Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > PC電腦遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 03-23-07, 06:50 PM   #1
Gnosis
Advance Moderator
グノーシス

註冊日期: Dec 2002
日本Falcom 英雄傳說 空之軌跡 FC/SC/the 3rd系列討論 <<港版the 3rd即將發售>>

ゲーム]日本ファルコム「英雄伝説 空の軌跡 the 3rd」2007年6月28日発売!
from MOON PHASE 雑記 by moonphase

・日本ファルコム,「英雄伝説 空の軌跡 the 3rd」を6月28日に発売。

http://www.4gamer.net/news/history/2...106detail.html

係時候儲定錢買

有3rd, 即係仲有4th, 5th, 6th

此篇文章於 07-25-08 07:14 PM 被 Gnosis 編輯。
Gnosis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-23-07, 06:54 PM   #2
冰月天
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2005
引用:
作者: Hallucino 查看文章
ゲーム]日本ファルコム「英雄伝説 空の軌跡 the 3rd」2007年6月28日発売!
from MOON PHASE 雑記 by moonphase

・日本ファルコム,「英雄伝説 空の軌跡 the 3rd」を6月28日に発売。

http://www.4gamer.net/news/history/2...106detail.html

係時候儲定錢買

唔知會唔會又好似FC+SC咁分開黎做
應該只係 空の軌跡 第3部
雖然TITLE個英雄傳說冇寫係VI

不過就咁睇細圖
好似換左人畫? 唔太習慣依種畫風

Life Goes On - 點此進入
冰月天 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-23-07, 07:02 PM   #3
雪舟等楊
God of Gamer
●  ω  ●

註冊日期: Apr 2002
PSN  IDalone_wolf123
XBox Live Gamertagmoe magician
我仲未玩2nd chap

(`・ω・´)
≡ ∧_∧   ∧_∧
≡(#`Д )⊃;; )Д`)・゚.・
≡/つ  /  ⊂ ⊂/
「我絕不認為中國的落伍,是幾個昏君造成的,而是每個人造成。因為制度是人創造的,中國所有悲劇,都是中國人自編自導自演和自我欣賞,這絕對是與人種有關。」
雪舟等楊 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-23-07, 07:07 PM   #4
Mage.千砂望
The One
大神再臨~(‘3’)

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDelf_captain
XBox Live GamertagMage Sora
上集save用唔用得番~?

赤子之心 拯救失落時代
Mage.千砂望 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-23-07, 07:45 PM   #5
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

註冊日期: Sep 2004
3DS Friend Code4897 6540 2372
PSN  IDKYOK12JP
今集是以神父 為主吧.....還我小約><

Fate/GO ID 335,820,884

此篇文章於 03-23-07 07:52 PM 被 GN00508771 編輯。
GN00508771 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-23-07, 08:03 PM   #6
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
中文版se幾時出呢..............

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 03-23-07, 08:03 PM   #7
FREDDY@o@

註冊日期: Apr 2003
PSN  IDfreddy_lam
引用:
作者: 冰月天 查看文章

不過就咁睇細圖
其實我比較想佢開新故事

新畫風我覺得好靚

舊 03-23-07, 08:04 PM   #8
isaacma
Senior Gamer
gb.fantasy

註冊日期: Dec 2005
很好, レン終於加入成為可供玩既角色
雖然都估到
isaacma 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-23-07, 08:16 PM   #9
House
里村★紅葉

註冊日期: Jun 2004
PSN  IDHouse544
又話DC係最後一集
吹水
不過我好支持XD

Get

グリザイアの果実 ED SONG+OST

Get 周防天音!

House 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-23-07, 08:28 PM   #10
House
里村★紅葉

註冊日期: Jun 2004
PSN  IDHouse544
引用:
作者: 冰月天 查看文章

不過就咁睇細圖
故事話唔指得空,可能仲有其他元素慢慢出

Get

グリザイアの果実 ED SONG+OST

Get 周防天音!

House 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-23-07, 08:31 PM   #11
leotam3

註冊日期: Oct 2003

7月又要煲啦

最新school days mad誕生~\/
http://youtube.com/watch?v=d8_pUM-DKQA

全新舊18x game特價拍賣中
http://www.gaforum.org/showthread.ph...611&highlight=

あやかし陰陽録討論區
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=222911
leotam3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-23-07, 08:40 PM   #12
6eo
美波様!

註冊日期: Nov 2005
引用:
作者: jaVaj ◣ 查看文章
中文版se幾時出呢..............
呢個問題可能成年後仲到問緊

我反而想知 YSF 幾時有
6eo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-23-07, 08:54 PM   #13
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

引用:
作者: iamleoluk 查看文章
呢個問題可能成年後仲到問緊

我反而想知 YSF 幾時有
呢個答到簡體版.....

http://61.135.134.180:8080/article.asp?id=1110

不過繁體呢.....

