Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 12-07-14, 04:21 AM   #51
信長
God of Gamer
The Flash

註冊日期: Nov 2004
Nintendo Switch ID6287 6181 7226
隻馬唔撞樹,好合理,但之前好似無game 有類似的 (有錯,請更正)
青沼出GAME 真係好多細節用心

信長 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-07-14, 06:12 AM   #52
Y.Bird
Ultimate Gamer
度日如日

註冊日期: May 2006
3DS Friend Code1676 3642 5459
暫時地圖好空洞,
當然完全版本會唔同晒。

隱藏、二周目、儲齊裝備、獎杯等都放棄了啦,
因為跟本唔夠時間打機,
買一隻爆一隻都好難...。
Y.Bird 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-27-16, 10:09 PM   #53
enishi

註冊日期: Apr 2005
Wii U IDtsuiwil
3DS Friend Code1461 6149 1247
PSN  IDtsuiwil_jp
2017 年 - WiiU/NX 雙機種
https://twitter.com/NintendoAmerica/...24978984083456

enishi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-28-16, 12:07 AM   #54
貓太部
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2004
早2個月賣走部長期放置嘅wii u,
心裏唯一條刺就係zelda,
但其實又幾有信心zelda會跟新機出,而家確認真係好消息,
那..安息吧wiiu~
貓太部 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-05-16, 09:29 PM   #55
enishi

註冊日期: Apr 2005
Wii U IDtsuiwil
3DS Friend Code1461 6149 1247
PSN  IDtsuiwil_jp
E3 Treehouse event - 6 月 14 日
http://e3.nintendo.com/

引用:
Followed by "all day" livestreams, demos", etc Zelda will get a specially-designed booth for attendants to enjoy.

Reggie is hosting the so-called Nintendo Treehouse: Live. Aonuma says this is a "turning point for the series", and will introduce a new game mechanic, something "never seen on previous games".
enishi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-23-16, 08:10 PM   #56
mrk

註冊日期: Mar 2009
Wii U IDmrk_us_1st
Nintendo Switch ID美國Acc-7963-3777-4483
3DS Friend Code3050 7594 0791
PSN  IDmrk1us
XBox Live Gamertagmrk hk
引用:
作者: enishi 查看文章
E3 Treehouse event - 6 月 14 日
http://e3.nintendo.com/

switch日服Acc_2707-3945-3492(HK*mrk_jp1)
switch美國Acc_7963-3777-4483(HK*mrk_us1)
switch港服Acc_6669-1669-8277(HK*mrk_hk1)
switch英服Acc_3093-4099-7614(HK*mrk_uk1)
mrk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-09-16, 12:53 AM   #57
信長
The Flash

Nintendo Switch ID6287 6181 7226
新圖... 等E3 gameplay

舊 06-13-16, 02:53 AM   #58
噹噹dondon
Game Master

註冊日期: Oct 2006
噹噹dondon 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-13-16, 06:24 PM   #59
Navism
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2008
3DS Friend Code0860 3619 1923
唔知任記省唔省返靚個招牌!
Wii 果兩隻最大缺點就係低清。

如果NX係家用機,無1080p60真係無意思。

最好1game玩晒
Wii U 720p60, NX 1080p60
Navism 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-13-16, 10:34 PM   #60
bearkat
Senior Gamer

註冊日期: Dec 2011
其實我想zelda 係偏向(wii u 剛出既demo)真實既個種畫風,3d動畫化真係無咁期待
由手機版發出
bearkat 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-13-16, 11:03 PM   #61
lineage19
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2011
Wii U IDlineage19
Nintendo Switch ID8108-0773-7021
3DS Friend Code2019 9617 5329
PSN  IDlineage19jp
XBox Live GamertagLineAGE19
引用:
作者: Navism 查看文章
唔知任記省唔省返靚個招牌!
Wii 果兩隻最大缺點就係低清。

如果NX係家用機,無1080p60真係無意思。

最好1game玩晒
Wii U 720p60, NX 1080p60
真心想問到底係玩game定係玩解像度fps
lineage19 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-13-16, 11:50 PM   #62
DevilElvis
The One
還我香港!!

註冊日期: Aug 2002
3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
又嚟loop E D……

算把啦,玩紅白機無人阻你,有遊戲性又靚畫面真係咁不可兼得?

定係主機廠心態問題?

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-14-16, 12:08 AM   #63
hap3afrien
Game Master

註冊日期: Dec 2005
Wii U IDfung_Lam90
3DS Friend Code0259 0644 3586
引用:
作者: lineage19 查看文章
720p 60fps既孖車8表示why not both

其實老任自己d game點都會做到高淸高FPS, 又唔需要擔心
第三廠d game用電腦玩算啦

舊 06-14-16, 12:21 AM   #64
neo2046
Advance Moderator
(<ゝω・)綺羅星~

註冊日期: Dec 2001

neo2046 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-14-16, 12:40 AM   #65
Navism
Crazy Gamer

引用:
作者: lineage19 查看文章

玩game都要有要求.
Wii U 其中失敗原因就係機能差.
fans 可以繼續話唔需要.
但任記自已繼續唔醒, 不知唔好做硬體
如果唔表現到 Wii U 同 NX 分別.
咁做乜出新機?
兩隻都720p30?

