Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

主題工具 顯示模式
舊 04-16-10, 02:46 PM   #1
Game Master
狙擊王

註冊日期: Jul 2004
[轉]超曲線:拍拖男仔畀晒錢係天經地義,有咩問題?

http://hk.knowledge.yahoo.com/questi...94%B7%E4%BB%94

有無人睇過呢篇野...
又引出一個問題....

拍拖係唔係咩都男仔俾錢呢???
就算係未拍拖,追緊果時都係....

0001 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-16-10, 02:48 PM   #2
shiro_b
Insane Gamer

註冊日期: Mar 2010
引用:
作者: 0001 查看文章
http://hk.knowledge.yahoo.com/questi...94%B7%E4%BB%94

有無人睇過呢篇野...
又引出一個問題....

拍拖係唔係咩都男仔俾錢呢???
就算係未拍拖,追緊果時都係....
我都想, 年中省不少

但100% 俾哂真係從未試過

80% 以上都未試過....

我俾80% 以上反而試過!!

舊 04-16-10, 02:48 PM   #3
雷火武
God of Gamer
ワールド・エンド

註冊日期: Feb 2005
篇野係上年8月.

其實呢個社會咩人都有.唔洗見到某D例子就一竹桿打一船人吧
你所問既問題.唔洗有人答,你自己都知個答案會係[NO]吧.
雷火武 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-16-10, 02:53 PM   #4
Game Master
狙擊王

引用:
作者: Deviantnip 查看文章
篇野係上年8月.

其實呢個社會咩人都有.唔洗見到某D例子就一竹桿打一船人吧
你所問既問題.唔洗有人答,你自己都知個答案會係[NO]吧.
我都想聽多D男女相方既野~~~

我係一個傻傻地既
就算同個女性朋友出街,我都有可能請佢食飯果D~~~

舊 04-16-10, 03:00 PM   #5
shiro_b

註冊日期: Mar 2010
引用:

我係一個傻傻地既
咁個問題應該係問大家的做法及意見
而不是看這link去分析

就算唔係拍拖, 如果有年長的男性朋友約我聚舊, 只要唔係太貴, 佢地都會主動提出請, 理由可以係: 你仲係學生, 我有工返, 或者 大家咁少見, 難得見面, 請你食一餐.... 都唔奇. 有時佢地升職, 加人工, 一樣會請你食一餐半餐的.

唔認為呢d 男人係傻呀

舊 04-16-10, 03:10 PM   #6
HI_Ricky
深山人士

註冊日期: Sep 2009
PSN  ID封左塵....
XBox Live Gamertag封左塵....
確實有好多女仔/士係會主動請食.... 我的圈子比例係有9成

http:/www.machouse.hk
https://www.facebook.com/machouse2004/
另回收/維修各類特殊,開發,除錯 用途主機,可以PM 我
寵物用品 零售 http://www.applecare.com.hk
HI_Ricky 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-16-10, 03:11 PM   #7
Game Master
狙擊王

引用:
作者: shiro_b 查看文章
咁個問題應該係問大家的做法及意見
而不是看這link去分析

就算唔係拍拖, 如果有年長的男性朋友約我聚舊, 只要唔係太貴, 佢地都會主動提出請, 理由可以係: 你仲係學生, 我有工返, 或者 大家咁少見, 難得見面, 請你食一餐.... 都唔奇. 有時佢地升職, 加人工, 一樣會請你食一餐半餐的.

唔認為呢d 男人係傻呀
E...我都係咁諗....
都話我傻傻地~~~唔識講野~

舊 04-16-10, 03:26 PM   #8
GP999
Junior Member
有回憶,歌更動人

註冊日期: Jul 2002
其實應該咁講... 假如男方好想追佢.. 或者另佢開心.. 咁出街比錢係會變得"自然".. 因為你係想取悅佢.. 但同時間我覺得應該係要"量力"... 本身仲係學生, 又或者食住都有問題時... 又點能夠話"100%"呢.. 相對起而家既香港... 我覺得硬係仲有呢種想法既女仔係真係唔應該.. 無野係應份的... 女都會有想取悅男或追求男既時候... 而且其實外國不嬲都係習慣AA制的.. 只能夠說繼續以呢種心態去想既話實在太天真

但就是喜歡沉瀝在那一點點的甜蜜和快樂之中。
GP999 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-16-10, 03:38 PM   #9
雷火武
ワールド・エンド

註冊日期: Feb 2005
引用:

我係一個傻傻地既
咁我都試過
前排同個女同事出街食飯.2次我都請佢..
第一次補祝生日,第2次普通食飯

雖然我係原全無打算追佢.只當佢係普通朋友

不過一比錢時諗到要AA就有點不好意思
我咪同佢講下次食飯佢請囉.
雷火武 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-16-10, 03:58 PM   #10
Diana

