Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Entertainment TREND

主題工具 顯示模式
舊 10-16-07, 09:42 AM   #1
IamO
God of Gamer
無聊人一號

註冊日期: Aug 2003
天怒人怨 - 詹 瑞 文 遭 封 殺 轟 無 線 霸 道

扮 港 姐 志 雲 惹 禍   新 節 目 抽 起
詹 瑞 文 遭 封 殺 轟 無 霸 道

下 月 40 周 年 台 慶 , 詹 瑞 文 趁 勢 推 出 舞 台 劇 《 萬 千 師 奶 賀 台 慶 》 贈 興 , 為 宣 傳 又 扮 港 姐 又 扮 無 總 經 理 陳 志 雲 , 沒 想 到 竟 辣 遭 封 殺 , 原 定 為 無 主 持 的 兒 童 節 目 突 然 被 抽 起 , 官 方 解 釋 原 因 是 他 亮 相 亞 視 接 受 訪 問 , 但 與 無 並 無 合 約 的 詹 瑞 文 認 為 此 解 釋 極 度 荒 謬 , 炮 轟 無 太 過 霸 道 。

// detect to collaps div try { if (! netDrive.Setup.getRemark("atnext", "ent_news", 2, ((NMI_artList_obj[0]["art_id"] == getUrlParam("art_id"))?1:2), "Middle", "adShown")) { document.getElementById("AD_300X250_art").style.display = "none"; } } catch (e) {} 繼 《 萬 世 歌 王 》 後 , 詹 瑞 文 將 於 下 月 30 日 開 始 舉 行 13 場 歌 影 視 三 部 曲 之 二 的 舞 台 劇 新 作 《 萬 千 師 奶 賀 台 慶 》 , 玩 盡 古 今 不 同 電 視 人 物 , 包 括 阿 姐 汪 明 荃 、 港 姐 和 無 總 經 理 陳 志 雲 等 , 藉 搞 鬼 造 型 來 反 映 香 港 過 去 40 年 的 電 視 文 化 , 而 月 前 詹 瑞 文 更 以 一 身 「 師 奶 港 姐 」 造 型 舉 行 記 者 會 , 身 穿 高 衩 旗 袍 展 露 肉 腿 , 扮 相 爆 笑 啜 核 。

同 情 歌 手
「 好 多 人 好 似 買 TVB 怕 」

舞 台 劇 《 萬 千 師 奶 賀 台 慶 》 因 反 應 熱 烈 提 前 至 下 月 底 公 演 , 單 睇 泳 衣 扮 港 姐 宣 傳 的 詹 Sir 已 叫 觀 眾 笑 破 肚 皮 。
與 此 同 時 , 無 早 於 今 年 6 月 已 斟 詹 瑞 文 合 作 主 持 一 個 全 新 的 兒 童 節 目 , 原 定 上 星 期 拍 攝 宣 傳 片 , 但 詹 瑞 文 臨 時 接 到 通 知 取 消 所 有 演 出 , 無 方 面 指 因 詹 瑞 文 亮 相 亞 視 , 故 決 定 取 消 合 作 , 但 詹 瑞 文 認 為 自 己 並 非 無 合 約 藝 員 , 不 受 合 約 所 限 不 能 亮 相 其 他 電 視 台 , 故 覺 得 這 種 說 法 非 常 荒 謬 , 深 信 今 次 遭 無 封 殺 , 其 實 與 《 萬 千 師 奶 賀 台 慶 》 有 莫 大 關 連 。
詹 瑞 文 日 前 接 受 本 報 專 訪 時 說 : 「 電 視 圈 有 好 奇 怪 , 我 覺 得 TVB 好 霸 道 , 有 時 工 作 上 接 觸 歌 手 , 無 論 佢 幾 忙 都 好 , 做 做 都 要 趕 去 做 《 勁 歌 》 , 好 多 人 好 似 買 TVB 怕 咁 。 《 萬 千 師 奶 賀 台 慶 》 絕 對 唔 係 醜 化 港 姐 、 阿 姐 或 者 陳 志 雲 , 我 《 男 人 之 虎 》 都 扮 過 董 建 華 , 係 以 嘲 諷 形 式 去 講 一 事 情 。
「 今 年 6 月 TVB 同 我 傾 一 個 兒 童 節 目 叫 做 《 Da Da De De 精 靈 樂 園 》 , 希 望 我 劇 團 做 7 集 , 同 時 負 責 埋 劇 本 , 雖 然 冇 錢 收 , 但 因 為 育 小 朋 友 演 話 劇 、 推 廣 話 劇 , 所 以 我 應 承 , 之 後 又 安 排 公 司 同 事 寫 劇 本 同 演 出 。 原 本 plan 好 10 月 中 開 始 拍 , 其 間 TVB 同 我 講 , 叫 我 拍 4 個 一 分 鐘 宣 傳 片 , 點 知 上 星 期 TVB 節 目 統 籌 陳 小 姐 打 電 話 畀 我 助 手 , 話 暫 時 要 抽 起 同 暫 停 我 TVB 所 有 。 有 日 我 同 電 視 台 一 個 朋 友 食 飯 , 佢 話 我 俾 TVB 列 入 黑 名 單 , TVB 會 將 blacklist 名 單 貼 部 門 告 示 板 上 邊 。

