Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

主題工具 顯示模式
舊 03-26-10, 09:12 PM   #101
麥C
God of Gamer
專業R水吹

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDmaxcmwong
引用:
作者: 綾小路雷太 查看文章
之但係呢.......呢個問題既重點同「何不食肉糜」的重點核心都是一樣的
所以不多講了=)
我相信一個人的正面或負面思想
會影響自己對待其他人事物的睇法
會影響唔同結果的發生

如果你覺得咁樣就好似「何不食肉糜」
冇所謂
如何去信點樣程度決定權在自己手
我覺得係有意思我就會去表達

我相信人可以影響其他人
一個人正面一d會影響其他人可以正面一d
一個人負面一d會影響其他人可以負面一d

同樣就算唔係所有人
我相信我對人信任其他人就會對我信任
我相信我對人交心其他人就會對我交心

舊 03-26-10, 09:13 PM   #102
Middle
Moderator
K歌之王

註冊日期: Oct 2003
引用:
作者: 尼路 查看文章
看到神京兄的比喻……我反而想到不是y幾而是自己不論對方遲到與否都會早到/準時,這是我自己給自己的守則。
抱怨別人前,先做好自己麻……
而且講咁耐我都唔明大家的信是甚麼或著底線。
例如一條友第一日識問你借成千元,你借唔借/信唔信佢會還同問你借一元就好唔同吧?
信任不是獨立的,是看人和事的,只有人沒事根本說不清……例如我信我朋友叫佢做佢一定會做到(能力內),但我唔信佢會準時一樣。同一人也會因事的不同有信有唔信吧?
其實我覺得,
每個人o既信唔信人標準都未必一樣。
例如,一個陌生人忽然走埋唻想同某甲做朋友,
可能某甲會肯同佢做朋友,信陌生人唔會呃佢,
但唔代表某甲自己認為自己係容易信人;
可能某甲都會同人講,其實我唔係幾容易信人架,
至少街上成日有人向我乞錢我都唔信佢真係無錢......
不過,可能對某乙唻講,o係街上隨便識陌生人做朋友,
係代表容易信人o既表現呢?

如果要將所有人o既標準綜合唻講,
大概可以講多好多頁。
當然,大家又可以拋個例子出唻問問人地,
睇下人地信人o既標準大約係點樣。

My BlogFacebook微博
Middle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-26-10, 09:15 PM   #103
綾小路雷太

註冊日期: Aug 2005
引用:
作者: 麥C 查看文章
我相信一個人的正面或負面思想
會影響自己對待其他人事物的睇法
會影響唔同結果的發生

如果你覺得咁樣就好似「何不食肉糜」
冇所謂
如何去信點樣程度決定權在自己手

我相信人可以影響其他人
一個人正面一d會影響其他人可以正面一d
一個人負面一d會影響其他人可以負面一d

同樣就算唔係所有人
我相信我對人信任其他人就會對我信任
我相信我對人交心其他人就會對我交心
你其實都已經講左個答案啦~_~
你既諗法可以影響其他人
但你既表達方法會比你既諗法更快影響到其他人。=)
所以d高官先至會俾人覺得不著天際不能掂地,「何不食肉糜」。

諗諗呢句野背後既意思啦=)

此篇文章於 03-26-10 09:21 PM 被 綾小路雷太 編輯。
綾小路雷太 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-26-10, 09:20 PM   #104
綾小路雷太

引用:
作者: 尼路 查看文章
看到神京兄的比喻……我反而想到不是y幾而是自己不論對方遲到與否都會早到/準時,這是我自己給自己的守則。
抱怨別人前,先做好自己麻……
而且講咁耐我都唔明大家的信是甚麼或著底線。
例如一條友第一日識問你借成千元,你借唔借/信唔信佢會還同問你借一元就好唔同吧?
信任不是獨立的,是看人和事的,只有人沒事根本說不清……例如我信我朋友叫佢做佢一定會做到(能力內),但我唔信佢會準時一樣。同一人也會因事的不同有信有唔信吧?
呢個就係重點。=)
大家無意識地expect左彼此既準則係一樣
但其實只要大家一日唔攤自己個準則出黎,人地都會用自己既準則去judge自己
反之亦然。

亦係呢四版裡面意見兩極既人一直都係度爭論既核心原因。~_~

真難為點解有人要我做返同樣既野,我真係好怕死的sosad

此篇文章於 03-26-10 09:22 PM 被 綾小路雷太 編輯。
綾小路雷太 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-26-10, 09:22 PM   #105
麥C
專業R水吹

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDmaxcmwong
引用:
作者: 綾小路雷太 查看文章
你其實都已經講左個答案啦~_~
你既諗法可以影響其他人
但你既表達方法會比你既諗法更快影響到其他人。=)

諗諗呢句野背後既意思啦=)
你對我來講一樣都係何不食肉糜

同一句
影唔影響到決定不在我手

舊 03-26-10, 10:25 PM   #106
stonechi
Insane Gamer

註冊日期: Oct 2005
不是叫你不信人,
其實信人是要看程度及視乎環境~

正如同樣是異性同事找你吃飯:
1. 2人下午去餐廳
2. 2人夜晚去酒店

總之不懂危險的, 乜都去信人就是天真
為何就是要立於危牆下?

