Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 06-02-13, 12:57 PM   #251
怪人怪人
God of Gamer
最低級亂鬥者

註冊日期: Mar 2003
Wii U IDkaijintik
點解你地九唔搭八咁都吹都幾版既, 鎖topic 算啦

吾乃傳說中的貓車(偽)勇者
怪人怪人 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-13, 12:59 PM   #252
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: sugihara 查看文章
個人黎講我個仔都係其他人
用返讓座黎講,我鬧佢唔讓座係咪損害緊佢坐0既利益???
如果老人家同後生仔要一視同人
咁父子同陌生人一樣要一視同人
定係角色/situation唔同左,答案又會完全唔同晒?
其實喺茶記在下見D靚仔叫囂,成日都想幫佢地D老豆教打爆佢地個頭,一定有人會話做咩搞人個仔…

舊 06-02-13, 12:59 PM   #253
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
引用:
作者: 雷火武 查看文章
係咪損害緊佢坐0既利益---係

所謂讓座.本身就係將自己有位座呢個利益讓比其他人

至於你講既咩野答案唔同..我唔知你個問題係乜.
係損害緊,咁我鬧佢係咪我錯?
換成第三者陌生人,又係佢錯喎
睇我地個關係就用道德倫理標準,講讓座就變左用自由權利做標準,係咪咁搞笑呀變黎變去...

引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
其實喺茶記在下成日都想幫佢地D老豆教打爆佢地個頭,一定有人會話做咩搞人個仔…
打爆個頭就同事主影相一樣過左火
而家就係我覺得你真係出聲話下佢都無可厚非,但你地就鬧緊我做咩搞人個仔呀

此篇文章於 06-02-13 01:02 PM 被 sugihara 編輯。
sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-13, 01:06 PM   #254
雷火武
ワールド・エンド

註冊日期: Feb 2005
咁我覺得你應該係教佢讓座係一種美德
而唔應該鬧佢唔讓座囉
雷火武 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-13, 01:06 PM   #255
飛燕
懺悔不用等

註冊日期: Dec 2004
事情就是

選擇沒有讓座,頂多只是公德心沒加分,但實制只是什麼都沒做,而且車上面有幾多個座位?
為什麼一定是那一個人負上全責,而且一定要被一個外人咒罵、強迫、影相?

大家會說"道理上可以不讓座" 和"不讓座是不犯法"
因為有人先提出不讓座是一個必需要負責、甚至不實行就是罪行、視其是壞人、妓女、下等的東西

所以大家提出一個社會上的基本基準,這不是LAW,你不能用這個理由去騷擾、強迫、咒罵、侵犯人,這些都是暴力的行為
你沒有符合道理的理由,你的行為也有問題,騷擾人就有道德?

引用:
點解要收?既然人人平等,老人家同後生仔都要睇齊,公德心同孝道,尊重長輩呢d都變左唔係必然,父子同路人又會要分開睇?
我quote住先,你想一下Logic上有沒有問題?
飛燕 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-13, 01:10 PM   #256
神人ではない!新人だ

引用:
係損害緊,咁我鬧佢係咪我錯?
換成第三者陌生人,又係佢錯喎
睇我地個關係就用道德倫理標準,講讓座就變左用自由權利做標準,係咪咁搞笑呀變黎變去...

打爆個頭就同事主影相一樣過左火
而家就係我覺得你真係出聲話下佢都無可厚非,但你地就鬧緊我做咩搞人個仔呀
第一、你個仔未定性,佢要有知識先可以判決,你去教佢好正常。
第二、佢叫囂已經唔係個人行為,而確實影響到在下。甚至有時撞到在下,在下成日都諗係咪應該還拖送佢一程,不過好擔心明明只係打交,但在下會被判襲擊…

此篇文章於 06-02-13 01:12 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-13, 01:10 PM   #257
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

引用:
作者: knight-philip 查看文章
所以我已經不想再吵下去...
我地提倡人應該要有公德心,就被他們說我們強迫人要把公德心當成義務的標準
但是其實他們提倡人可以選擇不履行公德心,又何嘗不是想說服/強迫我們去接受這是一個標準?

