Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 攻略及心得交流區

查看投票結果: 請投票入左邊個SEVER
Atomos 1 0.75%
Bahamut 30 22.39%
Chocobo 0 0%
Garuda 1 0.75%
Ifrit 2 1.49%
Mandragora 0 0%
Ramuh 0 0%
Tiamat 1 0.75%
Titan 28 20.90%
Tonberry 4 2.99%
Alexander 1 0.75%
Anima 0 0%
Carbuncle 1 0.75%
Fenrir 1 0.75%
Hades 0 0%
Aegis 57 42.54%
Durandal 0 0%
Gungnir 1 0.75%
Masamune 1 0.75%
Ridill 0 0%
Ultima 2 1.49%
Typhon 2 1.49%
Ixion 2 1.49%
Kujata 3 2.24%
Valefor 1 0.75%
多重選擇投票。 投票者: 134. 您不可以參加此投票

主題工具 顯示模式
舊 10-22-13, 04:35 PM   #1026
佐佐木莊尼
Game Master
亂入禁止

註冊日期: Nov 2002
引用:
作者: shinnogard 查看文章
真泰坦 paladin 係咪要成身DL 先有得打?
hp 過幾多先安全?
泰坦做 tank 真係硬 D 好. HP 要幾多就唔知 (唔熟 paladin), 但 titan 過左心核 phase 後會定期對 tank 放一招"反枱", 扣超多. 留返晒 D 減 dmg 技o個時用的話 ..... 4500 應該 OK? (估)

引用:
作者: 布甸 查看文章
我係戰士,好多時唔知好唔好用 overpower,因為 whm 會 sleep o的 mobs,
sleep 完 overpower 又打醒哂... flash 又只可以閃三野... 唉,都唔知點好...

早兩日o岩o岩 50,依家都諗緊好唔好拎左幾件 DL 先去打真炎...
因我o的血得 5k 多少少咋...

另想問下「精練度」有咩用?
話說尋晚搵左把公會斧頭去打魔導城(貪佢有多o的 VIT)
唔知係咪錯覺,打時好似唔多夠力?定係越高「精練度」打怪就越高傷害?
真 ifrit 反而唔係咁難打. 作為 healer 我唔記得見過隻 tank d HP 大跌.

煉精度滿左 = 可以變 materia. 但 dungeon drop, grand company 裝, 藍裝等係冇得變, 所以哩類裝的煉精度可以無視 ......

另外做 tank 的, 比起 DL, 可以考慮整返套 70 heavy darksteel 甲 (起碼整件頭+身 同 褲+鞋). 有相熟 50 armorer 的話去問下佢地吧~

新 FF14 - (Bahamut) - Icecream Sandwich, 回復 + 職人 (已引退)

GW2 - (Tarnished Coast) - Arturia P Saber, warrior || Asuna Alfheim Yuuki, Elementalist (兼職)
佐佐木莊尼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-22-13, 05:53 PM   #1027
seetold
Eternal Flame™
真貧窮堅冇錢....

註冊日期: Sep 2002
XBox Live Gamertagseetold
引用:
hp 過幾多先安全?

真泰坦其實唔難
最難難在要一對7

舊 10-22-13, 05:55 PM   #1028
Eking
God of Gamer

註冊日期: Feb 2006
引用:
作者: seetold 查看文章
真泰坦其實唔難
最難難在要一對7
真泰最難係隊友....唔係泰坦, 我已經俾野團配左成2個星期重未過......27xx healer 都夠瞻 join ....

pld....4500 ....唔得啦....我見大部份坦得似樣都4700 +

舊 10-22-13, 06:48 PM   #1029
ZeroChow
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2005
引用:
hp 過幾多先安全?
i passed with 4900 hp, only 1 pcs DL and 2 pcs AK drop, other parts are AF, and GC accessories
ZeroChow 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-22-13, 07:10 PM   #1030
littleyip
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2004
PSN  IDlittleyip
XBox Live Gamertagyip616
一個JOB 50後,覺得升第2個職好難.冇咩QUEST 做.
littleyip 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-22-13, 09:47 PM   #1031
nefrezx

註冊日期: Mar 2006
引用:
作者: littleyip 查看文章
一個JOB 50後,覺得升第2個職好難.冇咩QUEST 做.
做FATE暴民升得好快喎, 快過第1個職業
nefrezx 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-22-13, 11:59 PM   #1032
shinnogard
Insane Gamer
影相

註冊日期: Jan 2008
PSN  IDNogard_HK
引用:
作者: ZeroChow 查看文章
i passed with 4900 hp, only 1 pcs DL and 2 pcs AK drop, other parts are AF, and GC accessories
我有 4800 幾, 攞多件DL 可能過5000, 攞埋試打下先
引用:
作者: nefrezx 查看文章
做FATE暴民升得好快喎, 快過第1個職業
fate 超快

舊 10-23-13, 02:05 AM   #1033
seetold
真貧窮堅冇錢....

