Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手機平板遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 05-07-13, 09:47 PM   #1
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
「無限上網」年代將告終

問題不在電信商.....點解有咁多人放棄無限plan先係重點......

http://hk.news.yahoo.com/%E7%84%A1%E...220516517.html

引用:
「無限上網」年代將告終

(綜合報道)(星島日報報道)本地流動電訊商原計畫趁去年2月電管局就「無限上網」實施新指引,取消無限上網計畫,惟引發用家激烈反對,導致取消無限上網計畫墮馬。事隔一年,電訊商蠢蠢欲動,擬捲土重來,並通過加碼優惠,利誘客戶選用「有限上網」計畫,為取消無限上網搭通天地線。

無限上網容易導致濫用網絡,大量消耗網絡資源,故本港電訊商去年一度醞釀終止提供無限上網計畫。有業界人士指出,無限上網計畫佔用頻譜資源過多,造成網絡阻塞,取消無限上網仍為大勢所趨,特別是較多租借網絡容量予供虛擬營運商(MVNO)的電訊商,由於用戶量龐大,網絡負荷更嚴重,取消無限上網的壓力更大,可謂刻不容緩。他認為,現時甚受歡迎的限速無限上網計畫,亦佔用大量頻譜資源,長遠亦應逐步淡出市場,令無限上網計畫全光明引退。

香港電訊(6823)去年2月取消無限上網計畫後,其他電訊商觀察市場反應後,認定用家已開始接受,於是在近期陸續推出有限數據計畫,在市場「試水溫」,並鼓勵用戶選用有限上網計畫,部署逐漸退出無限上網市場。

為吸引用戶選用「有限上網」計畫, 網絡商把優惠加碼,和電香港(215)旗下3香港的有限上網計畫,收費雖與無限上網一樣,但數據用量卻達6GB,用戶若購買三星Galaxy S4及HTC one等新手機並攜號轉台,首年每月可獲額外1GB數據用量,令數據用量增至7GB。

業界人士指出,每月5GB數據用量,基本上已足夠,一般用家每月用量大部分在1GB以下,加上「無限上網」計畫在使用5GB後,受公平使用政策限制,會限制速度,防止網絡資源被濫用,故基本上6GB無限速更有吸引力。

CSL於年初推新月費計畫,旗下1010及One2free,無限上網月費計畫收費分別為439元及419元,但買機上台並選用有限數據計畫,則同樣月費的數據用量達至6GB,即使是較低月費計畫,新計畫在同樣費用下,數據用量亦增加100MB至200MB,似是期望以新計畫取代舊計畫。

對於取消無限上網的看法,CSL回應稱,早前已推出一系列按用量收費服務計畫,更有75%用戶由無限數據計畫,轉用按用量收費。至於去年一度取消無限上網,其後因市場反應激烈而恢復無限上網計畫的數碼通(315),自去年下半年開始,亦配合推新手機,低調推有限用量計畫。

據了解,去年數碼通擬取消無限上網時,成為用家批評對象,並引發一輪風波,故數碼通此次不會再做「馬前卒」,待市場趨勢明確後才會行動。而未有推出「有限數據計畫」的中移動香港則稱,一直密切留意市場轉變及用戶需求,並研究適當方案及服務計畫以配合市場發展。

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-07-13, 09:54 PM   #2
GreenTea
Administrator

註冊日期: May 2007
同意每月5GB數據用量,基本上已足夠
因為我係1GB以下
GreenTea 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-07-13, 09:55 PM   #3
JMi
God of Gamer

註冊日期: Feb 2011
電話來講 唔好話5G
3G我都嫌多喇

我只可以想像到有D人住得遠
日日來回車都三至四粒鐘
坐車就睇晒所有動新聞後再睇YOUTUBE HD咁
先至用得爆5G嘛...
JMi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-07-13, 09:57 PM   #4
JMi

引用:
作者: GreenTea 查看文章
同意每月5GB數據用量,基本上已足夠
因為我係1GB以下
如果限1GB都要小心就住用
我睇AM730爽報WHATSAPP微信 唔小心都差唔多800M
有2GB的話 真係可以好放心... 只要唔STREAM片睇的話 lol
舊 05-07-13, 09:57 PM   #5
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
5GB應該都夠用了

此篇文章於 05-07-13 10:23 PM 被 野良猫 編輯。
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-07-13, 10:06 PM   #6
D.K.
Game Master
こなみきりえ

註冊日期: Jan 2009
PSN  IDKatyherDave
XBox Live GamertagDaveKatyher
引用:
作者: jaVaj ◣ 查看文章
問題不在電信商.....點解有咁多人放棄無限plan先係重點......

