Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 11-14-16, 12:06 AM   #2651
小草
God of Gamer
(╬ ̄皿 ̄)=○

註冊日期: Feb 2004
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
唔同就一定,不過行為越黎越一致啫。

本身個EVENT在下就覺得好奇怪,釋唔釋法唔係十五十六緊既議題,而係一早做咗既事。
有必要搞遊行?定係佢地自己心照?
唔搞活動,點有錢分丫

舊 11-14-16, 10:59 AM   #2652
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
引用:
作者: 真!DC 查看文章
同五毛差好遠既
不過覺得佢地似迷偶像多過關心香港

見今日咁多人撐“釋法”,深感香港冇救了
由手機版發出
其實一啲都唔多
fb要出動專頁廣告瘋狂洗板,但入面唔覺5毛/平時啲藍絲真心膠以外嘅人多咗好多
搞埋啲咩我是中國人頭像都係得幾丁友,同清一色黃絲帶嗰陣差好遠

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-14-16, 11:40 AM   #2653
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

註冊日期: Jan 2003
派$活動...有同事都去過

流胃兄x民賤聯.無恥黨x禮義廉......
250311.3975.12363
Busconcamp 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-14-16, 11:46 AM   #2654
sgouki
gakky奸爸dee

註冊日期: Jul 2002
引用:
作者: 小草 查看文章
唔搞活動,點有錢分丫
中間個浸水先和味, 台下幾千人分, 台上十幾人分.......

舊 11-14-16, 11:49 AM   #2655
真!DC
Banned User
奉行我道

引用:
作者: sugihara 查看文章
其實一啲都唔多
fb要出動專頁廣告瘋狂洗板,但入面唔覺5毛/平時啲藍絲真心膠以外嘅人多咗好多
搞埋啲咩我是中國人頭像都係得幾丁友,同清一色黃絲帶嗰陣差好遠
平時見d撐政府遊行都小貓三四隻
可能今次落重本
同埋好似唔少新香港人
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-14-16, 12:25 PM   #2656
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

根本係今次比較容易煽動,所以有人落重本煲大佢
但fb入面啲留言大部分都係5毛式,得少數真心膠
呢排我都好落力喺呢啲專頁出post洗毒,呢啲新page管理員好流,以前時聞嗰啲早就ban咗我

舊 11-14-16, 12:44 PM   #2657
真!DC
Banned User
奉行我道

Now新聞有訪問d遊行人士九唔答八,又叫錯反釋法口號
Cctvb
由手機版發出
舊 11-14-16, 02:58 PM   #2658
小草
(╬ ̄皿 ̄)=○

引用:
作者: 真!DC 查看文章
平時見d撐政府遊行都小貓三四隻
可能今次落重本
同埋好似唔少新香港人
由手機版發出
可能係旅行團呢,免費香港旅遊,其中一半時間企就得

訪問個個咬字都未正,是但啦

舊 11-14-16, 03:11 PM   #2659
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
根本係今次比較容易煽動,所以有人落重本煲大佢
但fb入面啲留言大部分都係5毛式,得少數真心膠
呢排我都好落力喺呢啲專頁出post洗毒,呢啲新page管理員好流,以前時聞嗰啲早就ban咗我
正常藍絲都未必會想香港行晒強國果套吧

舊 11-14-16, 03:13 PM   #2660
信長
The Flash

註冊日期: Nov 2004
Nintendo Switch ID6287 6181 7226
反「港督」
之前咩都入佔中數, 以後咩都入港獨數, 會唔會有D人覺得佔中都係港獨

信長 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-14-16, 03:20 PM   #2661
信長
The Flash

Nintendo Switch ID6287 6181 7226
【毛孟靜退公民黨】以香港本土身分留在議會 毛指與黨理念不同 續與民主派合作 (15:05)
http://news.mingpao.com/ins/instantn.../1479107115580