這根本就是無解
總之你有你可以無公德,但是麻煩你企定定被人罵你無公德心
我們可以有公德心,亦應該願意接受被你們當白痴
(就似以下這個
真係講左唔知幾多次
咁難明咩

引用:
作者: 飛燕 查看文章

我quote住先,你想一下Logic上有沒有問題?
我用緊你地個logic黎講0既,你話我覺得有無問題?

舊 06-02-13, 01:17 PM   #258
飛燕
懺悔不用等

引用:
真係講左唔知幾多次
咁難明咩

一個跟你沒關係的路人為什麼一定要向你負責、交代、孝敬你?

一個坐在自己座位,什麼都沒做的人,為什麼又一定要向你負責?
舊 06-02-13, 01:19 PM   #259
knight-philip
Ultimate Gamer
カガミ

註冊日期: Oct 2008
引用:
真係講左唔知幾多次
咁難明咩

所以在這裡我用他們的logic寫一句...

我們在這裡好心希望說服你們有公德心是我們的自由,我們在這裡這樣講是不犯法的
你們要求我們接受"公德心只是自行選擇而不應該包含任何強制性(包括良心)"
但是我們"接受是人情,不接受是道理",你們這樣強迫我們接受是損害了我們"早就相信人人有良心/公德心社會會更好"的利益/權利

這樣好了嗎?
真夠心痛的...
就說了強國超成功...一班"因為有班更無良心的人在此,所以我們只要不比他們無良心就可以了"的人

此篇文章於 06-02-13 01:21 PM 被 knight-philip 編輯。
knight-philip 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-13, 01:19 PM   #260
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

引用:
第一、你個仔未定性,佢要有知識先可以判決,你去教佢好正常。
第二、佢叫囂已經唔係個人行為,而確實影響到在下。甚至有時撞到在下,在下成日都諗係咪應該還拖送佢一程…
mk仔唔見得定左性喎
如果係咁,坐果度係你揀,佢叫囂係佢自由,點解要佢地忍住唔大叫,唔係你忍耐呢把聲?
影響到阿伯/抱仔/大肚婆無得坐隨時跌親,係咪佢地自己開口鬧又變左ok?唔ok喎,因為佢有選擇唔讓位0既權利,人人平等,阿伯們霸唔到位係佢地0既事,忍下囉

真係唔識用你地d logic講野,開始唔知自己講乜

舊 06-02-13, 01:23 PM   #261
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

引用:
一個跟你沒關係的路人為什麼一定要向你負責、交代、孝敬你?

一個坐在自己座位,什麼都沒做的人,為什麼又一定要向你負責?
老吾老以及人之老,幼吾幼以及人之幼
孟子都俾你打倒了

舊 06-02-13, 01:26 PM   #262
飛燕
懺悔不用等

引用:
mk仔唔見得定左性喎
如果係咁,坐果度係你揀,佢叫囂係佢自由,點解要佢地忍住唔大叫,唔係你忍耐呢把聲?
影響到阿伯/抱仔/大肚婆無得坐隨時跌親,係咪佢地自己開口鬧又變左ok?唔ok喎,因為佢有選擇唔讓位0既權利,人人平等,阿伯們霸唔到位係佢地0既事,忍下囉

http://zh.wikipedia.org/wiki/%E7%A8%...AB%96%E8%AD%89

稻草人論證

稻草人(straw man)論證或稻草人謬誤、攻擊稻草人、刺稻草人、打稻草人、偷換主題,指藉由曲解對方的論點,再針對曲解後的論點(替身稻草人)攻擊,以達到批評對方的論點不合理的目的。
在一些格鬥訓練中,會以稻草人作為假想敵,練習向它作出攻擊[1],無論攻擊再怎麼猛烈,被擊倒的都只是替身,真正想攻擊的對象並未受到攻擊。以猛烈炮火攻擊一個假想的論點就像「打稻草人」一樣。
稻草人論證可能是攻擊者有心藉由扭曲被攻擊者的論點達到貶低的效果,或攻擊者沒有想清楚而誤解了被攻擊者的論點,但也可能是被攻擊者的論述不夠清楚致使攻擊者誤會。
稻草人論證屬於非形式謬誤,是偷換概念的一種形式。

你不斷地試做把沒有讓座的目標對像,設定一定會發生意外目標、並把不讓座後如果會發生的事件堆在一人身上,去達成你的論點
又提出一些不一樣的例子去曲解別人的說話,去反論別人的論點

