Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

主題工具 顯示模式
舊 07-06-11, 10:53 PM   #1
。光。
Junior Member

註冊日期: Jan 2006
驚/唔想同人講野…

見度呢度ge會員好多都好肯比意見人~所以想係呢度求救~
希望大家唔好介意我只係一個潛水會員~

最近岩岩畢業出黎做野~覺得好受人際關係ge問題困擾~
好耐之前都知自己唔太識同人溝通~
曾經決心參加多d團體活動~諗住時間可以改變自己~但最後都係徒然
成日聽d人話"我以前都好怕醜~但自從參加xxx之後就唔同哂"
但唔知點解永遠都適用唔到自己身上

而家雖然唔係話同同事/工作伙伴有咩不和~
但係越來越覺得自己溝通手法唔夠圓滑~
成日講多錯多~覺得自己終有一日會得罪d客人
有時聽到同事d電話響~會有唔想接ge感覺~
然後就會好驚自己竟然變到咁驚/唔想同人講野…

自己都明白活係社會好難完全唔使同人接觸~
但諗到以後日日都要咁~就覺得睇唔到出口~唔知係為左咩

會唔會有人曾經都有咁ge經歷?又克服到?請指教我吧!!
。光。 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-06-11, 11:33 PM   #2
日本冷麵
Crazy Gamer
(o^_^o)

註冊日期: Jun 2005
其實好多人岩岩出尼社會做野都係咁
讀書冇教你點樣受歡迎D
點樣唔會講錯野
盡量個腦諗過先好講lor~
要時間慢慢漫的~

日本冷麵 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-06-11, 11:41 PM   #3
Avelcain
Game Master

註冊日期: Jan 2007
你需要一個

心理醫生
Avelcain 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-07-11, 12:21 AM   #4
LR猫
God of Gamer
ˊ_>ˋ

註冊日期: Dec 2007
PSN  IDLucifeRyan
引用:
作者: funnyfun 查看文章
你需要一個

心理醫生
會唔會早咗啲呀

三國志大戰 ic:銀猫
鏟手遊保平安
LR猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-07-11, 12:58 AM   #5
holsety
Ultimate Gamer
http://www

註冊日期: Oct 2003
職場上圓滑一樣會得罪客

樓主讀書時都係咁樣?

舊 07-07-11, 03:00 AM   #6
Middle
Moderator
K歌之王

註冊日期: Oct 2003
有無嘗試同比較好o既朋友傾過呢個問題?
雖然朋友未必會直接幫你解決到個問題,
但如果對方對你有一定程度了解,咁大家拎出唻傾下,
可能會諗到一d 自己一個人唔會諗到o既一面或者方向

My BlogFacebook微博
Middle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-07-11, 08:59 AM   #7
( ゚ω゚)?
Volks初音已接收

註冊日期: Dec 2010
可以讀吓啲人際關係課程,知己知彼,百戰百勝

http://www.hkftustsc.org/chtm/c-t2450.htm

http://www.hkftustsc.org/course4/p01.htm

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.

此篇文章於 07-07-11 09:54 AM 被 ( ゚ω゚)? 編輯。
( ゚ω゚)? 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-07-11, 09:29 PM   #8
Terry仔

註冊日期: Feb 2003
講野時慢D,諗野時快D
問答時,唔好用反射動作(即係唔經大腦)

我以前到依家,同事朋友都話我講野直
到依家都無乜點變
不過依家有樣野唔同左,直還直,我可以選擇講或者唔講
有D野急唔黎,慢慢學,你還有大把日子,大把路要走
或者到你學識時,又討厭自己的虛偽
Terry仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-08-11, 12:02 AM   #9
。光。

謝謝大家ge意見啊~~

>>樓主讀書時都係咁樣?
係呀~讀書時唔出聲冇人會怪自己~仲讚你好文靜
但出到黎做野似乎係相反……

>>有無嘗試同比較好o既朋友傾過呢個問題?
同朋友出黎~通常都好少講呢d~
自己又唔想講d掃興ge話題~
結果只能向網上求救

>>可以讀吓啲人際關係課程,知己知彼,百戰百勝
有冇人上過呢d course講下感想?

