Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 05-29-14, 03:32 PM   #1251
Kain
God of Gamer

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDkain_jpn
漫畫劇情討論
四眼仔咩料? 四眼仔開電腦時同時講十二支睇遺言,四眼仔都睇緊遺言?
我估阿路加就係解除新世界詛咒既關鍵,所以小岡同基仔都要去
Kain 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-29-14, 03:39 PM   #1252
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
係睇緊本“遊記”電子版?
定睇完打緊閱讀報告
"同時講”係演出手法吧
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-29-14, 10:38 PM   #1253
♀宮野真守♀
Crazy Gamer
♀薔薇之紅蓮♀

註冊日期: Apr 2003
其實大岡能力都冇公佈過,從畫面上推斷有D難
首先,如果假設強制成長既目的係比眼前敵人強己經有兩種或以上諗法

1.強制成長至比眼前敵人強
2.強制成長至比眼前敵人強大非常之多

不論1還是2,首先一定要有小岡成長落去會有可能比敵人強既條件
其次就係揀1同2都有可能既風險,就係本身冇能力成長到比敵人強既水平
所以小岡什至乎可能係條件上加入對方講大話或者己方死亡以及比自己死更嚴重既後果
但點睇都揀2最有把握,反正揀2能力發動失敗左都係死
問題在於小岡既實力以後成長左可唔可以比敵人強
如果唔得既話一定會追加其他條件來強制達到更強既地步

至於係唔係好似基仔所講,要毫無停濟修練才達至大岡水平恐怕小岡本人都唔知
假如小岡本身設定個能力有加入優先考慮以日子成長為先,修練頻密度為後
然後強制成長能力發動,成長能力判定小岡25歲時依目前成長幅度就遠超對手
咁既話就唔洗再比附加條件,修練頻密上升既附加條件都用唔到
但如果成長能力判定小岡3X歲時,加上修練頻密和難度都要提升某個倍數才能遠超對手
咁恐怕比出來既條件更嚴,什至用上更可怕既附加條件

不過,如果真係好似大家所估,小岡既能力係強制成長,咁我估基本幾個風檢係咁
1.能力以了結敵人為終止,完結後本人在到達發動能力既歲數前一切機能停止
2.本人在目前年齡成長至大岡年齡,其問修練中所帶來任何形式既傷害在能力結束後一次承受
只係我覺得,反正富奸又冇講小岡既能力一定係強制成長,估泥我都係當吹水
再加埋佢果套唔知富奸承唔承認既劇場版,入面又好似多左D叫 怨 既野
然後動版小岡果身黑氣,到底係 怨 定唔 怨 就任得富奸佢UP

漫341
話說新一話提到果五大災難,入面冇果D蟻份
記得之前仁話過D蟻可能係來自新世界...但五大都唔入
咁人類係點生存到今日架
♀宮野真守♀ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-29-14, 10:51 PM   #1254
朔望~
Game Master
妹控

註冊日期: Oct 2007
果堆曾經係人類既物體 咁伊藤潤二

D3: Enhance#3299
CC: 144,917,878 主掛強運/田村 另80貓娘/60姬劍/65青山(放置中)
朔望~ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-29-14, 11:17 PM   #1255
qwe
Game Master

註冊日期: Oct 2008
PSN  IDTCShing
引用:
作者: ♀宮野真守♀ 查看文章
其實大岡能力都冇公佈過,從畫面上推斷有D難
首先,如果假設強制成長既目的係比眼前敵人強己經有兩種或以上諗法

1.強制成長至比眼前敵人強
2.強制成長至比眼前敵人強大非常之多

不論1還是2,首先一定要有小岡成長落去會有可能比敵人強既條件
其次就係揀1同2都有可能既風險,就係本身冇能力成長到比敵人強既水平
所以小岡什至乎可能係條件上加入對方講大話或者己方死亡以及比自己死更嚴重既後果
但點睇都揀2最有把握,反正揀2能力發動失敗左都係死
問題在於小岡既實力以後成長左可唔可以比敵人強
如果唔得既話一定會追加其他條件來強制達到更強既地步

至於係唔係好似基仔所講,要毫無停濟修練才達至大岡水平恐怕小岡本人都唔知
假如小岡本身設定個能力有加入優先考慮以日子成長為先,修練頻密度為後
然後強制成長能力發動,成長能力判定小岡25歲時依目前成長幅度就遠超對手
咁既話就唔洗再比附加條件,修練頻密上升既附加條件都用唔到
但如果成長能力判定小岡3X歲時,加上修練頻密和難度都要提升某個倍數才能遠超對手
咁恐怕比出來既條件更嚴,什至用上更可怕既附加條件

