Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 12-04-16, 01:37 AM   #351
lodar
Senior Gamer

註冊日期: Sep 2004
引用:
作者: wuxu 查看文章
講真其實佢支線係取代左打怪儲exp呢部份,同埋係用黎準備以後FF都轉做開放式世界

其實佢d支線好多野都好重複,例如捉青娃同搵14個地圖碎片呢部份我已經想X晒鬼

不過呢隻Game對於有收集強迫症既人來講就會幾好玩(掛) <---呢個人嘗試清晒所有狩獵任同支線
捉青蛙直頭捉到我3D暈浪咁濟,要落街食個tea回回氣

好彩我無強迫症,好快放棄
lodar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-04-16, 02:23 AM   #352
wuxu
Crazy Gamer
廢材記者

註冊日期: Jan 2004
XBox Live GamertagMikekoala
引用:
作者: lodar 查看文章
捉青蛙直頭捉到我3D暈浪咁濟,要落街食個tea回回氣

好彩我無強迫症,好快放棄
如果唔係為要打大龜加自己發神經想白金做晒80個支線我應該棄game等DLC好耐
捉青蛙捉到最後彩虹蛙我有衝動想將個掣連碟17樓飛落街

問我點解會釘控~ 究竟點解要苦楚
我笑住回答~ 講一聲~ 我係我
wuxu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-04-16, 05:12 AM   #353
wuxu
Crazy Gamer
廢材記者

64個鐘…仲有一堆支線65-99支線未做
到底我有生之年白唔白金到呢隻Game

舊 12-04-16, 10:15 AM   #354
野良猫
God of Gamer
肥倫

註冊日期: Feb 2008
好想知拎霸王于之劍嗰度打巨人X3、青蛙蛇女X1有冇人係可以唔駛用藥過

我就用哂身上啲回復先搞掂,邊Q個設計咁嘅戰鬥
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-04-16, 10:52 AM   #355
aquarius
Game Master

註冊日期: Apr 2007
我lvl24打餐廳D support quest lvl15-18
有1000HP都可以俾怪扣一半以上..
回復藥都可以用咗10-20支..
aquarius 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-04-16, 12:20 PM   #356
野良猫
肥倫

爆機,玩埋大鷲先繼續
舊 12-04-16, 02:19 PM   #357
DanielDaniel

註冊日期: May 2004
其實要用AP同D首飾再加食譜去加成個人先勁
DanielDaniel 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-04-16, 02:28 PM   #358

引用:
作者: 野良猫 查看文章
好想知拎霸王于之劍嗰度打巨人X3、青蛙蛇女X1有冇人係可以唔駛用藥過

我就用哂身上啲回復先搞掂,邊Q個設計咁嘅戰鬥
我食左勁多藥之後叫到雷神一野電晒4隻, 最後打條龍佢又出來

D怪勁我打得耐佢就會出.

河邊打隻5X lv蛇比佢打到無血就出水神
舊 12-04-16, 02:36 PM   #359
野良猫
肥倫

引用:
作者: DanielDaniel 查看文章
我食左勁多藥之後叫到雷神一野電晒4隻, 最後打條龍佢又出來

D怪勁我打得耐佢就會出.

河邊打隻5X lv蛇比佢打到無血就出水神
可能我前一場叫咗所以今次冇召喚器獸出嚟幫手

真係好耐冇試過打機俾人咁屈法
舊 12-04-16, 04:37 PM   #360
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: lodar 查看文章
你可以準備爆機(講笑)
認真,大約20%左右?
唔該晒~!

宜家主線我仲係chapter 3,不過玩玩下支線已經玩咗成廿幾個鐘了…

引用:
64個鐘…仲有一堆支線65-99支線未做
到底我有生之年白唔白金到呢隻Game
WOW,
請問邊度睇到支線個"數量/總數"?
你係一次過接好多支線無做,先數到?

因為我入MENU淨係見到做咗同未做(按三角制)咋~!

支線我真係無計做咗幾多,但應該完成咗40+吧?
因為見有相關獎盃開咗。

舊 12-04-16, 05:52 PM   #361
IDGAF
The One

整合成/精製魔法果度有無心得?
我見好似用食物、回復品果D都樣有,
可以整冰+毒效果魔法、火+回復魔法等!

唔知開場架車去到Chapter幾先會變預告片架飛機?
我宜家暫時接副任同比錢咗4件零件升級,
變咗略為快速、極慳油、車物同窗無咁易污漕(呢個真係唔知有無實用性,大家其實可以唔賣…因為都OK貴,好似分別8千蚊)

陸行鳥方面,開頭我係完全MISS了陸行鳥競賽果Part(明明就在陸行鳥園區對面馬路…)
所以我隻陸行鳥係升到LV5先開始玩,
同埋我又係露營位食咗加速的野菜先參加最開頭果3場比賽,
試咗一兩次就過到,睇NPC對白話之後返嚟應該會有新的比賽。

係FF世界入面騎陸行鳥,真係玩同睇果個都覺得好開心,幫隻GAME加返唔少分~!

