Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 08-19-16, 12:14 PM   #2901
vjoose
Ultimate Gamer

註冊日期: Jan 2014
引用:
作者: 真!DC 查看文章
希望真的不再補充了
真係冇咩好講
大家都無謂認真了
由手機版發出
無人再覆既話我都唔想補充

我就係咁賤,覺得有人話緊我就會回兩咀
由手機版發出
vjoose 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-19-16, 12:25 PM   #2902
vjoose

引用:
作者: knight-philip 查看文章
然後這時候來一句"對了我當上必要惡就是為了幫你看清事實"

然後呢?

"我最_憎人講粗口"的朋友?

你認為別人都是"用迷信去打破迷信"只不過是因為你不去聽別人的理據
(不是要接受/吸收,只是要你listen而不是hear)
然後你去把別人的主張說成是迷信
再自以為是的加一句"其實你跟我都只是一樣","你跟我都不是無辜的"的感覺的句子

PS.這不是討論,只是分析,你可以不用回覆我,反正你都討厭講道理
這不是分析,而係扮緊客觀去否定人地既講法,直接講就係鬧緊人玩文字遊戲,不知悔改仲係度狡辯咁解

其實咁辛苦扮講道理做乜啫?直接鬧人係舒服好多架
由手機版發出

此篇文章於 08-19-16 12:32 PM 被 vjoose 編輯。
舊 08-19-16, 12:35 PM   #2903
朝霧 海斗
Crazy Gamer
GBF 周防天音:)

註冊日期: Aug 2011
返去支那鬼國啦.......

記住9月投你私煙..

此篇文章於 08-19-16 12:42 PM 被 朝霧 海斗 編輯。
朝霧 海斗 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-19-16, 01:04 PM   #2904
vjoose

咪講笑,點解要投比個呃飯食既人?

我好多年無投票,不過今年被迫非投不可

我建議大家㨂保証香港沒有民主的偽民主派,因香港唔適合有真正民主 (笑
由手機版發出
舊 08-19-16, 01:06 PM   #2905
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
唔信民主就唔好投喇
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-19-16, 01:16 PM   #2906
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
偽民主派咪民建聯囉

民主建港聯盟

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-19-16, 01:25 PM   #2907
朝霧 海斗
Crazy Gamer

又要覺得地獄鬼國乜野必要惡好

又要留係香港享用民主

同支那人一邊反日一邊去日本消費一樣咁樣衰

支那鬼國應該好歡迎您做佢地同胞。

香港有你呢D人真係慘

舊 08-19-16, 01:52 PM   #2908
vjoose

將必要之惡解讀成咩鬼國果套只能笑你無知

自己諗下大英遺產偏幫權貴果套司法制度係咩嚟啦!
由手機版發出
舊 08-19-16, 02:09 PM   #2909
朝霧 海斗
Crazy Gamer

You are the king, you are the world

舊 08-19-16, 02:09 PM   #2910
Dyhalt Rushifar
God of Gamer
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
A necessary evil is an unfavorable thing (i.e. an evil) that must be done or accepted because it is necessary to achieve a better outcome, especially because the available alternative courses of action or inaction would be worse. It is the "lesser evil" in the Lesser of two evils (or lesser evil) principle, which provides that when given two bad choices, the one which is not as bad as the other should be chosen over the one that is the greater threat.

…至少都用「獨裁」,唔好用「濫權」吖,大佬…
真係唔想覆架嘞,畢竟思考方式南轅北轍,表達完雙方意見已經冇咩好講…
另外,真係咁唔妥英治既司法制度,有冇諗過點樣既司法制度先可以達至公平公正?

此篇文章於 08-19-16 02:25 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-19-16, 02:42 PM   #2911
david
The One

註冊日期: Mar 2002
【封殺港獨】學生動源9.1派傳單 鄭耀棠:不可話我殺人係言論自由

引用:

港區全國人大、工聯會榮譽會長鄭耀棠出席電腦節開幕儀式後表示,港獨違反基本法中有關規定,非常反對將港獨帶入中小學校園討論,「中小學(學生)成長未成熟,將一個咁複雜題目帶入校園討論,係直接毒害青少年」。他稱這不是言論自由,認為言論自由是有界線,「正如你唔可以話『我殺人』就係言論自由」,港獨是觸犯言論自由基本底線及基本法原則。
鄭耀棠相信校長及教師有專業判斷去處理校內本土組織討論港獨的問題,若處理不好,應留待教育局去決定是否要取消教育資格,「政府要做啲嘢,使學校有所適從,有好清晰指引。」

學生組織「學生動源」出席電台節目時,就表明計劃在開學當日到中學派發宣傳港獨的傳單,假如受到學校壓力,會先以聯署等較溫和的方式向學校反映意見。

基本法研究中心主席胡漢清在電台節目重申,提倡港獨的行為肯定受司法管制,政府應盡快交代港獨是否違法,讓市民和學生明白法律的界線。他又以學生討論是否加入黑社會為例作比喻,要先讓學生知道加入黑社會是否非法,才會有更好的討論。
引用:
係言論自由OK

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-19-16, 02:43 PM   #2912
2dn
Crazy Gamer
趁熱影

註冊日期: Jul 2005
引用:
作者: vjoose 查看文章
得罪講句,這種是我最討厭的討論方式
非黑即白,沒有民主就是北韓
迫人回帶,繼續解釋個問題唔係有無得上訴
道理明白,但唔該你免費做份 research 出個 report 搵實例去說服我…
咁你唔洗再講啦,邊有人夠你講?

