Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

主題工具 顯示模式
舊 07-25-11, 10:55 PM   #26
yeah yeah
God of Gamer

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: 滅龍士 查看文章
認真:因為呢D咁芝麻綠豆納米級小事就飛o左你o既妹釘根本唔洗恨,唔洗再受佢氣係好事o黎a

真正愛你關心你唔嫌棄你o既GF或老婆,係一定唔會將呢D表面上o既小問題放在眼內,依家係、以後都係。
....
收到...

神魔:12476797

NTR.......
yeah yeah 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-25-11, 10:59 PM   #27
碧克

註冊日期: Aug 2003
樓主個問題應該要腸胃+心理/精神科會診先搞得掂
自己都識講係心理問題,病因在此,就算亂食止瀉藥都冇用,亦唔見得邊個醫生幫到樓主斷尾.

╔══════════════╗
║ UNTIL WE SCORE ║
╚══════════════╝
    \  /

http://xv-s.heteml.jp/skill/v3.php?uid=g16219
碧克 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-25-11, 11:08 PM   #28
尼路
The One

我真係佩服樓主有事咁耐,居然無想過睇醫生……

舊 07-25-11, 11:26 PM   #29
HIM

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhim927
最基本去睇醫生都唔做, 俾人飛係自己攞嚟

HIM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-25-11, 11:40 PM   #30
Avelcain
Game Master

註冊日期: Jan 2007
乜原來有D咁既病
醫唔好既話要另一半接受都唔係容易
一有大場面就柯屎, 結婚個時點算呢?
其實除左除柯屎係米重會係咁放屁?
Avelcain 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-25-11, 11:58 PM   #31
singsingjai
Crazy Gamer

引用:
作者: HIM 查看文章
最基本去睇醫生都唔做, 俾人飛係自己攞嚟
totally agreed, you should be responsible of yourself

i love toys
i love you!
singsingjai 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-26-11, 12:18 AM   #32
碧克

我相信樓主都有求過醫既,不過應該犯了本地病人經常犯的錯誤,
就係唔肯堅持長期治療.

好簡單,一個積落幾年,十幾年,甚至由細個開始已經有既病,會唔會一兩個療程食十幾日藥就可以完全好返唔復發?

\  /

http://xv-s.heteml.jp/skill/v3.php?uid=g16219
舊 07-26-11, 02:47 AM   #33
Gundam MK-2
The One
↘真人相↘

註冊日期: Oct 2002
Nintendo Switch ID050897379389
3DS Friend Code1118 0515 1117
PSN  IDTommyLauHK
引用:
作者: 碧克 查看文章
我相信樓主都有求過醫既,不過應該犯了本地病人經常犯的錯誤,
就係唔肯堅持長期治療.

好簡單,一個積落幾年,十幾年,甚至由細個開始已經有既病,會唔會一兩個療程食十幾日藥就可以完全好返唔復發?
又唔可以咁講
樓主都未必知道呢個原來係個好普遍但又好多人唔識嘅都市病
腸易激呢個都市病都係近年先多左人識
我當年都以為自己只係一直腸胃炎未好添啦~

而且好多醫生比較黃綠或唔夠細心,加上唔係人人都識得好好說明自己嘅病況,最後導致睇唔到真正問題所在都唔係奇事

呢個麻煩的小病其實係有過嘅人先明白箇中苦處
包括唔係個個醫生都一下子睇得出係呢種毛病

BTW而家樓主應該知道發生咩事
希望樓主早日解決問題~
Gundam MK-2 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-26-11, 07:28 AM   #34
yeah yeah

完全收到..
我會快快去睇醫生先....
因會係咁..我連返工都開始有問題..
坐車返工都想柯..

