Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 03-08-20, 06:48 PM   #1
GreenTea
Administrator

註冊日期: May 2007
SE目前沒有重制其它FF企劃 北瀨佳范最想重制《最終幻想5》

引用:
“首先我想明確說明,SE目前並沒有重制其它《最終幻想》的企劃,只是我個人的看法。我非常想重制《最終幻想5》,因為那是我參與的第一個《最終幻想》作品,而這款作品至今還沒有採用更逼真的方法重制過。所以我覺得如果有朝一日能重制《最終幻想5》會非常有意思。”
北瀨佳范表示個人非常希望能夠重制《最終幻想5》
http://www.a9vg.com/article/69839
Kitase-san says he would love to remake Final Fantasy V next
https://mynintendonews.com/2020/03/0...antasy-v-next/
GreenTea 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-08-20, 08:07 PM   #2
sgouki
God of Gamer
gakky奸爸dee

註冊日期: Jul 2002
竟然吾係6/4? 快D攪掂7 RE先啦, 當你最少3集, 2年一集都要2024先完.......

舊 03-08-20, 08:22 PM   #3
HM

引用:
作者: sgouki 查看文章
竟然吾係6/4? 快D攪掂7 RE先啦, 當你最少3集, 2年一集都要2024先完.......
4重制過啦...唔滿意就另一回事
其實1234都重制過
按順序就應該5先既
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-09-20, 12:26 AM   #4
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
唔好成日重製比多d心力開發新作好過
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-09-20, 03:02 AM   #5
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

註冊日期: Sep 2002
Wii U ID↓招任意滿技297
3DS Friend Code195 689 341
PSN  IDctmk2
XBox Live Gamertagctmk2
個人希望係6. 不過5都係好好玩

舊 03-09-20, 07:06 AM   #6
darkvolver
頹冗

註冊日期: Oct 2005
PSN  IDhwong909
引用:
作者: 真!DC 查看文章
由手機版發出
我諗佢見到FF7個Eng,大家可以接受的時候,盡快炒番以前d野,避免過時,而且我相信d code還存在,不似FF8禁...

舊 03-09-20, 07:36 AM   #7
IDGAF
The One

自己由PS1 FF VII先開始接觸FF系列,
如果佢以重製形式再推出FF1-6,
又有中文版都有興趣買嚟玩下~!

舊 03-09-20, 09:18 AM   #8
holsety
Ultimate Gamer
http://www

註冊日期: Oct 2003
i hope ff 6 remake in ps5

舊 03-09-20, 09:26 AM   #9
padage
Insane Gamer

註冊日期: Nov 2016
對好多人黎講6正過7
padage 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-09-20, 10:46 AM   #10
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
北瀨你整完ff7未退休先講啦......

BTW,一係5,一係9啦........

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-09-20, 11:12 AM   #11
RPG之鬼

引用:
作者: padage 查看文章
對好多人黎講6正過7
6 可用角色多
6 主角(們)煩惱的事情實際得多
6 1個壞角擔起成個故事
6 大多經典位

7 首款3D 當年試玩碟我都loop咗n次
7 明顯睇到係不斷進步(由開頭Q版人變後面真實人)
7 插死女主角(?) 個人覺得唔算特別啦 而且兩位主角女角都冇強烈女主角光環
7 明確宿敵 鍚生同雲生 以前FF主要是拯救世界 但7係明打鑊金

如果玩過6是會期待7
但玩過7就唔會太期待6
並不是指6差或7太好
而係7未能令你會有動力去6的世界

舊 03-09-20, 11:15 AM   #12
darkvolver
頹冗

引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
北瀨你整完ff7未退休先講啦......

BTW,一係5,一係9啦........
講開又係.......隻game其實有幾長,我們至今都未知....

