Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 11-15-13, 09:11 AM   #2676
強化人間ですの~★
鋼の救世主ですの!
↘ルルティエ

註冊日期: Mar 2002
Nintendo Switch ID8445-2408-9599
3DS Friend Code4768 8206 2595
PSN  IDTrombeElzam
XBox Live Gamertagtrombeningen
引用:
作者: LEGOCAPTOR 查看文章
其實PS4應該有足夠能力,
把PSV的畫面經PS4輸出到TV吧?
同樣新版PSV刻意唔加HDMI輸出,
就係要你花多近$800買PSV TV咁款。

當然如果你目的唔係只係把PSV畫面輸出到TV,
而係會用埋佢玩返PS1、把PS4畫面經PSV TV輸出去另一間房的電視等,
咁呢舊錢都抵比的,

見PSV有版友提出一個睇法,作為GAME迷儲多舊PSV TV都係有意義的。
PSV冇能力嘛
PSV冇留位俾線出影像
更加冇hw encode video俾wifi輸出去其他裝置
要sw出video......唔係唔得既,同時要run game既話唔知一秒出唔出到一格之嘛

Apple Mobile Device Support 加入同伴了!
Apple Software Update 加入同伴了!
MobileMe 加入同伴了!
Apple Application Support 加入同伴了!
Apple Software Update 召喚了 Safari!
Apple Software Update  召喚了 iPhone軟體!
C85 count
強化人間ですの~★ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-15-13, 09:21 AM   #2677
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: 強化人間ですの~★ 查看文章
PSV冇能力嘛
PSV冇留位俾線出影像
更加冇hw encode video俾wifi輸出去其他裝置
要sw出video......唔係唔得既,同時要run game既話唔知一秒出唔出到一格之嘛
原祖果部PSV個規格做唔到就唔出奇,
但出新版PSV時都唔加呢樣PSP-2000年代已經有的功能落去,(我意思係行有線的影像輸出,唔係無線喎)
仲要之後有PS4出機,都唔考慮做,如果佢做到應該係一大賣點嚟,
佢公佈新PSV果日,GAF呢邊已經有討論緊呢樣嘢,
覺得佢有違玩家意願…

不過,見佢行版淨機只係$798,咁應該都吸引到本身無PSV的都可以買嚟玩下D純接掣版的PSV GAME的。
同埋之後又可以拎去比PS4把畫面經PSV TV輸出去另一間房的電視用。

如果PS3年代,我就會因為費時搬部機兩邊走,索性買兩部了…
宜家我玩XBOX 360都係買兩部,一部房玩只用手掣的GAME,另一部放客廳玩KINECT GAME。

此篇文章於 11-15-13 10:04 AM 被 IDGAF 編輯。
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-15-13, 09:23 AM   #2678
Hello MiMi
Game Master

註冊日期: Nov 2011
引用:
但出新版PSV時都唔加呢樣PSP-2000年代已經有的功能落去,
仲要之後有PS4出機,都唔考慮做,如果佢做到應該係一大賣點嚟,
覺得佢有違玩家意願…

不過,見佢行版淨機只係$798,咁應該都吸引到本身無PSV的都可以買嚟玩下D純接掣版的PSV GAME的。
同埋之後又可以拎去比PS4把畫面經PSV TV輸出去另一間房的電視用。

如果PS3年代,我就會因為費時搬部機兩邊走,索取買兩部了…
宜家我玩XBOX 360都係買兩部,一部房玩只用手掣的GME,另一部放客廳玩KINECT GAME。
same...
Hello MiMi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-15-13, 09:37 AM   #2679
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
引用:
但出新版PSV時都唔加呢樣PSP-2000年代已經有的功能落去,
覺得佢有違玩家意願…

如果PS3年代,我就會因為費時搬部機兩邊走,索性買兩部了…
宜家我玩XBOX 360都係買兩部,一部房玩只用手掣的GAME,另一部放客廳玩KINECT GAME。
所以十分好彩
你做唔到sony 的設計/開發/高層