? 我 做 乜 無 端 端 俾 人 雪 藏 ? 有 冇 搞 錯 ? 我 又 唔 係 簽 畀 佢 , 做 乜 要 雪 我 先 ? 做 乜 咁 霸 道 ? TVB 當 日 畀 我 官 方 解 釋 , 係 亞 視 曾 經 記 者 會 訪 問 詹 瑞 文 , 個 訪 問 後 來 陶 傑 一 個 節 目 播 出 。 我 覺 得 好 荒 謬 , 以 前 我 都 有 上 有 線 , 完 全 冇 講 國 語 , 點 解 有 線 出 咁 多 次 冇 話 blacklist ? 唔 通 我 幫 豐 拍 廣 告 、 幫 百 佳 配 音 , 廣 告 亞 視 播 又 要 blacklist ? 搵 都 搵 個 好 原 因 , 唔 好 咁 荒 謬 。 TVB 畀 我 解 釋 完 全 唔 合 理 , 我 覺 得 係 《 萬 千 師 奶 賀 台 慶 》 呢 件 事 影 響 。 」

唔 恨 合 作
「 扮 陳 志 雲 係 因 為 hit 」

詹 瑞 文 這 個 陳 志 雲 ( 小 圖 ) 扮 相 幾 可 亂 真 , 極 度 爆 笑 。
詹 瑞 文 越 講 越 : 「 我 劇 團 係 政 府 資 助 , 當 年 我 扮 董 建 華 時 候 佢 都 未 落 台 , 唔 通 人 睇 到 之 後 就 cut 我 budget ? 我 扮 陳 志 雲 係 因 為 佢 呢 期 hit , 唔 係 嘩 眾 取 寵 , 我 覺 得 TVB 好 霸 道 , 我 劇 團 宣 傳 唔 使 靠 TVB 。 陳 志 雲 《 志 雲 飯 局 》 都 係 將 藝 人 私 隱 呈 現 畀 大 家 睇 , 你 睇 阿 Lam ( 林 子 祥 ) 拍 報 道 , 問 基 仔 ( 古 巨 基 ) 有 冇 禿 頭 , 呢 個 方 式 同 揭 藝 人 私 隱 雜 誌 有 乜 分 別 ? 我 唔 恨 上 TVB , 之 前 陳 志 雲 同 何 麗 全 都 搵 過 我 做 《 有 招 出 招 》 , 如 果 我 要 TVB 宣 傳 , 一 早 已 經 上
「 作 為 藝 術 工 作 者 , 言 論 自 由 係 好 重 要 , 作 為 電 視 台 應 該 更 配 合 藝 術 工 作 者 , 因 為 大 家 都 係 從 事 文 化 事 業 , 我 最 嬲 係 叫 同 事 籌 備 , 佢 話 唔 做 就 唔 做 , 我 會 發 信 無 要 求 一 個 合 理 解 釋 , 否 則 話 好 可 笑 , 冇 大 將 之 風 。 既 然 TVB 唔 做 ( 兒 童 節 目 ) , 我 要 傾 番 個 版 權 畀 番 我 。 」
外 事 部 助 理 總 監 曾 醒 明 昨 否 認 封 殺 詹 瑞 文 , 他 在 電 話 中 說 : 「 據 我 所 知 詹 Sir 用 電 視 題 材 做 舞 台 劇 唔 係 第 一 次 , TVB 點 會 為 呢 件 事 唔 高 興 ? 再 講 , 詹 Sir 唔 係 TVB 合 約 藝 員 , 佢 係 絕 對 有 亮 相 其 他 傳 媒 權 利 , TVB 冇 權 干 預 。 至 於 兒 童 節 目 合 作 事 件 , 每 個 監 製 都 有 佢 處 理 權 。 」 此 外 , 《 萬 千 師 奶 賀 台 慶 》 開 賣 首 日 票 房 即 衝 破 《 男 人 之 虎 》 紀 錄 , 成 績 理 想 。
採 訪 : 李 珮 洳
攝 影 : 葉 君 海

