Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > 收藏品討論版

主題工具 顯示模式
舊 05-19-14, 02:50 PM   #551
keijoey
Ultimate Gamer
桐乃 x MIX

註冊日期: Aug 2010
PSN  IDmeruruplay
XBox Live GamertagMeruruplay
引用:
作者: 平山深雪 查看文章
OK,係我唔瞭解
所以玩下TCG好過,起碼有野起手
MO就免喇

Divine gate (打蛋Gate): 174,720,000
Puzzle and dragon (ありがとうガンホー): 192,998,723

[3DS] 新絵心教室 pixiv
keijoey 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-19-14, 04:15 PM   #552
ammms
God of Gamer
渣根懦夫

註冊日期: May 2007
MO d 咭唔係都可以變紙咩?

舊 05-19-14, 04:23 PM   #553
keijoey
桐乃 x MIX

引用:
作者: ammms 查看文章
MO d 咭唔係都可以變紙咩?
俾個籍口引人落坑姐,儲成套wo

Divine gate (打蛋Gate): 174,720,000
Puzzle and dragon (ありがとうガンホー): 192,998,723

舊 05-19-14, 04:39 PM   #554
簡..
Game Master

註冊日期: Jan 2008
引用:
作者: ammms 查看文章
Mox?
Dual Land?
定係 Force of Will?
LOL 我第一時間想到的是fetchlands
你說的Force of Will 其實非常的合理 根據新Duel Deck的透視 新BLOCK似乎會是Control與Aggro兩者極端的設計 (見"Duel Decks: Speed vs. Cunning"

引用:
作者: keijoey 查看文章
我開頭見人講edh係休閒賽制,所以搵左d資料,發覺跟本係老手休閒,新手止步既賽制。
要諗60張卡已經唔易,仲要可用系列又深又難搵。
搵卡雖然係樂趣,但係放太多時間同精神落去,我又覺得本未倒置。
我去過一次magic farm睇過,見人地用緊dual land已經知唔關我事。
老實講,我覺得只係wizard推出黎,俾個籍口自己印卡騙錢。

**.....恕略 方便閱讀**
某個程度我是認同你所說, 我也是一個近年加入的玩家, 曾經也是個新手也認同有很多事Wizards沒有足夠支援; 很多時都是把責任扔了給店家和玩家們的好友. 我本人多少是覺得這與文化有關; 就是外國文代較為開放隨便與亞洲較為孤僻內向很不同令遊戲的樣子顯得更不友善, 加上外國人也沒有受手機遊戲影響得那麼深 (多得EA的糞營運ry

我 原本打了一大篇 但覺得太長氣 所以無論如何, 我想說的大概是 看著一個"不能玩但卻很喜歡"的遊戲我明白是會令人非常的失落和遺憾, 但如果你喜歡遊戲的話沒有什麼會停止你去一直的留意, 閱讀, 購買和收藏. 以前我讀很多, 我大部份的都是從網上學回來, 整個網絡都有很多不同的文章和資源去讓你學習遊戲和體驗故事. 我不善長打MTG, 我也在一段時間前因為幾個個人原因停止了大部份MTG的相關活動但我每天仍然會嘗試追看相關, 因為我還是喜歡著這個遊戲.

每個人喜歡遊戲的方式都不同, 我深信每個人也可以找到自己喜歡這個遊戲的方式, 我認為玩上只不過是一層經驗; 不一定要每星期玩上, 追上meta買新set就代表喜歡, 還有更多更多不同的方式. 而我深信的是 派對總有一天會完結 到最後還是會一個人, 但自己喜歡的那份心情無論怎樣也不會變就是了.

edit: 突然很多回覆 miss了回覆

引用:
作者: 26378669 查看文章
還以為 Sarkhan係Zendikar已經比Nicol Bolas ko咗
小弟從來都唔信maro講嘢,次次都中伏
今次睇maro出d咩空頭支票比人睇
我心底裡在對我說: 到頭來這其實是一個龍腔的故事 (一個妹腔故事的硬 (拖

wwwwww Maro說的話有幾個次元 好難明 wwwwww

(碎碎念)

此篇文章於 05-19-14 05:33 PM 被 簡.. 編輯。
簡.. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-19-14, 04:59 PM   #555
keijoey
桐乃 x MIX

"WotC doesn't sell you a game, it sells you cards. You make your own game"

所以我只想搵適合自己既遊戲模式,人大左,對勝負其實唔太在意
我相信Magic遲早都需要轉營,而且唔洗等多10年
但就算有一日WotC停產新set都好,只要有朋友玩既話,埋卡自然會有生命

舊 05-19-14, 05:16 PM   #556
HM

引用:
"WotC doesn't sell you a game, it sells you cards. You make your own game"

