Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > PC電腦遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 06-16-15, 10:01 PM   #51
飛燕
God of Gamer
懺悔不用等

註冊日期: Dec 2004
引用:
作者: Thaws 查看文章
你又有無攪清楚我講邊部分?

一來我無話過挑戰不能12人一起打,我純粹好奇大大係チャレ係用咩去打
又會腦補左去挑戰不能12人一起打o既?

前提係舊o既可以唔郁o既盡量唔好去郁, 因為無可能滿足所有人
唯有盡量係新野到執, 鍋アルチ衰左鑊堅, 運営無可能再冒大風險去大郁
再衰埋就真係收得檔, 隻GAME係9成錯O既環境前提下出
運営低手就梗, 但係同一個問題不停LOOP無限上綱就唔見得幾有營養
SOFAR 掟左幾個問題, 好似無一個實際回答, 但係又LOOP番去同一個問題

作業感重, 好似係隻GAME o既通病ar? 有邊個職, 有邊個QUEST作業感唔重?
來來去去又係同一個問題LOOP完又LOOP, 呻完又呻, 問候完又問候, 最後都係發現運営無辦法改之後再LOOP.

雖然大大唔知有無玩チャレ, 但係又強制腦補左人地「代表營運」同人講其他人的意見無用, 就是市場(笑), 大大腦內補完能力真係一流到(笑)

市場咁大, 無可能某一類人代表到整個市場
而大大咁有才智又唔肯入去教光頭何謂市場成功formula, 教到佢出到一隻全場一致滿意o既game出黎, 真係好晒料, 全世界玩家o既悲劇

====================

其實就,有些人思考左好多GAME問題, 事實就明顯運営唔想處理或拖延處理問題
但就年年講,月月講,天天講, 時時講同一個問題, 然後就又腦補左人地一堆問題
再兜番自己我不嬲都係咁講(前提係腦補左去另一樣野)再加LABELING
然後再LOOP

光在同一個問題不停轉, 不見得腦袋有多充實

我只是覺得
運営推PA craft都叫做行出肯去補鑊o既第一步, 反正已經無晒任何退步o既空間
何不樂觀少少望下今次個廚師會出牒咩菜, 總好過思考停止一句balance breaker..掛?

不過, 純粹係我比較喜歡樂觀少少睇事物, 對未出現而出現過度悲觀情緒反應有少少頂唔順jar

之但係大大, 唔好要我講第4次
チャレ係唔係仲係腦死大劍jar?

AR係, 仲有個問題, 唔知大大有無養家畜呢?
有o既記得要好好教育, 唔係亂吠有機會比人話無家教就唔多好啦

不過, 我都係說說而已, 相信大大如果有家畜一定會好好管教o既
由手機版發出

睇完條片頭個set PA已經有問題啦,不過你立場根本唔會企手短個邊想下有什麼問題je
當然,你立場覺得PA craft一定正面改善
我有權可以立場係PA craft「可能」有負面影響je

第1set pa別人大多係改大範圍
FI兩個PA 又係手短原地打、然後個DS龍卷要叉氣、飛唔快、突進前靜止既
然後未來幾個月有幾個緊急打緊XH怪ja

講真你覺得「一定」正面改善咪又係同我一樣只係吹水
講到你自特別聰明,其他人無腦w

隻game成日在同一個問題無解決過
就會成日係同一個問題到轉啦?

不過大部份問題影響唔到你,你喜歡避左個問題算Q數
另外有大部份人日日比個問題影響到,你唔知而已

個溶怪問題的確輪迴緊bor
咁係度講有什麼問題?

=====

順手補多句 ,今次小心唔double post費事你找野講

上面用字有一部份唔夠準確
現在溶怪的「問題」,正確來說是一個「結果」

但在不同時代,導致這相同「結果」的「理由」和「問題」是不一樣,
只不過,你個腦對於所有導致相同結果的問題,都過度簡單地看待成同一件事,然後當人地單純只是重覆緊同一件事。

無退步空間?
隻Game做緊向前3步又退返3步,XH實裝完初頭好地地又溶過嘛
ULT無人打的理由係努力打隻勁難ge野但無drop啊,
你睇Riripa有drop有人打返? 我有鑽riripa多少改善左ga,不過你無留意je

你覺得我一直負面思考?
我有讚過的地方你無留意而已,而且認同的地方大家都理解共識時,有時我沒覺得有需要寫得長。
但是批評的地方,就因為是批評需要精細地述說論點,否則只是變成謾罵。