娛 樂 資 料 庫 : 喜 劇 之 王 玩 盡 名 人

舞 台 喜 劇 之 王 詹 瑞 文 , 每 齣 舞 台 劇 均 絞 盡 腦 汁 玩 盡 城 中 名 人 兼 諷 刺 時 弊 , 過 往 他 曾 有 過 不 少 啜 核 造 型 , 令 人 會 心 微 笑 。

舞 台 劇 : 《 男 人 之 虎 》
簡 介 : 扮 演 不 同 社 會 階 層 人 士 , 包 括 「 平 庸 大 哥 」 及 「 伸 凸 手 煲 呔 曾 」 等

舞 台 劇 : 《 萬 世 歌 王 》
簡 介 : 玩 轉 香 港 樂 壇 , 扮 演 當 紅 歌 手 包 括 「 郭 富 明 」 、 「 陳 冠 Day 」 及 「 洪 祖 兒 」

舞 台 劇 : 《 蛇 鼠 一 窩 》
簡 介 : 故 事 涉 及 爭 產 事 件 , 詹 瑞 文 和 妻 子 甄 詠 蓓 更 反 串 仿 效 龔 如 心 和 陳 振 聰 的 合 照 拍 攝 宣 傳 海 報

舞 台 劇 : 《 萬 千 師 奶 賀 台 慶 》
簡 介 : 反 串 扮 演 阿 姐 汪 明 荃

資 料 來 源 : 《 蘋 果 》 資 料 室

伸 凸 手 煲 呔 曾

郭 富 明

平 庸 大 哥

老 翻 龔 如 心 、 陳 振 聰

娛 樂 資 料 庫 : 《 囍 趣 台 》 玩 高 層 播 映 無 期

詹 瑞 文 因 玩 無 高 層 而 遭 封 殺 , 其 實 無 中 人 如 錢 嘉 樂 和 林 曉 峰 也 曾 遭 同 一 命 運 , 去 年 二 人 主 持 一 個 以 扮 為 主 的 搞 笑 節 目 《 囍 趣 台 》 , 不 但 已 錄 影 食 住 《 斷 背 山 》 話 題 大 玩 淫 亂 版 《 斷 背 心 》 , 其 後 錢 嘉 樂 又 先 後 扮 無 新 聞 報 道 員 趙 海 珠 和 高 層 何 麗 全 , 鄭 敬 基 則 扮 陳 志 雲 ( 圖 ) , 造 型 抵 死 。 該 節 目 原 定 去 年 3 月 晚 上 7 時 播 出 , 但 播 出 前 一 天 突 然 被 抽 起 , 有 指 原 因 是 主 持 扮 無 高 層 扮 出 禍 , 也 有 指 首 集 《 斷 背 心 》 太 過 淫 亂 , 不 適 宜 在 合 家 歡 時 段 播 映 , 節 目 播 映 之 日 遙 遙 無 期 。

