Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 04-26-19, 03:35 AM   #226
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
好:

好多,好大量劇情,無乜冷場,人物交流互動係 Avengers 強項,呢度交足無甩。新加入嘅鷹眼同蟻仔畀足戲份發揮;當然主角係三巨頭,但呢啲群星戲難掌握得適當,呢部都叫做洽當。

最重要係收結咗好多由 Phase One 帶落嚟嘅劇情,尤其係兩位巨頭之間嘅恩怨。

打就質同量都 OK,最後大戰當然係最正,個個都有發揮位,不過同 IW 比,爭咗上一次科重臨果種逆轉勝嘅快感,唔緊要,由其他人出乎意料嘅發展補救返。

有人話時間旅遊係最懶嘅劇本之一,但呢度唔多覺,一來造到唔用呢招唔掂嘅情節,二來好巧妙咁舖排到最後大戰。

唔係咁好:

有少少節奏問題,第二幕有啲夾硬加笑料同拖戲。尤其係蟻仔有兩個 shot,而科有一度都係。

(唔瞓繼續亂諗)

科戰鬥力低下係咪因為「橫咗」?定係 Thanos 因為後生咗幾年勁咗?

石頭人繼續搶鏡!無殺到佢係正確。

用兩個 Nebula 呢條橋正! Karen Gillian 今部最好戲嗰位。(上一部係 Zoe Saldana 做得最好)

有人話上一部 Thanos 咁正,呢度變低一等嘅惡役;本人咁睇:呢部係 EG 唔係 IW Part 2,主角唔再係 Thanos,視點變咗,其實兩部 Thanos 個性格同動機無變過,只係因為描寫個角度唔同,變咗前後段好似兩個唔同角式咁。

有人提到啲 cameo ,本人加個係 Howard Stark 個管家 Jarvis,佢只係嚮電視版 Agent Carter 出場,無睇嘅唔知~ 不過咁,電視版發生1940年代尾1950年頭,佢同 Carter 個樣都無老過咁嘅?!

離題:如果滴住嚟 Plus 將 Agent Carter 翻生有 S3,本人訂足佢兩年又點話!

睇返資料先知,葬禮中間有個莫名其妙嘅靚仔,原來佢係 IM3 出過場~

仲記得雷䄂3嘅話,而家 Professor Hulk 變成世界最受歡迎嘅 Avenger!!!

成部戲無提過 Vision 點樣,有少少敗筆,係咪之後 Hulk 令佢翻生?

Soul Stone 又話要犠牲至愛嚟換先得,鷹眼個至愛點都唔係 BW 喇掛,調轉本人唔敢講;所以呢度咁好似求茜掟件落崖都得,最怪就係成個星球連小強都唔多隻,唔係求其執件都搞掂。

此篇文章於 04-26-19 03:42 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-26-19, 04:17 AM   #227
王小虎

註冊日期: Apr 2002
引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章
入面紅字答案
Disney Plus
兩個去拍劇,The Falcon & Winter Soldier,我估佢會係Endgame後,相信好多人想知Endgame後點,冇理由咁蠢拍翻前傳。Hawkeye都好明顯係Endgame後,講佢同個女。

其他兩套就唔知會點玩,Loki同WandaVision。
王小虎 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-26-19, 10:30 AM   #228
魚伕
Moderator

註冊日期: Jan 2002
引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
好:

好多,好大量劇情,無乜冷場,人物交流互動係 Avengers 強項,呢度交足無甩。新加入嘅鷹眼同蟻仔畀足戲份發揮;當然主角係三巨頭,但呢啲群星戲難掌握得適當,呢部都叫做洽當。

最重要係收結咗好多由 Phase One 帶落嚟嘅劇情,尤其係兩位巨頭之間嘅恩怨。

打就質同量都 OK,最後大戰當然係最正,個個都有發揮位,不過同 IW 比,爭咗上一次科重臨果種逆轉勝嘅快感,唔緊要,由其他人出乎意料嘅發展補救返。

有人話時間旅遊係最懶嘅劇本之一,但呢度唔多覺,一來造到唔用呢招唔掂嘅情節,二來好巧妙咁舖排到最後大戰。

唔係咁好:

有少少節奏問題,第二幕有啲夾硬加笑料同拖戲。尤其係蟻仔有兩個 shot,而科有一度都係。

(唔瞓繼續亂諗)

科戰鬥力低下係咪因為「橫咗」?定係 Thanos 因為後生咗幾年勁咗?