註冊日期: Aug 2002
ar...
我想舉手講小小野...
人地請唔請客,係睇本身被請的人的價值
所以佢成日叫我做個有價值的人...
轉過幾次行,個個老板都甘同我講...
以前唔明,
但人愈大,愈明...
之前藍莓比放左個youtube出黎,
個女仔比心機打理好自己,行出黎,佢都(成)認100%的男人都遷就佢,
我想帶出ge係,
有d 女仔人工一萬,每月用作半做保養/整裝/衣飾/增值自己,閃亮亮過日子,
得到的待遇,點止係5千蚊...
(因為我都係甘...x.x )
有d女仔,死慳死儲...未靚過就老去,自己有一大筆錢係身覺自己好叻掂,就理所然找個叻男人...
點知年華老去找也找不到,錢又被軟飯王騙晒...呢d女人大有人在...
(我有個遠親姑媽都係甘=.= )
... ...
有play boy朋友同我講
男人,唔係要搵女強人做女友,
係想找個美人做女朋友或女性朋友
找老婆,找個心地好,笨笨的,不醜,帶得出街便成...

叻女用黎做咩?
佢地話用來奉承,tum下tum下借黎上位,如有有姿色,食埋都無咩手尾,因為她們應為自己新女性,拿得起放得低,不太計較.

此篇文章於 04-17-10 05:58 PM 被 Diana 編輯。
Diana 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-16-10, 04:02 PM   #11
Diana

總結,
請客只係因為人地欣賞你/妳同埋覺得你/妳值(當然有好多係另有目的)
大家唔駛睇得甘偏激
做好自己,增值自己,到時想點都得~
舊 04-16-10, 04:06 PM   #12
陸奧 貴志
The One
橋本かわいいよ橋本

註冊日期: Apr 2002
3DS Friend Code4811 8001 2935
PSN  IDTKamui
XBox Live GamertagTMutsu
自己能力做得到既咪請囉,唔得你draft都要請咩....

☆野郎は誰だ 誰だ 誰だ 彼はジョンイル(正日) ジョンイルだ ジョンイルだ
トラブルメーカーの名を受けて 恥を捨てて たたかう野郎
ジョンイルアローは 毒舌 ジョンイルイヤーは 空耳
ジョンイルウィングは とんずら使い ジョンイルビームは 口砲
キムチの力身につけた 偽善の野郎 ジョンイルだ ジョンイルだ
陸奧 貴志 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-16-10, 05:30 PM   #13
豆腐
無間豆

註冊日期: May 2002
3DS Friend Code5112 3637 7002
PSN  IDKOUKEN_84
互相遷就啦
大家都唔遷就呢段感情好快就over

舊 04-16-10, 05:31 PM   #14
豆腐
無間豆

註冊日期: May 2002
3DS Friend Code5112 3637 7002
PSN  IDKOUKEN_84
互相遷就啦
大家都唔遷就呢段感情好快就over

舊 04-16-10, 07:41 PM   #15
呂鳳仙
錢錢錢錢錢錢錢

註冊日期: Jan 2002
少少錢都俾唔起,第日結婚生仔唔同叫個女人自己搞掂佢呀?

我自己就覺得係好事,
自從有拖拍開始,我開始買少o左好多無聊o野,
認認真真咁去計劃將來o既儲錢大計。
(短期目標就係平日行街食飯條數要支持到,長遠目標當然係儲錢結婚生仔)

不過女朋友都唔會次次任我俾,有時會爭住同我埋單,
咁即係我自己又可以慳多一餐錢存入長遠目標度用~

PS:開放時間為17:00~23:00

每天提醒自己,施恩莫望報,不要把得失看得太重。
幸福不是必然,擁有它的人,請好好珍而重之……
呂鳳仙 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-16-10, 07:59 PM   #16
Avelcain
Game Master

註冊日期: Jan 2007
我反而唔鐘意AA, 7/3, 6/4 咁樣計, 覺得咁樣真係好屎繪
不過我就唔覺得係應該用天經地義尼個黎形容
平時出街男仔比曬我覺得OK,
可能自己真係接受唔到女朋友比個種感覺, 好食軟飯FEEL
不過間唔中佢好識做爭住請番我, 個種感覺又會幾LUM~
最緊要多D溝通囉..若果月尾個時真係唔得..唔洗怕唔知點開口
若果佢係一個明白事理既人佢應該會體諒你既
Avelcain 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-16-10, 08:41 PM   #17
卡柏