如果我批評寫得短,有人一定會跳針出來說是謾罵,好煩balabala
如果我想批評寫足理由,文章好長有人就跳出來說「一直重覆+負面太多」好煩balabala

問題解決了的話我就不太會提,GU? BR? 鬼手?
除非我需要拿前例出來說,就會講返以前的事,但在辯論裡面這很正常。

其實就,你放棄左追求改善,就唔需要講咁多野叫人收聲啦

做Game漫畫插畫寫作這類創作作品事情上,
本來人人意見就一定程度是追求較高目標,因為現實因素一定會打個折。
這過程有邊個做創作系的未面對過? 聽兩下意見就玻璃心?

會花時間對作品長篇大論的人(唔係講自己),我見到有人細寫作品缺點不知幾感激,
只是睇銷量人氣多少升減只是見到結果,根本未必真的找到改善案。

此篇文章於 06-17-15 11:25 AM 被 飛燕 編輯。
飛燕 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-17-15, 01:34 PM   #52
Squall-Lucifer
懶人一個

註冊日期: Oct 2008
http://pso2.jp/players/news/?id=6289
這是玩甚麼,每日都要打一次全形的ソニック?

16冬、17冬、17春、17秋、18冬、19冬、19春、19夏、19秋、20桃之節句、20夏、20秋冬、21春、21夏、21秋、22冬、22春、22夏秋、23春、23夏、24春:21甲提督
18年3月、11月、12月、19年3月、4月、6月、11月、12月、20年5月、7月、11月、12月、21年5月、6月、11月、12月、22年3月、6月、11月、12月、23年5月、6月戰果提督,新艦尚缺:N/A
Squall-Lucifer 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-17-15, 02:11 PM   #53
代官
Ultimate Gamer

註冊日期: Feb 2005
入game睇佢果日要打咩字

代官 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-17-15, 04:14 PM   #54
Thaws

註冊日期: Oct 2003
PSN  IDThaws
XBox Live Gamertagthaws
大大梗係有權講負面影響啦, 但係, 我中文差又無大大才智咁聰明
其在睇唔到大大想表達乜野"負面影響"

第一SET pa我中文太差, 猜度唔到乜野叫"別人大多係改大範圍"
煩請指教下

fi另外兩個明顯係小改, スライドアッパー本身已經有少少前進效果, 但係運営係呢招對準o既改變明顯係定點dpp
另一招就可能我語言能力有問題啦, 水平移動+攻速UP配合番招野特性我理解做有限度移動常時攻擊判定
手短原地打真係唔係好GET到

ds トルダン你講o個堆野同其他2招明顯講o既好似係"缺點", 並唔係"影響"
點解DS要咁SET? 我諗大大R爆頭都唔會知點解

當然, 一日未見街一日都唔會知鑊到邊個位

講真你覺得我講到「一定」正面改善咪又係同我一樣只係吹水
講到你自己特別聰明睇到「可能」有負面影響,其他人無腦( ◠‿◠ )

=====

大大所謂正確來說是一個「結果」

但在不同時代,導致這相同「結果」的「理由」和「問題」是不一樣,
只不過,你個腦對覺得有人導致相同結果的問題,都過度簡單地看待成同一件事,然後當人地單純只是重覆緊同一件事。
但係, 我不停問o既係, 改如何去改, 血量調整多少, 攻擊模式如何去改, 改舊野定直接apply去新野
大大個腦只係理解到好似不停loop緊同一樣野, 但事實上一切實際過程調整的"量"一句也沒有

一隻怪以"多少人"做單位, 以"多少次"攻擊次數做單位, 以"多大小"攻擊力做單位, 以"多少"時間完成做單位
好似見唔到一個好實際會令大大滿足o既數字出現過

再者, 人o既滿足感係有marginal returns, 要拿捏一個點可以滿足到大部分人o既量, 而大大又知道o既,
何不快快毛遂自薦, 過兩條橋比光頭可以攪得更加好? 總比在這不毛之地細說好與壞
嗯....果然嘴炮就是易

再者, 我也是說說而已, 大大覺得自己講野無問題o既又何需理會?
更何況, 寫得出黎就預左有反應, 反正又無禁止說話, 大大又如何過大反應?