清支線時,亂行去咗火山玩登山同時發現山頂其實有皇墓,
可以"提早"少少拎其中一件幻影系武器,高攻過當時一堆武器,但可惜佢扣主角HP的速度同樣快及狠…

但奇怪另一個拍攝任去的皇墓又好似因為劇情進度問題,去到都無新的幻影系武器拎的。
另外,發現疑似"大烏"的巢穴,但可能早咗去,未有BOSS戰發生,好彩…因為乜都無準備!

主角同伴,無大家之前覺得咁hehe,
例如金毛仔普羅恩普特·阿傑塔姆(Prompto Argentum)係其中一段汽車旅館小劇情講,
其實佢原本係無朋友的怕醜仔,小學已經同王子同校,但要到中學先敢改變自己主動結交王子呢類萬人迷做朋友~!

釣魚阿叔似乎係一個名人嚟,仲上埋雜誌封面。

此篇文章於 12-05-16 06:23 AM 被 IDGAF 編輯。
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-04-16, 06:41 PM   #362
C.Ryo
Game Master

註冊日期: Dec 2007
Wii U IDCRYO.HK
Nintendo Switch ID4426 5495 5212
PSN  IDCRyoHK
XBox Live GamertagCRYO HK
打到帝國基地,之前幾關都短但呢關又長又煩,仲要玩到蜘蛛女度先出bug hang game
SE 今回搞乜? 開始有啲擔心隻FF VII remake
C.Ryo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-04-16, 07:33 PM   #363
aquarius
Game Master

引用:
作者: LEGOCAPTOR 查看文章
主角同伴,無大家之前覺得咁hehe,
例如金毛仔普羅恩普特·阿傑塔姆(Prompto Argentum)係其中一段汽車旅館小劇情講,
其實佢原本係無朋友的怕醜仔,小學已經同王子同校,但要到中學先敢改變自己主動結交王子呢類萬人迷做朋友~!
brotherhood有一集講普羅恩普特
原本係一名無信心嘅肥仔
俾王子鼓勵過後積極減肥keep fit
中學見番王子不過王子已經唔認得佢至到而家

btw game內motel個event我都覺得幾有feel
舊 12-04-16, 07:40 PM   #364
lodar

引用:
作者: C.Ryo 查看文章
打到帝國基地,之前幾關都短但呢關又長又煩,仲要玩到蜘蛛女度先出bug hang game
SE 今回搞乜? 開始有啲擔心隻FF VII remake
呢章真係幾煩,尤其是攻擊手段有限制但又要走來走去

不過最難接受係一場黎到帝都但就困係基地入面
舊 12-04-16, 11:03 PM   #365
wuxu
Crazy Gamer
廢材記者

人生中兩個鐘頭咁就無左…

舊 12-05-16, 01:05 AM   #366
C.Ryo
Game Master

註冊日期: Dec 2007
Wii U IDCRYO.HK
Nintendo Switch ID4426 5495 5212
PSN  IDCRyoHK
XBox Live GamertagCRYO HK
終於完場
Bad Bromence 完就光明重回大地,終章唔錯喇... 男女主仲…
C.Ryo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-05-16, 01:45 AM   #367
wuxu
Crazy Gamer
廢材記者

引用:
唔該晒~!

宜家主線我仲係chapter 3,不過玩玩下支線已經玩咗成廿幾個鐘了…

WOW,
請問邊度睇到支線個"數量/總數"?
你係一次過接好多支線無做,先數到?

因為我入MENU淨係見到做咗同未做(按三角制)咋~!

支線我真係無計做咗幾多,但應該完成咗40+吧?
因為見有相關獎盃開咗。

其實無得睇,真係到獎盃出個陣先知
我都係頭先睇過下先知我完成左

舊 12-05-16, 01:48 AM   #368
lodar

突然醒起之前宣傳話隻game個主題係父子,我想問呢個設定係咪已經被人鬼隱左?

帝國國王:真正被人鬼隱嗰個係我
舊 12-05-16, 02:25 AM   #369
IDGAF
The One

引用:
作者: aquarius 查看文章
brotherhood有一集講普羅恩普特
原本係一名無信心嘅肥仔
俾王子鼓勵過後積極減肥keep fit
中學見番王子不過王子已經唔認得佢至到而家

btw game內motel個event我都覺得幾有feel
無睇套動畫同套CG電影就直接打,
覺得今次FF XV好多故事背景都係透過旅途中四子係搭車、騎陸行烏果時吹水閒聊度講,
好似無咗以住FF系列去到某特定場口就段一小段CG片,或有配音的純播片無任何互動的劇情。

如果成日fast travel式咁玩,我諗會miss咗好多小event同人物資訊~!

