Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > 02專區

主題工具 顯示模式
舊 11-15-09, 05:56 AM   #1
遊戲怪
Ultimate Gamer
高達DX

註冊日期: Jul 2005
PSN  IDhkboy2007
如果有一日人類能夠居住另一星球問題

萬一有一天人類能夠去另一星球居住, 人口到可反擊地球地步, 我地 地球可以做咩???

1) 截運糧同水 唔比機會佢地儲糧做軍糧

2) 聯系衛星 與該星球保持聯絡, 連接機械人監視星球上人類

3) 用衛星截斷人口電同水源~

4)

大家討論下~幾有趣~既人口遊戲~

在打機既過程中迷走...
在電影中尋找故事...
在小說世界中尋找那個什麼~深度既內涵...
遊戲怪 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-15-09, 06:56 AM   #2
siuterry
Insane Gamer

註冊日期: May 2007
引用:
作者: 遊戲怪 查看文章
萬一有一天人類能夠去另一星球居住, 人口到可反擊地球地步, 我地 地球可以做咩???

2) 聯系衛星 與該星球保持聯絡, 連接機械人監視星球上人類

4)

點解呢個POST會關02事?
同埋D劇情咁似高達 GE
siuterry 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-15-09, 07:52 AM   #3
wongmspk

註冊日期: Apr 2009
咁既話一早就唔應該俾佢移民過去
wongmspk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-15-09, 11:57 AM   #4
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
差別對待會養成分化同仇恨,
本來唔想反地球都變到想反

真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-15-09, 01:14 PM   #5
二伍
God of Gamer

註冊日期: Sep 2002
佢地可以自己耕田生產食物個喎
自己發電應該都可以
二伍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-15-09, 07:25 PM   #6
singsingjai
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2003
殖民星?
相信樓主會好似上次咁好快潛水..

i love toys
i love you!
singsingjai 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-16-09, 12:54 AM   #7
遊戲怪
高達DX

引用:
作者: 二伍 查看文章
佢地可以自己耕田生產食物個喎
自己發電應該都可以
(個人想法)主要cut既係當初剛開始創建既機械設備如~電設備等等...都由該星球及衛星轉發給地球操控 (當然該星球會做手腳不定)

我反而覺得閞墾土地都唔會可以足夠拎去太空去做軍糧 主要會腐壞 , 但太空糧係經過地球加工產品, 可以存放多年 品質都唔會孌壞 , 呢個係返太空途中必備既食物 , 同埋佢地閞發既武器 可能會好先進 , 如閞發 高達 或星戰戰機 或人種突孌如有超人能力等:cwm17

在電影中尋找故事...
舊 11-16-09, 01:46 AM   #8
12號四分衛
Game Master

註冊日期: Jan 2006
XBox Live Gamertagqbgabe12
除非行星間好近,或者有其他超(可能要好多個超)光速移動方法。否則能夠移居去第二個星球,好難相信食物,能源,空氣同水要地球既支援; 如果果個星球係呢幾方面既供應好唔穩定,又好難相信個人口能夠成長到同地球一樣,或者保持到足夠健康既身体。

又,如果移居去果個星球既人一早就諗住要"反擊"既話,或者地球人唔會比佢地過去,或者一直壓迫佢地,等人口/能源各方面唔會增長到一個同地球平起平坐既地步。
12號四分衛 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-16-09, 01:57 AM   #9
遊戲怪
高達DX

引用:
作者: 後藤san 查看文章
除非行星間好近,或者有其他超(可能要好多個超)光速移動方法。否則能夠移居去第二個星球,好難相信食物,能源,空氣同水要地球既支援; 如果果個星球係呢幾方面既供應好唔穩定,又好難相信個人口能夠成長到同地球一樣,或者保持到足夠健康既身体。

又,如果移居去果個星球既人一早就諗住要"反擊"既話,或者地球人唔會比佢地過去,或者一直壓迫佢地,等人口/能源各方面唔會增長到一個同地球平起平坐既地步。
你看漏了一樣, 當一群小孩子長大, 你完全唔會了解佢諗乜做乜, 就好似現在學校問題一樣, 唔係爆發同生吸食毒品~都唔知情況嚴重要好大件事~人始終係自私既生物, 又話就本港特(手) 佢做既野無自私地包護(自己人)問題嗎