有心做大作就要十全十美
唔係要行頭, 但都要跟到尾.

我唔相信得我有要求囉
舊 06-14-16, 01:13 AM   #66
Navism
Crazy Gamer

引用:
作者: DevilElvis 查看文章
又嚟loop E D……

算把啦,玩紅白機無人阻你,有遊戲性又靚畫面真係咁不可兼得?

定係主機廠心態問題?
引用:
作者: hap3afrien 查看文章
720p 60fps既孖車8表示why not both

其實老任自己d game點都會做到高淸高FPS, 又唔需要擔心
第三廠d game用電腦玩算啦
或者咁講
任記可以出隻好有遊戲性但無靚畫面.
但如果出到隻有遊戲性又靚但部機發揮唔到就好有問題.
Xenoblade X 已經叫用盡(加埋download pack)
咁即係可以更好

老實講, 現實已經反映到, 部機出到第三廠game係對自已公司有好處!
一隻game好靚, 一定吸引多人買!
舊 06-14-16, 01:26 AM   #67
噹噹dondon
Game Master

註冊日期: Oct 2006
好玩既GAME多數都唔係以畫面做賣點 即使依家一樣都係
畫面要用咩黎呈現係睇遊戲所需 過度追求反而會有反效果
今集個畫面老實講PS4同XB1冇GAME比得上 我係講緊美術風格 唔係圖像運算力
老外第一句既形容就係好似睇緊吉卜力或者皮克斯動畫工房
淨係做到呢點已經可以同其他遊戲區別出黎 營造自己既風格 唔洗隨波逐流
如果ZELDA都要隨波逐流 咁佢好肯定會成為一隻快餐遊戲…

其實呢D話題就好似問緊水墨畫定油墨畫靚D 呢D永遠唔會有答案既問題…
好多遊戲公司唔想咁煩自然咪賣真實畫面囉 可以參考周圍既事物
整呢類既3D模組師響業界應該好多 其實去買書學建模頭幾堂就係教你整D現實野…
要好似老任咁一時玩水彩一時玩油墨一時又玩番卡通 咁個3D模組師冇番咁上下實力都做唔惦

此篇文章於 06-14-16 01:30 AM 被 噹噹dondon 編輯。
噹噹dondon 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-14-16, 09:30 AM   #68
阿聰

註冊日期: Sep 2002
Nintendo Switch ID1803-0934-0218
3DS Friend Code2148 9542 0542
作為老任多年粉絲,我希望NX(如係家用機﹚一定要好似GC咁走強機能路線!
強機能唔係俾老任粉絲睇!而係俾第三廠商睇!機能夠勁三廠先可以PORT到GAME過去架!
只要係行得穩1080P 30/60FPS,圖像有PC中等水平就夠!4K未係時候。
同埋科技進步得太快,一開波時機能唔夠強就好快唔夠用。

村名:任天島島
人名:Andrew
3DS FC: 2148-9542-0542
NS FC: 1803-0934-0218
阿聰 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-14-16, 10:40 AM   #69
N0T51B
Game Master
非中國藉

註冊日期: Feb 2005
Wii U IDnotsib
Nintendo Switch ID6353-4652-6032
3DS Friend Code3179 6036 7175
機能我無所謂,我只希望可以有多啲勇者冒險感覺

"師奶在港不為少數,她們對社會問題選擇失明,政治見解偏頗狹隘,但永遠不想聽高深理論,再講下去會覺得是精英階級以學識欺人。反正師奶理論必然有缺失,無知的殺傷力更大" (2013)
N0T51B 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-14-16, 10:51 AM   #70
X&Y
Game Master

註冊日期: Jul 2005
Nintendo Switch ID5965-4236-9786
PSN  IDakitoxy
XBox Live GamertagXanYZ
岩岩買左GTX 1080

4K console gaming我真係唔追求住, 最怕到時又4k@30fps
(雖則同樣在GTX1080+4k 27吋mon下, 4K res下HIGH texture setting 加2X AA, 效果仲正過1080p res+extreme texture setting + 8x AA)

回正題, 我追遊戲性多過畫面, 但去到好似ps4/x1咁好多大作行900p仲要得30fps真係玩得隻眼好辛苦
幾好既意念同遊戲性對住d唔流暢既畫面真係無咩心機玩.
(我寧願有得揀去返720p+低DD既texture setting但keep 全程60fps都唔要剩係得900P+30fps)
X&Y 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-14-16, 12:55 PM   #71
lodoss
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2012
引用:
作者: X&Y 查看文章
岩岩買左GTX 1080

4K console gaming我真係唔追求住, 最怕到時又4k@30fps
(雖則同樣在GTX1080+4k 27吋mon下, 4K res下HIGH texture setting 加2X AA, 效果仲正過1080p res+extreme texture setting + 8x AA)