不過,如果真係好似大家所估,小岡既能力係強制成長,咁我估基本幾個風檢係咁
1.能力以了結敵人為終止,完結後本人在到達發動能力既歲數前一切機能停止
2.本人在目前年齡成長至大岡年齡,其問修練中所帶來任何形式既傷害在能力結束後一次承受
只係我覺得,反正富奸又冇講小岡既能力一定係強制成長,估泥我都係當吹水
再加埋佢果套唔知富奸承唔承認既劇場版,入面又好似多左D叫 怨 既野
然後動版小岡果身黑氣,到底係 怨 定唔 怨 就任得富奸佢UP

漫341
話說新一話提到果五大災難,入面冇果D蟻份
記得之前仁話過D蟻可能係來自新世界...但五大都唔入
咁人類係點生存到今日架
大崗是一種制約形式強制成長(類似某失蹤鎖鏈主角的制約), 能力仍然係強化系, 招式仍是包剪揼, 但透過制約變成非幣強大, 而制約內容可能是 「即使死亦無所謂」及「不再拖凱特後腿的力量」

魔獸及蟻亦是新世界來的, 但蟻原本是正常蟻size, 是異變才吃人
qwe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-29-14, 11:39 PM   #1256
朔望~
Game Master
妹控

註冊日期: Oct 2007
覺得彼特有D可憐

D3: Enhance#3299
CC: 144,917,878 主掛強運/田村 另80貓娘/60姬劍/65青山(放置中)
朔望~ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-30-14, 12:21 AM   #1257
怪人怪人
最低級亂鬥者

註冊日期: Mar 2003
Wii U IDkaijintik
大岡只係對手比主角強太多
而又要夾硬俾主角ko 對手時既bug技,
富樫收唔到科吹到宇宙大爆發咁勁都仲得

最痴線係岡又用bug返生埋,應該又可以再bug 過

吾乃傳說中的貓車(偽)勇者
怪人怪人 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-30-14, 12:43 AM   #1258
KENSNAKE
Ultimate Gamer
╮(╯_╰)╭

註冊日期: Feb 2005
引用:
作者: 怪人怪人 查看文章
大岡只係對手比主角強太多
而又要夾硬俾主角ko 對手時既bug技,
富樫收唔到科吹到宇宙大爆發咁勁都仲得

最痴線係岡又用bug返生埋,應該又可以再bug 過
就算小岡打唔蠃彼特返去王度中毒又係死.
KENSNAKE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-30-14, 12:59 AM   #1259
♀宮野真守♀
Crazy Gamer
♀薔薇之紅蓮♀

引用:
作者: qwe 查看文章
大崗是一種制約形式強制成長(類似某失蹤鎖鏈主角的制約), 能力仍然係強化系, 招式仍是包剪揼, 但透過制約變成非幣強大, 而制約內容可能是 「即使死亦無所謂」及「不再拖凱特後腿的力量」

魔獸及蟻亦是新世界來的, 但蟻原本是正常蟻size, 是異變才吃人
制約
基本上我既意思係一樣,強制成長完會機能停止、之後一次承受一直修練所帶來既一切同埋之後可能仲有更多估佢唔到既制約,但我就唔太認同係用死同埋唔再拖凱特後腿來做制約,死既話金毛仔用過,前提係佢仲附加左好多制約,用死既話岡個目的達到左之後,理論上佢呢種即時提升,約定內容係死既佢打完之後冇理由仲可以維生,應該即時死亡,恐怕係用左比死更大既代價,當然我都有諗佢會唔會用金毛仔類似果D只係針對蟻先有用既制約,但如果用胡步來比,D護衛軍應該是旦一隻都勁好多,金毛仔得到左呢D力量要贏都仲有一大半係智取,但大岡明顯係屈比特機,所以我先覺得個後果比死嚴重得多

你咁講我又諗返起動版岩岩見到凱特,漫版我記得小岡同基仔冇比D細蟻襲擊,如果D蟻本來就呢個size都講得通,只係動版咁改係米為左交代蟻既食人原因而改就唔知,因為我引像中漫版只有交代過發現蟻既殘枝,然後殘枝既size好唔正常,定係我記小左D野?
舊 05-30-14, 07:44 AM   #1260
qwe
Game Master

引用:
制約
基本上我既意思係一樣,強制成長完會機能停止、之後一次承受一直修練所帶來既一切同埋之後可能仲有更多估佢唔到既制約,但我就唔太認同係用死同埋唔再拖凱特後腿來做制約,死既話金毛仔用過,前提係佢仲附加左好多制約,用死既話岡個目的達到左之後,理論上佢呢種即時提升,約定內容係死既佢打完之後冇理由仲可以維生,應該即時死亡,恐怕係用左比死更大既代價,當然我都有諗佢會唔會用金毛仔類似果D只係針對蟻先有用既制約,但如果用胡步來比,D護衛軍應該是旦一隻都勁好多,金毛仔得到左呢D力量要贏都仲有一大半係智取,但大岡明顯係屈比特機,所以我先覺得個後果比死嚴重得多

