Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

主題工具 顯示模式
舊 08-16-11, 08:20 PM   #1
朝霧 海斗
Crazy Gamer
GBF 周防天音:)

註冊日期: Aug 2011
社交問題

大家好啊 :-)
一直做了很久的CD-ROM
今天終於註冊成了會員^^"

進入正題吧
小弟本身不是一個外向的人, 而且並不太熱衷跟別人soc soc
但是想改變現況,想擴大自己社交圈子
可惜自己性格問題 遇到很多社交上的問題

我總覺得跟別人soc soc是很累人的事
雖然我不是要將性格180度改變, 但也希望自己可以改變多少

近來因為有一些事情和想擴大社交圈子 返緊一間教會 入面的人其實幾nice
有時gathering果時叫埋我, 但是我覺得好唔comfortable ,對住成班陌生人
不知如何搭話 佢地本身自己已經熟哂, 好似得我一個外人禁
不要說把妹,連進入群體也覺得有困難
感覺我完全不像一個年輕人似的onz (我還只是20頭的學生啊..) -_-

我希望自己改善自己的社交, 大大有沒有提議?

謝Onz

宗教問題的討論不在此限, 請各位要抽水的大大自重..謝謝..
朝霧 海斗 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-16-11, 09:58 PM   #2
Norm
God of Gamer
=_="""""

註冊日期: Sep 2002
咁你究竟性格有咩問題?

舊 08-16-11, 10:34 PM   #3
Rotagen
Game Master

註冊日期: Jul 2008
又一件入教會搵食啊……

舊 08-16-11, 10:43 PM   #4
Norm
=_="""""

想擴大社交圈子所以返教會本身已經係一個錯誤

舊 08-16-11, 10:44 PM   #5
朝霧 海斗
Crazy Gamer

Unhappy

引用:
作者: Rotagen 查看文章
又一件入教會搵食啊……
不知你說的搵食是什麼意思.
不過我不否認教會是個很好的社交場所
我不是只為找朋友而返教會, 我因為某點事情成為契機另我想返教會
我亦有做教徒應有的本份. 有做靈修 有祈禱 有返祟拜

引用:
作者: Norm 查看文章
咁你究竟性格有咩問題?
不善跟人溝通..
對自己沒信心..
儘管我身邊的朋友說我沒有大問題
但我仍覺得自己別人差 (過份自卑) =(
舊 08-16-11, 10:49 PM   #6
朝霧 海斗
Crazy Gamer

而且我的動機是另一回事..
我知道這裡很多人很痛恨耶教
..希望不要將重點放在那裡..

我求助的只是如何改善社交技巧 =(
舊 08-16-11, 10:51 PM   #7
Norm
=_="""""

冇必要為擴大自己社交圈子而擴大自己社交圈子,朋友貴精不貴多,識埋一堆HI BYE FD都係冇意思,要改善溝通就多些用心聆聽別人說話,經過思考然後對答,講一句有用既說話勝過講一百句廢話,
至於自卑...你覺得邊方面差過人?咁你覺得自己有冇勝過人既地方?

舊 08-16-11, 10:53 PM   #8
Norm
=_="""""

引用:
作者: 朝霧 海斗 查看文章
而且我的動機是另一回事..
我知道這裡很多人很痛恨耶教
..希望不要將重點放在那裡..

我求助的只是如何改善社交技巧 =(
冇人話呢度很多人很痛恨耶教,呢度唔係高登,根本完全冇呢個情況...人地都未講你就自己起晒貢,咁樣點溝通?

舊 08-16-11, 10:58 PM   #9
朝霧 海斗
Crazy Gamer

引用:
冇人話呢度很多人很痛恨耶教,呢度唔係高登,根本完全冇呢個情況...人地都未講你就自己起晒貢,咁樣點溝通?
當然這裡比較理性..

我也認我是比較敏感的人..
~_~
我很介意自己的身型的外表..
總覺得自己外表很不成熟加上身型細粒 (當然內在我也覺得不成熟)
20代還經常比人當作中學生,=(
可能別人覺得問題不太, 但我覺得好困擾

我真係好"事務" 好talk得,成日都好多朋友既人
所以我真係想改變一下自己 對我黎講社交好stressful, 我唔洗變到好talk得,我只係想輕鬆對面社交場合

此篇文章於 08-16-11 11:01 PM 被 朝霧 海斗 編輯。
舊 08-16-11, 11:09 PM   #10
Norm
=_="""""

引用:
當然這裡比較理性..

我也認我是比較敏感的人..
~_~
我很介意自己的身型的外表..
總覺得自己外表很不成熟加上身型細粒 (當然內在我也覺得不成熟)
可能別人覺得問題不太, 但我覺得好困擾

我真係好"事務" 好talk得,成日都好多朋友既人
所以我真係想改變一下自己 對我黎講社交好stressful, 我唔洗變到好talk得,我只係想輕鬆對面社交場合
社交好STRESSFUL係因為你對別人既一言一行都好敏感,令你變得很介意別人既說話同別人對你既睇法,什至可能誤解左別人既意思,正所謂相由心生,你內在既不成熟就會顯露在你既外表上.首先你要放開胸襟,不要在乎別人對你既看法,有自信既人係不會在乎別人怎樣看自己....當你改變左自己之後社交圈子自然會擴闊.....

你從事什麼工作呢?工作環境如何?

舊 08-17-11, 10:44 AM   #11
Owata
Junior Member

註冊日期: Apr 2010
引用:
<== 一個近 30 但係單獨入機鋪都仲有時會比人查身份證(馬會查得更密)的路人
我有 d frd 羨慕我比人查添 (雖然九成係女 )
樓主想比人成熟的感覺?? 其實如果唔係新相識, 你的行為舉止比你的外表重要得多
Owata 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-22-11, 01:15 PM   #12
singsingjai
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2003
what you lack is self-confidence!

i love toys
i love you!
singsingjai 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-22-11, 02:07 PM   #13
LonelyBlue
Ultimate Gamer

註冊日期: Dec 2001
3DS Friend Code3652 0501 5654
PSN  IDChho_eadgbe
引用:
識埋一堆HI BYE FD都係冇意思
x2
同埋識到d 保險佬....基金佬....借錢搵你做擔保既朋友
你就會覺得零社交好過
LonelyBlue 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-22-11, 06:29 PM   #14
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
搵個有taste既人幫你大執一次個造型,一毫子都唔可以慳
一定得,信我

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-22-11, 11:57 PM   #15
三月彌月
Junior Member
自閉小朋友☆

註冊日期: May 2010
可能我細個見過太多成人世界ge黑暗面
唔多敢信人
所以我玩黎玩去都係果幾個FD
社交圈子超細
不過我基本上冇諗過點去識多D人,因為我根本唔敢XP

此篇文章於 08-23-11 12:05 AM 被 三月彌月 編輯。
三月彌月 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-23-11, 12:02 AM   #16
Avelcain
Game Master

註冊日期: Jan 2007
尼度咁多尼D POST
Avelcain 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-29-11, 02:32 PM   #17
Home
Insane Gamer

註冊日期: Sep 2004
引用:
作者: funnyfun 查看文章
尼度咁多尼D POST
因為不憻長社交既人好普遍
細個個陣因為先天問題/家庭經歷導致溝通能力低下,搞到無左自信
到意試問題果陣問題已經好嚴重
Home 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 08:05 AM

手機版 | APP版