Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 12-15-09, 03:50 PM   #576
雷火武
God of Gamer
ワールド・エンド

註冊日期: Feb 2005
引用:
作者: Seppie 查看文章
我唔係唔俾人hea
不過唔該hea得離交足野俾人, be helpful 啦
自己唔想認頭就死話唔識唔知
我想做, 我肯做埋你果d 喇, 到頭來我又咩野都做唔到
咁樣即係想大家死架je?
果下好不爽, 覺得佢好姐手姐腳啦
係囉
阻鬼住哂人搵飯食
最討厭

家陣月中仲未做到一半quota
雷火武 目前離線  
舊 12-15-09, 03:52 PM   #577
阿聰

註冊日期: Sep 2002
Nintendo Switch ID1803-0934-0218
3DS Friend Code2148 9542 0542
引用:
聽head hunter 忠告呢

頭2份 -->> 做同一公司2-3年+出面經濟+你果行既環境唔太差
可以跳架喇
讀左工作相關既qualification, 你做開既公司唔俾表示, 又係走得既

但做到3-4年exp 後, 果間公司就真係要做耐dd, 要3年+/做到升你
先好走
否則俾外人覺得你jumpy, 咁跳都唔會跳到靚人工

哥: 你都唔係第一日識我架啦, 凶狠 = 我label
我出道六年幾,依家先第三份工,我第二份工個老細帶我過檔的。
引用:
作者: 綾小路雷太 查看文章
其實有一輪轉工轉得好勁,除左第一份同而家呢份之外
冇一份工做得長過半年(某遊戲誌都多過半年既....)

但係,做左差不多五六年野,都未夠十K,兩始覺得有點兒那個.....

有排都未可以儲錢結婚OTZ
我第一份做咗三年半,升咗一次職。其後代返夜班返到冇癮了,覺得冇空間發展,就走。
第二份做咗兩年零五個月,走喺因為做得唔爽,加上我老細轉到新公司要搵人幫手攪業務,帶我過檔。

村名:任天島島
人名:Andrew
3DS FC: 2148-9542-0542
NS FC: 1803-0934-0218

此篇文章於 12-15-09 03:54 PM 被 阿聰 編輯。
阿聰 目前離線  
舊 12-15-09, 03:53 PM   #578
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

註冊日期: Mar 2006
引用:
作者: 阿聰 查看文章
我出道六年幾,依家先第三份工,我第二份工個老細帶我過檔的。
我呢~~
第一份 -- 1年
第二份 -- 2年
第三份 -- 一年至今

引用:
作者: Deviantnip 查看文章
係囉
阻鬼住哂人搵飯食
最討厭

家陣月中仲未做到一半quota
EXACTLY
我明咩係人各有志, 但我更明白咩野係office內講求一人行人步, 群策群力+team work

舊 12-15-09, 04:03 PM   #579
阿聰

Nintendo Switch ID1803-0934-0218
引用:
我呢~~
第一份 -- 1年
第二份 -- 2年
第三份 -- 一年至今
[/B]
第一份工對我好緊要,訓練到我吃得苦。當時有個阿姐,得閒就話人﹙恰我o靚仔,無經驗﹚,
有時真喺恰到我個老細走去同老闆娘解釋之前發生乜事,好彩老闆娘一直都好支持我。

第二份工,個頭開得好差,個老細一味吹水,又對我冇信心﹙三個月之後再送多一個月試用期﹚,
開頭仲有d人睇死我做唔到呢樣做唔到果樣,結果終於等到我依家呢個老細坐正,
之後就一路扶搖直上,亦都有收過合作伙伴寫嘉許信俾我公司高層,增強咗自己信心。

依家呢份,做咗四個月,即管睇下老細關照+自己努力之下,自己可以走得幾遠…

阿聰 目前離線  
舊 12-15-09, 04:38 PM   #580
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

引用:
第一份工對我好緊要,訓練到我吃得苦。當時有個阿姐,得閒就話人﹙恰我o靚仔,無經驗﹚,
有時真喺恰到我個老細走去同老闆娘解釋之前發生乜事,好彩老闆娘一直都好支持我。

第二份工,個頭開得好差,個老細一味吹水,又對我冇信心﹙三個月之後再送多一個月試用期﹚,
開頭仲有d人睇死我做唔到呢樣做唔到果樣,結果終於等到我依家呢個老細坐正,
之後就一路扶搖直上,亦都有收過合作伙伴寫嘉許信俾我公司高層,增強咗自己信心。

依家呢份,做咗四個月,即管睇下老細關照+自己努力之下,自己可以走得幾遠…
我第一份工都係俾個老細屈機屈到好金
佢好高要求lor!! 打錯好少野, 錯左好minor 既grammar 都可以um 我成半日既
不過就因為咁, train 到我個人好少出錯, 細心仔細過好多同事

第2份, 初初冇野做好悶, 我都好想走
點知有新division head 空降我地department, 佢超鍾意我, 好buy 我既作風
我表現得好好, 加左好多%人工架!! 雖然都係沒升到我

不過, 我aggressive既作風令果班hea 精有d唔順超lor

我自己做夠2年, 等到拎埋llm qualification 就走了

e家呢間仲有半個月夠一年了
so far 都ok 既

不過都好,
e家出自我手筆既野, 老細都唔駛點執已經出得街架喇~

舊 12-15-09, 04:43 PM   #581
阿聰

沙皮姐有料到呢!