>>或者到你學識時,又討厭自己的虛偽
其實已經開始feel到自己虛偽…

有時覺得有差唔多遭遇ge人比朋友更好傾訴
舊 07-08-11, 12:17 AM   #10
麥C
專業R水吹

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDmaxcmwong
冇自信都可能係一個成因

舊 07-08-11, 01:47 AM   #11
( ゚ω゚)?
Volks初音已接收

個個呀sir教法唔同喎,通常係遊戲加case study, 用團體遊戲增進學員溝通能力,點樣認識自我同對方。

Case study 教啲 e.g.
點樣比貼士可以令對方對自己有最高評價,方便以後行駛渠道
職場擦鞋術,點樣防止比人督背脊
溝女技巧
E.g.
你約咗女朋友响餐廳食飯,不過佢遲到2粒鐘,跟住呀sir會問各學員會點做,跟住呀sir會分析各人答案,大概記得佢個會較得到對方歡心答案係

先自己好凝重咁,跟住見到女方到咗,問對方食咩,點菜,跟住唔駛講嘢,係食緊嘢時好神色凝重咁同對方講,妳咁遲我以為妳途中出咗咩意外,我好關心你妳架,妳有事我唔知點算,下次唔好啦,咁就可以令對方對自己加分,跟住個呀sir用心理學講解個女仔啲反應

引用:
作者: 。光。 查看文章
謝謝大家ge意見啊~~

>>可以讀吓啲人際關係課程,知己知彼,百戰百勝
有冇人上過呢d course講下感想?

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.

此篇文章於 07-08-11 02:15 AM 被 ( ゚ω゚)? 編輯。
舊 07-08-11, 10:07 AM   #12
雷火武
ワールド・エンド

註冊日期: Feb 2005
引用:
作者: 名無しさん 查看文章
個個呀sir教法唔同喎,通常係遊戲加case study、用團體遊戲增進學員溝通能力,點樣認識自我同對方。

Case study 教啲 e.g.
點樣比貼士可以令對方對自己有最高評價,方便以後行駛渠道
職場擦鞋術,點樣防止比人督背脊
溝女技巧
E.g.
你約咗女朋友響餐廳食飯,不過佢遲到2粒鐘,跟住呀sir會問各學員會點做,跟住呀sir會分析各人答案,大概記得佢個會較得到對方歡心答案係

先自己好凝重咁,跟住見到女方到咗,問對方食咩,點菜,跟住唔駛講嘢,係食緊嘢時好神色凝重咁同對方講,妳咁遲我以為妳途中出咗咩意外,我好關心你妳架,妳有事我唔知點算,下次唔好啦,咁就可以令對方對自己加分,跟住個呀sir用心理學講解個女仔啲反應
遲成2個鐘,如果擔心出事既話唔係應該會係2個鐘頭內打電話搵佢?而係呆等2粒鐘?
萬一真係出事既話,咁樣呆等又唔打電話搵人
真係好有sense
[佢話擔心人出事,即係成2個鐘都無搵過人.如果有搵過人,知道對方無事,而係遲到,自然唔會見到面時話擔心人可能出事]
那個呀sir搵錢都幾易
如果條女咁又會加分,都幾易tum

此篇文章於 07-08-11 10:11 AM 被 雷火武 編輯。
雷火武 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-08-11, 11:13 AM   #13
( ゚ω゚)?
Volks初音已接收

遲得2個鐘,係Contact唔到同對方有啲嘢,詳細情節我都唔記得太清楚,不過重點係遇到呢啲情況點應對
重有係之前有幾個人提出咗唔同應對方法,不過都比個呀Sir用心理分析講出會發生咩後果,呢行飯都唔係咁易食
假設女方約會第二條仔~
正常人梗係: 做咩遲咁耐

