Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > 學術文化綜合研討區

主題工具 顯示模式
舊 01-17-06, 04:10 PM   #1
光熱斗
Ultimate Gamer
IE3.0 <3

註冊日期: Sep 2002
交換生問題

如果中五交換生~
想在那邊讀完大學先番...
想問下考hkcee出來的成績有冇用[加拿大and日本]?
光熱斗 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-17-06, 04:16 PM   #2
Jamie
God of Gamer
バンブラ小職人

註冊日期: Apr 2003
XBox Live GamertagJaMieGAF

對日後有用

男は__で勝負!!
[NICO] 實況 KY 彈幕 外語 自重 [/NICO]
Jamie 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-17-06, 07:17 PM   #3
光熱斗
IE3.0 <3

引用:
作者: Jamie

對日後有用
大約有幾重要...?
因為我其實係知會考唔會考得好先出外國讀......
舊 01-17-06, 07:21 PM   #4
日本冷麵
Crazy Gamer
(o^_^o)

註冊日期: Jun 2005
Canada/ Japan 應該都會concern你個CE result去決定比你讀邊個grade~ (我估)
我只知Australia係咁~

日本冷麵 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-17-06, 08:02 PM   #5
光熱斗
IE3.0 <3

引用:
作者: Small Dolphin
Canada/ Japan 應該都會concern你個CE result去決定比你讀邊個grade~ (我估)
錦會唔會睇你去左做交流生的那一年的成績...?
舊 01-17-06, 08:11 PM   #6
日本冷麵
Crazy Gamer
(o^_^o)

引用:
作者: 光熱斗
錦會唔會睇你去左做交流生的那一年的成績...?
sorry, 唔清楚~
而家好似有一個Canada讀書展喎,
不如你去果度睇下幫唔幫到你~

舊 01-17-06, 08:15 PM   #7
HikariY
Banned
烏魯木齊之豹

註冊日期: Jul 2004
引用:
日本唔係,
如果去日本讀,中五畢業既先要讀一年- 一年半既準備教育,
讀完之後就會承認有中學六年既學歷,就可以係當地考大學,
至於你會考考成點..基本上都唔係太理...
HikariY 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-17-06, 08:17 PM   #8
日本冷麵
Crazy Gamer
(o^_^o)

引用:
作者: HikariY
日本唔係,
咁"一年半既準備教育"難唔難呀?
唔難的話, 其實都冇HK咁辛苦~

舊 01-17-06, 08:26 PM   #9
HikariY
Banned
烏魯木齊之豹

引用:
咁"一年半既準備教育"難唔難呀?
唔難的話, 其實都冇HK咁辛苦~
未讀到...4月先開始,暫時答你唔到...

如果一年半既,先個半年會係讀日文,
之後先開始準備教育,
有分文科同理科理,
文科會有英文,數學同總合科目,
理科就係英文,數學同理科,
當中英文同數又分左1同2,
唔記得左1難0的定2難0的...

基本上係比香港讀少好多科...
如果冇計錯既話...
舊 01-17-06, 08:50 PM   #10
光熱斗
IE3.0 <3

引用:
未讀到...4月先開始,暫時答你唔到...

如果一年半既,先個半年會係讀日文,
之後先開始準備教育,
有分文科同理科理,
文科會有英文,數學同總合科目,
理科就係英文,數學同理科,
當中英文同數又分左1同2,
唔記得左1難0的定2難0的...

基本上係比香港讀少好多科...
如果冇計錯既話...
喔喔喔~~~~你是用交流生還是其他途徑去??
舊 01-17-06, 10:51 PM   #11
HikariY
Banned
烏魯木齊之豹

引用:
喔喔喔~~~~你是用交流生還是其他途徑去??
我唔係交流生...冇咁叻...
我係自費的...
舊 01-17-06, 11:06 PM   #12
光熱斗
IE3.0 <3

引用:
我唔係交流生...冇咁叻...
我係自費的...
交流生唔難入...
係我呢d對會考冇信心的另一個出路...
自費...係唔係好貴??
幾多錢一年?[交流生一年63000]
舊 01-18-06, 04:45 PM   #13
HikariY
Banned
烏魯木齊之豹

引用:
交流生唔難入...
係我呢d對會考冇信心的另一個出路...
自費...係唔係好貴??
幾多錢一年?[交流生一年63000]
唔難入就假...
當年我都有miss話要推薦我去日本讀,最後都係成唔到事~

自費就更係貴啦...
一年唔打工既,都要十幾萬港紙
(學費同生活費)
我想知個63000係學費定係包埋生活費...
九十萬yen既我估頂多都係學費...
舊 01-18-06, 05:18 PM   #14
光熱斗
IE3.0 <3

引用:
唔難入就假...
當年我都有miss話要推薦我去日本讀,最後都係成唔到事~

自費就更係貴啦...
一年唔打工既,都要十幾萬港紙
(學費同生活費)
我想知個63000係學費定係包埋生活費...
九十萬yen既我估頂多都係學費...
下...真係錦難...?但我d呀sir就叫我地讀唔好就去交流生bor...
包曬,住人地屋企~
舊 01-18-06, 05:28 PM   #15
HikariY
Banned
烏魯木齊之豹

引用:
下...真係錦難...?但我d呀sir就叫我地讀唔好就去交流生bor...
包曬,住人地屋企~
咁又真係幾抵喎!