阿聰 目前離線  
舊 12-15-09, 04:48 PM   #582
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

引用:
沙皮姐有料到呢!
我一直相信8分努力2分運氣既!!
所以我要繼續努力唔好俾人追到我

到e家我都好多謝幾位前上司既指導

esp 舊公司既division head, 真係冇佢唔會有今日既我

舊 12-15-09, 04:49 PM   #583
Middle
Moderator
K歌之王

註冊日期: Oct 2003
喂喂.....
其實點解會變左講打工仔心聲? ~__~"

My BlogFacebook微博
Middle 目前離線  
舊 12-15-09, 04:51 PM   #584
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

引用:
作者: Middle 查看文章
喂喂.....
sor
因為之前有朋友 o係度呻做野搞到心情唔好.....我地o係度講多左了
sor

舊 12-15-09, 04:58 PM   #585
雷火武
ワールド・エンド

引用:
喂喂.....
唔知出係邊
無計
雷火武 目前離線  
舊 12-15-09, 05:01 PM   #586
綾小路雷太

註冊日期: Aug 2005
引用:
喂喂.....
打工仔心聲還不是「寫我心情」的一種嗎?

舊 12-15-09, 05:50 PM   #587
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

引用:
作者: 綾小路雷太 查看文章
打工仔心聲還不是「寫我心情」的一種嗎?
係lor~~~
我地冇騎topic....@_@a

舊 12-15-09, 06:25 PM   #588
Middle
Moderator
K歌之王

呢一個版本身係俾大家討論一d 關於感情(不論愛情、親情、友情)o既事,
關於工作上或學業上的問題同遭遇,請試試去其他版開題討論。 =)

另外一直都想提提大家,
其實呢條thread 比較傾向以「以故事、散文、隨筆、詩詞甚或是小說形式」、
去記低自己o既心情故事;
至於一d 「一剎那愉快、痛悲、不知怎樣去開topic的小事或感覺」,
可以去<<敍情.聚情>> 分享,
希望大家能夠善用兩條thread 喇。 =)

Middle 目前離線  
舊 12-15-09, 06:36 PM   #589
雷火武
ワールド・エンド

大家去敍情版繼續
雷火武 目前離線  
舊 12-15-09, 06:37 PM   #590
Middle
Moderator
K歌之王

引用:
作者: Deviantnip 查看文章

大家去敍情版繼續
請繼續討論一d 關於感情(不論愛情、親情、友情)o既事 : p

Middle 目前離線  
舊 12-17-09, 07:11 PM   #591
Orage
Game Master
ディバゲ,ありがとう

註冊日期: Nov 2002
PSN  IDIris02320
日常事~

每次外勤都會經過佢工作既附近...

但感覺已經唔同晒...連淡淡的感覺都冇晒...

真真正正咁放底左呢一份呆等多年既感情...

下一次...又會係幾時....

舊 12-28-09, 05:51 PM   #592
Ryokoryoko
Insane Gamer
師奶陳

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDJack-M
XBox Live GamertagJackYM
有時候,我覺得我們像兩個住在同一屋簷下的親密朋友。我們不慶祝聖誕,我們不慶祝情人節,我們連自己的結婚紀念日也記不住(我希望你是真的忘了,不要只是因為我忘了,而陪我忘,讓我好過點)。

然后,當我倆都在家的時候,你上你的網,我玩我的遊戲。我們縂在同一個時間做着不同的事。雖然,我們也會窩在一起聼音樂,看電視,看電影,但能讓我們肯乖乖坐在一起,從頭待到尾的並不多。

然后,你不在的時候,我又老報怨說我有多悶,好像我們在一起的時候有多精彩。然后,你又會說比起被関在酒店的你,我已經有太多太多的玩具讓自己不悶了。如果,人生是一場饗宴的話,你就是我的主菜,其它充其量只是調味料而已。你有聼過人說吃調味料就飽的嗎?

別人一定覺得我們很奇怪吧?我不參加你朋友的聚會,你也不過問我和我的朋友去哪。我們不清楚各自的行程,縂是心安理得的以為你下班會囘酒店,我下班會囘家。我們的関係太冷淡嗎?

你應該知道,比起接吻,我更喜歡擁抱吧?而除非我發脾氣,要不,你都不會主動來摟我。我有那麽讓你害怕嗎?

其實我只是想說,能看見你,能和你共處一室,就讓我很高興了。

My Apps
Ryokoryoko 目前離線  
舊 12-29-09, 02:13 AM   #593
Middle
Moderator
K歌之王

引用:
作者: Ryokoryoko 查看文章
有時候,我覺得我們像兩個住在同一屋簷下的親密朋友......
有沒有試過好好談過?
不說的話,對方始終未必明白對方怎麼想。

shall we talk ?