現實就是有些人利用一句"唔通你信唔過我咩?"來作藉口,
所以看到不少強暴及騙案都會是一些天真人遇害...
stonechi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-26-10, 10:35 PM   #107
綾小路雷太

引用:
作者: 麥C 查看文章
你對我來講一樣都係何不食肉糜

同一句
影唔影響到決定不在我手
有你呢句就好夠,你覺得岩既,就去做啦,只要你願意承擔任何因之帶黎既連動同後果,就好足夠=)
引用:
作者: stonechi 查看文章
有時就係多左呢d人
先搞到人與人之間愈黎愈多唔信任sosad

舊 03-27-10, 01:12 AM   #108
Hei Man
Crazy Gamer

註冊日期: Apr 2002
引用:
作者: stonechi 查看文章
不是叫你不信人,
其實信人是要看程度及視乎環境~

正如同樣是異性同事找你吃飯:
1. 2人下午去餐廳
2. 2人夜晚去酒店

總之不懂危險的, 乜都去信人就是天真
為何就是要立於危牆下?

你講到好似只要男女共處一室個男既就一定會姦左人咁...

我想講
男人雖然唔多唔少都有咸濕的一面,
但係大多數人都會有兩樣野,
一樣係理性,另一樣係良知。
一個男人可能會對一個美女起了淫念,
但係佢既理性同良知會令到佢唔會將想法變成行動。
當然,女仔都要帶眼識人,無理性同良知既(男)人的確係存在的。

尋尋覓覓  冷冷清清  悽悽慘慘戚戚
乍暖還寒時候  最難將息
三杯兩盞淡酒  怎敵他晚來風急
雁過也  正傷心
卻是舊時相識  滿地黃花堆積
憔悴損  如今有誰堪摘
守著窗兒   獨自怎生得黑
梧桐更兼細雨   到黃昏點點滴滴
這次第  怎一個愁字了得

Hei Man 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-27-10, 08:58 AM   #109
陸奧 貴志
The One
橋本かわいいよ橋本

註冊日期: Apr 2002
3DS Friend Code4811 8001 2935
PSN  IDTKamui
XBox Live GamertagTMutsu
引用:
作者: Hei Man 查看文章

我想講
當然,女仔都要帶眼識人,無理性同良知既(男)人的確係存在的。
既然係有呢種人存在,點解要將自己擺o係虎口黎試探人?

☆野郎は誰だ 誰だ 誰だ 彼はジョンイル(正日) ジョンイルだ ジョンイルだ
トラブルメーカーの名を受けて 恥を捨てて たたかう野郎
ジョンイルアローは 毒舌 ジョンイルイヤーは 空耳
ジョンイルウィングは とんずら使い ジョンイルビームは 口砲
キムチの力身につけた 偽善の野郎 ジョンイルだ ジョンイルだ
陸奧 貴志 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-27-10, 09:18 AM   #110
綾小路雷太

引用:
其實有機會都唔係咁好.....

舊 03-27-10, 11:21 AM   #111
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
引用:

我想講
但正常情況下,無啦啦重乜會叫人夜晚去酒店?吃食飯當然無問題,去房間,個男外地來的也可以,但如果個男唔係外地來,又唔係去吃飯,無啦啦去開房,你重會信去有良知和理性?有良知和理性就唔會做啦,至少我想唔到無啦啦開房做乜,環境好?錢多?重點係無講去重乜……你根本唔可以判斷有無良知和理性……
不過我個人是建議女仔係是比男仔小心,因為現在太多新聞出事了……

此篇文章於 03-27-10 06:37 PM 被 尼路 編輯。
尼路 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-27-10, 03:31 PM   #112
某F
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
防人之心

信唔信有時要睇埋事實作出分析
有利益衝突更加要注意

舊 03-30-10, 12:14 PM   #113
GP999
Junior Member
有回憶,歌更動人

註冊日期: Jul 2002
係我心目中.. 每個人都有一個好實在既定位... 無論係屋企人, 朋友, 同事等等... 而每一個人也有一定既信任程度..

假如個D完全唔重要既人.. 當然就唔會係0信任.. 只會係見到吹下水而已... 但對於身邊最重要既朋友或家人等等.. 我係可以100%去信.. 去面對的

當然啦.. 人生裡面亦因為這樣.. 誤信過朋友甚至被騙 (感情又好, 金錢又好...) 但我還是會堅持我這樣的方式.. 最少.. 我咁樣唔會有任何遺憾.. 最多就只有信錯朋友.. 然後在看清他們

但就是喜歡沉瀝在那一點點的甜蜜和快樂之中。
GP999 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-31-10, 04:39 PM   #114
某F
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
不過,要取得人信任呢點好難
唔係講人與人之間交流...係講利益層面

論壇跳轉

現在的時間是 10:23 PM

手機版 | APP版