質疑其實比說理容易得多,所以我最憎同人講道理

迷信亦比放下成見去思考更舒服,所以我都唔想諗咁多,最好我係飲共產黨水大,迷信毛魔萬能論既小朋友,咁我就舒服晒啦

政治野真係傾到好厭惡,無乜補充既話我收皮算
由手機版發出
討論區就係咁架啦,你以為依家做緊學術研究?
法官輕判就係濫權,非黑即白果個好似係你喎。
根據你既準則,無民主,但解決到所有問題,北韓唔係理想鄉?
我以為你心目中(唔係 Google 中)已經有一個模範國家先叫你舉例,原來係無,定係你唔好意思講?

此篇文章於 08-19-16 02:52 PM 被 2dn 編輯。
2dn 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-19-16, 03:06 PM   #2913
vjoose

引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
A necessary evil is an unfavorable thing (i.e. an evil) that must be done or accepted because it is necessary to achieve a better outcome, especially because the available alternative courses of action or inaction would be worse. It is the "lesser evil" in the Lesser of two evils (or lesser evil) principle, which provides that when given two bad choices, the one which is not as bad as the other should be chosen over the one that is the greater threat.

…至少都用「獨裁」,唔好用「濫權」吖,大佬…
真係唔想覆架嘞,畢竟思考方式南轅北轍,表達完雙方意見已經冇咩好講…
另外,真係咁唔妥英治既司法制度,有冇諗過點樣既司法制度先可以達至公平公正?
香港優勢之一就係司法機構表面上看似公平,但有些人比別人更公平,濫權就係濫權,但佢地無得濫權香港死左好耐,好似係
由手機版發出
舊 08-19-16, 03:09 PM   #2914
vjoose

引用:
作者: 2dn 查看文章
討論區就係咁架啦,你以為依家做緊學術研究?
法官輕判就係濫權,非黑即白果個好似係你喎。
根據你既準則,無民主,但解決到所有問題,北韓唔係理想鄉?
我以為你心目中(唔係 Google 中)已經有一個模範國家先叫你舉例,原來係無,定係你唔好意思講?
老實答你:無

點解咁多國家無民主但一定要係北韓?唔可以係大家最景仰既英國香港?
由手機版發出
舊 08-19-16, 03:13 PM   #2915
2dn
Crazy Gamer
趁熱影

引用:
作者: Thaws 查看文章
惡即斬, 你憑乜判斷係惡, 又憑乜去判斷善?
先預設你有政治立場o既話, 咁你認為o既惡就可能係我認為o既善
咁樣o既惡即斬即係偽善, 自私, 絕對不公平
由手機版發出
惡即斬下仲會有咩「你既立場」存在,
一切依最高律法下無私執行,絕無偏私濫權,
太難明的話,isis 就最接近惡即斬。
(以上唔係我主張,係對某君主張既延伸想像而已)

舊 08-19-16, 03:17 PM   #2916
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

引用:

點解咁多國家無民主但一定要係北韓?唔可以係大家最景仰既英國香港?
由手機版發出
邊個搞到英屬香港無民主?

舊 08-19-16, 03:19 PM   #2917
vjoose

引用:
作者: sugihara 查看文章
邊個搞到英屬香港無民主?
英女王掛,大佬開埠果陣我未出世
由手機版發出
舊 08-19-16, 03:31 PM   #2918
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

引用:
由手機版發出
知唔知市政局同新九組咩嚟
好似193x年已經有得選......

舊 08-19-16, 03:34 PM   #2919
2dn
Crazy Gamer
趁熱影

引用:

由手機版發出
咁點解會無?係咪因為根本無可能會有?
你不如話清朝香港,衣食足民智開就會有生存以外既追求,你用以前黎比現在?
引用:
由手機版發出
大佬哩個世界有歷史檔案哩樣野。
有文件披露當年中國威脅出兵唔俾英國民主化香港喎。
關於你既討論已經係ot再ot。

此篇文章於 08-19-16 03:36 PM 被 2dn 編輯。
2dn 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-19-16, 03:41 PM   #2920
vjoose

引用:
知唔知市政局同新九組咩嚟
好似193x年已經有得選......
乜原來英屬香港好民主架?

我死鬼爺爺話以前d洋鬼子惡晒,當中國人奴隸嚟咁架喎
由手機版發出
舊 08-19-16, 03:46 PM   #2921
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

引用:
乜原來英屬香港好民主架?

我死鬼爺爺話以前d洋鬼子惡晒,當中國人奴隸嚟咁架喎
由手機版發出
夠喇唔好再用60年代好黑暗嚟做理由喇

30年前無電腦你用咩電話上網?
300年前一夫多妻制點解我得1個老婆?
3000年前人類連衫都未識著你唔去裸跑?

舊 08-19-16, 03:55 PM   #2922
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
80年代尾90年代頭香港開始加速民主化
中國仲好不滿添
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-19-16, 04:03 PM   #2923
vjoose

係呀,你都知我都無讀過書,點知原來港英係咁鬼好民主仲有真正三權分立全無濫權,差d仲可以一人一票選港督添最衰比d共狗搞禍左囉得未呀?咁 OT 唔好講啦,ok?
由手機版發出
舊 08-19-16, 04:04 PM   #2924
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
3000年前人類連衫都未識著你唔去裸跑?
嚴重誤導囉唔該
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-19-16, 04:10 PM   #2925
2dn
Crazy Gamer
趁熱影

你有咩理據將以前香港既環境同英國無俾香港民主掛勾,
雖然我都認為「景仰」英治香港係一種退步。
你爺爺果個年代,民主都唔係主流,當時香港人掛住搵食都唔會追求民主。

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 07:04 AM

手機版 | APP版