Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 05-30-18, 03:20 PM   #101
Lamsze
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2013
引用:
作者: Alpha2 查看文章
強國唔俾玩

和諧真好呀!中國即日直播禁《R6》!6月1日起連《Detroit》都禁埋!

除左《Rainbow Six Siege》之外,更一隻被禁嘅遊戲將會係《Detroit: Become Human》。

遊戲將會於6月1日下午6時起列為禁播遊戲,不過呢個真係唔出奇,遊戲中有大量涉及自由以及革命元素內容,唔封佢仲可以封邊個?

http://www.3igame.com/%E5%92%8C%E8%A...%80%8Adetroit/

其實真係預左,玩到一半,個味已經出哂黎
Lamsze 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-30-18, 04:01 PM   #102
RPG之鬼
God of Gamer

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: Lamsze 查看文章
其實真係預左,玩到一半,個味已經出哂黎
題外話R6衰乜

舊 05-30-18, 04:41 PM   #103
權愛真
Insane Gamer

註冊日期: Oct 2010
我到依家都好介意卡拉中途無啦啦剪頭髮既劇情,根本係完全無必要。
換服裝係可以接受同理解,但剪髮就完全無必要,個人亦好唔鍾意個短髮。

而到頭來劇情就係,佢就算換左造型,根本都一樣會俾人認得出,
咁請問佢剪黎做咩? 根本係為剪而剪……。(呢點我一定會扣分)
權愛真 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-30-18, 05:46 PM   #104
鳳熾魂
紅蓮の焔神

註冊日期: Dec 2003
3DS Friend Code0018 0703 4979
PSN  IDcastorwmh
XBox Live Gamertagcastorwmh
呢隻野真係好正一開始真係隨心玩左一周目先得

人不是因為感到絕望而裹足不前。是因為一個人先放棄了,所以才會感到絕望、才會裹足不前。
人不是因為看到希望而繼續前進。是因為一個人先擁有找尋希望的「意志」,所以才會看到希望、才會繼續前進。
鳳熾魂 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-30-18, 05:50 PM   #105
豪傑公子

註冊日期: Jan 2005
引用:
作者: 權愛真 查看文章
我到依家都好介意卡拉中途無啦啦剪頭髮既劇情,根本係完全無必要。
換服裝係可以接受同理解,但剪髮就完全無必要,個人亦好唔鍾意個短髮。

而到頭來劇情就係,佢就算換左造型,根本都一樣會俾人認得出,
咁請問佢剪黎做咩? 根本係為剪而剪……。(呢點我一定會扣分)
一開始個造型算係「出廠設定」,
剪、染髮我認為唔係為咗易容,
而係為咗「做返自己」~

舊 05-30-18, 07:26 PM   #106
權愛真
Insane Gamer

註冊日期: Oct 2010
引用:
作者: 豪傑公子 查看文章
一開始個造型算係「出廠設定」,
剪、染髮我認為唔係為咗易容,
而係為咗「做返自己」~
下,真係第一次聽有人咁樣認為…
另外兩個主角,亦無所謂你講「做返自己」就要整呢樣整個樣既野。

卡拉呢part係一連串做出剪、染髮之餘,仲特登走去換服裝,
目的好明顯就係為左易容去避警察啦!(佢認為…)
而劇情上又寫到佢咁樣做,原來係無作用。

點都好啦,鍾意短髮既玩家,就點都會合理化左剪髮呢part。
隨便啦。反正我同身邊有玩既朋友都係覺得呢part好唔合理就是。(完)
權愛真 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-30-18, 07:39 PM   #107
豪傑公子

註冊日期: Jan 2005
引用:
另外兩個主角,亦無所謂你講「做返自己」就要整呢樣整個樣既野。

隨便啦。反正我同身邊有玩既朋友都係覺得呢part好唔合理就是。(完)
唔同性格可以有唔同行為, 我唔認為其他兩人都一定要做返同一個行為先叫合理...
正如驚咁樣,有d人會大叫有d人唔會, 咁係咪唔大叫就係唔合理呢?
咪當係女仔貪靚囉, 解釋可以好多種, 我都係第一次見有人咁執著呢點~

舊 05-30-18, 11:54 PM   #108
Lamsze
Crazy Gamer

-DEL-
舊 05-31-18, 12:42 AM   #109
鳳熾魂
紅蓮の焔神

再大家係會簡由頭開始二周定章節?