1) 做咩遲咁耐      關你咩事(女) (即時缺裂) (你 X 女 -> 他)
2) 做咩遲咁耐      用大話掩飾(女) (有心病) (你 X 女 -> 他)
3) 唔駛對方講嘢,表示關心     咁大量? (女) (開始疑惑+少少內疚) (你 <- 女 -> 他)

引用:
作者: Deviantnip 查看文章
遲成2個鐘,如果擔心出事既話唔係應該會係2個鐘頭內打電話搵佢?而係呆等2粒鐘?
萬一真係出事既話,咁樣呆等又唔打電話搵人
真係好有sense
[佢話擔心人出事,即係成2個鐘都無搵過人.如果有搵過人,知道對方無事,而係遲到,自然唔會見到面時話擔心人可能出事]
那個呀sir搵錢都幾易
如果條女咁又會加分,都幾易tum

此篇文章於 07-08-11 12:22 PM 被 ( ゚ω゚)? 編輯。
舊 07-08-11, 12:33 PM   #14
某F
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
諗定劇本啦

舊 07-08-11, 03:53 PM   #15
雷火武
ワールド・エンド

註冊日期: Feb 2005
其實心理分析呢d野,我覺得真係好難就咁用理性分析來判定

個女仔對你本身既好感度高低
當時既心情狀況
當時既生理狀況
佢本身性格
平時同你相處開既模式
之類,....讀課程可能會比你知道更多同人相處既方法...
但最後要點樣實踐..同埋點樣具體改善到對人技巧..其實好大程度上都係要自己多加思考.同埋經驗累積..

回番樓主.基本上同人溝通.注意下幾樣野都已經無咩大問題
同人溝通,唔好令人覺得你怪,唔好令人覺得你煩,唔好令人覺得你有惡意.
講野時有番應有程度既禮貌[但又唔好太過有禮貌.咁樣會令人覺得怪],有信心,有主見.

咁樣你就算識新朋友.都可以順利得多

此篇文章於 07-08-11 03:57 PM 被 雷火武 編輯。
雷火武 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-08-11, 06:40 PM   #16
Q頭
Banned

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDgrave_terry
XBox Live Gamertagwrygrave
冇女仔鐘意內向男生
Q頭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-09-11, 06:59 AM   #17
。光。

>>麥C
我諗都有少少關係

引用:
作者: 名無しさん
http://www.hkftustsc.org/chtm/c-t2450.htm
我想問多數d同學會係咩人?and"點樣比貼士可以令對方對自己有最高評價" 呢一part佔幾多?
因為之後"溝女"果d…

引用:
作者: Deviantnip
同人溝通,唔好令人覺得你怪,唔好令人覺得你煩,唔好令人覺得你有惡意
好同意呢句~但知道ge同時~成日都唔知用更好ge方法做到~
唔好令人覺得你怪>>自己會跟大隊>>結果越來越唔似自己
唔好令人覺得你煩>>呢個好難>< 好多野都唔熟~覺得自己係呢2個月問ge問題就黎多過之前2幾年人生問ge問題…

>>Q頭
(我是女的) 其實我幾鐘意
舊 07-09-11, 09:25 AM   #18
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
引用番我舊上司既一句說話
人係要犯過錯先識改正D壞習慣同先練得到技巧返黎
所以年輕人應該要趁自己仲年輕,人地容許你錯果時就好犯錯跟著逼自己執正佢
等你年紀越黎越大,人地開始唔容許你錯果時你先黎錯就太遲架啦

改善說話技巧
雖然我都唔係咩有技巧既人
但我覺得如果你目的係想唔得罪客
咁我諗你可以先用同事同老細練習
然後同客講野就當同朋友「得體地」傾計

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-09-11, 03:21 PM   #19
忘記密碼
Insane Gamer
看甚麼!?