呢個TOPIC由頭到而家, 我好似未講過任何一句叫大大收皮丫, 收聲丫, 之類
相反好似係有人過敏反應一開波玩LABELING, 死遠距離廚收皮乜乜乜咁唱雙黃

點解而家又好似好清高, 要求高質目標O既?
難道真的是外表硬朗, 內裡玻璃? 面具變得咁快o既?

最後, 真係唔好要我講第5次啦
由手機版發出
Thaws 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-17-15, 04:27 PM   #55
Cly
ぱないの!

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDcharoncly
引用:
作者: Squall-Lucifer 查看文章
http://pso2.jp/players/news/?id=6289
這是玩甚麼,每日都要打一次全形的ソニック?
果個係例子黎

應該係睇返佢twitter問題 ( 見佢寫game announce都有

然後響game度用全形katakana打出黎
Cly 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-17-15, 04:39 PM   #56
Thaws

每日0時~23:59分為止, game有announce講條問題
記得一定要用全角カタカナ黎答, 用邊條channel都無所謂

不過除左23日之外....堆獎品幾微妙下
由手機版發出
Thaws 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-17-15, 06:55 PM   #57
飛燕
懺悔不用等

引用:

一來我無話過挑戰不能12人一起打,我純粹好奇大大係チャレ係用咩去打
又會腦補左去挑戰不能12人一起打o既?

前提係舊o既可以唔郁o既盡量唔好去郁, 因為無可能滿足所有人
唯有盡量係新野到執, 鍋アルチ衰左鑊堅, 運営無可能再冒大風險去大郁
再衰埋就真係收得檔, 隻GAME係9成錯O既環境前提下出
運営低手就梗, 但係同一個問題不停LOOP無限上綱就唔見得幾有營養
SOFAR 掟左幾個問題, 好似無一個實際回答, 但係又LOOP番去同一個問題

作業感重, 好似係隻GAME o既通病ar? 有邊個職, 有邊個QUEST作業感唔重?
來來去去又係同一個問題LOOP完又LOOP, 呻完又呻, 問候完又問候, 最後都係發現運営無辦法改之後再LOOP.

雖然大大唔知有無玩チャレ, 但係又強制腦補左人地「代表營運」同人講其他人的意見無用, 就是市場(笑), 大大腦內補完能力真係一流到(笑)

市場咁大, 無可能某一類人代表到整個市場
而大大咁有才智又唔肯入去教光頭何謂市場成功formula, 教到佢出到一隻全場一致滿意o既game出黎, 真係好晒料, 全世界玩家o既悲劇

其實就,有些人思考左好多GAME問題, 事實就明顯運営唔想處理或拖延處理問題
但就年年講,月月講,天天講, 時時講同一個問題, 然後就又腦補左人地一堆問題
再兜番自己我不嬲都係咁講(前提係腦補左去另一樣野)再加LABELING
然後再LOOP

光在同一個問題不停轉, 不見得腦袋有多充實

我只是覺得
運営推PA craft都叫做行出肯去補鑊o既第一步, 反正已經無晒任何退步o既空間
何不樂觀少少望下今次個廚師會出牒咩菜, 總好過思考停止一句balance breaker..掛?

不過, 純粹係我比較喜歡樂觀少少睇事物, 對未出現而出現過度悲觀情緒反應有少少頂唔順jar

之但係大大, 唔好要我講第4次

AR係, 仲有個問題, 唔知大大有無養家畜呢?
有o既記得要好好教育, 唔係亂吠有機會比人話無家教就唔多好啦

不過, 我都係說說而已, 相信大大如果有家畜一定會好好管教o既
由手機版發出
引用:
大大梗係有權講負面影響啦, 但係, 我中文差又無大大才智咁聰明
其在睇唔到大大想表達乜野"負面影響"

第一SET pa我中文太差, 猜度唔到乜野叫"別人大多係改大範圍"
煩請指教下

fi另外兩個明顯係小改, スライドアッパー本身已經有少少前進效果, 但係運営係呢招對準o既改變明顯係定點dpp
另一招就可能我語言能力有問題啦, 水平移動+攻速UP配合番招野特性我理解做有限度移動常時攻擊判定
手短原地打真係唔係好GET到

ds トルダン你講o個堆野同其他2招明顯講o既好似係"缺點", 並唔係"影響"
點解DS要咁SET? 我諗大大R爆頭都唔會知點解

當然, 一日未見街一日都唔會知鑊到邊個位

講真你覺得我講到「一定」正面改善咪又係同我一樣只係吹水
講到你自己特別聰明睇到「可能」有負面影響,其他人無腦( ◠‿◠ )