此篇文章於 06-02-13 01:29 PM 被 飛燕 編輯。
舊 06-02-13, 01:30 PM   #263
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

引用:
http://zh.wikipedia.org/wiki/%E7%A8%...AB%96%E8%AD%89

稻草人論證

稻草人(straw man)論證或稻草人謬誤、攻擊稻草人、刺稻草人、打稻草人、偷換主題,指藉由曲解對方的論點,再針對曲解後的論點(替身稻草人)攻擊,以達到批評對方的論點不合理的目的。
在一些格鬥訓練中,會以稻草人作為假想敵,練習向它作出攻擊[1],無論攻擊再怎麼猛烈,被擊倒的都只是替身,真正想攻擊的對象並未受到攻擊。以猛烈炮火攻擊一個假想的論點就像「打稻草人」一樣。
稻草人論證可能是攻擊者有心藉由扭曲被攻擊者的論點達到貶低的效果,或攻擊者沒有想清楚而誤解了被攻擊者的論點,但也可能是被攻擊者的論述不夠清楚致使攻擊者誤會。
稻草人論證屬於非形式謬誤,是偷換概念的一種形式。

你不斷地試做把沒有讓座的目標對像,設定一定會發生意外目標、並把不讓座後如果會發生的事件堆在一人身上,去達成你的論點
你不斷地試做把不讓座的目標對像,設定一定有必要坐下的目標、並把讓座後如果會發生的情況堆在一人身上,去達成你的論點

你都而家都未回覆有違公德呢樣野

此篇文章於 06-02-13 01:36 PM 被 sugihara 編輯。
舊 06-02-13, 01:30 PM   #264
神人ではない!新人だ

引用:
作者: knight-philip 查看文章
所以在這裡我用他們的logic寫一句...

我們在這裡好心希望說服你們有公德心是我們的自由,我們在這裡這樣講是不犯法的
你們要求我們接受"公德心只是自行選擇而不應該包含任何強制性(包括良心)"
但是我們"接受是人情,不接受是道理",你們這樣強迫我們接受是損害了我們"早就相信人人有良心/公德心社會會更好"的利益/權利

這樣好了嗎?
真夠心痛的...
就說了強國超成功...一班"因為有班更無良心的人在此,所以我們只要不比他們無良心就可以了"的人
你相信既野原來只要有人拒絕就會受損,真係好堅定既信念。
同時你既利益只係一個理念,有人拒絕唔會對佢本質有任何改變。
如果你既利益係一個事實,又唔同講法,例如香港人所有人都會讓坐,咁唔讓坐既人就確實對該利益構成損害。

都係果句,在下八幾年搭地鐵巴士,當年真係冇咩人讓坐,反而近年其實多咗,係強國功勞?

舊 06-02-13, 01:31 PM   #265
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
如果由頭到尾冇第三者出聲冇人post相
只係你見到一對後生仔女坐o係度一個玩緊電話
隔尼企左個帶住細路ge老人家
大家會唔會有第二個睇法?

真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-13, 01:35 PM   #266
神人ではない!新人だ

引用:
mk仔唔見得定左性喎

佢叫囂唔係損害在下既利益,而係聽覺。已經係確實既攻擊。

係唔OK架,THEN?

舊 06-02-13, 01:38 PM   #267
Fean
Game Master

註冊日期: Jul 2002
1. 唔讓座比有需要嘅人,道德上是否存在問題?
2. 攰係唔係「不讓座俾有需要嘅人」嘅合理理由?
3. 地鐵應否取消關愛座? 因為攰嘅人「被鼓勵」讓座,唔讓有機會被白眼。根據呢度之前討論logic,「被鼓勵」後事主拒絕履行因而遭到白眼,即等同於逼迫行善、甚至侵害事主。

舊 06-02-13, 01:43 PM   #268
神人ではない!新人だ

引用:
作者: 真!DC 查看文章
或者會問佢地,不過唔會強求。唔得咪問第個囉,真係咁有迫切性既話…

舊 06-02-13, 01:43 PM   #269
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

引用:
佢叫囂唔係損害在下既利益,而係聽覺。已經係確實既攻擊。

係唔OK架,THEN?
咪即係道德低下囉
又唔認喎,反而set我去道德高地
想點?

