Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 03-29-16, 08:53 AM   #1
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
Angry [本土]在香港生活就要認係香港人

全國人大常委范徐麗泰上周宣布成立勵進教育中心,協助青少年認識中華文化及香港歷史。中心理事、鮮魚行學校前校長梁紀昌出席電台節目時表示,中心成立目的是要宣傳中國文化,強調並非「硬銷」;中心網站涵蓋的香港歷史範圍只會去到一九九七年,提及國共內戰及六四事件,是為了避免誤解及爭拗;若社會有聲音認為可將近年資料包括在內,中心日後會調整。

勵進教育中心理事梁紀昌昨出席電台節目時表示,現時文憑試修讀中國歷史的學生僅五千多人,認為身為本土港人,必須認識香港歷史、地理及文化,「假如你不認識自己的爸爸,不認識自己的媽媽,或者不認識自己的阿嫲阿婆,與一個孤兒有甚麼分別。」

他強調,中心並非「硬銷」,而是希望向年輕人宣傳中國文化和香港歷史。對於港獨議題,他稱自己未聽過「香港民族」,又認為需要與年輕人多溝通,「中國傳統儒家文化指出社會要有秩序,當年輕人有文化修養,才會有自己的一套想法。」

至於為何中心涵蓋的歷史範圍只會去到一九九七年,提供國共內戰及六四事件的資料,梁紀昌指是為了避免誤解及爭拗,「香港以前太少講政治,一講近代史,例如國共戰爭和抗日戰爭,已經有排講。」他補充指,若社會有聲音認為可將近代史資料包括在內,中心會調整。

全國人大常委范徐麗泰上周宣布成立勵進教育中心,協助青少年認識中華文化及中國歷史。中心理事、鮮魚行學校前校長梁紀昌出席電台節目時表示,中心成立目的是要宣傳中國文化,強調並非「硬銷」;中心網站涵蓋的歷史範圍只會去到一九一一年,不提及國共內戰及六四事件,是為了避免誤解及爭拗;若社會有聲音認為可將近代史資料包括在內,中心日後會調整。

勵進教育中心理事梁紀昌昨出席電台節目時表示,現時文憑試修讀中國歷史的學生僅五千多人,認為身為本土國民,必須認識中國歷史、地理及文化,「假如你不認識自己的爸爸,不認識自己的媽媽,或者不認識自己的阿嫲阿婆,與一個孤兒有甚麼分別。」

他強調,中心並非「硬銷」,而是希望向年輕人宣傳中國文化和歷史。對於港獨議題,他稱自己未聽過「香港民族」,又認為需要與年輕人多溝通,「中國傳統儒家文化指出社會要有秩序,當年輕人有文化修養,才會有自己的一套想法。」

至於為何中心涵蓋的歷史範圍只會去到一九一一年,不提供國共內戰及六四事件的資料,梁紀昌指是為了避免誤解及爭拗,「香港太政治化,一講近代史,例如國共戰爭和抗日戰爭,會有排拗。」他補充指,若社會有聲音認為可將近代史資料包括在內,中心會調整。

此篇文章於 03-29-16 12:21 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-29-16, 08:57 AM   #2
忍者
God of Gamer

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDchanryo
XBox Live Gamertagchanryo
自己唔俾人讀中史之後宜家叫人學佢D死人共黨屎,冇得頂

舊 03-29-16, 09:02 AM   #3
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
o個位退休校長...之前個印象好似唔係咁......有冇人答到我佢係一路如此定係走火入魔......?

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-29-16, 09:28 AM   #4
dark_ming_
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2011
「硬銷」和「硬食」是不同的!和「硬食」!
dark_ming_ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-29-16, 09:38 AM   #5
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
佢一樓都大中華架

這是世代鴻溝吧
老人覺得中國人就是中國人,先國而後自己,自己只係國家既附屬品
新世人就有當家作主觀念,自己才是社會的主人
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-29-16, 09:44 AM   #6
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
引用:
作者: 亍 ◣ 查看文章
o個位退休校長...之前個印象好似唔係咁......有冇人答到我佢係一路如此定係走火入魔......?
一直係咁,不過大中華上身同人品又無乜直接關係嘅...
同埋佢講儒家禮法,如果細路真心中意孔子學說,再睇完共產黨史加埋而家個中共政權,隨時即刻加入革命軍.......

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-29-16, 09:58 AM   #7
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
勵進教育中心理事梁紀昌昨出席電台節目時表示,現時文憑試修讀中國歷史的學生僅五千多人,認為身為本土國民,必須認識中國歷史、地理及文化,「假如你不認識自己的爸爸,不認識自己的媽媽,或者不認識自己的阿嫲阿婆,與一個孤兒有甚麼分別。
其實讀中史在下覺得冇咩問題,不過在坐有冇人數得出自己祖宗十八代叫咩名同做過D咩?

舊 03-29-16, 10:41 AM   #8
小草
(╬ ̄皿 ̄)=○

註冊日期: Feb 2004
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
其實讀中史在下覺得冇咩問題,不過在坐有冇人數得出自己祖宗十八代叫咩名同做過D咩?
我係孤兒

舊 03-29-16, 10:46 AM   #9
dark_ming_
Crazy Gamer

引用:
就算不知道名叫甚麼,
但可以肯定,他們都有做愛做的事情。
舊 03-29-16, 11:20 AM   #10
神人ではない!新人だ

引用:
作者: dark_ming_ 查看文章
就算不知道名叫甚麼,
但可以肯定,他們都有做愛做的事情。
如果中史係淨係抽呢部份出黎讀,在下估支持讀中史既人應該會大增

舊 03-29-16, 12:10 PM   #11
真!DC
Banned User
奉行我道

讀完中史先更明白沒有所謂的中華民族
香港原本也不是中華人民共和國
由手機版發出
舊 03-29-16, 12:28 PM   #12
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
我唔知點解第一時間諗起小背心李彩樺
舊 03-29-16, 01:05 PM   #13
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
其實近一個世紀既中史本身都好多問題

e.g.
1. 簽約就係簽約,白紙黑字實牙實齒,呢個世界無合約係簽左先話不平等條約。你會唔會話你份工係不平等條約?