通常性讀得唔好就會叫出外國讀就真...
(當年我有比MISS介紹去瑞士讀酒店,人地國家比錢,一蚊都唔駛出,不過都係冇去~ )
但交流生唔係成績好先有得去既咩?!

住人地屋企...
我住宿舍已經想死...住人地屋企真係唔敢想像...
不過如果你係乖乖仔,
接受到門禁之類既規矩,都可以好幸福快樂咁做下交流生既~

此篇文章於 01-18-06 05:35 PM 被 HikariY 編輯。
舊 01-19-06, 01:08 AM   #16
Eugene
メ~ン!

註冊日期: Jan 2002
引用:
日本唔係,
但係日本報U都要submit HKCEE成績GaBor
有D重要submit中學的transcript tim
九流大學就可能吾會理
但我in U0個時被人問dim解lee科lee科考得吾好tim

大家有用不着CLUB NINTENDO的SerialNo.GE話可以EmailME
超多謝各GAF朋友的Points:共X00Points THZ (゜∀゜)
Pokemon Diamond: Eugene/Gen/3909 2395 0799
Eugene 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-19-06, 06:26 AM   #17
HikariY
Banned
烏魯木齊之豹

引用:
作者: Eugene
但係日本報U都要submit HKCEE成績GaBor
有D重要submit中學的transcript tim
九流大學就可能吾會理
但我in U0個時被人問dim解lee科lee科考得吾好tim

不過我預左比人問~就算submit ce成績都唔怕~

多口一問~你in邊一間u的??
舊 01-19-06, 08:26 AM   #18
Neloth
Game Master

註冊日期: Oct 2003
引用:
想在那邊讀完大學先番...
想問下考hkcee出來的成績有冇用[加拿大and日本]?
Vancouver:
high school/collage => TOFEL => U

My school(SFU) also accepts A level grades
dunno whether or not they will look at CE grades

/ 丶    |/  \
  /   ( ⌒つ´)    \
Neloth 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-19-06, 07:39 PM   #19
Eugene
メ~ン!

引用:

不過我預左比人問~就算submit ce成績都唔怕~

多口一問~你in邊一間u的??
福沢諭吉0個間

大家有用不着CLUB NINTENDO的SerialNo.GE話可以EmailME
超多謝各GAF朋友的Points:共X00Points THZ (゜∀゜)
Pokemon Diamond: Eugene/Gen/3909 2395 0799
舊 01-19-06, 08:05 PM   #20
HikariY
Banned
烏魯木齊之豹

引用:
福沢諭吉0個間
佩服!!

最後有冇入到??
舊 01-19-06, 11:01 PM   #21
Eugene
メ~ン!

引用:
佩服!!

最後有冇入到??
我以為nei問我現在係bin度読tim
我現在係福沢先生度読Yr1
但in被問是令一間

舊 01-20-06, 06:11 PM   #22
HikariY
Banned
烏魯木齊之豹

引用:
我以為nei問我現在係bin度読tim
我現在係福沢先生度読Yr1
但in被問是令一間
福沢先生個到冇問你嗎??

今年到我考了~比少少貼士我嘛~
雖然我唔係考福沢先生個間...
舊 01-20-06, 07:25 PM   #23
Eugene
メ~ン!

引用:
福沢先生個到冇問你嗎??

今年到我考了~比少少貼士我嘛~
雖然我唔係考福沢先生個間...
無~但其願書超farn
要HighSchool中的校長/先生的推薦書X2 lol

考bin間先?
看看我有無考過?

此篇文章於 01-20-06 07:27 PM 被 Eugene 編輯。
舊 01-20-06, 07:38 PM   #24
HikariY
Banned
烏魯木齊之豹

引用:
無~但其願書超farn
要HighSchool中的校長/先生的推薦書X2 lol

考bin間先?
看看我有無考過?
咁都幾煩人下喎...

想考明治同立教。
有冇TIPS0者??
舊 01-20-06, 08:59 PM   #25
光熱斗
IE3.0 <3

但可唔可以在考那邊上大學的考錦樣讀上去?

論壇跳轉

現在的時間是 05:20 AM

手機版 | APP版