Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

主題工具 顯示模式
舊 07-21-09, 03:08 AM   #1
House
God of Gamer
里村★紅葉

註冊日期: Jun 2004
PSN  IDHouse544
忍不住轉貼過來..好人的下場..

你可能是一位長相普通,個性溫和且忠厚老實的好好先生

一開始,你可能會在某種場合,認識某位女生
這位女生,可能是學妹,也可能是共同為某種目標共同奮鬥的伙伴

這位女生對你很好,你也開始對她很好,你認為女生對你好,你對
她以相同的態度回報是正當而且是應該的

兩人的互動益趨頻繁,msn上常常聊天、偶爾通個電話、偶爾她什麼
事情需要你幫忙或需要你提供的,你都義不容辭地盡全力滿足她。

你認為,這是身為一個好朋友,所應盡的義務...

此時,你會在睡覺時幻想著跟她手牽手坐在淡水河邊、走在廣大的校
園,甚至你常常會在夢中瞥見她對你的回眸一笑,與她甜甜蜜蜜、詩情
畫意的浪漫光景...

然而,鬧鐘一響

這一切都是不存在的虛無
你會覺得你跟她成為男女朋友的機會越來越高
你會覺得,她就是你朋友總是跟你千篇一律所說的一句話:「是你的就會是你的,緣分到了你躲都躲不掉」中所指涉的對象。

你的付出會越來越多,你對她的關心會越來越高,你會認為,他會因此
受到你的感動,而接受你對她的種種付出,並且用她的感情回報你....

size=1]不!!![

完全不是這樣!!
>你太天真了
這個社會是殘酷的~!!!

她不會感動,也不會感謝你,她只會產生一種感覺

這個男的想要追我這個男的想要追我

自此之後,她在msn上的回應語句越來越簡短,你上線,她不會再跟你打招呼
你打招呼,可能半小時後才有回應,或是直接送你一個笑臉或把狀態調成
「XXX的狀態設定為離開、可能無法回應...」

回應語句大幅縮水,通常僅剩下「嗯」、「恩」、「ㄏㄏ」、「呵」之類的語
句打發你,回應字數不超過五個字,似乎間接在和你說「不要再煩我好不好」
...

你會發現她突然從msn的名單上消失,直接離線,你往往來不及和她說聲
晚安或說聲掰,彷彿突然失蹤。

你如同以往,傳簡訊向她請安,她回應的比率趨近於零,你的熱情開始熄滅

你納悶
「到底發生了什麼事?」

她不再主動打電話給你,你打電話給她的勇氣不再,怕她當場發卡
她在電話中的聲音已不若初識時熱情活躍,反而如催狂魔吸走你的快樂
讓你全身瞬間充滿冰霜....

約他出去好了,她總有事情推託..
運氣好一點的她答應了,但總是在前兩小時傳封簡訊跟你說...

「不好意思,我今天晚上臨時有事不能去了...」
「對不起,今天晚上要跟朋友出去,所以不能陪你了..」
(我們就不是朋友喔??)

初識的熱情不再
你會開始感覺莫名其妙

「我到底作錯了什麼?」
琴日我真係忍唔住SD左SMS問佢
但今日果次後佢又對我好好

你會一直安慰自己,她可能害羞,或是在考驗你...而遲遲緊抓住不放...
事實上,她已經偷偷地把卡片放進你的口袋....

最後,你會被迫找尋新的對象

然而,這一切是個鬼打牆...從頭開始這是一個無窮循環..

簡直跟我個情況有8成以上相似
而且果個女仔得閒仲要吊下我引先死
*明知我追緊佢

Get

グリザイアの果実 ED SONG+OST

Get 周防天音!