Middle 目前離線  
舊 12-29-09, 10:10 AM   #594
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

意思係...2個人耐左冇火花???
不如去外地旅行一排啦

舊 12-29-09, 10:30 AM   #595
Tseee

註冊日期: Dec 2002
剛剛開始了, 但是話提不多, 成日有 dead air..
只要同佢一齊, 我不怕悶, 不怕有 dead air, 我只係怕佢悶, 怕佢無聊..
是我太在乎佢嗎..
我不知道佢想什麼..

哈..開始左幾日就咁 @@"
之前D女朋友都無呢個感覺...

多謝收看.. 講出來舒服左小小

舊 12-29-09, 04:49 PM   #596
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

引用:
作者: Tseee 查看文章
只要同佢一齊, 我不怕悶, 不怕有 dead air, 我只係怕佢悶, 怕佢無聊..
是我太在乎佢嗎..
我不知道佢想什麼..

搵d共同興趣一齊做!!
多好多野講架

舊 12-30-09, 03:32 PM   #597
Ryokoryoko
師奶陳

引用:
有沒有試過好好談過?
不說的話,對方始終未必明白對方怎麼想。

shall we talk ?
I don't know what to talk about.

我們的関係好嗎?<- 好
你有對我不滿意的地方嗎?<-沒有
你愛我嗎?<-愛
我想去xxx吃飯 <- 好
我想去看xxx吧 <- 好
我想去xxx逛 <- 好
你的headphone聲音比較好,和我換吧?<- 好
這遊戲看上去好好玩,讓我來玩吧(他在玩一只買囘來很久,我也沒碰過的RPG時候)。<- 好
D5的聲音比M10好,和我換。<- 好
還是M10比較漂亮,我不換了。<- 好
我們養貓好嗎?<- 好
我們換層有三間房的樓好嗎?<- 好
我們養個小孩好嗎?<- 好,你想自己生還是領養?
我不喜歡小孩。<- 好

他唯一拒絕過我的就是陪我玩WoW,不過,他找了他的兩個朋友和我一起玩。嗯,也許我可以拿這件事以話題去刁難他一下

有時候,很想知道他的底綫在哪。然后,又會想,如果我真把他給激怒了,會有辦法讓他消怒嗎?這樣的自己,也挺討厭的。

引用:
意思係...2個人耐左冇火花???
不如去外地旅行一排啦
只是換個地方,思想和行為模式仍一樣的話,那在哪也沒差。6月去了日本,10月去了泰囯,遠的地方我嫌累,近的除了日本和台灣,其它我沒興趣。

啊,他有說CNY想去一個地方,但我拒絕了。我說他可以一個人去……

本來想說是我們之間有問題。寫出來后,才覺得,it's not him, it's me。我還一直以為自己有變得比較好(nicer)了,看來,我還是沒變,只是他容量大而已。

引用:
作者: Tseee 查看文章
是我太在乎佢嗎..
我不知道佢想什麼..

我記得以前上學的時候有讀過說,當兩人對dead air都覺得comfortable的時候,就是兩人関係親密的時侯。 You know, the uncomfortable silence vs comfortable silence。

My Apps
舊 12-31-09, 01:20 AM   #598
Middle
Moderator
K歌之王

引用:
作者: Ryokoryoko 查看文章
I don't know what to talk about.

......
我覺得,可以坦誠一點說說你有甚麼想法或感受。
他很遷就你,又或是他本性很順得人,
久而久之變成你覺得他似乎沒有特意為你做了甚麼,
然後連你自己也開始覺得是不是自己想得太多或做得太少,
這其實並不太好......
當然不是要去激怒他、考驗對方的底線或有多緊張自己喇(這很笨),
不過我想「溝通」也不只是要求對方答不答應自己去做某些事,不是只有好不好嘛,
有時說說自己對某些事情的看法或感受,
就算未必會有甚麼有意思有意義的結論,起碼都可以讓對方了解自己更多。

Middle 目前離線  
舊 01-02-10, 03:00 PM   #599
Ryokoryoko
師奶陳

引用:
我覺得,可以坦誠一點說說你有甚麼想法或感受。
他很遷就你,又或是他本性很順得人,
久而久之變成你覺得他似乎沒有特意為你做了甚麼,
然後連你自己也開始覺得是不是自己想得太多或做得太少,
這其實並不太好......
當然不是要去激怒他、考驗對方的底線或有多緊張自己喇(這很笨),
不過我想「溝通」也不只是要求對方答不答應自己去做某些事,不是只有好不好嘛,
有時說說自己對某些事情的看法或感受,
就算未必會有甚麼有意思有意義的結論,起碼都可以讓對方了解自己更多。
I think you are right. Talked too much, listened too little.

My Apps
舊 03-14-10, 11:57 PM   #600
FOKKIT
Banned

註冊日期: Apr 2002
同對方有利益衝突真係幾難處理...

Dexter
My Favorite Drama
FOKKIT 目前離線  
關閉主題

論壇跳轉

現在的時間是 01:46 AM

手機版 | APP版