NTR.......
舊 07-26-11, 07:48 AM   #35
碧克

引用:
作者: Gundam MK-2 查看文章
又唔可以咁講
樓主都未必知道呢個原來係個好普遍但又好多人唔識嘅都市病
腸易激呢個都市病都係近年先多左人識
我當年都以為自己只係一直腸胃炎未好添啦~

而且好多醫生比較黃綠或唔夠細心,加上唔係人人都識得好好說明自己嘅病況,最後導致睇唔到真正問題所在都唔係奇事

呢個麻煩的小病其實係有過嘅人先明白箇中苦處
包括唔係個個醫生都一下子睇得出係呢種毛病

BTW而家樓主應該知道發生咩事
希望樓主早日解決問題~
其實...症狀咁明顯,醫生唔清楚唯二原因除了果個唔係醫生外,就係病人本身主訴講得唔清唔楚sosad

\  /

舊 07-26-11, 09:36 AM   #36
Gundam MK-2
The One
↘真人相↘

註冊日期: Oct 2002
Nintendo Switch ID050897379389
3DS Friend Code1118 0515 1117
PSN  IDTommyLauHK
引用:
作者: 碧克 查看文章
其實...症狀咁明顯,醫生唔清楚唯二原因除了果個唔係醫生外,就係病人本身主訴講得唔清唔楚sosad
NO
我當年都唔知道有個病原來叫做腸易激
初頭睇左好多醫生都只係話我腸胃炎(多數都係D24小時私家醫生同政府醫院嘅醫生)

所以點解我話要搵個細心D嘅醫生就係咁解
Gundam MK-2 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-26-11, 10:51 PM   #37
Norm
=_="""""

註冊日期: Sep 2002
連最基本既身體檢查都未做?!

舊 07-26-11, 10:58 PM   #38
碧克

引用:
作者: Gundam MK-2 查看文章
NO
我當年都唔知道有個病原來叫做腸易激
初頭睇左好多醫生都只係話我腸胃炎(多數都係D24小時私家醫生同政府醫院嘅醫生)

所以點解我話要搵個細心D嘅醫生就係咁解
咁係因為西醫辨病中醫辨證,腸胃炎都要有病因先對症架嘛
情志影響病情發作加重呢D如果病人講得出就已經可以做斷症基礎然後再擬治法方藥.
好求其既西醫我都見過,私家好搵之餘好做過公立就係咁解...

\  /

舊 01-06-12, 12:43 AM   #39
Kasco
Junior Member

註冊日期: Jan 2012
我仲慘過您

引用:
作者: yeah yeah 查看文章
我有腸胃緊張問題...
一塞車/多人排隊..
or 要坐好耐車...我就有d不安
之後會好快想柯....
而家衰到睇戲...坐正中間都會咁
前女友就係咁..話你成日去柯x..
好無引...想去遠d都唔得
我...
我其實中四個年先知我心臟有事,之後覆左四次診e生都話如果一路好落去就唔
使再番黎覆診。但係直至2011年10月從舊同事們邊識左一個女仔,個時我地由Facebook 開始傾計
好快我地就大家打電話俾對方傾本來都好好地,有一次我係公司病到好嚴重佢叫我早退仲黎我公司接我去睇
e生,e生話我氣管嚴重發炎,開左d氣管藥同其他藥物俾我。我同e生講我心臟有事「個時係佢第一次知道」可食氣管藥嗎?e生叫我如果出現問題就立刻停食,點知食左兩次就出事,之後我好聽佢話去e院做檢查做左四次頭個兩份報告都係唔好野,第三份報告e生話我個肺有好多雜聲叫我下次黎覆診時照一次肺部x光,點知照到個肺有陰影叫我去做
一次全面檢查,依家檢查完份報告要兩個星期後先有。我係第三份報告出個時我好自私咁決定做左一場戲,俾佢覺得我係一個好小氣同好有問題既差男人,我後來先發現我唔可以無左佢,我寫左一封信俾佢,佢話我用一個大話cum一個大話,依家佢好憎我,對我好反感。朋友都好難做得成,佢二月要去澳洲,我依家仲好掛住佢,我放唔低佢,咁你話我可以點
Kasco 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-06-12, 12:48 AM   #40
DevilElvis
The One
還我香港!!