此篇文章於 07-21-09 09:43 PM 被 House 編輯。
House 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-21-09, 03:33 AM   #2
雷火武
ワールド・エンド

註冊日期: Feb 2005
其實個女仔唔諗住同個男仔發展既話,個男仔對個女仔好,可能令個女仔感到壓力而已。對個男仔好又會驚對方誤會,所以只好冷淡對待。如果去到呢個情形,基本上好人與否已經唔重要。
雷火武 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-21-09, 08:59 AM   #3
irismong
Goo ◕ ω ◕

註冊日期: May 2008
3DS Friend Code5198 2379 5456
XBox Live GamertagiRis MonG
引用:
作者: Deviantnip 查看文章
其實個女仔唔諗住同個男仔發展既話,個男仔對個女仔好,可能令個女仔感到壓力而已。對個男仔好又會驚對方誤會,所以只好冷淡對待。如果去到呢個情形,基本上好人與否已經唔重要。
exactly!
再說文中個女仔好好丫
無拖人, 無比d假signal人

On-going games (?!):
PS3+MOVE: Tokyo Jungle, Harry Potter, Basara 3 + 3宴, L.A. Noire
XBOX360 + KINECT: TROPICO 3, Red Dead Redemption, GTA 4 Liberty City Stories
Wii: [封塵中]
閃綠+粉紅3DS: マリオカート7, Monster Hunter Tri-G, Mario 3D Land
MHP限定3000 X2+紅色3000PSP: [閒置中]
MIKU PSV+BLACK PSV: 初音ミク Project DIVA f, 塊魂ノ・ビ~タ, 真三國無雙NEXT

PSV的日本PSN ACC: devil_hyde
PS3的香港PSN ACC: iRis_MonG
irismong 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-21-09, 09:44 AM   #4
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

註冊日期: Mar 2006
邊個追人追得出面d 就係俾人食住架啦
人係自私既, 好正常
所以講到尾,

食住人, 係唔係存心拖住人當人係兵都好
都係d 人既心態同品既問題

舊 07-21-09, 09:49 AM   #5
House
里村★紅葉

引用:
作者: Seppie 查看文章
邊個追人追得出面d 就係俾人食住架啦
人係自私既, 好正常
所以講到尾,

食住人, 係唔係存心拖住人當人係兵都好
都係d 人既心態同品既問題
教我當個壞人
有時真係唔抵得..身邊有d fd樣又唔係話靚仔又花心 靠把口就搞掂幾個女仔 而家仲玩緊一腳踏兩船

人人親近我 無人爭奪我(茶)

Get

Get 周防天音!

此篇文章於 07-21-09 09:52 AM 被 House 編輯。
舊 07-21-09, 09:57 AM   #6
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

註冊日期: Mar 2006
引用:
作者: House 查看文章
教我當個壞人
有時真係唔抵得..身邊有d fd樣又唔係話靚仔又花心 靠把口就搞掂幾個女仔 而家仲玩緊一腳踏兩船

人人親近我 無人爭奪我(茶)
一腳踏兩船?
我都見過有呢d女性朋友架
不過我知道佢做埋d咁既野之後, 印象好差lor
已經疏遠佢

我唔識+唔恨+唔鍾意做衰人
所以你問錯人

舊 07-21-09, 12:10 PM   #7
AshleyYan
↓打到乾晒水先出↓

註冊日期: Dec 2004
Wii U IDAshleyYan
3DS Friend Code2105 8594 0996
PSN  IDAshleyYan
XBox Live GamertagAshleyYan
唔好話長相普通啦~
就算八兩金咁既樣都可以識到女朋友架~
差在你遇到個識得欣賞你既人未姐~
所以應該要盡量擴寬自己生活圈子,令識得欣賞你既人盡快出現~

舊 07-21-09, 01:10 PM   #8
クラウド
死相が見えるぞ

註冊日期: Mar 2002
引用:

然而,這一切是個鬼打牆...從頭開始這是一個無窮循環..
根本係一招無限技
一招打到直至死為止....