引用:
我有 4800 幾, 攞多件DL 可能過5000, 攞埋試打下先

fate 超快
打之前記晒所有招先
基本上係唔可中任何招的
因為一死根本冇可能rez得到

舊 10-23-13, 03:41 AM   #1034
kamkam
匿名的好友

註冊日期: Dec 2003
PSN  IDRainie--v3v
引用:
作者: Eking 查看文章
真泰最難係隊友....唔係泰坦, 我已經俾野團配左成2個星期重未過......27xx healer 都夠瞻 join ....

pld....4500 ....唔得啦....我見大部份坦得似樣都4700 +
2700=等死

我cf ak見到pld得4100-4400都會quit

舊 10-23-13, 07:32 AM   #1035
NexTony
ヴェイン様~

註冊日期: May 2002
3DS Friend Code5198 2663 6984
XBox Live GamertagJumpTiger
PLD求其幾件DL +AK裝都5000血 ga la wor @@

想過titan 睇下片啦, 習慣點避下招
tank要識tank住來避反檯+後期爆彈

F/GO 834697628
NexTony 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-23-13, 12:33 PM   #1036
shinnogard
影相

引用:
作者: NexTony 查看文章
PLD求其幾件DL +AK裝都5000血 ga la wor @@

想過titan 睇下片啦, 習慣點避下招
tank要識tank住來避反檯+後期爆彈
而家49xx 血, 尋晚試野團, 我冇事, 但d dps 死咁1, 2件
打唔爆個心, 核爆死哂
幾次都係咁

舊 10-23-13, 03:58 PM   #1037
seetold
真貧窮堅冇錢....

引用:
而家49xx 血, 尋晚試野團, 我冇事, 但d dps 死咁1, 2件
打唔爆個心, 核爆死哂
幾次都係咁
其實心核後先正式開始
如果心核前都可以中招走得

舊 10-23-13, 05:35 PM   #1038
shinnogard
影相

引用:
其實心核後先正式開始
如果心核前都可以中招走得
今晚再試

舊 10-24-13, 10:31 AM   #1039
佐佐木莊尼
Game Master
亂入禁止

註冊日期: Nov 2002
大圖 spoiler

附上真泰坦貓紙乙張

Landslide = ランドスライド = 直線 AOE knockback
Stomp = 激震 = 踩地
Plumes = 大地の重み = 爆地 AOE
Rock = ジェイル = 一條友坐監
Jump = ジオクラッシュ = 跳起爆 stage 大 aoe
Boom -> 講緊大地の怒り, 核爆
Table Flip = マウンテンバスター = 對 tank 反枱

------------------------------------------------------------

尋晚走去打左場, 先係轉 phase 時多手打左句字 -> 走唔切中 plumes 死左
之後再黎多下 hang 機
老貓燒鬚

新 FF14 - (Bahamut) - Icecream Sandwich, 回復 + 職人 (已引退)

GW2 - (Tarnished Coast) - Arturia P Saber, warrior || Asuna Alfheim Yuuki, Elementalist (兼職)

此篇文章於 10-24-13 10:35 AM 被 佐佐木莊尼 編輯。
佐佐木莊尼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-24-13, 05:47 PM   #1040
布甸
Game Master
遊民一族

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDarashi-ck
XBox Live Gamertagarashick360
尋晚幫公會朋友打 Hydra,pld 叫我同佢企埋一齊 share damage,
今日睇 youtube 有o的無企一齊,但又唔會一招死,夠竟點解既?

舊 10-24-13, 06:23 PM   #1041
ZeroChow
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2005
引用:
作者: 布甸 查看文章
尋晚幫公會朋友打 Hydra,pld 叫我同佢企埋一齊 share damage,
今日睇 youtube 有o的無企一齊,但又唔會一招死,夠竟點解既?
maybe lv50 armors compared to lv90 armors...