=====

大大所謂正確來說是一個「結果」

只不過,你個腦對覺得有人導致相同結果的問題,都過度簡單地看待成同一件事,然後當人地單純只是重覆緊同一件事。
但係, 我不停問o既係, 改如何去改, 血量調整多少, 攻擊模式如何去改, 改舊野定直接apply去新野
大大個腦只係理解到好似不停loop緊同一樣野, 但事實上一切實際過程調整的"量"一句也沒有

一隻怪以"多少人"做單位, 以"多少次"攻擊次數做單位, 以"多大小"攻擊力做單位, 以"多少"時間完成做單位
好似見唔到一個好實際會令大大滿足o既數字出現過

再者, 人o既滿足感係有marginal returns, 要拿捏一個點可以滿足到大部分人o既量, 而大大又知道o既,
何不快快毛遂自薦, 過兩條橋比光頭可以攪得更加好? 總比在這不毛之地細說好與壞
嗯....果然嘴炮就是易

再者, 我也是說說而已, 大大覺得自己講野無問題o既又何需理會?
更何況, 寫得出黎就預左有反應, 反正又無禁止說話, 大大又如何過大反應?

呢個TOPIC由頭到而家, 我好似未講過任何一句叫大大收皮丫, 收聲丫, 之類
相反好似係有人過敏反應一開波玩LABELING, 死遠距離廚收皮乜乜乜咁唱雙黃

點解而家又好似好清高, 要求高質目標O既?
難道真的是外表硬朗, 內裡玻璃? 面具變得咁快o既?

最後, 真係唔好要我講第5次啦
由手機版發出
其實
你自已提出所謂市場個堆資料先都無提數值時
點解我唔提實數字就係嘴炮,而你又唔係呢?

------
PA改

如果你Get唔到現在PA/PA改個傷害感覺
其實會不會是你不知道現在高s數大約打幾多秒殺到XH小怪?
你可以試試見人打得快時,click一下望下人地D裝

而且,有時唔需要多S多人,本來XH小怪行血好短,你有打近接class一定知幾多個PA打得死掛?

至於點解打唔到,其實好簡單je...
XH有好多地圖講緊一個dash技撞上去補多下PA就死大半ga la...

....

一來我從以前就講過參考的條件,講多次會唔會話我loop先?

比如今日打緊的出金銀銅件任務裡面,
12人出的怪物,點解係可以2個人上去電網+近戰Class撞上去幾秒殺得完,而同一格有機會唔出下一wave?
既然見到這情況點解改血? 或者至少電網1個吸唔晒? 又或者加多wave?

唔好話我知地圖唔可以噴多wave,設定有既
我都未提同1個map係其他緊急可以生多D怪,又點解釋係system問題而唔係人為set出來?

-----

好啦,你驚改難度會趕客,話滿足唔到全部人,話市場唔準:
或者你思考唔到有方法滿足大部份人、又唔需要動到現在其中一部份人喜歡的口味的方法:

現在PSO2點解成日血量唔上得唔落得,
首先Game user有分輕重裝,各有口味,但大家迫埋在1段時間打同1個設定的quest
點解? 個期送邊把武,大家就打邊個場

下裝既唔想血多、上裝既覺無聊

咁點解唔把現在期間限定Quest XH割成2種設定?
一個是現設定LV75大家秒爽爽,1人keep住出少小怪
另一個LV80 + extra hp/怪量倍數化,最低出怪數係6甚至12人以上 (幾多隻? 有個同地圖緊急1人入去出到多怪ga,唔好話出唔到)

然後高級版既寫rare drop +10% or exp+N% or Rare monster機率變高,你覺得會唔會大家唔喜歡? 或者出多幾粒銀銅?

再之後,近戰Class摸唔到,其實最後有個選擇,就係比我鎖房減人數挑12人怪啊
有幾個緊急做到ga,點解又唔得先?

弱裝少人既開75版 easy play少d怪
強裝既想solo or 4人party自己上80版打
當AQ高risk羅,生多d花 ok?