舊 12-05-16, 02:35 AM   #370
IDGAF
The One

引用:
其實無得睇,真係到獎盃出個陣先知
我都係頭先睇過下先知我完成左
咁以你所知,
其實隻game係得80個副任,
定多過80個副任呢?

因為我玩玩下好似遇到疑似bug了,
就係有d NPC係同時有狩獵任同叫「任務」果種副任接的,
但我試過做完有狩獵任返去該NPC度都交收唔到,完成唔到的。

不過,可能又未必一定係bug的,
因為我見狩獵任果邊其實有分到rank的,
如果rank唔夠一般就唔比你接,但有部份「任務」的支線又要完成某狩獵任先可以繼續.
加上我自己之前主線無乜推進,仲停係CH3前後,有副任的開始地點都未解封去唔到。

另一個bug,就係我試過有個同伴玩玩下變咗透明,
我懷疑佢戰鬥果時死咗我留意唔到,可能我逃離戰場範圍時佢又突然自動復活時出問題,
搞到佢之後無論任何時候都係透明的,由於太奇怪我LOAD返舊SAVE重新打過果個併算了。

舊 12-05-16, 02:52 AM   #371
wuxu
Crazy Gamer
廢材記者

引用:
咁以你所知,
其實隻game係得80個副任,
定多過80個副任呢?

因為我玩玩下好似遇到疑似bug了,
就係有d NPC係同時有狩獵任同叫「任務」果種副任接的,
但我試過做完有狩獵任返去該NPC度都交收唔到,完成唔到的。

不過,可能又未必一定係bug的,
因為我見狩獵任果邊其實有分到rank的,
如果rank唔夠一般就唔比你接,但有部份「任務」的支線又要完成某狩獵任先可以繼續.
加上我自己之前主線無乜推進,仲停係CH3前後,有副任的開始地點都未解封去唔到。

另一個bug,就係我試過有個同伴玩玩下變咗透明,
我懷疑佢戰鬥果時死咗我留意唔到,可能我逃離戰場範圍時佢又突然自動復活時出問題,
搞到佢之後無論任何時候都係透明的,由於太奇怪我LOAD返舊SAVE重新打過果個併算了。
我自己無計過,玩玩下已經入左精神時光屋咁樣,只知道ding一樣就話我有獎盃

舊 12-05-16, 03:55 AM   #372
wuxu
Crazy Gamer
廢材記者

成功白金…可以訓返幾晚等人龍6了
學某編輯話齋,好彩唔駛連隱藏迷宮都做埋先白金,唔係應該會嘔血

舊 12-05-16, 04:48 AM   #373
~飛彈~@@
Ultimate Gamer
バン

註冊日期: Jul 2004
PSN  IDbanned
紅寶石之光係咪無限發動? 利申未lv40入到14章上到岸見到65級怪

~飛彈~@@ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-05-16, 05:18 AM   #374

油站,亞爾史特分店可以接任打石化雞,打爆雞頭就有1個合魔法exp+2 嘅道具,個任有3隻雞,打14次就合到3個+exp99魔法
去之前據點度訓一次先,開車去,打完飛返住宿處,再接任之後飛去架車度,最速不斷刷
舊 12-05-16, 09:38 AM   #375
aquarius
Game Master

引用:
無睇套動畫同套CG電影就直接打,
覺得今次FF XV好多故事背景都係透過旅途中四子係搭車、騎陸行烏果時吹水閒聊度講,
好似無咗以住FF系列去到某特定場口就段一小段CG片,或有配音的純播片無任何互動的劇情。

如果成日fast travel式咁玩,我諗會miss咗好多小event同人物資訊~!
15嘅世界觀似乎想學松野泰己嘅世界觀設定咁
成隻game只係整個歷史(或only全部故事嘅一部份)
睇埋電影同brotherhood相信對隻game會有幫助

標籤
FFXV, Final Fantasy XV, ファイナルファンタジー XV, 最終幻想15

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
「KINGSGLAIVE FINAL FANTASY XV」「BROTHERHOOD FINAL FANTASY XV」配信中 supermanlady 日本動漫畫討論版 21 03-24-24 02:10 AM
[放] PS4 FINAL FANTASY XV 美版 ccdan 買賣專區 0 11-27-16 06:13 AM
[PS4,XB1] Final Fantasy XV l ファイナルファンタジー XV l 2016 年 11 月 29 日 money 電視遊戲討論版 1115 11-13-16 07:21 AM
[PS4] World of Final Fantasy ワールド オブ ファイナルファンタジー | PS4, PSV 武藤遊戲 電視遊戲討論版 88 10-30-16 04:39 PM
[3DS] Theatrhythm Final Fantasy シアトリズム ファイナルファンタジー | 已售 money 手提遊戲機討論版 307 12-13-12 09:18 AM

現在的時間是 06:11 PM

手機版 | APP版