註冊日期: Apr 2006
引用:
(我是女的)
其實,女仔不善交際應該無咩問題,
最少, 唔會比人話係毒X先.

(大誤) 人點可能言語上面,做到唔會罪人.
當你知道得罪左人, 咪下次唔好再犯.
驚同內疚係無用的.

此篇文章於 07-09-11 03:54 PM 被 忘記密碼 編輯。
忘記密碼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-09-11, 05:43 PM   #20
Q頭
Banned

PSN  IDgrave_terry
XBox Live Gamertagwrygrave
又唔洗禁介意,可以睇人際関係的書
女生外向我毒到比人話好似斷陸親
我成日得罪D客,重比人投訴

此篇文章於 07-09-11 05:51 PM 被 Q頭 編輯。
Q頭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-09-11, 08:40 PM   #21
( ゚ω゚)?
Volks初音已接收

工聯會啲course係全年齡全職業有男有女,睇妳報嗰班有咩人報,至於我講啲只係一啲少數例子比妳知大槪讀咩,都未必再有...,主要都係一啲可以令到易於同其他人相處嘅練習~
我取記得有個練習係同partner雙眼互望幾分鐘,跟住要講返望到對方眼神中流露啲咩,我估呢個主要係訓練眼神接觸,對讀書工作做presentation都好有用~

引用:
我想問多數d同學會係咩人?and"點樣比貼士可以令對方對自己有最高評價" 呢一part佔幾多?
因為之後"溝女"果d…

舊 07-09-11, 10:44 PM   #22
iu fu pig
塵埃...

註冊日期: Jul 2004
(刪)
不...不...應該說沒有人是絕對內向的(不分男女)

溝通是相向的,性格/興趣/其他因素不合都會令雙方不能真正的溝通...
溝通是沒有性別限制的,男跟女的遭遇同方法都是一樣....
如果對方因為你的性別而採用別的方式來跟你溝通....你反而要留心一下...

上下有關溝通的課程都好...因為會有比較正面同正當的場合可以學到..
不明白...人們總是帶一些唔識溝通的人去娛樂場所學習...
這些地方只能學到把妹/識帥哥的手法...
真正跟別人溝通是兩回事來=_="

雖然放膽便行,其實...還有很多,很多原因的...
你唔夠膽出識唔緊要...但最緊要有禮貌...
令對方認為你係一個有禮之人,就算你唔敢出聲,對方都會對你放下介心
別人也會體諒的吧!?

p.s.我也是個不敢出聲的人,以上意見全屬故弄玄虛之說...要靠樓大多加嘗試
加油吧!!
iu fu pig 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-10-11, 12:33 AM   #23
。光。

多謝大家ge意見~!!
我諗我會試下參加名無しさん提議ge course
>>有個練習係同partner雙眼互望幾分鐘
呢個令我諗起中學都有人咁樣同我練過…結果我都係辜負左佢ge苦心…orz

都會試下鈴蘭大ge建議同事練下~不過老細就…哈哈其實最唔想得罪ge係老細

>>忘記密碼
其實女仔不善交際都有難處ga…特別係唔識同其他女性溝通ge話都會有問題…

>>Q頭
>>我成日得罪D客,重比人投訴
咁大大點面對/處理?

>>iu fu pig
嗯嗯第一步會放膽去take course
>>p.s.我也是個不敢出聲的人
咁一齊加油吧!
舊 07-11-11, 03:52 AM   #24
沙律菜絲

XBox Live GamertagGAForum shop
跟D fd去蒲多d
i am not kidding

舊 07-12-11, 09:20 PM   #25
LonelyBlue

3DS Friend Code3652 0501 5654
PSN  IDChho_eadgbe
唔識講野....最好學左點樣用語言自衞, 保護自已先
呢個世界好多癲佬/婆你唔搞佢, 佢金口一開就搞到你一獲泡
代入下人地既角度睇野啦.....但呢d 野都真係好難學, 好靠經驗.
LonelyBlue 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 04:47 AM

手機版 | APP版