=================

有時唔係話點解食另一碟送

而係online game本來是同朋友或其他人打
今期推LV75朋友約我打金,我覺得13星肉酸,都會落去同朋友玩啦
但就係落到去一係我正經打溶人地D怪
一係我行慢半步12人隊中尾行過去無怪出

唔通我自己ULT同朋友分開打咩…

此篇文章於 06-17-15 08:51 PM 被 飛燕 編輯。
舊 06-17-15, 11:16 PM   #58
懶人一個

第一問的答案是ハリネズミ?

16冬、17冬、17春、17秋、18冬、19冬、19春、19夏、19秋、20桃之節句、20夏、20秋冬、21春、21夏、21秋、22冬、22春、22夏秋、23春、23夏、24春:21甲提督
18年3月、11月、12月、19年3月、4月、6月、11月、12月、20年5月、7月、11月、12月、21年5月、6月、11月、12月、22年3月、6月、11月、12月、23年5月、6月戰果提督,新艦尚缺:N/A

此篇文章於 06-17-15 11:34 PM 被 Squall-Lucifer 編輯。
Squall-Lucifer 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-18-15, 08:58 AM   #59
Cly
ぱないの!

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDcharoncly
引用:
第一問的答案是ハリネズミ?
如果5係3個字既話...

係就ネズミ ?

大包圍打哂咁多可能性就應該冇死
Cly 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-18-15, 08:05 PM   #60
綾風祐希
Insane Gamer
東方茅原長門大明神

註冊日期: Dec 2007
PSN  IDKagefumiYuki
引用:
作者: Cly 查看文章
如果5係3個字既話...

係就ネズミ ?

大包圍打哂咁多可能性就應該冇死

此篇文章於 06-18-15 08:10 PM 被 綾風祐希 編輯。
綾風祐希 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-18-15, 11:07 PM   #61
懶人一個

Sonic最初是否出在MegaDrive?

舊 06-18-15, 11:10 PM   #62
綾風祐希
東方茅原長門大明神

引用:
Sonic最初是否出在MegaDrive?
如果Wiki冇錯,就是メガドライブ 1991年
舊 06-19-15, 02:49 AM   #63
Thaws

實實在在, 大大到呢一刻為止, 都仲未出現到一個好實際一隻怪要幾大力pa, 要幾多下pa先得出一個會令大大滿意o既數值, 而我亦重覆很多次,

大大有計拿捏一個點可以滿足到大部分人o既量, 何不快快毛遂自薦, 過兩條橋比光頭可以攪得更加好?

光說再說又說, 一樣只會原地踏步, 然後光說再說又說,
最後再說, 我都是說說, 那就不如快d send信點光頭兩招啦

大大講成堆野, 個結局就會所有人去晒大大所謂o既80+場去打
隔離drop rate高, 又有大大elite級數o既強者去打, 一定大把人著晒ラキライ裝食住花生睇大大打ga wo
之後又會出現"xxx無力又要攬幾隻走埋來 火都來埋"呢d說話囉?

當個運営講玩家多交流, 上位者放d武器比下位者(12★交易開放)o既時候
大大就講分場弱者打下位, 強者打上位
白d講即係叫官方鼓勵玩家分裂, 大大的確有思想有頭腦

一郁drop rate出黎o既鑊
同樣例子以前sh, xhマガツ大大唔係未試過ar?

鎖房挑怪, 而家個quest都做到ar?
我o既認知係: 個QUEST可以1人~最大12人同時在場
並無強制一定要12人在場

大大說的對, online game本來是同朋友或其他人打
但自己想幾多人打, 多少朋友多少其他人打呢個已經係player個人溝通能力問題
唔想多人, 鎖房開條件, that's all

我語言能力差, 實在GET唔到大大想表達什麼

好似真係講到第5次
大大チャレ係唔係仲係腦死大劍jar?

舊 06-19-15, 04:38 AM   #64
飛燕
懺悔不用等

引用:
實實在在, 大大到呢一刻為止, 都仲未出現到一個好實際一隻怪要幾大力pa, 要幾多下pa先得出一個會令大大滿意o既數值, 而我亦重覆很多次,

大大有計拿捏一個點可以滿足到大部分人o既量, 何不快快毛遂自薦, 過兩條橋比光頭可以攪得更加好?