你咁講我又諗返起動版岩岩見到凱特,漫版我記得小岡同基仔冇比D細蟻襲擊,如果D蟻本來就呢個size都講得通,只係動版咁改係米為左交代蟻既食人原因而改就唔知,因為我引像中漫版只有交代過發現蟻既殘枝,然後殘枝既size好唔正常,定係我記小左D野?
制約覺得與凱特有關是因為整個起承轉合都包括凱特因素,選舉後亦有提到,所以反轉推論制約內有不拖凱特後腿的力量=打到貓女的力量,因為崗覺得佢唔係咁弱凱特唔使保護佢無左隻手,如果唔使無左隻手就唔使死
本身想話因為報仇,但崗又唔似會出現報仇想法的人,所以排除了報仇的假設,而改成代替凱特狩獵螞蟻,不計代價,不拖凱特後腿的力量=打到貓女的力量

蟻好像有提是因某地區異常乾旱令生態平衡改變,弱肉強食而變種?

不過到最後還是被基仔親戚bug了,此bug比霸氣更bug
舊 05-30-14, 11:29 AM   #1261
♀宮野真守♀
Crazy Gamer
♀薔薇之紅蓮♀

引用:
作者: qwe 查看文章
制約覺得與凱特有關是因為整個起承轉合都包括凱特因素,選舉後亦有提到,所以反轉推論制約內有不拖凱特後腿的力量=打到貓女的力量,因為崗覺得佢唔係咁弱凱特唔使保護佢無左隻手,如果唔使無左隻手就唔使死
本身想話因為報仇,但崗又唔似會出現報仇想法的人,所以排除了報仇的假設,而改成代替凱特狩獵螞蟻,不計代價,不拖凱特後腿的力量=打到貓女的力量

蟻好像有提是因某地區異常乾旱令生態平衡改變,弱肉強食而變種?

不過到最後還是被基仔親戚bug了,此bug比霸氣更bug
如果係咁,制約唔係應該接近凱特救唔返或者敵人呃自己之類?
單單係不拖凱特後腿只係一個結果,應該唔係制約或者代價泥
好似金毛隻尾指咁,尾指可以插心強行約定同無名指封引念力為結果
制約就係呢兩種能力唔可以用係旅團身上否則會死,使用後死人會大病幾日咁

蟻果度當年覺得有D悶所以真係唔多記得

不明妹妹
其實不明物個命令係除左修復系代價歸到最底LV,破壞系用左係咪一樣比返更高LV代價?
舊 05-30-14, 11:48 AM   #1262
qwe
Game Master

引用:
如果係咁,制約唔係應該接近凱特救唔返或者敵人呃自己之類?
單單係不拖凱特後腿只係一個結果,應該唔係制約或者代價泥
好似金毛隻尾指咁,尾指可以插心強行約定同無名指封引念力為結果
制約就係呢兩種能力唔可以用係旅團身上否則會死,使用後死人會大病幾日咁

蟻果度當年覺得有D悶所以真係唔多記得

不明妹妹
其實不明物個命令係除左修復系代價歸到最底LV,破壞系用左係咪一樣比返更高LV代價?
bug
好似修復=0代價,其他願望要視乎內容而向許願者及家族外的人提出相應代價,但基仔可無視一切提出命令唔使找數,bug無誤。令外341後,入新世界的人的死狀,同拒絕bug所提出要求的人的死狀類似,可能係伏線?
舊 05-30-14, 11:52 AM   #1263
Kain

點會唔係報仇
一開始唔係基路亞阻止佢,治療緊小麥時已經打左彼特
舊 05-30-14, 02:33 PM   #1264
爽神

註冊日期: Jun 2002
引用:
作者: david 查看文章
選舉編我覺得好悶...
呢個篇咁精彩都覺得悶,咁你其實應該唔係幾適合睇hxh

舊 05-30-14, 02:37 PM   #1265
mrk

註冊日期: Mar 2009
Wii U IDmrk_us_1st
Nintendo Switch ID美國Acc-7963-3777-4483
3DS Friend Code3050 7594 0791
PSN  IDmrk1us
XBox Live Gamertagmrk hk
引用:
作者: 朔望~ 查看文章
覺得彼特有D可憐
可憐(比自己隊友諞)
偉大+忠誠(為王犧牲!)