把這功能加到2000中
2000的真正意義就會失去
2000的對用戶的價值 輕了,便宜,省電了
2000對sony的價值 能把成本下降

另外
因為有一部人想出電視/使用ps3手製
這樣只要出一台psv tv
就能解決這問題
又能多一種商品也能增加佔有率
宣傳ps4,價錢便宜

如果只為了一部人去改2000 而不是 psv+psv tv組合
對sony 害大於利
對我也是
我本身已有1000
如果要為了出電視再買一台2000 ,怎樣便宜也要1500 ( 不...加上你說的功能...就1500都買不到)
但現在tv 只需7xx多

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),獸提媽(情況下寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊

此篇文章於 11-15-13 09:42 AM 被 pet3 編輯。
pet3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-15-13, 09:43 AM   #2680
nookie
Senior Gamer
TC

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDnookie3
XBox Live Gamertagnookie3
引用:
作者: Pandahahaha 查看文章
咁快手
有冇psv呢,到時可唔可以講下唔同wifi 可唔可以remote plap
有PSV! 不同WiFi下remote play, 根據PS4說明書係可行, 但見過初步報告就連同WiFi network下都有流暢度問題(未必完全因為WiFi質素).

主機到手我一定親身試試.

引用:
Can Remote Play work outside the user’s home network?

We strongly recommend that Remote Play be used within the same WiFi network where PS4 is connected. Remote Play may or may not work over a wide area network. For Remote Play to function over a wide area network, a robust and stable WiFi connection and broadband Internet connection is required, and the local area network where PS4 is connected must be configured to permit the PS Vita system to access PS4.
http://kotaku.com/ps4-remote-play-pu...est-1464725207

Blog: https://namstephan.wordpress.com/
nookie 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-15-13, 09:46 AM   #2681
rorimoe
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2005
點睇部PSV TV只係比日本廠做逃生門
冇能力做家用機就走去出PSV食兩邊茶飯
不過咁攪只會令日廠更加不思進取

所以索尼罪大滔天沒有錯
由手機版發出
rorimoe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-15-13, 09:48 AM   #2682
J.kidd
Game Master

註冊日期: Aug 2002
XBox Live Gamertagtoby5
引用:
作者: rorimoe 查看文章

所以索尼罪大滔天沒有錯
由手機版發出
其實同PSP 加條線出HDMI 差唔多
依家只係加D 舊資源播片去賺多筆
J.kidd 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-15-13, 09:51 AM   #2683
rorimoe
Crazy Gamer

引用:
作者: J.kidd 查看文章
其實同PSP 加條線出HDMI 差唔多
依家只係加D 舊資源播片去賺多筆
但PSV TV係打正牌做"家用機"
由手機版發出
舊 11-15-13, 09:52 AM   #2684
強化人間ですの~★
鋼の救世主ですの!
↘ルルティエ

註冊日期: Mar 2002
Nintendo Switch ID8445-2408-9599
3DS Friend Code4768 8206 2595
PSN  IDTrombeElzam
XBox Live Gamertagtrombeningen

其實同呢件野差唔多性質,只係PSV TV唔使主機

Apple Mobile Device Support 加入同伴了!
Apple Software Update 加入同伴了!
MobileMe 加入同伴了!
Apple Application Support 加入同伴了!
Apple Software Update 召喚了 Safari!
Apple Software Update  召喚了 iPhone軟體!
C85 count
強化人間ですの~★ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-15-13, 09:55 AM   #2685
IDGAF
The One