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
舊 03-23-07, 09:20 PM   #14
Gnosis
グノーシス

繁體YSF的話
d game舖設做晒宣傳話3月下旬喎

舊 03-23-07, 09:36 PM   #15
shield
Insane Gamer

註冊日期: Apr 2006
3DS Friend Code1633 4520 6340
下!!!!??竟然有第三集??
超震撼!!!!

個時唔係話第2集就完jo個故事咩?
shield 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-23-07, 09:49 PM   #16
Seamty2
Insane Gamer

註冊日期: Mar 2005
又話唔會出3
點之依家
Seamty2 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-23-07, 09:57 PM   #17
tsugumi

註冊日期: Dec 2004
哈哈~好興奮
SC中文版快D出啦!
tsugumi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-23-07, 10:29 PM   #18
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

註冊日期: Sep 2004
3DS Friend Code4897 6540 2372
PSN  IDKYOK12JP
引用:
作者: shield 查看文章
超震撼!!!!

第2集完戈陣....我記得個老豆話是由其他人繼續轉動這個命運的齒輪~

暗示~~暗示

Fate/GO ID 335,820,884
GN00508771 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-23-07, 10:38 PM   #19
Gnosis
グノーシス

無聊預想

就標題來看 “空之軌跡” 已經和卡卡布系列般被Falcom分拆成英雄傳說的其中一個分類

也就是

Dragon Slayer 系列:
Dragon Slayer 英雄傳說
Dragon Slayer 英雄傳說2

卡卡布三部曲:
英雄傳說3 - 白髮魔女
英雄傳說4 - 朱紅的血
英雄傳說5 - 海之檻歌

英雄傳說(第6作) 空之軌跡系列:
空之軌跡FC
空之軌跡SC
空之軌跡The 3rd

“空之軌跡” 雖然在2004年是被冠以英雄傳說6的系列作而推出的
但是在結尾時卻宣佈會有”Second Chapter” 顯然是因為世界觀過於壯大的關係加上開發時間太久不得不分開二部曲推出

而這個 “英雄傳說6″ 到了SC宣佈發售時就正式被Falcom正名(推翻?) 為 “英雄傳說 空之軌跡FC/SC”
顯示Falcom想把 “空之軌跡” 成為一個category, 亦即是共用同一世界觀的故事, 和卡卡布三部曲一樣, 只不過”空之軌跡”的時間點在目前來說是連貫的, 這就是和卡卡布唯一的差異

而SC為空之軌跡系列完結篇這說法並不正確
因為在SC就完結的話, 那遺留下來的伏筆就不能夠解決, 因為這需要相同的世界觀

SC所指的完結是指”艾絲蒂兒尋找約書亞”這部份完結罷了
所以, 假如將來有英傳7的話, 那將會是全新的世界觀

空之軌跡會出第三系列絕不奇怪
令人擔心的是…除了3rd, 還有4th, 5th, 6th, 外傳, 前傳這樣orz

英傳7的話, 恐怕要等到英傳10週年(2010)吧…
不過亦有可能是空之軌跡的最後一作也說不定

舊 03-23-07, 10:51 PM   #20
漆黑之牙

註冊日期: Sep 2006
正~~~
希望有得用重劍同緹坦la~~~~
漆黑之牙 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-23-07, 10:52 PM   #21
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

覺得唔會4,5,6th咁....通常都係三部曲咁出.....

就算仲有續落都應該英7了......

又《廣韻》中句切
音駐。義同。
舊 03-23-07, 10:59 PM   #22
Tatya
Crazy Gamer
戦神

OMG!
i love 空之軌跡! The story's just so stunning!
Tatya 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-23-07, 11:05 PM   #23
武藤遊戲
The One

註冊日期: Nov 2004
Wii U ID(ω・∩(ω・∩(ω
PSN  IDペロペロ(^ω^)
XBox Live Gamertag>_>
我只想說 人設好唔掂
點解唔搵返岩崎美奈子人設

舊 03-23-07, 11:06 PM   #24
小嘉
The One

註冊日期: Jan 2002
引用:
作者: shield 查看文章
超震撼!!!!

第2集個結尾擺明有第3集

7月又可以玩啦
小嘉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-24-07, 02:33 AM   #25
冰月天
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2005
企最前個修女咩人...
點解我對佢一D印象都冇...

Life Goes On - 點此進入
冰月天 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具