所以我只想搵適合自己既遊戲模式,人大左,對勝負其實唔太在意
我相信Magic遲早都需要轉營,而且唔洗等多10年
但就算有一日WotC停產新set都好,只要有朋友玩既話,埋卡自然會有生命
你覺得點轉營法?悟性低GET唔到
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-19-14, 05:25 PM   #557
代官

註冊日期: Feb 2005
隻game死左味當board game玩

同fd玩都係新set夾箱
之後連埋堆舊野拋埋一齊玩draft

代官 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-19-14, 05:32 PM   #558
HM

引用:
作者: 代官 查看文章
隻game死左味當board game玩

同fd玩都係新set夾箱
之後連埋堆舊野拋埋一齊玩draft
cube draft吧...
用一堆已有既素材砌draft既卡池,再隨機派
舊 05-19-14, 09:19 PM   #559
etwithme
Senior Gamer
人們喜歡吃包糖衣的屎

註冊日期: Jan 2012
引用:
我開頭見人講edh係休閒賽制,所以搵左d資料,發覺跟本係老手休閒,新手止步既賽制。
要諗60張卡已經唔易,仲要可用系列又深又難搵。
搵卡雖然係樂趣,但係放太多時間同精神落去,我又覺得本未倒置。
我去過一次magic farm睇過,見人地用緊dual land已經知唔關我事。
老實講,我覺得只係wizard推出黎,俾個籍口自己印卡騙錢。
有個新玩的 , 開頭完全唔識玩 , 亂出 , 我教佢 , 佢玩左edh , 1-2年之後 變左殺手 , 殺到某高手大大一頸血(勝負原因不明 , 笑到我肚痛).........
貴卡呢d野 , 睇你點諗 , 我見過卡鋪好多人 , 用好貴既edh deck , 但連基本野都唔識 , 自己用既既deck亦唔係好識用 ,
用平卡既人 , 運用得好一樣贏到開行 , 不過如果你根本唔想放時間同精神落去 , 咁真係唔建議你玩 ,
要分勝負既遊戲 , 如果完全唔講運氣因素既話 , 你想贏只有兩條路 , 一係花大錢 "睇黎你唔會想" , 一係花心機 , 如果兩者都唔想付出 , 咁只會做沙包 , 其實唔止edh , 其他乜賽制都一樣 , 如果想速食娛樂 真係玩手遊 pc ps4果d好過

我自己好欣賞花小錢玩 , 但玩到出神入化既人 , 同輸贏無關 , 只要你同果種人玩過 你就會知 佢用平卡一樣強悍
實際上另一位朋友..之前玩左edh , 但完全唔花心機研究 , 連基本野都唔掂 "一樣兩年mtg齡" , 我直頭好唔客氣問佢 ,你係米睇得卡通片太多 , 平時0付出 但玩果時以為會有機會贏 , 唔通你係武騰遊戲XD? 你當對手傻的嗎XDD

此篇文章於 05-19-14 09:22 PM 被 etwithme 編輯。
etwithme 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-19-14, 09:28 PM   #560
etwithme
Senior Gamer
人們喜歡吃包糖衣的屎

註冊日期: Jan 2012
引用:
作者: 26378669 查看文章
最後有咩mtg問題都可以問,小弟一定會盡力解答
大大我缺錢又缺卡*.*
etwithme 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-19-14, 10:03 PM   #561
keijoey
桐乃 x MIX

引用:
作者: etwithme 查看文章
有個新玩的 , 開頭完全唔識玩 , 亂出 , 我教佢 , 佢玩左edh , 1-2年之後 變左殺手 , 殺到某高手大大一頸血(勝負原因不明 , 笑到我肚痛).........
貴卡呢d野 , 睇你點諗 , 我見過卡鋪好多人 , 用好貴既edh deck , 但連基本野都唔識 , 自己用既既deck亦唔係好識用 ,
用平卡既人 , 運用得好一樣贏到開行 , 不過如果你根本唔想放時間同精神落去 , 咁真係唔建議你玩 ,
要分勝負既遊戲 , 如果完全唔講運氣因素既話 , 你想贏只有兩條路 , 一係花大錢 "睇黎你唔會想" , 一係花心機 , 如果兩者都唔想付出 , 咁只會做沙包 , 其實唔止edh , 其他乜賽制都一樣 , 如果想速食娛樂 真係玩手遊 pc ps4果d好過

我自己好欣賞花小錢玩 , 但玩到出神入化既人 , 同輸贏無關 , 只要你同果種人玩過 你就會知 佢用平卡一樣強悍
實際上另一位朋友..之前玩左edh , 但完全唔花心機研究 , 連基本野都唔掂 "一樣兩年mtg齡" , 我直頭好唔客氣問佢 ,你係米睇得卡通片太多 , 平時0付出 但玩果時以為會有機會贏 , 唔通你係武騰遊戲XD? 你當對手傻的嗎XDD
玩deck既野贏輸好閒,一場半場勝負其實唔代表d咩。
可能你朋友真係好勁,但人地都可能係tune緊deck,bad draw,輸都唔出奇。
不過聽完你講,我真係覺得mtg好聖潔,我呢d人太低賤,一眼就被判定為「睇黎唔會想哂錢同心機既玩」既人可能真係唔應該接觸。