引用:
作者: pet3 查看文章
所以十分好彩
你做唔到sony 的設計/開發/高層

把這功能加到2000中
2000的真正意義就會失去
2000的對用戶的價值 輕了,便宜,省電了
2000對sony的價值 能把成本下降

另外
因為有一部人想出電視/使用ps3手製
這樣只要出一台psv tv
就能解決這問題
又能多一種商品也能增加佔有率
宣傳ps4,價錢便宜

如果只為了一部人去改2000 而不是 psv+psv tv組合
對sony 害大於利
對我也是
我本身已有1000
如果要為了出電視再買一台2000 ,怎樣便宜也要1500 ( 不...加上你說的功能...就1500都買不到)
但現在tv 只需7xx多
言下之意,即係當年出PSP-2000時加入色差輸出TV功能是錯誤決定?
已買PSP-1000的玩家,又花近$1600買PSP-2000先做到TV輸出,
所以應該一早出舊可能叫PSP TV的東西去做輸出TV功能同用PS3手掣玩?
又可以平D玩到…

你真係無希望過PSV加HDMI輸出的可能性?
因為我印象中閣下都有係PSV討論區果邊嘈過呢樣嘢喎。

舊 11-15-13, 09:57 AM   #2686
Hello MiMi
Game Master

註冊日期: Nov 2011
引用:
作者: rorimoe 查看文章

所以索尼罪大滔天沒有錯
由手機版發出
我開頭覺得佢係抄 Apple TV 玩streaming
要有 Vita 本體 + VTV 先可以玩到 Vita Game on TV

後尾發現佢可以獨立玩Vita 某部分game
再加 remote play PS4

好老實我又唔覺得佢出呢部野有幾罪大滔天喎

我係HMV 訂機之後再收到 Sony SMS,本身都有諗過房一部廳一部
最後因為呢部野我反而慳番二千幾蚊
如果Sony 有心 cap 水,我唔覺得佢會咁自己打自己囉
(由其是講緊外國d housing 動輒幾兩三層)
Hello MiMi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-15-13, 10:01 AM   #2687
rorimoe
Crazy Gamer

日本game市場由全球最大減到得北美一半都冇唔係冇原因的
由手機版發出
舊 11-15-13, 10:01 AM   #2688
IDGAF
The One

引用:
作者: 強化人間ですの~★ 查看文章

其實同呢件野差唔多性質,只係PSV TV唔使主機
GC呢舊嘢我都有,係人哋賣機唔要的時候送比我的,
都有D用的。

PS3年代咪有出過一個USB PS/PS2 SAVE CARD的讀卡器的,
如果佢出一個類似的東西比PS4讀PSV張卡的資料,加埋PS4個有輕觸功能手掣應該都到大部份psv功能了(係電視螢幕出返半透明式「游標」)。

此篇文章於 11-15-13 11:51 AM 被 IDGAF 編輯。
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-15-13, 10:02 AM   #2689
now_loading
God of Gamer
VanHelsing

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDN0W_L0ADlNG
XBox Live Gamertagdiabloex2
我只係知佢封印左PSP用usb+Windows 出mon係錯誤決定
now_loading 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-15-13, 10:04 AM   #2690
alvinclub
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDalvinbetic
XBox Live Gamertagalvinbetic
http://kotaku.com/good-news-about-ou...ium=Socialflow

Good News About Our Once-Broken PS4...

Our malfunctioning PS4, the one I mentioned in our review of Sony's new console, has been fixed. It turns out that the fix was an easy one. We can now give you a clear run-through of what went wrong and what to look out for in what, at this point, seems like a fluke.

舊 11-15-13, 10:07 AM   #2691
ComeLOLoh

註冊日期: Apr 2007
PSN  IDChun-li
http://playstation.greatnessawaits.com/
美國個邊街鋪就開賣。

舊 11-15-13, 10:08 AM   #2692
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
引用:
言下之意,即係當年出PSP-2000時加入色差輸出TV功能是錯誤決定?
已買PSP-1000的玩家,又花近$1600買PSP-2000先做到TV輸出,
所以應該一早出舊可能叫PSP TV的東西去做輸出TV功能同用PS3手掣玩?
又可以平D玩到…

你真係無希望過PSV加HDMI輸出的可能性?
因為我印象中閣下都有係PSV討論區果邊嘈過呢樣嘢喎。
我是叫psv 用回迷之插洞 追加出畫面功能

不是
重新買過部psv 2000

另外別偷轉話題
你剛剛是用psv 把畫面 傳到ps4 再用ps4 玩
和psp 直出是2回事
-----------------------
紅字

psp 果個輸出功能

根本垃圾啦
畫面都出唔哂
得果中間有畫面 周圍都黑邊
出黎完全無意義

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),獸提媽(情況下寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊

