕婆、比古洛、紅奧丁、覺愛貓、呂布、執行者、潘朵拉、光咖哩、火龍女、劉備、新木印、覺白虎、暗咖哩、覺墮西、雷奧、天秤等等...... (尚有尼龍、一護、水龍女等等正在排隊中)

無課副acc:271,912,456 - 常用隊長:月讀龍、日龍、覺愛貓、覺光埃、火龍女、潘朵拉、比達、覺麒麟、覺月讀等等...
次期Cekehe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-22-10, 02:50 AM   #47
HI_Ricky
深山人士

引用:

咁你認該為左大家, 應早點分手,唔好浪費人地青春....

舊 10-22-10, 02:53 AM   #48
HI_Ricky
深山人士

引用:
作者: delta 查看文章
你我他,有權選擇出唔出世的嗎?
就好似有小孩係開心,健康既環境下長大,
亦有d人為左綁住對方,or為自己利益而生小孩,
呢種事成日都有,呢種情況下生活既小孩算幸福嗎?
出世前你無機會知道or選擇出唔出世,但出世後有權選擇之後既路黠走

每個人都有想要同唔想要小孩子的理由的
理由呢d好主觀,我覺得啱唔代表你覺得啱,
我自己覺得討厭小孩子而唔想生已經係一個好充分的理由,
或者有人覺得而家唔鍾意唔代表以後都鍾意,但邊個可以知道以後既事?
如果結婚幾年之後發覺都係接受唔到,唔通個時先離婚?

我自己無宗教信仰,亦唔同意為左傳宗接代而生小孩,
生小孩應該係兩個人有共識,希望有屬於佢地的下一代而生,
而唔係單純話生小孩係自然的事就去生,到生左先發現有問題的話已經太遲...
你諗得太復習左.......

舊 10-22-10, 09:42 AM   #49
藍莓咖啡
守護天使
輔助系

註冊日期: Feb 2004
引用:
你諗得太復習左.......
複雜!? 呢個問題好重要!!!
邊個保證佢生左出黎之後真係會鍾意個小朋友?
遲d可能唔係咁諗, 遲到幾時?

Lost In Paradise
藍莓咖啡 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-22-10, 09:52 AM   #50
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

註冊日期: Mar 2006
引用:

如果你既小孩係死小孩
一定係你做父母既責任
想自己小孩唔死既, 自己搵岩方法教好佢lor!!!
怕怕怕怕, 怕有咩用?????

算啦你
你講咁耐你心裡都有答案啦 =.=
你數咁耐都係想分手je, 分lor
不過你到n年後睇番件事, 為左咁少, 可以好好傾既問題而分手
你會覺得自己好幼稚

此篇文章於 10-22-10 09:55 AM 被 Seppie 編輯。
Seppie 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 07:59 AM

手機版 | APP版