石頭人繼續搶鏡!無殺到佢係正確。

用兩個 Nebula 呢條橋正! Karen Gillian 今部最好戲嗰位。(上一部係 Zoe Saldana 做得最好)

有人話上一部 Thanos 咁正,呢度變低一等嘅惡役;本人咁睇:呢部係 EG 唔係 IW Part 2,主角唔再係 Thanos,視點變咗,其實兩部 Thanos 個性格同動機無變過,只係因為描寫個角度唔同,變咗前後段好似兩個唔同角式咁。

有人提到啲 cameo ,本人加個係 Howard Stark 個管家 Jarvis,佢只係嚮電視版 Agent Carter 出場,無睇嘅唔知~ 不過咁,電視版發生1940年代尾1950年頭,佢同 Carter 個樣都無老過咁嘅?!

離題:如果滴住嚟 Plus 將 Agent Carter 翻生有 S3,本人訂足佢兩年又點話!

睇返資料先知,葬禮中間有個莫名其妙嘅靚仔,原來佢係 IM3 出過場~

仲記得雷䄂3嘅話,而家 Professor Hulk 變成世界最受歡迎嘅 Avenger!!!

成部戲無提過 Vision 點樣,有少少敗筆,係咪之後 Hulk 令佢翻生?

Soul Stone 又話要犠牲至愛嚟換先得,鷹眼個至愛點都唔係 BW 喇掛,調轉本人唔敢講;所以呢度咁好似求茜掟件落崖都得,最怪就係成個星球連小強都唔多隻,唔係求其執件都搞掂。

Vision 係被殺,唔係變灰,所以唔會復活架啦。

Soul Stone 係 A3 時 ,紅骷髏講過話要犧牲所愛先換到。
當時 Thanos 推Gamora落崖,流下眼淚之後就換到,所以今次鷹眼都係一樣換法。
魚伕 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-26-19, 12:08 PM   #229
搖搖
Eternal Flame™
永遠的毛毛王子↓

PSN  IDARMY_Momo
FF
VISION唔知比豹妹back up左幾多
如果整番出黎但無左原本既記憶
可以比女巫玩house of M帶埋xmen出黎

Sent from my Nokia 3210 using Gaforum

舊 04-26-19, 12:12 PM   #230
肉羊哩咖
griffin611

註冊日期: May 2008
回上,Soul Stone 咁解都可以~

(蠢問題)幾時可以解 spoiler 禁?

肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-26-19, 12:25 PM   #231
LTKS
Insane Gamer

註冊日期: Jan 2011
引用:

反正公開咗,幾時都得啦
又無硬性規定
不過為免麻煩,過埋星期六、日先解好啲

我留意唔到,人地講先知
原來Jarvis(真身)有出現
LTKS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-26-19, 01:10 PM   #232
david
The One

註冊日期: Mar 2002
引用:
作者: david 查看文章
https://www.reddit.com/r/FanTheories...tm_term=aatoly

其實俾同事拉佐去睇IW之後,再諗O下DS點打大佬DMM,同埋副題INFINITY呢個字,我都係咁樣認為。
中得七七八八。

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-26-19, 02:24 PM   #233
細路翔
The One

註冊日期: Sep 2003
:)
所以今集之後主世界線無左6粒石

之前比幾粒石阻住個堆牛鬼蛇神,吞叔同多瑪姆之類既就可以出晒黎happy

英國說大家抱團死
細路翔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-26-19, 02:29 PM   #234
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
引用:

平時一個禮拜就解禁得

不過由於呢套真係一票難求,可能仲有大把人今週買唔到飛,所以等過埋第二週weekend(5月5-6日)就穩陣啲。

Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-26-19, 02:33 PM   #235
sgouki
gakky奸爸dee

註冊日期: Jul 2002
SOUL STONE
吾係BW完約, 一定係搵是但個nebula送頭最好(定改造人吾算?), 忽發奇想, 搵DEADPOOL送會點

此篇文章於 04-26-19 02:49 PM 被 sgouki 編輯。
sgouki 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-26-19, 02:33 PM   #236
Game Master

引用:
作者: 細路翔 查看文章
所以今集之後主世界線無左6粒石

之前比幾粒石阻住個堆牛鬼蛇神,吞叔同多瑪姆之類既就可以出晒黎happy

邊個係吞叔?

多瑪姆比Doctor Strange玩到傻咗之後,已經答應唔會再搞MCU嘅平行世界。通常喺漫畫裡面,呢啲超時空破壞魔神會俾人類更加守信用,所以唔擔心佢會再返嚟。

舊 04-26-19, 02:36 PM   #237
LTKS
Insane Gamer

註冊日期: Jan 2011
引用:
平時一個禮拜就解禁得

不過由於呢套真係一票難求,可能仲有大把人今週買唔到飛,所以等過埋第二週weekend(5月5-6日)就穩陣啲。
加咗咁多場
星期日仲有大把飛
你同我講買唔到?
http://wmoov.com/movie/details/40108

規制都唔可以做得太過份
更何況無明文規定
LTKS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-26-19, 03:00 PM   #238
Game Master