此篇文章於 11-15-13 11:54 AM 被 pet3 編輯。
pet3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-15-13, 10:30 AM   #2693
ComeLOLoh

Engadget新機Review
http://www.engadget.com/2013/11/14/s...lshare_twitter

舊 11-15-13, 10:33 AM   #2694
rorimoe
Crazy Gamer

PSV同PS3都有,不過PSV TV就一定唔會買

我唔想將來得D手提機質素的家用機遊戲玩
舊 11-15-13, 10:33 AM   #2695
卡柏

註冊日期: May 2004
PSN  IDpalfong
XBox Live Gamertagkapal
唉, 明明好地地傾下計, 又攪D街市野出黎...
何必呢....何必......呢.........

LEGO, 你之前都係一個PS3忠主黎, 一轉左過對面就成個唔同晒, 何苦呢......
卡柏 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-15-13, 10:46 AM   #2696
ist
Game Master
.

註冊日期: Mar 2003
其實我都覺得可以做到ps4同PSV串連,即remote play(雙互play)

8舊吾係比吾起
但,係都要加多個psv tv ,結果好吾方便,我要為左一個可能會用的輸出功能要長插多一部機

其實無話輸出吾到的
當你知道一條usb線可以同時輸出影像同聲音時

RemoteJoyLite

此篇文章於 11-15-13 10:51 AM 被 ist 編輯。
ist 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-15-13, 10:51 AM   #2697
ComeLOLoh

PS4 All Access Live 11:00 Eastern Time (香港12:00) 直播:
今次等同E3…(SONY版)
http://www.gametrailers.com/netstora...live/live.html

此篇文章於 11-15-13 11:00 AM 被 ComeLOLoh 編輯。
ComeLOLoh 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-15-13, 10:53 AM   #2698
ComeLOLoh

舊 11-15-13, 10:56 AM   #2699
rorimoe
Crazy Gamer

引用:
作者: 卡柏 查看文章
唉, 明明好地地傾下計, 又攪D街市野出黎...
何必呢....何必......呢.........

LEGO, 你之前都係一個PS3忠主黎, 一轉左過對面就成個唔同晒, 何苦呢......
站在一個gamer角度
唔想PSV TV成功好正常
有D野不可一不可再
舊 11-15-13, 11:01 AM   #2700
Alpha
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2012
引用:
作者: ComeLOLoh 查看文章
PS4 All Access Live 11:00 Eastern Time (香港12:00) 直播:
今次等同E3…(SONY版)
http://www.gametrailers.com/netstora...live/live.html
睇漏咗係12點

此篇文章於 11-15-13 11:05 AM 被 Alpha 編輯。
Alpha 目前離線   回覆時引用此篇文章

標籤
PlayStation 4, 綜合情報

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[PS4] PlayStation 4 情報總合 01 | 2013年年末商戦に発売 neo 電視遊戲討論版 1009 06-29-13 11:55 PM
[XBLA,PSN]The Simpsons Arcade Game(XBLA版Feb 03,2012)(美PS+會員07/02-29/02免費) IDGAF 電視遊戲討論版 18 09-05-12 04:32 AM
[演唱會] "左麟右李演唱會2009" 01/02/09~14/02/09 香港體育館 Busconcamp Neo Music UNIVERSE 42 04-14-09 01:48 AM
[TVB] "耳分高下" 主持:哈林,Honey鄧 & 眾閒角Sing之天使 02/02/09~13/03/09 星期一至五 22:35~23:05播映 Busconcamp Neo Entertainment TREND 157 03-30-09 12:24 PM
拳皇02 單眼皮男孩 街機遊戲討論版 1 03-30-05 05:39 AM

現在的時間是 10:13 PM

手機版 | APP版