PS:重有我like貓的!

switch日服Acc_2707-3945-3492(HK*mrk_jp1)
switch美國Acc_7963-3777-4483(HK*mrk_us1)
switch港服Acc_6669-1669-8277(HK*mrk_hk1)
switch英服Acc_3093-4099-7614(HK*mrk_uk1)
mrk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-30-14, 08:11 PM   #1266
david
The One

註冊日期: Mar 2002
不明物唔駛代價O既係只有基路亞先可以發動O既能力。

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-30-14, 10:21 PM   #1267
mrk

Nintendo Switch ID美國Acc-7963-3777-4483
引用:
不明物唔駛代價O既係只有基路亞先可以發動O既能力。
no!
其他屋企人應該都可以,只不過佢地冇留意到有個咁o既方法ge!

PS:重有明明係弟弟,邊個將佢著成妹妹咁樣呢??

switch日服Acc_2707-3945-3492(HK*mrk_jp1)
switch美國Acc_7963-3777-4483(HK*mrk_us1)
switch港服Acc_6669-1669-8277(HK*mrk_hk1)
switch英服Acc_3093-4099-7614(HK*mrk_uk1)
舊 05-30-14, 10:28 PM   #1268
mrk

引用:
選舉編我覺得好悶...
玩心理,鬥智鬥力,又有金爸出場,咁都覺得悶!

H X H真係唔適合你睇!

舊 05-30-14, 10:30 PM   #1269
蒼森.laio
Senior Gamer

註冊日期: Apr 2008
3DS Friend Code1160 9685 5412
PSN  IDlaio / laiojp
XBox Live Gamertaglaio ccl
引用:
作者: mrk 查看文章
no!
其他屋企人應該都可以,只不過佢地冇留意到有個咁o既方法ge!

佢GE性別好難肯定,之前係叫弟弟,下人叫少爺,但係又有一段基路亞又強調佢係女生,唔比管家同佢單獨相處好怪

蒼森.laio 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-31-14, 12:04 AM   #1270
♀宮野真守♀
Crazy Gamer
♀薔薇之紅蓮♀

引用:
作者: 蒼森.laio 查看文章
佢GE性別好難肯定,之前係叫弟弟,下人叫少爺,但係又有一段基路亞又強調佢係女生,唔比管家同佢單獨相處好怪
我記得好似係...平時係妹妹,不明物出來時係弟弟,身體性別就唔知了...
舊 05-31-14, 12:34 AM   #1271
Terry仔

註冊日期: Feb 2003
係咪隔得太耐所以你地唔記得左??
不明物修復,可以唔洗代價,只係基路亞家人唔識點用

另外,小剛變大,其實都有講到,係好強大嘅契約
壓縮自己嘅生命去換
Terry仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-31-14, 02:34 AM   #1272
david
The One

註冊日期: Mar 2002
引用:
no!

唔係啦,不明物唔駛代價O既能力係不明物想要基路亞讚賞為條件發動,亦唔一定係修復。

另外,我對文戲無興趣,可以話部份HXH唔啱我睇。

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-31-14, 08:20 AM   #1273
Kain

四男
我懷疑基路亞都會當卡路多係妹
舊 05-31-14, 12:58 PM   #1274
nameH
Ultimate Gamer

註冊日期: Mar 2005
3DS Friend Code3866 7960 0382
乜狗女d配色咁核突,好似曬黃左褪色咁

GGen Blog: http://ameblo.jp/hemanameh/ 緊急更新!

曜日任務時間/素材表

GGen FB Fan Page

ID: 497 325 19
請輕輕的刷多9次招待
nameH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-31-14, 03:17 PM   #1275
爽神

註冊日期: Jun 2002
引用:
no!

唔係,係不明物鍾意基路亞先得
咪傳話係基路亞嘅"願望"搞到佢變成女

引用:
作者: nameH 查看文章
乜狗女d配色咁核突,好似曬黃左褪色咁
我想像中佢嘅配色應該係類似兔女咁先啱

此篇文章於 05-31-14 03:20 PM 被 爽神 編輯。
爽神 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[廣告 - RG] 【RG10 Red18】《末日以後 x 復刊以前》 Hunter x Hunter 2013同人枱曆! dollyly21 Cosplay同人MIX討論區 2 12-29-12 11:12 AM
[漫畫] [連載再開]富奸HUNTER×HUNTER 連載專區 Vol.3 money 日本動漫畫討論版 1001 04-23-10 05:49 PM
全職獵人Hunter X Hunter動畫漫畫問題 SAMLEE 日本動漫畫討論版 9 08-05-06 09:20 PM
一個Hunter X Hunter既問題(望有人回覆) 不死game神 日本動漫畫討論版 18 07-21-04 12:21 AM
[GBA]Hunter X Hunter新圖,4月24日發售 神祕人1號 手提遊戲機討論版 2 02-03-03 11:37 AM

現在的時間是 07:34 AM

手機版 | APP版