引用:
(唔瞓繼續亂諗)

MCU嘅電影與電視劇關係

管家Jarvis應該係MCU第一位電視劇原創角色喺電影度亮相。通常都只會係電影角色空降客串電視劇(或好似Coulson咁喺電影領便當就喺電視劇度復活),不過電視劇嘅角色之前係從來都唔會升呢喺電影客串,Netflix嗰啲更加係刻意迴避電影世界劇情。

呢啲都係源自Marvel Studios同原母公司Marvel Entertainment嘅內在糾紛。MS主理電影,而喺未有Disney+之前,電視劇集主要由ME製作,兩邊幾乎係河水不犯井水。

2015年之前,MS主管Kevin Feige一直都受制於ME諸多干涉。ME嘅管理層可以用hihi嚟形容佢哋,佢哋對漫畫本身興趣不大,純粹只當係賺錢工具,所以就同Feige呢啲熟悉漫畫文化嘅創作人有好多衝突。

ME原本對Feige嘅MCU計劃冇太大期望。當見到Avengers票房賣座後,先嚟食住Avengers個勢開拍ABC台同Netflix電視劇。但呢個決定就完全冇過問Feige,所以Feige都盡量將電影同呢啲劇集保持一段距離。

喺開始Phase 3開拍美國隊長3時,ME覺得美3咁多演員亮相,想話cut走好多劇情以降低成本。Kevin Feige忍無可忍下直接搵迪迪尼CEO Bob Iger告狀。Iger就索性將MS由ME度拆開,MS由迪迪尼全權控制,Feige直接向Iger報告。

自此之後,ME製作嘅ABC同Netflix電視劇劇情同MCU電影越行越遠。而喺迪迪尼收購Fox後,有意成立自家嘅收費串流服務Disney+,而呢啲新劇集會同MCU電影關連更緊密,於是近年ME嘅ABC同Netflix劇集就被迪迪尼慢慢腰斬咗。

冇晒ME嘅干擾之後,相信日後比較受歡迎嘅電視劇角色會有多啲機會喺電影度客串

此篇文章於 04-26-19 03:02 PM 被 Kinny Riddle 編輯。
舊 04-26-19, 03:59 PM   #239
Game Master

引用:
作者: LTKS 查看文章
加咗咁多場
星期日仲有大把飛
你同我講買唔到?
http://wmoov.com/movie/details/40108

規制都唔可以做得太過份
更何況無明文規定
2個禮拜都叫過份?咁不如下次你話事啦,人哋諗住好心你就當狗吠

同埋你唔俾人因為工作或學業關係就算有飛亦無得俾佢哋可以即刻睇?

此篇文章於 04-26-19 04:06 PM 被 Kinny Riddle 編輯。
舊 04-26-19, 04:07 PM   #240
怪盜小G
しゃろとも

註冊日期: Jan 2004
睇左蜘蛛仔SHF
無左TONY堆黑科技支援,睇黎終於做返原本果隻蜘蛛俠

怪盜小G 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-26-19, 04:10 PM   #241
HEAD_HUNTER
Ultimate Gamer
月圓下之銀狼

註冊日期: Nov 2004
引用:
作者: LTKS 查看文章
加咗咁多場
星期日仲有大把飛
你同我講買唔到?

規制都唔可以做得太過份
更何況無明文規定
多謝哂,講到整spoiler好似要你身家甘
我返工忙,要下星期六先得睇,係咪要黑定你名單?

我的雜談小屋
dream304.mysinablog.com
HEAD_HUNTER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-26-19, 04:32 PM   #242
豪傑公子

註冊日期: Jan 2005
SPOILER
AVENGERS呢個組織冇咗TONY呢個金主,
BW死, 鷹眼退休, CA同THOR離開, 會點發展落去?
就此解散? NICK FURY接手?

舊 04-26-19, 04:32 PM   #243
細路翔
The One

註冊日期: Sep 2003
引用:
作者: 怪盜小G 查看文章
睇左蜘蛛仔SHF
無左TONY堆黑科技支援,睇黎終於做返原本果隻蜘蛛俠
點解我覺得東尼個女十歲前就會超越佢老豆

因為一個故仔無左個親民既高科技有錢佬會好難發展

黑豹唔得,感覺太非洲(?)

英國說大家抱團死
細路翔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-26-19, 05:09 PM   #244
搖搖
Eternal Flame™
永遠的毛毛王子↓

PSN  IDARMY_Momo
未睇唔入post咪得囉......我套套都係咁
今次難得睇首日先入黎吹下水

舊 04-26-19, 08:10 PM   #245
iu fu pig
塵埃...