光說再說又說, 一樣只會原地踏步, 然後光說再說又說,
最後再說, 我都是說說, 那就不如快d send信點光頭兩招啦

大大講成堆野, 個結局就會所有人去晒大大所謂o既80+場去打
隔離drop rate高, 又有大大elite級數o既強者去打, 一定大把人著晒ラキライ裝食住花生睇大大打ga wo
之後又會出現"xxx無力又要攬幾隻走埋來 火都來埋"呢d說話囉?

當個運営講玩家多交流, 上位者放d武器比下位者(12★交易開放)o既時候
大大就講分場弱者打下位, 強者打上位
白d講即係叫官方鼓勵玩家分裂, 大大的確有思想有頭腦

一郁drop rate出黎o既鑊
同樣例子以前sh, xhマガツ大大唔係未試過ar?

鎖房挑怪, 而家個quest都做到ar?
我o既認知係: 個QUEST可以1人~最大12人同時在場
並無強制一定要12人在場

大大說的對, online game本來是同朋友或其他人打
但自己想幾多人打, 多少朋友多少其他人打呢個已經係player個人溝通能力問題
唔想多人, 鎖房開條件, that's all

我語言能力差, 實在GET唔到大大想表達什麼

好似真係講到第5次
大大チャレ係唔係仲係腦死大劍jar?
…等等
任務追加難度設定給人自選,就叫分裂玩家?
那以前同一個地圖有分AD、自由探索、和其他小任務,又是什麼?
做的事情一樣而已

實質想定內主流是大家打80沒錯,原因是現在裝備在80一樣會overkill,問題只是要比多少獎品。
就算唔+HP,跟返出正常的LV80有什麼問題? 無論頭上有無生花 or 出強化帶名版本王,都是正常原本有的東西。

75設定作為side mission,比後面無人block,
或中手裝無人時比佢自己開團走(即原本設定),你高裝既見無人落75版打都得,無限制裝備 or 入場LV的(同樣作為XH LV70)
大家最終見到有人就會在block join埋,點會分裂到玩唔起?

然後地圖集夠一定人數時,
現在追加了地圖集party設定,何不把這方法當成比人邊等待邊打怪用? 人開始變多了拉人去開80級,地圖有4人的話路人會開始join。

然後鎖房
我應該有講過某D任鎖左房4人打一樣overkill吧,因為4個人鎖完行一格可能出4隻怪。 (火山AD直頭係4格大地圖出2隻怪,火山system有問題就算)

我針對緊這件事,所以比個無論如何都生12人怪的LV75 or LV80任務,
同時保留一個如果有人唔想少人打多怪,但一樣可以打相同獎品(機率低D)的任務

無論你鎖唔鎖都好,入去無論幾人,打足12人怪,多個playground而已。
-----

簡單總合上面來講就係
好多任務,無論1~12人時,小怪overkill而唔好玩 (好多人一樣講d怪好易死,好無聊玩唔落),
1人又好4人又好12又好,d怪都係唔夠多

有人想少人,可以一樣打12人份量怪的設定 -
有人想照舊,幾人入去幾多怪(尤其普通裝人想咁)

咁咪割兩個羅,drop rate設一樣都得的,怪少左drop自然少
我係驚強力版d人唔敢打送多少少野
一係最終兩個任在6-12人時出d怪完全一樣羅,兩個一樣XH LV75 or 80,即係無分別,睇開任個人點set

講多次,4個人開某d任真係好少怪,但係期間活動要打。

其實,你有無鎖過房少人試下d任?

成日話有自由鎖房,有好多任鎖完其實事情無變過(怪少易打大家overkill)
或者集point緊急直頭完唔到,唔出王/小任=無point time up
咁叫有自由設定?

點解聽落你好似唔知咁既...? 睇到門口寫1-12就以為一樣?
--------------------

寄生既去到邊都有,關我個setting什麼事? 倒不如說12人party系統不出來的錯?
有很多無限時任務我唔介意人低slot數入來一起打wor,你在說什麼?
平時打防衛有人拉埋來我不知幾開心
我驚個D係限時任+無裝然後拉離人群打個D wor?

