Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 攻略及心得交流區

主題工具 顯示模式
舊 01-08-18, 11:38 PM   #1476
ZERO NEKO
God of Gamer

註冊日期: Dec 2001
Nintendo Switch ID3666-9476-8489
PSN  IDzeroneko
XBox Live GamertagZero Neko
引用:
作者: fortel 查看文章
升牽點,爆一粒就會加

不過最快方法就係裝大眾面,之後去拍野食野到上400就轉另一批大眾面
ZERO NEKO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-09-18, 12:10 AM   #1477
ZERO NEKO

註冊日期: Dec 2001
Nintendo Switch ID3666-9476-8489
PSN  IDzeroneko
XBox Live GamertagZero Neko
Thanks
由手機版發出
ZERO NEKO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-09-18, 09:35 AM   #1478
RPG之鬼

註冊日期: Sep 2002
引用:
升牽點,爆一粒就會加

不過最快方法就係裝大眾面,之後去拍野食野到上400就轉另一批大眾面
即是點樣?
首先點知係400點?
轉去另一個大眾臉時會繼承呢400點?

舊 01-09-18, 10:02 AM   #1479
fortel
Game Master

註冊日期: Feb 2006
引用:
作者: RPG之鬼 查看文章

即是點樣?
首先點知係400點?
轉去另一個大眾臉時會繼承呢400點?
我印象大眾臉400 好感就解到A

咁你解好感個牽絆都會有升心相,rex未一次升2隻400去到A,之後又轉另外2隻大眾臉再升做A,中間果d牽絆唔洗理佢地既,你鍾意可以直接賣左佢地

其他角色就可以一次過升3隻 仲快

琴日拎完最後一隻 嗚 就沖左去食到佢9800,食完先記得原來喵喵個9800我未升
fortel 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-09-18, 10:57 AM   #1480
GUSTAV
The One
poor

註冊日期: Oct 2003
XBox Live Gamertag邊有錢 傻的嗎
引用:
我印象大眾臉400 好感就解到A

咁你解好感個牽絆都會有升心相,rex未一次升2隻400去到A,之後又轉另外2隻大眾臉再升做A,中間果d牽絆唔洗理佢地既,你鍾意可以直接賣左佢地

其他角色就可以一次過升3隻 仲快

琴日拎完最後一隻 嗚 就沖左去食到佢9800,食完先記得原來喵喵個9800我未升

我抽完LAST 1隻都係8 8 8 10

所以心相好似唔係真係咁緊要

抽完就冇咩心機打了...

玩佢有時仲燥過D手機GAME 個UI真係...

それが王者の戦いというものだ
GUSTAV 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-09-18, 11:11 AM   #1481
fortel
Game Master

引用:
作者: GUSTAV 查看文章
我抽完LAST 1隻都係8 8 8 10

所以心相好似唔係真係咁緊要

抽完就冇咩心機打了...

玩佢有時仲燥過D手機GAME 個UI真係...
自我感覺良好

佢果D 甜品、紡織要一次一個咁整先係真正既燥

話說我琴日刷左99粒稀有,點知去到第8粒稀有已經中左最後把劍
舊 01-09-18, 11:20 AM   #1482
GUSTAV
The One
poor

引用:
自我感覺良好

話說我琴日刷左99粒稀有,點知去到第8粒稀有已經中左最後把劍
D任冇提示都仲好 有D叫你搵某件採集料 得個名

我唔睇攻略去掘真係燥到裂

佢又冇圖鑑 地圖D PT又唔寫明出乜系料

舊 01-09-18, 11:51 AM   #1483
RPG之鬼

引用:
自我感覺良好

紡織唔煩,去主角條村堀蟲同古拉基地前的田堀南瓜或去古拉左邊搵三色熊貓草,有蟲和農業技能好快就玩完

飯團匠人都唔知要點玩
甜品又唔想玩

====================

即是爆五環換另一個

又問下,如果其他人的神劍由主角升,咁會不會加心相?原劍主會不會加心相?

另外八重切有個條件是去壇XXXX打黑翼XXXX,攻略話是帝國陣地東北方的水池,但去到都冇嘢出,得4夠石係度

琴日抽咗"式"出黎,終於有新人玩……

還差6個

其實"幸運"有冇用?依家LV98,加極都係4XX尾

此篇文章於 01-09-18 11:57 AM 被 RPG之鬼 編輯。
RPG之鬼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-09-18, 12:00 PM   #1484
GUSTAV
The One
poor

另外八重切有個條件是去壇XXXX打黑翼XXXX,攻略話是帝國陣地東北方的水池,但去到都冇嘢出,得4夠石係度

隻野行到去池中間個地就會飛落黎....