舊 07-21-09, 06:02 PM   #9
安東尼さん
Game Master
好人

註冊日期: Oct 2004
XBox Live Gamertagantony617
現實中,連好人卡也不會有呢…
只會自動消失在你的圈子…

安東尼さん 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-21-09, 08:17 PM   #10
咩Feel
Game Master
脫線一族

註冊日期: May 2003
PSN  IDMaTTheWHk01
XBox Live GamertagMaTTheW Hk01
/ 再向偉大既森林進發啦,無謂因為一棵樹哂你咁多光陰

舊 07-21-09, 09:10 PM   #11
House
里村★紅葉

引用:
作者: 安東尼さん 查看文章
現實中,連好人卡也不會有呢…
只會自動消失在你的圈子…
講得好
今日做左樣傻事..今日知溫完書走果時佢實hungry
我專登之後買左樣佢鐘意食既野比佢..走之前果刻我比佢..
本來佢話今晚會搵我 之後佢又之後成日都無再理我~
明知佢係度拖緊我 我都要咁做..某程度我真係幾犯賤\
我每次下定決心話放低佢..但最後比佢幾句說話 搞到我..
我知道我自己好傻..但係..

難道我要滾回二次元a

Get

Get 周防天音!

此篇文章於 07-21-09 09:15 PM 被 House 編輯。
舊 07-21-09, 09:18 PM   #12
クラウド
死相が見えるぞ

唔滾回二次元咪捃過第二個囉

舊 07-21-09, 09:23 PM   #13
House
里村★紅葉

引用:
作者: K死狗(K9999)京 查看文章
唔滾回二次元咪捃過第二個囉
我好少鐘意人
但鐘意人我會鐘意果個人好耐..
今次佢係我第二個咁鐘意既女仔
第一個已經係5年前既事..
不過..上次果個女仔都係咁上下

有時覺得二次元真係一個美麗既烏託幫

我見身邊d朋友為有女朋友女而識女..真係..
所以我性格點變都變唔到女仔眼中既壞人

Get

Get 周防天音!

舊 07-21-09, 09:24 PM   #14
咩Feel
Game Master
脫線一族

XBox Live GamertagMaTTheW Hk01
引用:
講得好
今日做左樣傻事..今日知溫完書走果時佢實hungry
我專登之後買左樣佢鐘意食既野比佢..走之前果刻我比佢..
本來佢話今晚會搵我 之後佢又之後成日都無再理我~
明知佢係度拖緊我 我都要咁做..某程度我真係幾犯賤\
我每次下定決心話放低佢..但最後比佢幾句說話 搞到我..
我知道我自己好傻..但係..

難道我要滾回二次元a
老實講,當局者迷
佢而家我覺得係玩緊你既,避下你等你個心囉囉亂

試返去二次元一陣療下傷先,cool down下

舊 07-21-09, 09:31 PM   #15
クラウド
死相が見えるぞ

引用:
我好少鐘意人
但鐘意人我會鐘意果個人好耐..
今次佢係我第二個咁鐘意既女仔
第一個已經係5年前既事..
不過..上次果個女仔都係咁上下

有時覺得二次元真係一個美麗既烏託幫

我見身邊d朋友為有女朋友女而識女..真係..
所以我性格點變都變唔到女仔眼中既壞人
過來人...
明白你感受

做唔到壞人係蝕底架啦

一係返去二次元頽陣先囉

舊 07-21-09, 09:39 PM   #16
House
里村★紅葉

引用:
作者: K死狗(K9999)京 查看文章
過來人...
明白你感受

做唔到壞人係蝕底架啦

一係返去二次元頽陣先囉
好多謝大家既留言
希望我早日諗得通啦..我有d fd都話呢個女仔唔好痴埋去...但係
唔鐘意我埋直接同我講囉..你咁樣拖我對你有乜著數喎..
仲以為耶教會對呢d野認真d..(佢係基督徙)
真係好想問下佢 君の神は何処にあるXDD
忽然間好衰咁諗..希望呢種玩弄好人既女仔 有朝一日比壞人玩弄 中出完之後飛左佢

Get

Get 周防天音!