我昨晚先跟比較輕裝的玩家打3人防衛XH…

----------------------------

再還有…
在這裡討論 =/= 我無寫過要望吧?
我日文差既我有翻譯人員的,再唔係既copy比台灣朋友大家一起寫之嘛

如果講要官方直接聽到先可以寫感想 or share意見開討論的話,
成個forum 大部份topic係咪唔準回?
討論的目的本來就是交換意見或檢討啊,先唔講今日誰對誰錯先。

像電影動畫社會評論本身都是思考和消閒的過程吧?
大家每天都在做

討論完更新自己想法,再交個要望上去不行嗎?
有很多人知道情況,但不明白問題在哪裡,我就會像這樣同人研究。

而且我實制還會把想法傳達比其他人,和其他人一起交要望啊。
怎樣做? 在lobby認得我的台灣、和中國人都唔少的,有些人還要在日本公會玩的 。

有人來跟我聊天時,而我平時就會問下他們意見,包括各種職業或對遊戲的感想啊,
我講其他職業OP時,我真係無玩既都有問人 + 影相做統計的。

=====================

點解成日好似loop緊,因為我解說左件事好多次,你都似無意圖去理解過,有時跳去其他無謂問題
成日插人腦死前,我睇你理解力都差不多吧。

此篇文章於 06-19-15 07:33 AM 被 飛燕 編輯。
舊 06-19-15, 11:44 AM   #65
D.SANJI

註冊日期: Jul 2002
講左幾日仲嘈緊
咪鬼理佢啦 佢呢個所謂專家想做我之嗎
唔gur呀? 上去上面admin台嗌ban我lor

佢同你講唔掂咩? 轉言論
同佢講正常game mode 佢跳去challange扮專家
仲會講講下會跳去"點解人要討論"玩哲學
講足幾日佢都係講埋人地腦死唔識轉武 我想問 咁其他職可以唔要啦? 手長就得

我記得呢個人話過人地唔整裝無上進心
然後呢家又話分2種難度係分裂玩家

呢條友仲要暗示我係你隻狗 佢肯定話我自已坐來 呢個post有邊個開佢波姐? 心照啦

開佢波原因好簡單 成日講埋另一個職風涼話 打過challange玩過其他職面果d技就當自已專家 睇到都火滾
D.SANJI 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-20-15, 04:58 PM   #66
綾風祐希
東方茅原長門大明神

睇完PSO2公告先知Win10下個月29號出,目前未對應(99%都是 nProtect 出事)
舊 06-20-15, 08:21 PM   #67
c12
Senior Gamer
王道を征く

註冊日期: Apr 2010
戰到依家都已經唔知戰乜
但都只想講句,依家法系唔計TE
唔配合番岩用既樹,武器,唔改tech
都會比人講係寄生
單係面神都睇得出
(睇下d人幾怕刀BR)
(XH既怪差唔多打完成條pp都殺唔到一隻)

但睇得出依家sega有計畫要先改番拔刀
就睇埋改pa之後會出d咩野先再講
c12 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-20-15, 08:36 PM   #68
HAKAIDER
neet 人生~~~

註冊日期: Jun 2002
XBox Live GamertagHAKAIDER 99
引用:
作者: c12 查看文章
戰到依家都已經唔知戰乜
但都只想講句,依家法系唔計TE
唔配合番岩用既樹,武器,唔改tech
都會比人講係寄生
單係面神都睇得出
(睇下d人幾怕刀BR)
(XH既怪差唔多打完成條pp都殺唔到一隻)

但睇得出依家sega有計畫要先改番拔刀
就睇埋改pa之後會出d咩野先再講
先唔講樓上兩位私人恩怨

Br 弱勢係因為系統問題導至係ULT /XH 火力不足

除非PA craft 可以將所有刀PA 改到2~3 倍火力或PP 消費減半

但問題係其他武器o既PA 又可以craft 到咩地歩?!

/O/
    (
  <\
 ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄
貴介公子 一刀兩斷
HAKAIDER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-20-15, 09:30 PM   #69
c12
王道を征く

要出街先知了
當日撫子好似好猛,但出街又係產廢
舊 06-20-15, 10:42 PM   #70
飛燕
懺悔不用等

引用:
戰到依家都已經唔知戰乜
EP2大劍弱到底個期,我同其他人傾大劍問題
有人抽水話我腦死唔識打大劍,
話我唔上進努力無裝備寄生,話我唔識用滑板劍打,總之全部都是我的錯(跳針方法一樣)
(但有人當時唔用大劍的,可能有「手感」掛?)