引用:
立法會議員毛孟靜宣布退出公民黨,即日生效,她之後會以「香港本土」成員身分繼續在議會及社區服務香港人。她表示,決定退出公民黨因其理念與公民黨不同。
毛孟靜稱,與公民黨理念不同在於「本土」、「拉布」、黨的定位等多項議題有關。聲明中亦稱「君子分手,不出惡言」,表示在未來的民主路上會與不同民主派系合作,努力爭取真普選。
好突然

舊 11-14-16, 03:50 PM   #2662
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
正常藍絲都未必會想香港行晒強國果套吧
佢地好多其實唔知頭唔知路,見到示威好暴力就鬧咁咋
好多釋法係乜都未知,
中國強大了同埋唔搞事就安定繁榮呢兩樣嘢呃到唔少人
不過阿伯阿婆你想佢點樣日日上網查資料吖

舊 11-14-16, 04:45 PM   #2663
大破人間

註冊日期: Sep 2007
3DS Friend Code1564 3069 5250
引用:
佢地好多其實唔知頭唔知路,見到示威好暴力就鬧咁咋
好多釋法係乜都未知,
中國強大了同埋唔搞事就安定繁榮呢兩樣嘢呃到唔少人
不過阿伯阿婆你想佢點樣日日上網查資料吖
藍絲的確好多唔想釋法,不過佢地既諗法通常比較傾向"都係遊梁既錯搞串左個Party, 而家累街坊"個種責怪受害者的諗法.(至少我有長輩咁諗)

好多老一輩其實都知香港呢個積木慢慢塌緊,但佢地寧願慢慢塌過埋最尾個廿幾三十年,所以好反對"有人搞事刺激大陸,分分鐘加速推塌個積木"
大破人間 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-15-16, 07:00 AM   #2664
david
The One

註冊日期: Mar 2002
宣誓覆核案今判決 
梁游或失議席 料上訴至終院

引用:
青年新政梁頌恆及游蕙禎的宣誓風波,引發特首聯同律政司司長提出司法覆核,要求法庭宣告二人議員資格被取消,議席懸空。法官閱畢與訟各方就人大釋法的補充陳詞後,將於今下午頒判詞。有法律學者指,最終的裁決及影響有多個可能性,但無論結果如何,敗訴一方都很大機會上訴至終審法院,或在上訴聆訊前,要求暫緩執行判決。

高等法院法官區慶祥將於今下午3時半頒下判詞,據了解,梁頌恆及游蕙禎隨後會先與律師團隊開會,待了解判詞內容後,才決定下一步行動。

特首梁振英及律政司司長袁國強認為梁、游二人是拒絕或忽略宣誓,根據《宣誓及聲明條例》所列明的後果,即二人會即時被取消議員資格,議席懸空。但梁、游則認為宣誓屬立法會內部事務,法庭不應干預。

敗訴者或申請暫緩執行判決

港大法律學院首席講師張達明接受查詢時指,無論哪一方勝或敗訴,最終的實質裁決及影響都有不同可能性,法官裁決後,可能就如何執行判決、命令的用字等,要求各方再陳詞。無論結果如何,張認為敗訴一方很大機會上訴,為免判決即時影響現時的狀況,敗訴一方同時可能向法庭申請暫緩執行判決。

張舉例指,如政府勝訴,政府有可能會準備補選事宜,敗訴的梁、游或因而申請暫緩執行判決,以等待上訴結果。但假如政府敗訴,政府或會上訴及申請暫緩執行判決,法官決定是否批准暫緩時會考慮政府有否理據、或先讓梁、游就職後再等最終上訴結果。張補充,如梁、游勝訴並成功就職,但至終審時敗訴收場遭取消議員資格,二人其間在議會作出的決議,都不會受影響。