I tank it with AF armors, it hit me very hard.
ZeroChow 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-24-13, 11:36 PM   #1042
布甸
Game Master
遊民一族

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDarashi-ck
XBox Live Gamertagarashick360
引用:
作者: ZeroChow 查看文章
maybe lv50 armors compared to lv90 armors...

I tank it with AF armors, it hit me very hard.
原來o個係奇美拉... 不過我地都死左好多次都過唔到...

舊 10-25-13, 09:59 AM   #1043
shinnogard
影相

引用:
作者: 佐佐木莊尼 查看文章

附上真泰坦貓紙乙張

Landslide = ランドスライド = 直線 AOE knockback
Stomp = 激震 = 踩地
Plumes = 大地の重み = 爆地 AOE
Rock = ジェイル = 一條友坐監
Jump = ジオクラッシュ = 跳起爆 stage 大 aoe
Boom -> 講緊大地の怒り, 核爆
Table Flip = マウンテンバスター = 對 tank 反枱

------------------------------------------------------------

尋晚走去打左場, 先係轉 phase 時多手打左句字 -> 走唔切中 plumes 死左
之後再黎多下 hang 機
老貓燒鬚
尋晚打左幾次, 最後爆左心之後, 佢連踩唔知幾多下, 我team 人死剩2 PLD, 1學者
跟住佢地決定唔打 又攻略失敗了

Aegis WoF 的各位, 有冇大佬今晚可以幫手過, 我PLD而家谷到有5000血了

舊 10-25-13, 10:57 AM   #1044
kamkam
匿名的好友

你team d人好少血?定healer無預早詠唱?因為正常唔會死係激震度,死得最多係地下ae

舊 10-25-13, 11:14 AM   #1045
shinnogard
影相

引用:
作者: kamkam 查看文章
你team d人好少血?定healer無預早詠唱?因為正常唔會死係激震度,死得最多係地下ae
血全體都應該至少3500, 有冇預早詠唱就唔知了, 我睇唔切

舊 10-25-13, 12:18 PM   #1046
kamkam
匿名的好友

引用:
血全體都應該至少3500, 有冇預早詠唱就唔知了, 我睇唔切
最好pld有指示有激震要回血 即係se.1>

此篇文章於 10-25-13 01:57 PM 被 kamkam 編輯。
kamkam 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-25-13, 12:52 PM   #1047
seetold
真貧窮堅冇錢....

引用:
尋晚打左幾次, 最後爆左心之後, 佢連踩唔知幾多下, 我team 人死剩2 PLD, 1學者
跟住佢地決定唔打 又攻略失敗了

Aegis WoF 的各位, 有冇大佬今晚可以幫手過, 我PLD而家谷到有5000血了
你一場打幾耐先?
打得愈耐佢踩得愈多架喎
同埋係佢踩之前有冇閃盲佢?
有時10下佢都會MISS兩三下

舊 10-25-13, 01:57 PM   #1048
kamkam
匿名的好友

引用:
你一場打幾耐先?
打得愈耐佢踩得愈多架喎
最多好似9下

舊 10-25-13, 02:10 PM   #1049
shinnogard
影相

引用:
你一場打幾耐先?
打得愈耐佢踩得愈多架喎
冇, 我都係第一次去到final phase, 之前次次都打唔爆個心
佢係啱啱核爆完, 反左第1次枱後踩地, 就死9成人了

舊 10-25-13, 02:27 PM   #1050
kamkam
匿名的好友

引用:
冇, 我都係第一次去到final phase, 之前次次都打唔爆個心
佢係啱啱核爆完, 反左第1次枱後踩地, 就死9成人了
咁應該你d隊友中左大地ae,因為要係激震前補滿

此篇文章於 10-25-13 02:30 PM 被 kamkam 編輯。
kamkam 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[PS4] FINAL FANTASY XIV -ONLINE- 発売&サービス開始日が8月27日に決定!丨FF14にライトニング参戦が決定 Vol.2 money 電視遊戲討論版 991 03-24-24 12:22 PM
Final Fantasy X jerry 電視遊戲討論版 6 02-05-23 08:40 PM
m(_ _)m~~真真正正嘅Final Fantasy online imgahou PC電腦遊戲討論版 21 12-05-07 04:33 PM
Final Fantasy X Chris皇 電視遊戲討論版 7 02-19-04 12:10 AM

現在的時間是 01:04 PM

手機版 | APP版