註冊日期: May 2004
PSN  IDpalfong
XBox Live Gamertagkapal
死....
我無論男女, 只要同我出去食飯我 (單獨), 我都會請, 仲要係爭住俾果隻, 我都唔知點解.....
卡柏 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-16-10, 08:46 PM   #18
HI_Ricky
深山人士

註冊日期: Sep 2009
PSN  ID封左塵....
XBox Live Gamertag封左塵....
引用:
作者: 卡柏 查看文章
死....
我無論男女, 只要同我出去食飯我 (單獨), 我都會請, 仲要係爭住俾果隻, 我都唔知點解.....
咁你快D過黎搵我食飯啦

http:/www.machouse.hk
https://www.facebook.com/machouse2004/
另回收/維修各類特殊,開發,除錯 用途主機,可以PM 我
寵物用品 零售 http://www.applecare.com.hk
HI_Ricky 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-16-10, 09:10 PM   #19
雪代緣
Crazy Gamer

註冊日期: Oct 2003
PSN  IDyukishi
只要一留意到位女性係有"男人請女人係天經地義"呢個想法
我想好多人對佢的評價都會即時貶值
自我價值, 除了係自己努力所得之外
給別人的感覺應該佔更多比重

"男人會為自己喜歡/欣賞的女性消費", 男人係主動
"男人係應份去為女人消費", 男人係被動
有點不同

個人諗得好簡單
請你係人情, 唔請你係道理
我想請妳係一回事
唔代表我"應份"請妳
雪代緣 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-16-10, 09:17 PM   #20
驚寂
Game Master

十分同意戀戀芭比的觀點
我認為一個男人願意同一個女人去好d既地方食飯,個女人係個男人心中已經有一定程度既認同、價值
當然工作上或其他利益關係唔包括在此
驚寂 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-16-10, 09:45 PM   #21
某F
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
有呢種心態既女性不要得
仲有...唔該都要有些少自知之明
唔係都好難有好姻緣

舊 04-16-10, 10:22 PM   #22
某F
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
引用:
作者: 戀戀芭比 查看文章
ar...
我想舉手講小小野...
人地請唔請客,係睇本身被請的人的價值
所以佢成日叫我做個有價值的人...
轉過幾次行,個個老板都甘同我講...
以前唔明,
但人愈大,愈明...
之前藍莓比放左個youtube出黎,
個女仔比心機打理好自己,行出黎,佢都(成)認100%的男人都遷就佢,
我想帶出ge係,
有d 女仔人工一萬,每月用作半做保養/整裝/衣飾/增值自己,閃亮亮過日子,
得到的待遇,點止係5千蚊...
(因為我都係甘...x.x )
有d女仔,死慳死儲...未靚過就老去,自己有一大筆錢係身覺自己好叻掂,就理所然找個叻男人...
點知年華老去找也找不到,錢又被軟飯王騙晒...呢d女人大有人在...
(我有個遠親姑媽都係甘=.= )
... ...
有play boy朋友同我講
男人,唔係要搵女強人做女友,
係想找個美人做女朋友或女性朋友
找老婆,找個心地好,笨笨的,不醜,帶得出街便成...

叻女用黎做咩?
佢地話用來(鳳)(成),tum下tum下借黎上位,如有有姿色,食埋都無咩手尾,因為她們應為自己新女性,拿得起放得低,不太計較.
奉承

舊 04-16-10, 10:46 PM   #23
咩Feel
Game Master
脫線一族

註冊日期: May 2003
PSN  IDMaTTheWHk01
XBox Live GamertagMaTTheW Hk01
其實都係睇大家實質咩身份啦
一件係有收入既照顧下學生都應該既
但都係樓上有講,值唔值

請得你既,就覺得你值得請先會提出
要你提出被請既話,只會嚇走人

要人請,都請得心甘先得架
請人食飯幫人比錢根本係互相取悅既行動
你真係走去計有無虧損到根本就違反左個原意

舊 04-17-10, 01:49 AM   #24
麥C
專業R水吹

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDmaxcmwong
如果單以食飯計
要睇果餐飯個出法點係咩
同你同佢關係係咩
只計個目的係咩

係我立場覺得
我請你而你接受
係一種尊重/取悅/友誼的行為

當然
我唔會覺得請人係天經地義
亦唔會覺得請人就係大晒

就算你請我都唔一定要到
反之亦可

此篇文章於 04-17-10 01:53 AM 被 麥C 編輯。
麥C 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-17-10, 05:58 PM   #25
Diana

引用:
作者: 某F 查看文章
奉承
thank you

論壇跳轉

現在的時間是 01:52 PM