娛 樂 資 料 庫 : 中 招 藝 人 無 數

成 立 近 40 年 , 長 期 享 有 慣 性 收 視 , 形 成 霸 權 主 義 , 過 往 也 有 不 少 藝 人 因 得 罪 無 而 遭 封 殺 。

藝 人 : 陳 冠 希
簡 介 : 早 前 接 受 《 東 張 西 望 》 訪 問 時 , 剛 承 認 與 楊 永 晴 拍 拖 的 他 被 問 及 與 黃 立 意 的 緋 聞 時 , 因 不 滿 大 罵 女 主 持 , 有 指 無 因 此 封 殺 他 。

藝 人 : 關 心 妍
簡 介 : 04 年 因 提 供 日 本 受 訓 的 廣 東 話 片 段 給 有 線 娛 樂 新 聞 台 播 放 , 遭 無 封 殺 。

藝 人 : 謝 霆 鋒
簡 介 : 00 年 接 受 《 時 代 》 周 刊 訪 問 , 曾 公 開 批 評 無 的 音 樂 節 目 是 垃 圾 , 一 度 遭 封 殺 。

藝 人 : 陶 大 宇
簡 介 : 97 年 因 無 拒 絕 加 他 5,000 元 人 工 而 沒 有 續 約 , 無 便 將 他 封 殺 。 其 後 大 宇 過 檔 亞 視 拍 劇 , 03 年 重 返 無

資 料 來 源 : 《 蘋 果 》 資 料 室

陳 冠 希

關 心 妍

舊 10-16-07, 10:32 AM   #2
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
扮野文化又係你(無線)做先,仲要覺得勁…

而家人地扮又唔鍾意…

亞視快D同佢既劇團合作,整個節目喇!!或者整個處境喜劇…

舊 10-16-07, 10:41 AM   #3
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
有乜辦法唔惡,
d人都唔轉台ge

真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-16-07, 11:40 AM   #4
>>>>>劉伯<<<<<
The One
業餘歌手

註冊日期: Apr 2004
PSN  IDlauhenry
XBox Live Gamertaglauchai
TVB CHEAP精又霸道就一向架喇
所以我多數都熄電視算
最後新聞至開番

舊 10-16-07, 12:43 PM   #5
Sgodkyo
the one

自從陳至淫呢件人粉上左位之後tvb越黎越賤

舊 10-16-07, 12:45 PM   #6
幻影V-Slasher
Insane Gamer
神速の...

註冊日期: Sep 2007
引用:
作者: 真!DC 查看文章
有乜辦法唔惡,
d人都唔轉台ge
亞視D節目實在
幻影V-Slasher 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-16-07, 12:53 PM   #7
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

引用:
作者: 神京 查看文章
但上面張相真係扮得好似…

舊 10-16-07, 12:58 PM   #8
石原夏織
Ultimate Gamer

3DS Friend Code4597 0320 8939
PSN  IDHO2_0219
TVB 霸道就一向架喇
但亞視d節目 .....
石原夏織 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-16-07, 01:01 PM   #9
細路翔
The One

註冊日期: Sep 2003
引用:
佢最勁唔係開左個至淫飯局請埋如四哥之流既噁心人士入去核核突突咁咩

英國說大家抱團死
細路翔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-16-07, 01:04 PM   #10
鳳熾魂
紅蓮の焔神

註冊日期: Dec 2003
3DS Friend Code0018 0703 4979
PSN  IDcastorwmh
XBox Live Gamertagcastorwmh
TVB唔霸道就唔係TVB啦,睇下班歌星同其他台做訪問要做國語就知啦

人不是因為感到絕望而裹足不前。是因為一個人先放棄了,所以才會感到絕望、才會裹足不前。
人不是因為看到希望而繼續前進。是因為一個人先擁有找尋希望的「意志」,所以才會看到希望、才會繼續前進。
鳳熾魂 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-16-07, 01:10 PM   #11
半熟蕃茄
Game Master
有朋自遠方來非姦即盜

註冊日期: Oct 2004
哈哈
而家咁可能仲好
詹SIR個SHOW可能會仲好睇(以前唔敢講0個D野而家可以去得盡D )
半熟蕃茄 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-16-07, 02:21 PM   #12
~昊~
Crazy Gamer

人地唔收錢幫你做節目,
依家差唔多開始做嘅時候先話CUT左佢…

TXB真係霸道得過份…

舊 10-16-07, 02:26 PM   #13
nefrezx

註冊日期: Mar 2006
提起"囍 趣 台",
無線個時解釋又話只係調去第二個時間播,
播到宜家都未播
nefrezx 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-16-07, 02:28 PM   #14
HIM

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhim927
引用:
作者: nefrezx 查看文章
提起"囍 趣 台",
無線個時解釋又話只係調去第二個時間播,
播到宜家都未播
拍左兩集之後已經停左, 仲點會有得播

有邊間大機構會唔霸道!? 食得咸魚抵得渴, 拎人嚟玩都預左架啦, 做節目無錢收但係免費宣傳劇團嘛, 佢做咁多兒童劇.