2. 八國聯軍係對付義和團,當時仲幫左清國人好多野,修路救人設立公共設施 etc。

此篇文章於 03-29-16 02:22 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
舊 03-29-16, 01:32 PM   #14
dark_ming_
Crazy Gamer

引用:
...
簽約就係簽約,白紙黑字實牙實齒,呢個世界無合約係簽左先話不平等條約。
...
因為沒有「冷靜期」…對吧?

「說別人的不是,掩蓋自己的不是。」
這不常見嗎?
差別在於是不是事後而已。
舊 03-29-16, 01:49 PM   #15
真!DC
Banned User
奉行我道

讀中史時我只覺得清政府廢
由手機版發出
舊 03-29-16, 01:50 PM   #16
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
引用:
大中華病毒一旦病發
幾有智慧既人都會即刻智商歸零是一早已經被證實既事實

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-29-16, 01:58 PM   #17
十一月
Game Master

我不介意做孤兒
甚至該說,做孤兒無拘無束更開心
十一月 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-29-16, 02:03 PM   #18
Thaws

註冊日期: Oct 2003
PSN  IDThaws
XBox Live Gamertagthaws
唔識law唔好亂講簽約就簽約啦

treaty同contract都分唔清就千祈唔好拋書包, 笑爆嘴無命賠ga
由手機版發出
Thaws 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-29-16, 02:14 PM   #19
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: Thaws 查看文章
唔識law唔好亂講簽約就簽約啦

treaty同contract都分唔清就千祈唔好拋書包, 笑爆嘴無命賠ga
由手機版發出
對 common law 只有基本認識,等指教。

咁南京條約係咪不平等條約?
舊 03-29-16, 02:17 PM   #20
神人ではない!新人だ

引用:
其實近一個世紀既中史本身都好多問題

e.g.
1. 簽約就係簽約,白紙黑字實牙實齒,呢個世界無合約係簽左先話不平等條約。你會唔會話你份工係不平等條約?

2. 八國聯軍係對付太平天國,當時仲幫左清國人好多野,修路救人設立公共設施 etc。
咁當時戰敗國簽署唔係賠錢就係割地,基本上好難叫雙方自願簽既平等條約既,雖然實質應該叫投降協議,不過若干修飾一下,在下又覺得冇問題。
二就堅唔知,淨係記得有義和團,而且太平天國唔係18XX已經玩完啦咩,做咩1900又打過?

此篇文章於 03-29-16 02:21 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-29-16, 02:19 PM   #21
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

引用:
作者: 真!DC 查看文章
讀中史時我只覺得清政府廢
由手機版發出
睇人啦,林則徐好堅屈葡國佬同義律機,琦善就廢俾義律屈返轉頭
近排睇多咗香港史書,發現英國佬拎香港真係屎忽撞棍拎返嚟

舊 03-29-16, 02:21 PM   #22
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

打錯,義和團先岩
舊 03-29-16, 02:30 PM   #23
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

咪玩啦義和團打教徒拆領使館喎,講到八國同大清好老友咁........

舊 03-29-16, 02:31 PM   #24
jason_kasim
我愛港女

註冊日期: Jan 2006
3DS Friend Code1590 4655 1072
PSN  IDjason_kasim
只記得讀AL中史時時間原因阿SIR會好快咁教完朝代歷史
學術思想,制度就教得好詳盡

唔反對讀下中史
遇岩教得好的人當聽下故仔
宜家想搵多D宋朝歷史TIM
宋朝俾元食左個影響估唔到影響到宜家TIM

GBF: 787492(已放棄9成)
乖離:319,113,110 (新坑)

手機課金、影響一生、戒之戒之
jason_kasim 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-29-16, 02:38 PM   #25
Thaws

註冊日期: Oct 2003
PSN  IDThaws
XBox Live Gamertagthaws
引用:
對 common law 只有基本認識,等指教。

咁南京條約係咪不平等條約?
針番住你自己出o個句"呢個世界無合約係簽左先話不平等條約"

咁我想問你
德國: Treaty of Versailles (大名鼎鼎不廢話)

日本: Ansei Treaties (黑船來訪之後同幾個國家一齊簽)

呢兩條條約(Treaty)又係唔係好合理?

係你講乜野叫"呢個世界無合約係簽左先話不平等條約"之前
你先check下 "不平等條約"(Unequal treaty) 個definition okay?
由手機版發出
Thaws 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[難分真與假]「本土傘後」組織新青年聯盟8人參選 被指「假傘兵」 chitkan ~清談館~ 19 10-14-15 10:08 AM
あの空をおぼえてる [竹野内豊/水野美紀/小池栄子/小日向文世] 4月26日日本本土公開予定 劍路 電影版 0 04-11-08 02:40 AM
大家有興趣看本土動畫嗎? HK-X-Force 日本動漫畫討論版 10 10-17-05 08:20 PM
究竟要做到什麼形式什麼水準大家才會支持本土漫畫 kokeroro 日本動漫畫討論版 61 02-12-05 04:07 PM

現在的時間是 04:44 AM

手機版 | APP版