舊 01-09-18, 12:12 PM   #1485
fortel
Game Master

引用:
D任冇提示都仲好 有D叫你搵某件採集料 得個名

我唔睇攻略去掘真係燥到裂

佢又冇圖鑑 地圖D PT又唔寫明出乜系料
有時最白痴係D野你拎過、打過想再去刷既時候你先發現自己完全無從入手

引用:
作者: RPG之鬼 查看文章
紡織唔煩,去主角條村堀蟲同古拉基地前的田堀南瓜或去古拉左邊搵三色熊貓草,有蟲和農業技能好快就玩完

飯團匠人都唔知要點玩
甜品又唔想玩

即是爆五環換另一個

又問下,如果其他人的神劍由主角升,咁會不會加心相?原劍主會不會加心相?

琴日抽咗"式"出黎,終於有新人玩……

還差6個

其實"幸運"有冇用?依家LV98,加極都係4XX尾
正解

幸運又係心理影響囉 不過我都係聽上面D 師兄講頂到999先去抽

式個任又係好煩 不過好在隻野有掉寶UP

搵料唔係問題,係要一下下整呢下白痴
舊 01-09-18, 12:14 PM   #1486
GUSTAV
The One
poor

>有時最白痴係D野你拎過、打過想再去刷既時候你先發現自己完全無從入手

就咁睇件ITEM 名Q知邊到有得掘咩

拎過都可以睇ICON 再逐點掘

未拎過個D企左係到......

>式
佢個任搵書D位好似又係冇提示.......

舊 01-09-18, 02:28 PM   #1487
HM

註冊日期: May 2007
有合理懷疑呢個設計係用黎等攻略本好賣D

不過...整咁多無謂支線同大地圖,不如一開始將主線寫得完整D啊
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-09-18, 02:32 PM   #1488
高級嘍囉
Crazy Gamer

3DS Friend Code4038 6395 0913
PSN  IDtimen1972
XBox Live Gamertagtimen1972
引用:
>有時最白痴係D野你拎過、打過想再去刷既時候你先發現自己完全無從入手

就咁睇件ITEM 名Q知邊到有得掘咩

拎過都可以睇ICON 再逐點掘

未拎過個D企左係到......

>式
佢個任搵書D位好似又係冇提示.......
要係紅色嘅任務採集點先有提示。(採完就永遠消失嗰隻)
高級嘍囉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-09-18, 02:49 PM   #1489
Kello820
Crazy Gamer

註冊日期: Apr 2009
Nintendo Switch ID1035-4401-7443
PSN  IDKello820
XBox Live GamertagKello820
心相唔止對左抽野有用,其實對傷害都有提升
每個心相對應兩種屬性既異刃,每級大概提高blade combo最後果下爆發傷害3萬左右
舉個例,正義9 kosmos爆70萬,升到正義10就會爆73萬

呢隻game有好多隱藏位故意唔話人聽,有時d人玩左幾百鐘都仲未知
發現唔到既人自然會覺得隻game有心玩人,唔鐘意
不過自力發現既人反而又會好有滿足感,覺得隻game有意思.人既feeling係好神奇

前面講開仇恨,順口講多一個可能好多人都唔知既bug,銀鳥羽飾同幻鳥羽飾個說明文係掉轉左,幻鳥先係最好

Kello820 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-09-18, 02:59 PM   #1490
Kello820
Crazy Gamer

Nintendo Switch ID1035-4401-7443
引用:
作者: HM 查看文章
有合理懷疑呢個設計係用黎等攻略本好賣D

不過...整咁多無謂支線同大地圖,不如一開始將主線寫得完整D啊
本已訂
不過講真除左全寶箱我係唔100%sure,其他全部都應該完美晒
最多都係睇下條傷害公式係點計

攻略本最大問題應該係唔會收錄dlc內容,值唔值得入好睇人

舊 01-09-18, 03:06 PM   #1491
GUSTAV
The One
poor

>不過自力發現既人反而又會好有滿足感,覺得隻game有意思.人既feeling係好神奇

呢D野要睇乜啦 XB2真係冇咩發現完會覺得有意思既野LOR

舊 01-09-18, 03:12 PM   #1492
Kello820
Crazy Gamer

引用:
>不過自力發現既人反而又會好有滿足感,覺得隻game有意思.人既feeling係好神奇

呢D野要睇乜啦 XB2真係冇咩發現完會覺得有意思既野LOR
先唔講battle同system既隱藏位
我果陣自力開晒全部landmark同location兼秘境先開始清全任務
唔睇攻略,每次搵到新秘境我都好滿足