現在都係給大家玩開頭部份,後期結尾

舊 03-09-20, 11:15 AM   #13
lunn
Crazy Gamer
GAUZE62045

註冊日期: Sep 2003
故事好似6代好D

但自己玩完後覺得5代好玩D
個職業系統太正
獵人既亂打 + 忍者二流刀
過左咁多年都仲係好記得
lunn 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-09-20, 11:19 AM   #14
STRIFE

註冊日期: Jun 2009
PSN  IDOvErKilL6517
XBox Live Gamertag日psn: Lighting6517
重制9,唔該/

舊 03-09-20, 11:59 AM   #15
Marco
The One
¬(゜~゜)Γ~

我希望會係 8

舊 03-09-20, 12:18 PM   #16
holsety
http://www

註冊日期: Oct 2003
不過6 cast 太大,應該remark 唔掂。

舊 03-09-20, 12:33 PM   #17
darkvolver
頹冗

引用:
作者: Marco 查看文章
我希望會係 8
8堆development codes / resources 已經唔見哂,remake不能再開始。

舊 03-09-20, 12:37 PM   #18
HM

引用:
作者: 真!DC 查看文章
由手機版發出
見到隻FF15...
都係重製好d
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-09-20, 12:40 PM   #19
Marco
The One
¬(゜~゜)Γ~

引用:
作者: darkvolver 查看文章
8堆development codes / resources 已經唔見哂,remake不能再開始。
Start from scratch
FF7 Remake 都唔見得可以用返舊嘅 development codes or resources,都係 start from scratch 的

但係我估就算會做 8, 都未必會係原班人馬做,北瀨定橋本有講過想俾社內有愛嘅年輕人去做...

舊 03-09-20, 12:43 PM   #20
darkvolver
頹冗

引用:
Start from scratch
FF7 Remake 都唔見得可以用返舊嘅 development codes or resources,都係 start from scratch 的

但係我估就算會做 8, 都未必會係原班人馬做,北瀨定橋本有講過想俾社內有愛嘅年輕人去做...
FF8 development 有先天缺憾......比年輕人再當新做,用番人設都可以,不過個遊戲系統可能要再攪過。

舊 03-09-20, 12:44 PM   #21
真!DC
Banned User
奉行我道

引用:
作者: HM 查看文章
見到隻FF15...
都係重製好d
所以我講“比多d心力”
好多新作都覺得冇心做咁
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-09-20, 12:45 PM   #22
Marco
The One
¬(゜~゜)Γ~

引用:
FF8 development 有先天缺憾......比年輕人再當新做,用番人設都可以,不過個遊戲系統可能要再攪過。
遊戲系統當然要搞過, 7 Remake 都同舊作唔同啦

其實 Square Enix 有幾個 Business Division 的
要同時做 Remake/Remaster 加新作唔係唔可以,只不過要睇公司負擔能力

舊 03-09-20, 12:45 PM   #23
sgouki
gakky奸爸dee

註冊日期: Jul 2002
引用:
作者: holsety 查看文章
不過6 cast 太大,應該remark 唔掂。
睇下去到咩LVL REMAKE姐, 好似聖劍3咁, 出埋SWITCH版都仲得

引用:
吾見哂就吾會有HD VER出啦, 最緊要係設定同劇本姐, 其他9成9都重做.....

我就想XV(XIII versus) Remake, 呢個最冇可能

舊 03-09-20, 12:50 PM   #24
Marco
The One
¬(゜~゜)Γ~

引用:
睇下去到咩LVL REMAKE姐, 好似聖劍3咁, 出埋SWITCH版都仲得

吾見哂就吾會有HD VER出啦, 最緊要係設定同劇本姐, 其他9成9都重做.....

我就想XV(XIII versus) Remake, 呢個最冇可能
XV 我當入咗黑歷史架啦,不如快手開 XVI 好過囉
但而家因為資源全力投入到 FF7 Remake 的開發,恐怕都未必可以短時間內見到新作啦

舊 03-09-20, 12:51 PM   #25
darkvolver
頹冗

引用:
遊戲系統當然要搞過, 7 Remake 都同舊作唔同啦

其實 Square Enix 有幾個 Business Division 的
要同時做 Remake/Remaster 加新作唔係唔可以,只不過要睇公司負擔能力
引用:

兄台兩睇啦,如果佢remake FF8到時再算。

我始終有保留,不如remake其他野先。

標籤
最終幻想5

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 12:31 AM

手機版 | APP版