因為加晒價...同埋
3 個網頁已經冇左無限plan
$498 (10gb) $598 (20gb)
smartone就如報導所說, 出新機要用6gb plan
其他唔清楚

屈人地轉之後講成用戶放棄

大જિંગ
大징

D.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-07-13, 10:11 PM   #7
沒名字的?君
小牧 愛佳

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDMrNonameX
XBox Live GamertagMrNonameX
引用:
作者: D.K. 查看文章
屈人地轉之後講成用戶放棄
電話公司表示:你有選擇轉有限PLAN 或者唔用電話上網既自由

舊 05-07-13, 10:19 PM   #8
真十人€
Game Master

註冊日期: Jul 2002
PSN  IDhokcjp
引用:
業界人士指出,每月5GB數據用量,基本上已足夠,一般用家每月用量大部分在1GB以下,加上「無限上網」計畫在使用5GB後,受公平使用政策限制,會限制速度,防止網絡資源被濫用,故基本上6GB無限速更有吸引力。
如果真係咁,就唔駛取消「無限上網」啦。
用LTE機變到要就住用。
真十人€ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-07-13, 10:19 PM   #9
D.K.
Game Master
こなみきりえ

今年九至十月, 會有好多ip4s 24個月約無限plan到期
睇下到時又會點老屈法?

大જિંગ
大징

舊 05-07-13, 10:22 PM   #10
JMi

根本無限上網面對香港人寧死不蝕底的心態無得做架喎
如果要就果1%真係不斷無限用的人 而令99%人又挨貴plan又網速下跌
不如真係限左佢 5g 10g又好20g又好
真係唔夠用果d人 再買個pocket wifi整多個plan囉
舊 05-07-13, 10:22 PM   #11
GreenTea
Administrator

註冊日期: May 2007
引用:
作者: JMi 查看文章
如果限1GB都要小心就住用
我睇AM730爽報WHATSAPP微信 唔小心都差唔多800M
有2GB的話 真係可以好放心... 只要唔STREAM片睇的話 lol
我係用緊$76 peoples 3g 限速無限上網plan,睇youtube都有困難,想過1gb都幾難
不過我多數都係上gaf,fb,google,whatsapp,所以限速都無所謂
GreenTea 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-07-13, 10:26 PM   #12
JMi

引用:
今年九至十月, 會有好多ip4s 24個月約無限plan到期
睇下到時又會點老屈法?
無話咩屈唔屈
只係到時間間夾晒無無限plan 睇你點揀之嘛
真係咁有需要的話 當年又唔簽夠108個月約 等個無限plan用足九年
舊 05-07-13, 10:26 PM   #13
~蛙蛙~
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2008
個plan就到期 即係uTorrent 要88?
個d之前無限plan好多都係買機出既
再睇下而家d人係街拎部電話黎做乜就知 無限plan對佢地黎講只係0機價包埋既野
~蛙蛙~ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-07-13, 10:29 PM   #14
D.K.
Game Master
こなみきりえ

引用:
根本無限上網面對香港人寧死不蝕底的心態無得做架喎
如果要就果1%真係不斷無限用的人 而令99%人又挨貴plan又網速下跌
不如真係限左佢 5g 10g又好20g又好
真係唔夠用果d人 再買個pocket wifi整多個plan囉
好似你咁講係唔錯
可惜點計都係isp賺到盡

無幾間肯出2-3gb plan
有都接近無限plan價 (目前3g/LTE $419/$439)

比你用6gb 收無限plan價, 你又用唔盡
想用兩個1gb plan? 會唔會煩d?

記得之前吹要斬無限plan時, 明明講一般用戶係1-2gb
而家反而跌左? 專家不可信矣, 明顯係想食盡d用凸少少o既客戶

另一重點: 用過數據量唔係直接限速, 係收附加費
結論係無論有冇無限plan, 你都唔會賺左

利申: 1.3-1.5gb 用戶

大જિંગ
大징

此篇文章於 05-07-13 10:43 PM 被 D.K. 編輯。
舊 05-07-13, 10:29 PM   #15
JMi

引用:
作者: ~蛙蛙~ 查看文章
個plan就到期 即係uTorrent 要88?
個d之前無限plan好多都係買機出既
再睇下而家d人係街拎部電話黎做乜就知 無限plan對佢地黎講只係0機價包埋既野
借問一聲
你係SMARTPHONE用utorrent bt完野再係電話睇咁様?
定tethering出來share比電腦bt
舊 05-07-13, 10:31 PM   #16
~蛙蛙~
Crazy Gamer

引用:
借問一聲
你係SMARTPHONE用utorrent bt完野再係電話睇咁様?
定tethering出來share比電腦bt
前者 唔好問點解唔stream 我只可以答你唔鐘意
電腦我交緊2xx既hkbn
舊 05-07-13, 10:34 PM   #17
JMi

引用:
好似你咁講係唔錯
可惜點計都係isp賺到盡

無幾間肯出2-3gb plan
有都接近無限plan價 (目前3g/LTE $419/$439)

比你用6gb 收無限plan價, 你又用唔盡
想用兩個1gb plan? 會唔會煩d?