註冊日期: Aug 2002
3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
睇醫生啦,之後找過第二個

有問題唔肯一齊解決只得埋怨就知佢愛你有幾深

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-06-12, 07:29 AM   #41
二伍

引用:
作者: Kasco 查看文章
我我係第三份報告出個時我好自私咁決定做左一場戲,俾佢覺得我係一個好小氣同好有問題既差男人,我後來先發現我唔可以無左佢,我寫左一封信俾佢,佢話我用一個大話cum一個大話,依家佢好憎我,對我好反感。朋友都好難做得成,佢二月要去澳洲,我依家仲好掛住佢,我放唔低佢,咁你話我可以點
你都係專心醫病吧
二伍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-06-12, 01:00 PM   #42
hypnosis
Junior Member

註冊日期: Dec 2011
如果睇左中西醫都唔覺有效,可以試下心理方面嘅治療
因為除左腸燥症,腸易激之外,都有可能係焦慮症
心理治療,雖然有人會有少少抗拒,不過唔等於睇精神科
入面包括有催眠治療,認知行為治療等等
你可以去試試
其實中醫都有心理保健,好似針灸療法
都值得一試
hypnosis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-06-12, 09:45 PM   #43
lancersea
Senior Gamer

註冊日期: Oct 2011
做咩戲呀 重細咩 衣家拍電視劇呀
朋友都冇得做係你自己攞黎, 好地地根本相安無事

引用:
作者: DevilElvis 查看文章
睇醫生啦,之後找過第二個

有問題唔肯一齊解決只得埋怨就知佢愛你有幾深
佢地好似都未一齊, 點愛佢呀
lancersea 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-07-12, 08:50 PM   #44
cnw1126
Crazy Gamer

http://sa.ylib.com/circus/circusshow...No=1891&CL=103

糞便移植期待春天
健康人身上的糞便能夠治療棘手的腹瀉,但是礙於法規,難以推廣。
撰文╱麥肯納(Maryn McKenna)翻譯/金翠庭

布朗寧(Marion Browning)對自己的病已經束手無策了。當年79歲的她近一年來一直有慢性腹瀉,自從醫生開了抗生素來治療她的憩室炎(發生於結腸壁小囊中的感染),腹瀉就開始了,因為抗生素也殺死布朗寧小腸中的好菌,會產生毒素的困難腸梭菌取而代之,並開始將她的腸道內襯全部吃掉。

布朗寧連續數個月不停進出診所,服用強效抗生素好抑制困難腸梭菌的感染。每當一次療程結束,她就會有一陣子覺得好些。然而她所感染的困難腸梭菌菌株很頑強,總會有一些存活下來,在幾天之內開始繁殖,折磨人的腹瀉重演。經過四次抗生素療程後,她的醫生告訴她,他已經想盡辦法了。他建議她去找布朗大學醫學院的臨床教授凱利(Colleen Kelly),她正在嘗試新的療法。

凱利提出了一種聽起來符合邏輯,但是怪異又不醫學的治療方法。她告訴布朗寧,住在人體腸道中的好菌能夠維持動態平衡,讓病菌不會過度增生。這種平衡可能會因一般的抗生素治療而暫時中斷,但幾乎都會回到穩定狀態。布朗寧腸道內的細菌群落可能已經失去這種能力,不過有一種方法可以讓它恢復正常。她可以將布朗寧的細菌完全更新,只要從腸道健康狀態良好的人身上取得糞便,稀釋後放到她的結腸中就行了。如果捐贈者糞便中的好菌活下來,並且寄居在她的腸道中,困難腸梭菌就會被擠走,她就能痊癒。

這種手術有糞便移植、糞便細菌治療、糞便菌群重組等不同的名稱,布朗寧沒有聽過這種療法,但願意一試。凱利請布朗寧找一位健康的捐贈者。她選擇了49歲的兒子。在2009年秋天,當布朗寧進行結腸鏡檢前的例行腸道清潔程序時,她兒子吃下強力瀉藥;凱利將捐贈的糞便稀釋後,用結腸鏡將稀釋溶液注入布朗寧的大腸中。布朗寧的腹瀉在兩天內就消失,再也沒有發作過。

現年80歲的布朗寧說:「我不懂為什麼許多醫生不做這個手術。」由於美國聯邦法規與研究規則的複雜組合,加上過度審慎,造成這個手術無法幫助許多可能獲益的人。

舊 01-08-12, 01:03 AM   #45
ZlWS
┌( ಥДಥ)╝?!