不過我早期未有Gear Boost時,同一套爛裝開BR打防SH破壞王,努力打HU就什麼都沒有。
努力花大錢無回報邊個願意做? 而且換左5s都無用,交易執左2手5s打擊裝試過一樣係咁

當時我無出聲EP2用到大劍用緊滑板打N年,EP2後來開左Gear boost打緊破壞王or top3既…
但只要別人3、4s 60打插hp or pp打SH,認真識打隻Game的
我Gear就打唔起,我5s背晒地圖都可以無得打。
(人家60打 = 我100打性能,我比多幾千萬的回報在哪?)

同一件事Dino都發生過,另一隻職。
然後有時找返件事抽水講下笑

我對其他職有手感無手感,現在BR或其他職弱,我不會講風涼話扮高手話人隻手有問題…
同一隻手未buff前無回報,同一隻手Buff完變「高手」
(無boost防衛超難打3位數分包尾、有boost有gear ep2防衛上top 3 1500-2000分、同一隻手現在防衛打緊XH 3100分防2XH…努力是什麼,根本營運無比機會你就無)

BR現在弱,我出聲話buff tim

引用:
作者: HAKAIDER 查看文章
先唔講樓上兩位私人恩怨

Br 弱勢係因為系統問題導至係ULT /XH 火力不足

除非PA craft 可以將所有刀PA 改到2~3 倍火力或PP 消費減半

但問題係其他武器o既PA 又可以craft 到咩地歩?!
如果我係BR插ULT,應該又係比人講唔上進唔識打

BR真係未知,新PA跳高打下riripa應該有點用
慢版大刀可以無視,ULT用那個時間應該死了

此篇文章於 06-20-15 10:48 PM 被 飛燕 編輯。
舊 06-20-15, 11:05 PM   #71
c12
王道を征く

雖然唔玩大劍,但我都知咩感覺
當日SH到防2前期FO就好似白痴咁
用3千萬整既裝同11星火杖都係冇料到
幾下春爛就一隻大怪

實際依家fo都係太依靠結晶果種+%屬
點講都好佢減冰爆對面神既傷害
同削暗爆我就知佢依家冇心理FO
舊 06-20-15, 11:17 PM   #72
數碼石頭
眠い狼

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDartificialRock
引用:
幾下春爛就一隻大怪

FO時用仲用10星結晶打XH/ULT路過
實際上導具都還好, 12星長杖根本已經係被架空咗, 既無結晶又冇導具嗰種bonus加攻
酒井有時間搞埋冰光複合魔法已經要感謝主

到PA craft出來時睇來又會有新一輪平衡大崩壞~
見到ツイスターフォール由轉一圈變到轉4~5圈~
数多のテクカス都只係加多1 hit而已

だからそんな簡単に修正とか言わないで!!
700年前のティリアソフトのスタッフに謝って!!
數碼石頭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-20-15, 11:28 PM   #73
飛燕
懺悔不用等

引用:
幾下春爛就一隻大怪

同一種balance方法

SEGA以前玩過,個隻叫頭文字D
賽道耐性你聽過未?

同一部車,去A賽道同B賽道完全兩種性能、連特性都變埋
直路都慢D既
舊 06-20-15, 11:39 PM   #74
c12
王道を征く

實際依家都好少用FO上場

12星長杖的話,禍杖算不錯了
但實在用唔慣導具

都係果句,睇上去勁,到時出到黎可能又係產廢
舊 06-20-15, 11:46 PM   #75
綾風祐希
東方茅原長門大明神

引用:
實際依家都好少用FO上場

12星長杖的話,禍杖算不錯了
但實在用唔慣導具

都係果句,睇上去勁,到時出到黎可能又係產廢
理想與現實的差異……

禍杖要定期回血抵消扣血

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
★★★ファンタシースターオンライン2 ★★★ 専用Top vol.016 Squall-Lucifer PC電腦遊戲討論版 999 06-13-15 01:40 AM
★★★ファンタシースターオンライン2 ★★★ 専用Top vol.013 Squall-Lucifer PC電腦遊戲討論版 1000 07-02-14 06:12 PM
★★★ファンタシースターオンライン2 ★★★ 専用Top vol.011 Squall-Lucifer PC電腦遊戲討論版 999 01-16-14 03:40 PM
★★★ファンタシースターオンライン2 ★★★ 専用Top vol.008 Squall-Lucifer PC電腦遊戲討論版 1001 04-24-13 10:11 AM
★★★ファンタシースターオンライン2 ★★★ 専用Top vol.007 Thaws PC電腦遊戲討論版 1020 02-01-13 04:21 PM

現在的時間是 06:24 PM

手機版 | APP版