記得之前吹要斬無限plan時, 明明講一般用戶係1-2gb
而家反而跌左? 專家不可信矣, 明顯係想食盡d用凸少少o既客戶
我出ip5果時 都好奇怪 1.5g同無限 只係爭100蚊一個月咁少
我睇返自己用量 最後出左1.5g plan 一年慳千幾算

人地上市公司做生意自然係想用盡方法賺到盡啦
作為用家 除左格多幾間睇下邊間包到自己用量
或者考慮下改變自己出街無時無刻都睇片上網甚至BT呢種習慣之外
已經無咩可以做
舊 05-07-13, 10:36 PM   #18
JMi

引用:
前者 唔好問點解唔stream 我只可以答你唔鐘意
電腦我交緊2xx既hkbn
我都唔鍾意STREAM
但我會係電腦BT 再過落手機 /IPAD
煩係煩左少少 但一來係電腦搵種快好多
二來又慳到流量 (三來我一季可能只係睇一兩套唔算多)
舊 05-07-13, 10:40 PM   #19
~蛙蛙~
Crazy Gamer

引用:
我都唔鍾意STREAM
但我會係電腦BT 再過落手機 /IPAD
煩係煩左少少 但一來係電腦搵種快好多
二來又慳到流量 (三來我一季可能只係睇一兩套唔算多)
當你要返12個鐘 仲要搭1個鐘車返工 電腦dl完再過落電話既時間都冇既時候
一係睇一係唔睇
轉左工已經bt少左 不過5gb走唔甩
舊 05-07-13, 10:43 PM   #20
JMi

引用:
當你要返12個鐘 仲要搭1個鐘車返工 電腦dl完再過落電話既時間都冇既時候
一係睇一係唔睇
轉左工已經bt少左 不過5gb走唔甩
我通常儲埋一次過搬落電腦 又唔急住追
煲得多果排係keep住十幾個鐘野係ipad度 閒時坐車慢慢睇

或者識返個仔仔/囡囡 叫佢幫手b叔啦 lol
舊 05-07-13, 10:44 PM   #21
李某人
Game Master
初心者

註冊日期: Jun 2004
很明顯是為 LTE 普及做準備...

雖然我唔介意沒有無限 plan,不過取消完唔會平咗,又唔一定好咗,真係…

人類因為別人幸福而自己也感到幸福這種事,只不過是望梅止渴而已。
李某人 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-07-13, 10:46 PM   #22
廢人
The One

註冊日期: Dec 2001
我無睇咩睇片
都6g一個月啦

現在於名單的人仕為: comxxxxxxjp,xenxxxxxx??86
廢人 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-07-13, 10:54 PM   #23
石原夏織
Ultimate Gamer

註冊日期: Nov 2003
3DS Friend Code4597 0320 8939
PSN  IDHO2_0219
用電話bt真係方便 開得電腦我都dl完
不過我都覺無無限plan唔係問題
係唔會平既問題
石原夏織 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-07-13, 10:54 PM   #24
鷹柳
Insane Gamer

註冊日期: Jul 2005
其實香港好多野都好攪笑, 其他地方我唔肯定 但日本 網路咁發達 都唔會倒退LAW

公平使用其實OK
但好明顯你見人SHARE用BT 攪到D人唔用固網先係原因
至於用BT, 打機既野冇話冇法方BLOCK 係你敢唔敢做者, 正常人5GB確實有夠用, 但你又想CUT埋個無限 唔比人揀又好似過份左小小

都係個句 香港商家佬大晒 又 加個 咁既政府 真係擺明掠奪小市民
鷹柳 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-07-13, 11:01 PM   #25
~蛙蛙~
Crazy Gamer

引用:
作者: 拉打龍騎 查看文章
至於用BT, 打機既野冇話冇法方BLOCK 係你敢唔敢做者
拿 呢樣野呢 我有打去叫佢block左個tethering架 但佢話做唔到喎 然後我問候左佢地技術部2個鐘
點解呢?咪又係等你唔覺意tethering左收你錢架(有d 官方rom 插usb落電腦過野/叉電 就算唔開tethering 佢都會自動轉左 呢個已經係old news
而佢地竟然話唔知)

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 05:37 PM

手機版 | APP版