在電影中尋找故事...
舊 11-16-09, 09:09 AM   #10
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
請看美國和各國殖民史……
首先假設一個星球可以滿足地球人大量殖民的話,那它應該和地球一樣,完全可以自主生產,因為如果殖完民重要靠地球養,當初殖來做乜……
所以1.3是不可能發生的,反之2是一定的了,不說監視,聯繫是一定要的吧……又不是殖完要他們自生自滅……
另,就是所謂的反叛問題,這完全是和政策有關,假如互相來往方便,沒政治壓迫,哪便機會不大(可能會有少數獨立份子),當然長時間發展下去,應該也會有變成星際聯盟或是各星獨立的可能,但反攻地球麻……到時地球還有資源玩才算,好大可能要靠人養……

舊 11-16-09, 09:24 AM   #11
Eking

註冊日期: Feb 2006
去到呢個地步時, 可能地球已接近冇得救

舊 11-16-09, 10:36 AM   #12
細路翔
The One

註冊日期: Sep 2003
引用:
作者: Eking 查看文章
去到呢個地步時, 可能地球已接近冇得救
地球無得救 x

人類無得救 o

英國說大家抱團死
細路翔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-16-09, 11:03 AM   #13
Dev
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2005
XBox Live GamertagPhonix Dev
引用:

4)

1: 直接嚮宇宙的話, 你環境咁惡劣, 最起碼都要糧水可以自給自足. 係星球的話就更加唔會係太大問題, 你有更多地方整溫室, 水耕之類o野.
除非你整到佢o地唔可以自給自足, 唔係要餓死有D難...但你一咁整又比人揚出去, 後果可以好精彩.

就當o個面糧水要外來, 你長期封鎖都好麻煩. 依家係話一個星球, 唔係地上一個國家.

2: 保持聯絡就一定要, 但監視太緊就更易出事. 呢個高達同Macross系後期玩到爛啦.
一係你睇佢o地時無人知.

3: 唔明. 但呢個都係好要人力...

我會更想問, 反攻都要有理由. 無情情反抗係咪食飽無o野做?

此篇文章於 11-16-09 11:05 AM 被 Dev 編輯。
Dev 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-16-09, 08:04 PM   #14
遊戲怪
高達DX

引用:
作者: Dev 查看文章
1: 直接嚮宇宙的話, 你環境咁惡劣, 最起碼都要糧水可以自給自足. 係星球的話就更加唔會係太大問題, 你有更多地方整溫室, 水耕之類o野.
除非你整到佢o地唔可以自給自足, 唔係要餓死有D難...但你一咁整又比人揚出去, 後果可以好精彩.

就當o個面糧水要外來, 你長期封鎖都好麻煩. 依家係話一個星球, 唔係地上一個國家.

2: 保持聯絡就一定要, 但監視太緊就更易出事. 呢個高達同Macross系後期玩到爛啦.
一係你睇佢o地時無人知.

3: 唔明. 但呢個都係好要人力...

我會更想問, 反攻都要有理由. 無情情反抗係咪食飽無o野做?
當一個星球假設唔用金錢去搭建, 就好多野都會發生~人類有太多可能 ,自古都發生戰事 , 當遊戲一開始移居 上到太空出發就需要好大勇氣, 由昇空一刻就玩緊命, 到上左太空都係玩命, 大家又有無了解過, 佢地思想改孌, 一切由遊戲去閞始進行~就如 秦始皇放3千童男童女 日後都係諗過返黎反佢~

在電影中尋找故事...
舊 11-16-09, 09:11 PM   #15
尼路
The One

引用:
當一個星球假設唔用金錢去搭建, 就好多野都會發生~人類有太多可能 ,自古都發生戰事 , 當遊戲一開始移居 上到太空出發就需要好大勇氣, 由昇空一刻就玩緊命, 到上左太空都係玩命, 大家又有無了解過, 佢地思想改孌, 一切由遊戲去閞始進行~就如 秦始皇放3千童男童女 日後都係諗過返黎反佢~
首先,秦始皇唔係移民/殖民而係放生……其次日本有原居民的……
要比都拿美英來比吧……
另,你句中的遊戲是甚麼意思……