此篇文章於 05-19-14 10:14 PM 被 keijoey 編輯。
舊 05-19-14, 10:21 PM   #562
Cancer
Crazy Gamer
我係嘍囉,我係下等

註冊日期: Feb 2003
http://www.mtgsalvation.com/forums/m...spoilers-ahead

我們的elspeth

===
http://www.mtgsalvation.com/forums/m...arkir-revealed

簡大已經講左大部份重點

block structure:
Large-Small-Large block

引用:
作者: 簡.. 查看文章
LOL 我第一時間想到的是fetchlands
你說的Force of Will 其實非常的合理

我也覺得是fetchland~
呢set 出個陣
shockland 都過期了
出fetch land 真係O岩哂
問題係onslaught 個d定zendikar 個d...

FOW 很難吧..
MARO 說的

如果不是找地地,有可能是松鼠?

===
新玩如果冇friend 一起玩真係難攪d~
同唔識ge人玩
如果O岩傾..玩多左就會熟la~
如果唔O岩傾..玩多左一樣會熟la~

我覺得咩format 都一樣..
你有咩卡就玩咩format..
係睇你想玩competitive 定 casual

咩format 都可以 casual
你要同人比就咩format 都competitive...

===
引用:
「睇黎唔會想哂錢同心機既玩」既人可能真係唔應該接觸。
錢就每個人上限都唔同好難講
心機就...睇你想玩到幾認真?

「snake」+「devil」+「madness」= 「soulless beast」

此篇文章於 05-19-14 10:34 PM 被 Cancer 編輯。
Cancer 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-19-14, 10:50 PM   #563
keijoey
桐乃 x MIX

我好肯定自己只可以係casual play
但係興趣既野,玩到樂趣自然會認真d去思考點玩
如果咩都未開始, 就已經被要求將全部精神扔落去,先叫玩緊一隻game既話
我諗我做唔到

舊 05-19-14, 11:00 PM   #564
HM

引用:
我好肯定自己只可以係casual play
但係興趣既野,玩到樂趣自然會認真d去思考點玩
如果咩都未開始, 就已經被要求將全部精神扔落去,先叫玩緊一隻game既話
我諗我做唔到
我覺得不用太在意呢番說話
你想點玩無人要求到你
anyway,贏輸落到賽場先講,平時的話用自己方式同步調玩就行
至於同唔同唔熟既人玩,我諗其實我唔太方便再俾意見,呢樣野始終好私人,同埋事實上亦都影響緊一個玩家入坑既動機

此篇文章於 05-19-14 11:03 PM 被 HM 編輯。
舊 05-19-14, 11:05 PM   #565
HM

引用:
作者: Cancer 查看文章
http://www.mtgsalvation.com/forums/m...spoilers-ahead

我們的elspeth

===
http://www.mtgsalvation.com/forums/m...arkir-revealed

簡大已經講左大部份重點

block structure:
Large-Small-Large block

我也覺得是fetchland~
呢set 出個陣
shockland 都過期了
出fetch land 真係O岩哂
問題係onslaught 個d定zendikar 個d...

FOW 很難吧..
MARO 說的

如果不是找地地,有可能是松鼠?

===
新玩如果冇friend 一起玩真係難攪d~
同唔識ge人玩
如果O岩傾..玩多左就會熟la~
如果唔O岩傾..玩多左一樣會熟la~

我覺得咩format 都一樣..
你有咩卡就玩咩format..
係睇你想玩competitive 定 casual

咩format 都可以 casual
你要同人比就咩format 都competitive...

===

錢就每個人上限都唔同好難講
心機就...睇你想玩到幾認真?
活動搞手你好

話說可唔可以講中文重點,英文有閱讀困難orz
舊 05-19-14, 11:05 PM   #566
Cancer
Crazy Gamer
我係嘍囉,我係下等

其實如果有聚會而你有興趣出~
實有人教你玩(唔知咁講O岩唔O岩,因為唔知你對mtg 的認知去到邊)

我覺得mtg fun part 係砌deck..
同人打反而未必fun

if 你真係想玩而冇話特定咩format
你搵機會join 我地,
借我地有的deck 玩下~
再睇下個format 你自己鐘唔鐘意玩

不過我地通常有的deck 都是edh/modern/legacy(好少)
standard 就我所知應該係冇

「snake」+「devil」+「madness」= 「soulless beast」
舊 05-19-14, 11:16 PM   #567
HM

引用:
我覺得mtg fun part 係砌deck..
同人打反而未必fun
呢句好似另有玄機咁
anyway,每人感受到樂趣既部分不同就是
舊 05-19-14, 11:43 PM   #568
Cancer
Crazy Gamer
我係嘍囉,我係下等