人不是因為感到絕望而裹足不前。是因為一個人先放棄了,所以才會感到絕望、才會裹足不前。
人不是因為看到希望而繼續前進。是因為一個人先擁有找尋希望的「意志」,所以才會看到希望、才會繼續前進。
舊 05-31-18, 10:44 AM   #110
persona_milk
Senior Gamer

註冊日期: Dec 2006
PSN  IDpersona_milk
引用:

我就係其中一個 ,我係覺得短髮造形好過原本的好多

反而有點疑惑點解"嗰粒野" 咁易甩, 仲要甩左後同真人無分別咁滯

引用:
作者: 鳳熾魂 查看文章
再大家係會簡由頭開始二周定章節?
打杯的話有兩個基本上係要重頭開始玩, 除非你一開始就睇攻略, 其他就玩番對應章節

此篇文章於 05-31-18 10:52 AM 被 persona_milk 編輯。
persona_milk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-31-18, 11:39 AM   #111
鳳熾魂
紅蓮の焔神

引用:
作者: persona_milk 查看文章
我就係其中一個 ,我係覺得短髮造形好過原本的好多

反而有點疑惑點解"嗰粒野" 咁易甩, 仲要甩左後同真人無分別咁滯

打杯的話有兩個基本上係要重頭開始玩, 除非你一開始就睇攻略, 其他就玩番對應章節
支持短髮 係型格好多
反而係想知有D細位會跟之前行動咁章節會對應反咩
細位
主角一開始天台救唔救個警察同有冇死起電視台已經唔同咁

舊 05-31-18, 12:05 PM   #112
persona_milk
Senior Gamer

註冊日期: Dec 2006
PSN  IDpersona_milk
引用:
支持短髮 係型格好多
反而係想知有D細位會跟之前行動咁章節會對應反咩
細位
主角一開始天台救唔救個警察同有冇死起電視台已經唔同咁
Connor
主要影響軟體穩定度決定最後會唔會變節做異常仿生人
persona_milk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-31-18, 12:16 PM   #113
鳳熾魂
紅蓮の焔神

引用:
作者: persona_milk 查看文章
Connor
主要影響軟體穩定度決定最後會唔會變節做異常仿生人
咁細節即係要由頭玩先改變到見番黑人對白

舊 05-31-18, 12:23 PM   #114
Sar8
The One

註冊日期: Feb 2009
PSN  IDOrzAR8
XBox Live GamertagOrzAR8
廢老警察 未爆密看

其實幾鐘意呢個角色,開頭以為係反android,其實佢先支持變異彷生人,connar選擇做machine會令到佢對呢個世界絕望而自殺

但係玩machine基本上係開唔到問佢背景既選項

舊 05-31-18, 01:13 PM   #115
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
曹十九

一向只着重小腦條件反射的遊戲主機 Game 行業,如果做到引發人性哲理的思考,就會對大腦有貢獻。

這個 Game,挑戰文明科技發達之後,若這個星球出現了一種「仿生人」,還懂得為探尋自己新產生的人工意識而逃走,主題十分「霍金」。

因為這位剛逝世不久的天文學大師,警告言猶在耳:人類不要再無限研究製造人工智能,也不要以為外太空生物對你滿懷善意,在不斷開拓「新視野」之時,要記住新科技和新生物帶來的風險威脅。

所謂仿生人,不只是虛擬的物種,我認為50年內會成為現實。

但是,要害在一個「仿」字。繪畫仿張大千,會令人提昇,不過如果做人仿張子強,四處綁架行劫,社會會變成什麼樣子?

偏偏在貧富極度懸殊、豪宅和劏房、天國與地獄、社會無公義之際,仿張子強卻是一個越來越多人認為可仿的選擇。「人生 Gamer」所做的決擇會改寫角色的生死存亡。

當真正的「生人」越來越愚昧和邪惡,「生人勿近」,照着生人仿造的,會是好事嗎?

一種伊波拉還不夠?還要仿生一種伊波拉II ?

Inspired by PS4《Detroit: Become Human 》

PlayStation HK
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-31-18, 03:50 PM   #116
鳳熾魂
紅蓮の焔神

一周目感想
終於亂玩下玩完一周目全員死亡結果發覺有時簡果D選項同之後講野都唔一致不過最難有時係要反應禁制 玩太多劇情個人呆下叫我禁會反應唔切
不過隻野真係值一手入

舊 05-31-18, 03:56 PM   #117
jamsquare

註冊日期: Jul 2002
PSN  IDjamsquare
XBox Live Gamertagjamsquar
呢隻好唔好玩, 同HEAVY RAIN比既話

我才沒偷懶,
只是覺得很麻煩, 不想做而已
jamsquare 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-31-18, 07:02 PM   #118
Lamsze
Crazy Gamer

引用:
作者: jamsquare 查看文章
呢隻好唔好玩, 同HEAVY RAIN比既話
好玩,值得買,點好玩睇game評,講左說透
舊 05-31-18, 07:18 PM   #119
鳳熾魂
紅蓮の焔神

友好
想問下我二周目新家果時Alice變冷淡,係唔係章節度刷番做熱情都無用?要開新game先得?