此篇文章於 10-16-07 02:36 PM 被 HIM 編輯。
HIM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-16-07, 04:42 PM   #15
House
里村★紅葉

註冊日期: Jun 2004
PSN  IDHouse544
智能販毒

Get

グリザイアの果実 ED SONG+OST

Get 周防天音!

House 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-16-07, 04:59 PM   #16
Heifetz
Game Master
獨身漢子

註冊日期: Aug 2003
引用:
Gay味濃郁.

http://hk.myblog.yahoo.com/cpc412
Heifetz 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-16-07, 05:10 PM   #17
呂鳳仙
錢錢錢錢錢錢錢

註冊日期: Jan 2002
引用:
作者: A HoManTin Work 查看文章
扮野文化又係你(無線)做先,仲要覺得勁…

而家人地扮又唔鍾意…

亞視快D同佢既劇團合作,整個節目喇!!或者整個處境喜劇…
詹sir肯去亞視玩o野的話,應該拉到翻少少收視

PS:開放時間為17:00~23:00

每天提醒自己,施恩莫望報,不要把得失看得太重。
幸福不是必然,擁有它的人,請好好珍而重之……
呂鳳仙 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-16-07, 05:35 PM   #18
Jockey
Crazy Gamer
清淡素雅俏麗韻致

3DS Friend Code1246 8878 9215
PSN  IDKingRance
XBox Live GamertagKing Rance
引用:
作者: Heifetz 查看文章
Gay味濃郁.
受力捧之鄧賤民的蜜糖~

戦場の絆 ジオン公国軍戦術情報局に所属する特殊部隊。ガンダム強奪遂行の為なら金も惜しまない!
BorderBreak EUST 25nd Airborne Brigade Combat Defence Enforcer
Jockey 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-16-07, 05:39 PM   #19
nefrezx

除左陳至淫,
唔好忘記仲有珍姐,樂小姐之爭,
成個無線宜家都係靠關係上位
nefrezx 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-16-07, 06:18 PM   #20
真!DC
Banned User
奉行我道

引用:
作者: 幻影V-Slasher 查看文章
亞視D節目實在
無線d劇集又好好咩?

真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-16-07, 06:56 PM   #21
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

引用:
無線d劇集又好好咩?
只可以講...
無記唔算巧...
但亞記更不濟...

流胃兄x民賤聯.無恥黨x禮義廉......
250311.3975.12363
Busconcamp 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-16-07, 07:00 PM   #22
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

引用:
無線d劇集又好好咩?
雖然毛記既劇集,真係玩來玩去果幾味…但「起馬」都有個質數的…

舊 10-16-07, 08:06 PM   #23
龍寶寶
天才兒童訓練營
明天會更好

註冊日期: Dec 2001
Wii U IDbobogaf
Nintendo Switch ID4565-6477-0890
3DS Friend Code2793 0561 7788
PSN  IDbobogaf
XBox Live Gamertagbobogaf
引用:
雖然毛記既劇集,真係玩來玩去果幾味…但「起馬」都有個質數的…
質素?完全唔覺有

舊 10-16-07, 08:59 PM   #24
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

引用:
作者: 龍寶寶 查看文章
質素?完全唔覺有
唔係呀!!姐係果布景呀,燈光呀果類呀!!

舊 10-16-07, 09:44 PM   #25
幻影V-Slasher
Insane Gamer
神速の...

註冊日期: Sep 2007
引用:
唔係呀!!姐係果布景呀,燈光呀果類呀!!
D星都閃過人喇
幻影V-Slasher 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 09:22 AM

手機版 | APP版