註冊日期: Aug 2005
Nintendo Switch ID4486 0587 6008
良好的去廁所習慣吧

訓前柯一柯,去街前去一去先
唔覺要去左都去到

D.有期望可會失望,但係冇期望就一定冇望。
E.和諧唔係一百個人講同一說話,和諧係一百個人有一百句唔同嘅說話之餘,而又互相尊重。
F.千萬別跟豬打架,這只會讓你變髒,卻讓豬樂在其中。
ZlWS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-08-12, 10:01 AM   #46
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
引用:
作者: B|WINS 查看文章
良好的去廁所習慣吧

唔覺要去左都去到
唔係話柯就柯吧......
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-26-12, 03:59 PM   #47
藍莓咖啡
守護天使
輔助系

註冊日期: Feb 2004
引用:
但係直至2011年10月從舊同事們邊識左一個女仔,個時我地由Facebook 開始傾計
好快我地就大家打電話俾對方傾本來都好好地,有一次我係公司病到好嚴重佢叫我早退仲黎我公司接我去睇
e生,e生話我氣管嚴重發炎,開左d氣管藥同其他藥物俾我。我同e生講我心臟有事「個時係佢第一次知道」可食氣管藥嗎?

我係第三份報告出個時我好自私咁決定做左一場戲,俾佢覺得我係一個好小氣同好有問題既差男人,我後來先發現我唔可以無左佢,我寫左一封信俾佢,佢話我用一個大話cum一個大話,依家佢好憎我,對我好反感。朋友都好難做得成,佢二月要去澳洲,我依家仲好掛住佢,我放唔低佢,咁你話我可以點
其實一個在乎你的人寧願知道你的身體狀況多過你「為佢好而暪佢」
你咁樣搞法佢都唔知你邊句真邊句假......真真假假得你自己知
好地地果陣你肯正正常常咁講,佢都有可能"伴你成長"
你做大龍鳳,佢事後知道真相多數會覺得點解要呃佢
同埋懷疑自己在你心中不過係閒人,冇知情權,甚至以為你嫌佢煩
以上純粹斷估

Lost In Paradise
藍莓咖啡 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-26-12, 10:15 PM   #48
碧克

引用:
我其實中四個年先知我心臟有事,之後覆左四次診e生都話如果一路好落去就唔
使再番黎覆診。但係直至2011年10月從舊同事們邊識左一個女仔,個時我地由Facebook 開始傾計
e生,e生話我氣管嚴重發炎,開左d氣管藥同其他藥物俾我。我同e生講我心臟有事「個時係佢第一次知道」可食氣管藥嗎?e生叫我如果出現問題就立刻停食,點知食左兩次就出事,之後我好聽佢話去e院做檢查做左四次頭個兩份報告都係唔好野,第三份報告e生話我個肺有好多雜聲叫我下次黎覆診時照一次肺部x光,點知照到個肺有陰影叫我去做
一次全面檢查,依家檢查完份報告要兩個星期後先有。我係第三份報告出個時我好自私咁決定做左一場戲,俾佢覺得我係一個好小氣同好有問題既差男人,我後來先發現我唔可以無左佢,我寫左一封信俾佢,佢話我用一個大話cum一個大話,依家佢好憎我,對我好反感。朋友都好難做得成,佢二月要去澳洲,我依家仲好掛住佢,我放唔低佢,咁你話我可以點
可以玩完.
就算未諗住同對方開始,對方關心你,你比個咁既態度出來,除左話你唔成熟之外冇乜好講.
有病唔好一個揹晒上身就當唔會影響到其他人,尤其連你自己都唔知自己身體乜事,你揹得起咩?

\  /

舊 01-28-12, 09:30 AM   #49
yeah yeah

引用:
作者: B|WINS 查看文章
良好的去廁所習慣吧

唔覺要去左都去到
我係行行下街都想柯.
而家等入院照腸.
到時就知有無事..

NTR.......
舊 01-28-12, 09:46 AM   #50
One Cup
Senior Gamer

註冊日期: May 2010
引用:
你死心把啦, 做得戲比人睇就預左收唔返, 專心醫返好自己再作打算吧~
One Cup 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 07:30 AM

手機版 | APP版