至於若梁、游敗訴,他們作出暫緩申請前,政府會否「快刀斬亂麻」執行判決,另一名律師指,敗訴一方應盡快作暫緩申請。如法庭判政府敗訴,將宣誓事宜交回立法會自行處理,主席或會按人大釋法內容,追溯裁定梁、游拒絕宣誓或宣誓無效,即時取消二人資格,屆時或會引發另一宗司法覆核案爭議主席的決定。

另張達明指,若法庭今日的裁決涉及人大釋法內容,多名遭市民質疑宣誓有效性及被提出司法覆核的非建制派議員,他們的司法覆核案或受今日的判詞影響。

曾鈺成:不得重新宣誓非絕對

此外,上屆立法會主席曾鈺成昨在《am730》的專欄稱,若有人將人大釋法的內容解讀為宣誓無效即失去議員資格、一律不得重新宣誓,那讀漏「香港」二字的黃定光、讀錯Administrative為Administration的石禮謙也要失去議員資格,曾認為這理解顯然是荒謬。

曾指不得重新宣誓並非絕對,要視乎宣誓人在宣誓時是否故意不符規定,但人大釋法內容卻沒有說明監誓人可以裁定宣誓人是否故意違反規定而等於拒絕宣誓。曾認為,《基本法》及相關法例都沒有授權立法會主席或秘書,以議員宣誓無效為由,宣佈褫奪議員資格,如果釋法「作出了這項賦權,就是對原有法律的重大修改」。

前煮食

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-15-16, 11:22 AM   #2665
小草
(╬ ̄皿 ̄)=○

FB 見到撐釋法活動
深圳人投訴得300 香港人有600唔公平

舊 11-15-16, 11:45 AM   #2666
luciferdark

註冊日期: Feb 2003
引用:
作者: 小草 查看文章
FB 見到撐釋法活動
深圳人投訴得300 香港人有600唔公平
以前都仲識笑,
依家已經笑唔出

舊 11-15-16, 03:34 PM   #2667
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

註冊日期: Sep 2004
3DS Friend Code4897 6540 2372
PSN  IDKYOK12JP
游梁被取消議員資格

@@

Fate/GO ID 335,820,884
GN00508771 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-15-16, 03:38 PM   #2668
麥魚仔
Insane Gamer
岬命

註冊日期: Apr 2006
引用:
作者: GN00508771 查看文章
游梁被取消議員資格

@@
港共win@@

麥魚仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-15-16, 03:43 PM   #2669
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: GN00508771 查看文章
游梁被取消議員資格

@@
意料中事吧,由受理DAY1開始呢個根本就係冇勝算官司。

舊 11-15-16, 03:51 PM   #2670
真!DC
Banned User
奉行我道

希望取消埋另外果十幾個議員資格佢
由手機版發出
舊 11-15-16, 04:01 PM   #2671
newb
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2006
裁定立法會主席無權讓兩人重新宣誓

成功補宣o個3件又點?
newb 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-15-16, 04:08 PM   #2672
flpchoho
Ultimate Gamer

註冊日期: Feb 2008
引用:
作者: newb 查看文章
裁定立法會主席無權讓兩人重新宣誓

成功補宣o個3件又點?
已經有人司法覆核緊佢地,睇來都好高危
flpchoho 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-15-16, 04:11 PM   #2673
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
信唔信今晚金童玉女出現在禮賓府,其主人:「兩位,辛苦晒」…

舊 11-15-16, 04:21 PM   #2674
信長
The Flash

真心唔明點解有人會信尼兩件來歷不明的人物, 講兩句港獨又信佢做到野
比票佢入去做大龍鳳

舊 11-15-16, 04:52 PM   #2675
izumo

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDizumo000
引用:
作者: 信長 查看文章
真心唔明點解有人會信尼兩件來歷不明的人物, 講兩句港獨又信佢做到野
比票佢入去做大龍鳳
新東果邊
梁挾住梁6 d票係入硬
尾席係長毛

再數就康城八婆同 俾鄭家富界死ge范國威
呢個盤可以點投 ?
izumo 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 02:46 AM

手機版 | APP版