引用:
活動搞手你好

話說可唔可以講中文重點,英文有閱讀困難orz
故事:
奸角elspeth 因為殺左羊蹄人
所以正義的heliod 要請佢食便當

至於新set 簡大已經講左大部份
引用:
作者: 簡.. 查看文章
http://youtu.be/zpXwpmm8GXQ

意外地 Sarkhan的家園是中國風設定
說是由Innistrad和Theros班底制作

值得留意是Maro最後透露了兩件事
- 這個新block將會回歸玩家人們一直想Wizards帶回來的東西
- 這個新block將會回應玩家人們一直想Wizards造的東西
其他野都係故事性質野..
新plane 叫做Tarkir
係一個遭受軍閥間戰爭破壞的plane
這個plane 本來有好多龍,但都被殺光了

undead dragon or skeleton dragon?

Sarkhan Vol會出現係set Khans of Tarkir 即係這個block 的第一set

呢block 個故事係發生係 最後一次見Sarkhan Vol 之後

Sarkhan Vol:地元に帰ろう

此篇文章於 05-19-14 11:46 PM 被 Cancer 編輯。
舊 05-19-14, 11:49 PM   #569
HM

見到咁既環境就覺得有機會重印三國卡
不過唔會有馬術吧?
舊 05-19-14, 11:56 PM   #570
Cancer
Crazy Gamer
我係嘍囉,我係下等

引用:
見到咁既環境就覺得有機會重印三國卡
不過唔會有馬術吧?
係就死la,...
的確係帶回來的東西
不過多唔多人要就唔知lol

舊 05-20-14, 12:02 AM   #571
HM

引用:
係就死la,...
的確係帶回來的東西
不過多唔多人要就唔知lol
三國,係一D未重印貴到飛起但重印左即插水既卡
我相信希望三國卡跌既人多過佢升
同埋而家老威傾向係逐少逐少重印呢SET既卡,呢幾年一路都有KEEP住重印部分三國卡
唔係講笑覺得三顧草盧唔係無機會重印,仲要一旦重印會即刻變幾毫子美金果種

此篇文章於 05-20-14 12:04 AM 被 HM 編輯。
舊 05-20-14, 12:21 AM   #572
keijoey
桐乃 x MIX

http://www.wargames.com.hk/store/ind...&search=三國

呢盒騎呢野?

舊 05-20-14, 07:05 AM   #573
HM

引用:
當年係垃圾,後來好多卡因為EDH被重新肯定價值,只要無重印過又有少少用既都會貴到飛起,因為印量太少

例如:

http://magiccards.info/p3k/en/38.html
500美金

http://magiccards.info/p3k/en/78.html
無標價錢(因為無交易)但香港而家開價有人夠膽開5000港紙

http://magiccards.info/p3k/en/17.html
情況類似,但我唔太清楚有幾貴,淨係印象中好恐怖

http://magiccards.info/p3k/en/92.html
EDH熱門大將,後來出的裁判閃反而仲平

http://magiccards.info/p3k/en/153.html
呢張係C卡

http://magiccards.info/p3k/en/131.html
12生肖系列最貴那張

呢SET野而家D卡貴得超誇張,純粹係稀有度
舊 05-20-14, 07:54 AM   #574
ammms
渣根懦夫

引用:
作者: etwithme 查看文章
大大我缺錢又缺卡*.*
運氣搭夠
你有運就有機會贏

舊 05-20-14, 09:15 AM   #575
HM

另外漏了補充,孫權三國白卡貴,好似18-20美金左右,但重印了的FTV閃完全唔值錢

同埋因為當年香港算易開到三國,堆卡升值後有人會擺上ebay賣,香港好少人肯咁收三國卡(除非副deck有用) ,但鬼佬拎得起錢的人有唔少
由手機版發出

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
Magic: The Gathering 討論交流區 turn8 ~M14 發售中~ Cancer 收藏品討論版 1001 09-20-13 12:06 PM
Magic: The Gathering 討論交流區 turn7 簡.. 收藏品討論版 1002 04-07-13 09:36 PM
Magic: The Gathering 討論交流區 turn6 簡.. 收藏品討論版 1000 09-21-12 11:29 PM
Magic: The Gathering 討論交流區 turn5 簡.. 收藏品討論版 1000 06-11-12 10:45 PM
Magic: The Gathering 討論交流區 turn4 簡.. 收藏品討論版 1000 03-17-12 02:35 PM

現在的時間是 05:37 PM

手機版 | APP版