此篇文章於 07-21-09 09:51 PM 被 House 編輯。
舊 07-21-09, 09:49 PM   #17
咩Feel
Game Master
脫線一族

引用:
好多謝大家既留言
希望我早日諗得通啦..我有d fd都話呢個女仔唔好痴埋去...但係
忽然間好衰咁諗..希望呢種玩弄好人既女仔 有朝一日比壞人玩弄 中出完之後飛左佢
2次元係嗎啡,你需要佢黎止痛先

舊 07-21-09, 09:51 PM   #18
AshleyYan
↓打到乾晒水先出↓

引用:
好多謝大家既留言
反轉豬肚就s...
你係咪真係鍾意人架?

舊 07-21-09, 09:52 PM   #19
House
里村★紅葉

引用:
作者: AshleyYan 查看文章
反轉豬肚就s...
你係咪真係鍾意人架?
諗下o者..
發洩下我d怨氣
而且我只係指明玩弄好人既女生 都唔指明係佢

Get

Get 周防天音!

舊 07-21-09, 09:55 PM   #20
クラウド
死相が見えるぞ

可能個女仔鍾意呢種曖昧,拖拖拉拉o既感覺....佢又唔想同你一齊,但又想你繼續係咁....
(推測)

二次元係好(算係某種逃避)
但用得多會上癮,呢到要注意
當你想唔要果陣,你會發現根本唔可以冇左呢樣野

我就係咁...

舊 07-21-09, 09:57 PM   #21
AshleyYan
↓打到乾晒水先出↓

引用:
諗下o者..
發洩下我d怨氣
而且我只係指明玩弄好人既女生 都唔指明係佢
緣份D野,話黎就黎.
可能第日有女仔追返你轉頭呢?
唔好諗咁多啦.

舊 07-21-09, 10:08 PM   #22
POKA
Banned

註冊日期: Aug 2008
講起好人
我公司有個好慘~
典型比港女吸乾既好男仔
分左手仲比條女唱佢 斤斤計較
POKA 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-21-09, 11:36 PM   #23
mihimaru GT
Ultimate Gamer

註冊日期: Sep 2006
PSN  IDSEAMO
佢係鐘意你既話,你做少少野已經可以冧死佢
唔鐘意你既話,就算你做幾多野,比晒全世界最好既野佢.佢都唔會因為咁而鐘意你

不過你唔真心對佢,對方又可能覺得你玩玩下,
又或者佢真係試你有幾鐘意佢,鐘意佢既程度去到邊度

所以跟本無邊個o岩邊個錯,
一生人得一次,青春都係得一次
自己覺得對,覺得開心就去做la
覺得累,覺得被玩咪停落黎囉

佢係討厭你?試探你?玩弄你?
跟本得佢先知,有好多野都係估ga ja,

同你買主客和一樣
未到最後一刻咩都有可能

不過有一樣永遠都係事實,強隊就係強隊,弱隊就係弱隊
你想要幸福既話就一定要付出ga la

多謝上天賜我一幅咁樣衰既面孔,我會好好利用佢影響市容
mihimaru GT 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-21-09, 11:49 PM   #24
LonelyBlue
Ultimate Gamer

註冊日期: Dec 2001
3DS Friend Code3652 0501 5654
PSN  IDChho_eadgbe
其實我睇左樓主既case好耐
好似仲差咁d spark
感覺到當梗兵

搞左咁耐都仲沒得, 我係你分散投資吧~~
睇下女方有冇咩反應, 冇就bye bye啦

此篇文章於 07-21-09 11:56 PM 被 LonelyBlue 編輯。
LonelyBlue 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-21-09, 11:52 PM   #25
dragonwing84
Game Master

註冊日期: Dec 2006
PSN  IDAlbertSIR
XBox Live GamertagAlbert0511
一開始唔係話個女仔自我保護性強咋咩..
得唔到手又話人釣你拿..?
dragonwing84 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 02:11 AM

手機版 | APP版