回正題, 我追遊戲性多過畫面, 但去到好似ps4/x1咁好多大作行900p仲要得30fps真係玩得隻眼好辛苦
幾好既意念同遊戲性對住d唔流暢既畫面真係無咩心機玩.
(我寧願有得揀去返720p+低DD既texture setting但keep 全程60fps都唔要剩係得900P+30fps)
雖然720P起30吋以下MON基本上都夠清, 不過4~50吋果D可能會爭D
lodoss 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-14-16, 05:13 PM   #72
billlam
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2002
引用:
作者: 噹噹dondon 查看文章
好玩既GAME多數都唔係以畫面做賣點 即使依家一樣都係
畫面要用咩黎呈現係睇遊戲所需 過度追求反而會有反效果
今集個畫面老實講PS4同XB1冇GAME比得上 我係講緊美術風格 唔係圖像運算力
老外第一句既形容就係好似睇緊吉卜力或者皮克斯動畫工房
淨係做到呢點已經可以同其他遊戲區別出黎 營造自己既風格 唔洗隨波逐流
如果ZELDA都要隨波逐流 咁佢好肯定會成為一隻快餐遊戲…

其實呢D話題就好似問緊水墨畫定油墨畫靚D 呢D永遠唔會有答案既問題…
好多遊戲公司唔想咁煩自然咪賣真實畫面囉 可以參考周圍既事物
整呢類既3D模組師響業界應該好多 其實去買書學建模頭幾堂就係教你整D現實野…
要好似老任咁一時玩水彩一時玩油墨一時又玩番卡通 咁個3D模組師冇番咁上下實力都做唔惦
單講美術風格, 其實依家有好多Indie Game Studio其實已經走到好前~
就新ZELDA已公佈既圖像黎睇, 其實都唔算好特出(好明顯重係前期開發畫面), 至少相似風格既GAME依幾年都有~

而你話好多遊戲公司係因唔想煩自然就賣真實畫面, 返而油墨卡通風格對建模要求重比較高?
我相信現實情況其實正好相反, 君不見大量Indie Games其實都係走相對卡通風格嗎? 正正係因要做"好"真實既畫面其實對技術同人手既要求係好高既.

再講, 卡通既圖像風格對硬件要求相對係比較低, 由其係RAM容量而言. 這亦係任記一直多走卡通風格的一個重大因素~

其實近年開發GAME既門檻越來越低, 加上開發工具既完善. 要係風格上突圍已經唔係大廠既專利了~
好多時我都有種感覺, 任天堂啲技巧好多已經比其他開發者吸收學習左, 有啲位重可以話超越任記tim.
billlam 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-14-16, 05:25 PM   #73
信長
The Flash

我鐘意風格化美術多D... 就算Zelda 出真實系/偏黑暗系... 骨子裡都係好卡通
你見果幾個大族設定,NPC肢體動作神態都係表演出佢地個人特性..
就係因為咁.咁多集無語音都唔會比其他全語音GAME 遜色...
初見WW時,我真係體會到宮本話用眼神表演的人物情緒,(WW 永遠係我心中都有好高位置)
老任其實係最大用心的, 未必係畫面上極致. 反而係用心去遊玩平衡,操作性
令玩家可以順利體會遊戲樂趣

類似例子,如metroid Tutorial... 係不知不覺間令玩家自己做到開發者設計的挑戰

此篇文章於 06-14-16 05:45 PM 被 信長 編輯。
舊 06-14-16, 06:00 PM   #74
billlam
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2002
我都好鍾意wind waker, 當年真的可算一大突破~
反而依隻新Zelda重未睇得出有幾特別,始終後來者眾,希望新公佈有驚喜啦~
billlam 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-14-16, 06:29 PM   #75
Navism
Crazy Gamer

其實無人會話要畫面唔要遊戲性
但某日做某種類既遊戲玩法就要達到一定畫質
如果今次係大地圖,又話有樹有水果可以食
如果因為機能發揮唔到應有水準同意念只會浪費

用呢隻做NX首發當然要做到同Wii U 有分別
唔通NX 只係強小小用無mon controller 又平少就算

去到今日如果任記重未知出面基本要求係乜
咁不如放棄家用機,出部480p 手提賣150usd 賭無對手爭算

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[NS] [WiiU] ゼルダの伝説 | The Legend of Zelda: Breath of the Wild | < 海拉爾旅遊交流區>中文版已上市 信長 攻略及心得交流區 882 02-10-19 03:27 PM
ゼルダの伝説 | The Legend of Zelda: Breath of the Wild 日本攻略 (sold) ZERO NEKO 買賣專區 2 08-04-17 10:15 PM
ゼルダの伝説 | The Legend of Zelda: Breath of the Wild 及相關 amiibo (sold) ZERO NEKO 買賣專區 1 08-02-17 03:40 PM
出售400全新 Wii U 薩爾達傳說 WiiU Zelda: Breath of Wild (日本版)sold kinpingk 買賣專區 4 07-05-17 08:33 PM
[Wii U] ゼルダの伝説 | The Legend of Zelda: Breath of the Wild trdsport01 買賣專區 2 03-03-17 10:48 PM

現在的時間是 04:21 PM

手機版 | APP版