不過後來先發覺,全環+全任務其實係好有指向性咁叫你去晒全部秘境
即刻覺得1代果d冇提示既先叫秘境,搵笨

舊 01-09-18, 03:18 PM   #1493
GUSTAV
The One
poor

引用:
作者: Kello820 查看文章
先唔講battle同system既隱藏位
我果陣自力開晒全部landmark同location兼秘境先開始清全任務
唔睇攻略,每次搵到新秘境我都好滿足

不過後來先發覺,全環+全任務其實係好有指向性咁叫你去晒全部秘境
即刻覺得1代果d冇提示既先叫秘境,搵笨
SYSTEM 上面D收收埋埋根本唔叫隱藏野 係叫說明不足 你真係有心話你知既最少搵個村民講下啦
難道某心唔係隊D SUB QUEST 會消失哂又叫發現左會覺得有意思?

佢搵12兄弟個D我接受到 搵秘境唔叫唔講你知啦 呢D 冇問題 我都鐘意

1代個D好好多

2代前期都仲叫OK 真係叫收收埋埋先
後半D秘境TMD 就係必經之路 你根本唔夠時間做出頹貨啦....

此篇文章於 01-09-18 03:30 PM 被 GUSTAV 編輯。
舊 01-09-18, 03:29 PM   #1494
Kello820
Crazy Gamer

引用:
SYSTEM 上面D收收埋埋根本唔叫隱藏野 係叫說明不足 你真係有心話你知既最少搵個村民講下啦

搵秘境唔叫唔講你知啦 呢D 冇問題 我都鐘意

1代個D好好多

2代前期都仲叫OK 真係叫收收埋埋先
後半D秘境TMD 就係必經之路 你根本唔夠時間做出頹貨啦....
其實可以睇得出,呢次無論包裝,賣相,探索同戰鬥等等全部都係為左市場需要做左好多好多妥協
我地覺得頹既地方對於而家市場上大部份既新玩家黎講可能先係岩岩好
一陣整到我地覺得唔頹,班新玩家又會話太複雜太麻煩同難到唔認識玩,blahblahblah

但點都好,只要人設同內容仍然係日式我就會無條件繼續支持落去
睇返隻ff,班友一早就變晒鬼佬同黑人,故事又頹,仲日乜鬼式

btw,我尋晚推左個frd去玩返1,諗緊陪唔陪佢一齊重溫多次
但隻mhw又就黎(

舊 01-09-18, 03:34 PM   #1495
HM

引用:
其實可以睇得出,呢次無論包裝,賣相,探索同戰鬥等等全部都係為左市場需要做左好多好多妥協
我地覺得頹既地方對於而家市場上大部份既新玩家黎講可能先係岩岩好
一陣整到我地覺得唔頹,班新玩家又會話太複雜太麻煩同難到唔認識玩,blahblahblah

btw,我尋晚推左個frd去玩返1,諗緊陪唔陪佢一齊重溫多次
但隻mhw又就黎(
我比較想番去20年前XG咁
4個制出到必殺,可以輕鬆玩完既戰鬥
地圖唔駛太大
但係故事要落d苦功寫
舊 01-09-18, 03:38 PM   #1496
GUSTAV
The One
poor

引用:

但隻mhw又就黎(
我信冇玩家鐘意OFFLINE GAME仲要抽旦先

作為RPG 講真故事唔得已FAIL

JRPG我全部唔理好唔好玩只要唔係好似馬場TO咁玩野 都會買

買還買 有野不滿都係要講出黎的

今次XB2 好多野退步得太勁了

舊 01-09-18, 03:50 PM   #1497
Kello820
Crazy Gamer

引用:
我比較想番去20年前XG咁
4個制出到必殺,可以輕鬆玩完既戰鬥
地圖唔駛太大
但係故事要落d苦功寫
到時個戰鬥又肯定比人話太簡單
結論就係而家個市場好難照顧,易又比人插難又比人插,明明呢D野好個人同主觀
XENO個故仔我覺得返唔到去以前果隻水平,本來一開始都唔係王道RPG黎,玩宗教玩哲學,好深
而家呢D部份變得好薄弱,得返王道同燃.不過唔洗下下太用腦有時都好既,好睇就得

引用:
JRPG我全部唔理好唔好玩只要唔係好似馬場TO咁玩野 都會買
同意+65535!我真係連手遊都唔玩,就係因為一直反感呢樣野
我可能更極端D,我唔覺得ONLINE GAME抽蛋就係合理
真係唔知邊鬼個諗出黎,明明要個抽BLADE系統融入故事同世界觀大把方法