舊 06-01-18, 08:05 AM   #120
RPG之鬼

爆機囉,有劇透,也有問題

結局是男掛晒,細路掛咗,得KARA一個

RA9是66指令吧,但邊個整出黎?發明仿生人果個企業家?
其實做MACHINE會唔會揭露背後陰謀
奇怪是企業家製造阿曼特, 阿曼特設計呢場革命,即是至少阿曼特知道內情吧,如果去見企業家時開鎗係味會有答案呢?

此篇文章於 06-01-18 08:11 AM 被 RPG之鬼 編輯。
RPG之鬼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-18, 09:52 AM   #121
Sar8
The One

註冊日期: Feb 2009
PSN  IDOrzAR8
XBox Live GamertagOrzAR8
引用:
友好
想問下我二周目新家果時Alice變冷淡,係唔係章節度刷番做熱情都無用?要開新game先得?
好似可以load返checkpoint,佢會問你你而家呢set選項會唔會被引繼落之後既save度
你簡係既話你呢set選項就會被save低

否則既話就會當普通單元唔會影響後繼

舊 06-01-18, 10:35 AM   #122
Freddy
博麗神社信徒

註冊日期: Dec 2001
引用:
作者: RPG之鬼 查看文章
爆機囉,有劇透,也有問題

結局是男掛晒,細路掛咗,得KARA一個

RA9是66指令吧,但邊個整出黎?發明仿生人果個企業家?
其實做MACHINE會唔會揭露背後陰謀
奇怪是企業家製造阿曼特, 阿曼特設計呢場革命,即是至少阿曼特知道內情吧,如果去見企業家時開鎗係味會有答案呢?

解答

RA9 係指第一個發生錯誤既仿生人(第一個異常仿生人)
係遊樂場過夜如果問黑人RA9係咩, 黑人就會講
企業家果到開槍既話都有得問, 答案亦同黑人講野差唔多, RA9係一個傳說
仿生人當RA9係神(耶穌?)

阿曼特應該係人, 佢係企業家(發明ANROID既人)既老師
反而阿曼特既背景係個謎, 唔知支線有冇詳細D交待...

一個十分喜歡 東方 系列的Fans
棋局幻無常,智者樂其中
任天堂大亂鬥 FC: Freddy/FRED/2105-8095-6543

少女祈禱中....
Freddy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-18, 11:19 AM   #123
LR猫
ˊ_>ˋ

註冊日期: Dec 2007
PSN  IDLucifeRyan
睇個FD玩
會抽下美俄關係水
強國?
大地震死傷慘重算

三國志大戰 ic:銀猫
鏟手遊保平安
LR猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-18, 11:36 AM   #124
RPG之鬼

引用:
作者: Freddy 查看文章
解答

RA9 係指第一個發生錯誤既仿生人(第一個異常仿生人)
係遊樂場過夜如果問黑人RA9係咩, 黑人就會講
企業家果到開槍既話都有得問, 答案亦同黑人講野差唔多, RA9係一個傳說
仿生人當RA9係神(耶穌?)

阿曼特應該係人, 佢係企業家(發明ANROID既人)既老師
反而阿曼特既背景係個謎, 唔知支線有冇詳細D交待...

THX

仲以為好緊要添,又RA9又迷宮又加密...
阿曼特是企業家老師,死咗後企業家整佢既android

舊 06-04-18, 12:31 AM   #125
鳳熾魂
紅蓮の焔神

引用:
作者: RPG之鬼 查看文章
THX

仲以為好緊要添,又RA9又迷宮又加密...
阿曼特是企業家老師,死咗後企業家整佢既android
RA9
有人都講RA9其實係I AM ALIVE 諧音
果個係彷生人啦不過有話馬庫斯其實係卡姆斯基專登送俾卡爾,但我又搵唔到Ge

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
Too Human [已售] neo2046 電視遊戲討論版 138 04-21-20 04:18 PM
[追加商品]賣全新 Volks Dollfie Dream 3 普肌及Dollfie Dream sister Base Body和胸部 Parts(已減價) 查無此人 買賣專區 2 08-09-15 11:40 AM
Heavy Rain 神祕人1號 電視遊戲討論版 1029 06-24-15 01:56 AM
PS3 Heavy Rain 中英文合版 ddd531 買賣專區 0 04-22-15 10:11 AM
heavy rain move version 一問 aquarius 電視遊戲討論版 0 10-15-10 01:27 AM

現在的時間是 01:26 PM

手機版 | APP版