註冊日期: Jul 2004
金主?
萬般帶不走,happy話會滿足呀囡所有野嘛,啲錢應該同都會繼續支持到嘅,喺科技唔得啫
蜘蛛俠未讀完書,無乜黑科技
要黑科技淨喺講Tony收埋好多喺倉底都可以再戰十年嘅

其實講劇透,上次都講,自律都要小心唔好去會爆雷嘅地方
回覆打多個SPOILER又唔喺複雜好多,大家傾得開心啫

此篇文章於 04-26-19 08:18 PM 被 iu fu pig 編輯。
iu fu pig 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-26-19, 08:55 PM   #246
赤兵尉SETH
✌(´◓q◓`)✌

註冊日期: Jun 2002
Nintendo Switch ID8287-9006-2513
PSN  IDGAF_SETH
XBox Live GamertagSeth HK
頭先落旺睇玩具聽到有人講套戲死左咩人...真係好彩睇左首日...

ハイスピードロボットアクションゲームの金字塔

ANUBIS ZONE OF THE ENDERS
BLADE SHOT GRAB
赤兵尉SETH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-26-19, 09:10 PM   #247
C.Ryo
Game Master

註冊日期: Dec 2007
Wii U IDCRYO.HK
Nintendo Switch ID4426 5495 5212
PSN  IDCRyoHK
XBox Live GamertagCRYO HK
金主⋯

個個當Pepper唔存在? Stark 企業老闆娘仲喺度,開check無難度
真金主仲有Wakanda兄妹,妹又有東尼level頭腦,仲可能backup咗Vision data, 應該可以育成Stark小妹掛
不過Avengers二代會點玩應該係next phase主線之一掛
但Russo brothers話可能唔再拍MCU,呢樣先令人擔心MCU未來呢⋯⋯
russo-brothers-confirm-done-with-marvel-studios-after-avengers-endgame/

此篇文章於 04-26-19 10:20 PM 被 C.Ryo 編輯。
C.Ryo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-26-19, 09:11 PM   #248
Game Master

引用:
作者: iu fu pig 查看文章
其實講劇透,上次都講,自律都要小心唔好去會爆雷嘅地方
回覆打多個SPOILER又唔喺複雜好多,大家傾得開心啫
咪就係,花多嗰一兩秒click個spoil tag落去會縮短你壽命咩?

舊 04-26-19, 10:01 PM   #249
iu fu pig
塵埃...

註冊日期: Jul 2004
引用:
咪就係,花多嗰一兩秒click個spoil tag落去會縮短你壽命咩?
為咗方便討論都轉走咗mobile 版面
人生有幾多套大作係其他人唔想被劇透嘅
盡量方便下大家啦,我都係好彩先有首日睇
離場果刻好想同朋友討論下劇情,不過都應該要尊重下自己嘅運氣

武器?
Thanos果把喺乜野黎可以打爛盾同輕易擋住啲電同槌?
iu fu pig 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-27-19, 02:06 AM   #250
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
引用:
作者: 細路翔 查看文章
點解我覺得東尼個女十歲前就會超越佢老豆

因為一個故仔無左個親民既高科技有錢佬會好難發展

黑豹唔得,感覺太非洲(?)
SPOILER

我反而覺得犘根未必對Tony既死係咁正面既接受
呢一點由摩根望著Tony留落黎既影像果時個表情可以睇到少少
正如Tony直到IM2之前都唔了解老豆一樣
我覺得犘根長大之後有排都未正面咁接納老豆既決定

我覺得Avengers無左Tony既影響,會係Peter仔套戲度睇到個方向
對Peter仔黎講,摩根就係自己個妹一樣,但摩根就會覺得Peter仔無條件咁對自己好好,可能反而有反感
對Spider Man,特別係而家MCU設計入面既Spider Man黎講,Tony既黑科技基本上就係佢Upgrade既手段
雖然呢個Peter仔都係高材生,但要佢咁快追到Tony既技術水平太難了
但又唔可能一直都要Spider Man著件舊Suit,搵人幫佢Maintenance都要啦
摩根小妹妹而家先5歲,我諗最大機會係IM3個小朋友會同Peter仔拍著上

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新

此篇文章於 04-27-19 02:09 AM 被 鈴蘭 編輯。
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[西片] The Angry Birds Movie 2 (2019) david 電影版 5 07-15-20 09:52 PM
[西片] Men in Black: International (2019) | Chris Hemsworth (Thor) david 電影版 22 01-20-20 09:39 PM
[西片] The LEGO Movie 2: The Second Part (Feb.2019) 信長 電影版 7 02-22-19 12:09 PM
[西片] Avengers 4 ︱復仇者聯盟4 (2019-05-03) (敬請多用劇透隱藏功能) 肉羊哩咖 電影版 0 05-10-18 03:34 PM
[作品發表] Untitled mmssm Cosplay同人MIX討論區 0 06-29-11 01:19 PM

現在的時間是 01:38 AM

手機版 | APP版