舊 11-16-09, 09:19 PM   #16
遊戲怪
高達DX

引用:
作者: 尼路 查看文章
首先,秦始皇唔係移民/殖民而係放生……其次日本有原居民的……
要比都拿美英來比吧……
另,你句中的遊戲是甚麼意思……
上得太空去得另一個星球係地球比太空人唯一任務, 你話唔係玩都唔知點用另一個更貼切黎形容~

在電影中尋找故事...
舊 11-16-09, 11:36 PM   #17
尼路
The One

引用:
上得太空去得另一個星球係地球比太空人唯一任務, 你話唔係玩都唔知點用另一個更貼切黎形容~
如果去得殖民,就已經唔係比太空人的任務了……何來"玩"之說,下下都用咁多人力物力去"玩",難地球就來玩完……

舊 11-17-09, 10:14 AM   #18
sgouki
gakky奸爸dee

註冊日期: Jul 2002
冇資源點反擊地球? 有資源的話邊駛反擊地球?
樓主o既假設性完全吾make sense......

舊 11-17-09, 10:36 AM   #19
尼路
The One

引用:
作者: sgouki 查看文章
冇資源點反擊地球? 有資源的話邊駛反擊地球?
樓主o既假設性完全吾make sense......
可能係我地太認真……

舊 11-17-09, 09:45 PM   #20
ALEX CHOW
AUDI SPORT

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDALEX_201225
引用:
(個人想法)主要cut既係當初剛開始創建既機械設備如~電設備等等...都由該星球及衛星轉發給地球操控 (當然該星球會做手腳不定)

我反而覺得閞墾土地都唔會可以足夠拎去太空去做軍糧 主要會腐壞 , 但太空糧係經過地球加工產品, 可以存放多年 品質都唔會孌壞 , 呢個係返太空途中必備既食物 , 同埋佢地閞發既武器 可能會好先進 , 如閞發 高達 或星戰戰機 或人種突孌如有超人能力:cwm17
RED ALERT???

站(2024/03/30)!!!!!
第71屆澳門格蘭披治大賽車!!!!!
少女時代,
Jessica, TWICE, 宇宙少女, 請夏!!!
F1 2024討論區
ALEX CHOW 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-24-09, 11:56 AM   #21
loser
Game Master
......

註冊日期: Jun 2004
1. 可能好似澳洲咁和平獨立囉.

2. 可能會成立自護公國同地球聯邦, 泰担斯, 亞古捷斯....

舊 01-05-10, 04:19 PM   #22
怪盜小G
しゃろとも

註冊日期: Jan 2004
引用:
作者: loser 查看文章
1. 可能好似澳洲咁和平獨立囉.

2. 可能會成立自護公國同地球聯邦, 泰担斯, 亞古捷斯....
唔得...住星球上無得掉殖民星

怪盜小G 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-06-10, 12:44 AM   #23
Iro
魔法學園學生

註冊日期: Aug 2003
如果等到有日 <<星界>> 系列(戰旗)完結咪知結果囉
Iro 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-06-10, 12:51 AM   #24
超必

註冊日期: Dec 2004
引用:
萬一有一天人類能夠去另一星球居住......
到時,那個星球的人類....

因為食用不同水土的食物,照射不同程度的輻射,

及適應不同的環境....

應該會變到,同原本的地球人,不一樣的種族...

※(像非洲是黑人的故鄉)

※(類似阿凡達,俾地球人打的那種土著)

你以為對方,仲會笨到去(逆侵略地球)嗎???

P.S.(難以適應地球環境)
超必 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-06-10, 03:08 AM   #25
Kewellma
Game Master

註冊日期: Mar 2005
下面有個post入面星際政治論壇有提及
聲稱外星人一直有接觸地球,一直在觀察人類
又話澳洲有全地球最大型既et基地for r&r 及果度係time gap,早係1902年已經發明取代石化能源既free energy device..etc
又話美國華盛頓,51區等地區地底有通道及地下都市,反重力運輸系統等囧
nibiru/planet X單野究竟堅定流?
搞得掂上面堆資料既真偽既話,呢個topic所講既野先會變得可行. . .

出沒地:里斯本總部發呆中
大航海時代V id: 坂井悠二 lv:已登陸
暫時HR SR R バスX船,歡迎借用

日服戰國IXA 1-16 坂井悠二

並不是由法律保護人,而是要人去遵守法律
Kewellma 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 05:05 PM

手機版 | APP版