我都好鐘意玩完隻GAME之後數下D優點缺點
所以冇野係完美呢樣野我一早明同接受左
我對一隻GAME既評價多數都係以優點出發,睇下呢D優點吸唔吸引到我同可以幾大程度上令我包容佢缺點既部份
同埋對市場低頭呢樣野我都算睇得比較開,以前D野有時真係重現唔到
結論黎講我對XB2已經整體比較滿意,今時今日可以令我主動去玩400粒鐘既OFFLINE GAME對我黎講真係好耐都冇出現過,加上日式RPG我會自動加分

TO我都一路支持開,呢D老品牌,形象日漸澎漲自自然然比人既期望過高,最終官方團隊跟唔上玩家期望,兼可能有某某人搞屎棍啦都係呢個系列最終失敗既原因
而家好囉,都唔再出新作,雖然我真係唔知咁樣算唔算係玩家抗爭既勝利?

此篇文章於 01-09-18 04:01 PM 被 Kello820 編輯。
舊 01-09-18, 03:56 PM   #1498
RPG之鬼

引用:

其實都接受得到今集故事,只是一些方向問題
所以先前都講過頭幾章講主角學會劍主和神劍再知道自己的使命會更好,現在只是我想去世界樹,因為有了力量現在就去,但其實沒有力量也可以去世界樹,像教皇就好有力講,我好憎呢個世界,點解你個高高在上的神唔出手,我要去搵你問清楚

兩者差好遠

引用:

pocket mon 同 digi mon算不算抽旦rpg?
視乎遊戲內容,但XB2真係沒必要

此篇文章於 01-09-18 04:05 PM 被 RPG之鬼 編輯。
RPG之鬼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-09-18, 03:58 PM   #1499
HM

引用:
到時個戰鬥又肯定比人話太簡單
結論就係而家個市場好難照顧,易又比人插難又比人插,明明呢D野好個人同主觀
XENO個故仔我覺得返唔到去以前果隻水平,本來一開始都唔係王道RPG黎,玩宗教玩哲學,好深
而家呢D部份變得好薄弱,得返王道同燃.不過唔洗下下太用腦有時都好既,好睇就得

同意+65535!我真係連手遊都唔玩,就係因為一直反感呢樣野
我可能更極端D,我唔覺得ONLINE GAME抽蛋就係合理
真係唔知邊鬼個諗出黎,明明要個抽BLADE系統融入故事同世界觀大把方法
我都唔玩手遊,俾個5我先V
最憎抽野

Anyway,我接受到既係Common Blade可以抽
但Rare Blade要每個Blade都設計番個相關事件
解完事件自動取得
而家佢玩法係抽,而且低機率抽中,抽唔中等於有堆劇情永遠lock住左
當初諗呢條屎橋既人應該死全家

另外,以前XG自己真係好用心睇,計計埋埋玩左4次,有時間仲想玩多次
仲會自己去搵書仔睇,無咩劇本自己會咁用心做呢d野
XB2我就唔會有興趣咁做了,最多上網留意下焰光J圖
舊 01-09-18, 04:10 PM   #1500
RPG之鬼

引用:
我都唔玩手遊,俾個5我先V
最憎抽野

Anyway,我接受到既係Common Blade可以抽
但Rare Blade要每個Blade都設計番個相關事件
解完事件自動取得
而家佢玩法係抽,而且低機率抽中,抽唔中等於有堆劇情永遠lock住左
當初諗呢條屎橋既人應該死全家

另外,以前XG自己真係好用心睇,計計埋埋玩左4次,有時間仲想玩多次
仲會自己去搵書仔睇,無咩劇本自己會咁用心做呢d野
XB2我就唔會有興趣咁做了,最多上網留意下焰光J圖
XG不同的,1來是FF7企畫候補之一;2當年SQUARE是RPG公司;3大家還很後生有衝勁

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[NS] Xenoblade 2『異度神劍2』|DLC︰黄金の国イーラ︱2018年9月 MO 電視遊戲討論版 1288 05-29-21 09:55 AM
[死闘の末][Bloodborne The Old Hunters] 獵人心得交流區 (劇透請Spoiler) reiyaw 攻略及心得交流區 1221 02-04-16 05:00 PM
賣日版 New 3DS Xenoblade golan 買賣專區 0 09-14-15 10:43 PM
[Wii] Xenoblade ゼノブレイド neo 電視遊戲討論版 487 12-20-14 11:13 AM
收WII舊GAME (XENOBLADE) Sheva 買賣專區 5 08-03-13 12:30 AM

現在的時間是 11:34 PM

手機版 | APP版