八幾年我唔知多唔多人讓,但我到九幾年都未聽過有人講讓唔讓係我自由
即係唔讓都起碼知自己有不著

強國有降低食物安全標準黎應付日益下降0既食物安全
香港原來都有降低道德標準線黎應付日益下降0既公德心

此篇文章於 06-02-13 01:46 PM 被 sugihara 編輯。
舊 06-02-13, 01:44 PM   #270
~蛙蛙~
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2008
你地去搵一個完全唔自私既人出黎再討論啦
~蛙蛙~ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-13, 01:48 PM   #271
liar
Game Master

註冊日期: Sep 2006
PSN  IDLastcoin
XBox Live Gamertagbbconlinenews
引用:
作者: Tano 查看文章
竟然不是善用投訴機制要求地鐵提供全企位以提高效率?
應該利用議會基制提出將削徐座位同地鐵減價綑綁討論(無坐位應減價。)
以加大載客量減輕繁忙時間負荷作理據,只要扇動公平使用、個人利益,應該無得輸。

此篇文章於 06-02-13 01:50 PM 被 liar 編輯。
liar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-13, 01:50 PM   #272
神人ではない!新人だ

引用:
咪即係道德低下囉
又唔認喎,反而set我去道德高地
想點?

八幾年我唔知多唔多人讓,但我到九幾年都未聽過有人講讓唔讓係我自由
即係唔讓都起碼知自己有不著

強國有降低食物安全標準黎應付日益下降0既食物安全
香港原來都有降低道德標準線黎應付日益下降0既公德心
九幾年在下一樣見好少人讓座,雖然當時已經係D人坐喺度冇野做。
根本唔讓座既人會唔會考慮讓唔讓係咪佢自由?係低下定係從來未到過?

舊 06-02-13, 01:54 PM   #273
knight-philip
Ultimate Gamer
カガミ

註冊日期: Oct 2008
引用:
你相信既野原來只要有人拒絕就會受損,真係好堅定既信念。
同時你既利益只係一個理念,有人拒絕唔會對佢本質有任何改變。
如果你既利益係一個事實,又唔同講法,例如香港人所有人都會讓坐,咁唔讓坐既人就確實對該利益構成損害。

都係果句,在下八幾年搭地鐵巴士,當年真係冇咩人讓坐,反而近年其實多咗,係強國功勞?
我真的覺得要理解你們的理據有點困難...所以寫出這些不明所意的東西真是不好意思了
是我廢好了

引用:
作者: Fean 查看文章
1. 唔讓座比有需要嘅人,道德上是否存在問題?
2. 攰係唔係「不讓座俾有需要嘅人」嘅合理理由?
3. 地鐵應否取消關愛座? 因為攰嘅人「被鼓勵」讓座,唔讓有機會被白眼。根據呢度之前討論logic,「被鼓勵」後事主拒絕履行因而遭到白眼,即等同於逼迫行善、甚至侵害事主。
By我理解的他們的logic
1.道德不一定要守,有沒有問題都沒有關係
2.攰的程度如何只有當事人自己清楚,所以沒有合理不合理的問題
3.唔知了

....有夠像高官的語言偽術可能是我理解錯了吧

引用:
作者: 真!DC 查看文章
的確我都懷疑是不是有人混淆了
因為不滿意有人放上FB定罪而慢慢洗腦令自己認為不讓座是對的...

舊 06-02-13, 01:54 PM   #274
gun2506
Insane Gamer

註冊日期: Feb 2005
3DS Friend Code2535 4440 7562
PSN  IDOoJunWaTaRaSeoO
先表明"這樣放照片上去面書聲討(?)這行為是錯誤的"

但這個跟禮讓這TOPIC無關

---

其實是沒有結果的討論

慶幸是還有人力挺十多頁來表達...

禮讓是不需理由的...

真的不明白為何還有什麼 不禮讓是道理...

禮讓是"以自己能力範圍內幫助別人"

但總一堆理由=>不禮讓以後會被聲討了,應該要戴頭盔出門

為何一直在介意別人的眼光?
gun2506 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-13, 01:57 PM   #275
liar
Game Master

註冊日期: Sep 2006
PSN  IDLastcoin
XBox Live Gamertagbbconlinenews
其實因為公共意識會令成員受益,我地全部都已經係受益者,所以雖然有無公德心係你自由,但你作為受益人卻唔盡責任,我覺得應該要受譴責。

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 08:12 PM

手機版 | APP版