Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 02-03-13, 03:47 PM   #301
gingq7
God of Gamer

註冊日期: May 2008
其實先唔理把劍係咩黑科技, 既然把劍砍得入小強, 點解唔一人帶一把?
gingq7 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-03-13, 03:57 PM   #302
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
引用:
作者: gingq7 查看文章
其實先唔理把劍係咩黑科技, 既然把劍砍得入小強, 點解唔一人帶一把?
重的問題

不是人人懂用

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,
FGO 目標預算
7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊,3月仇瑪麗
pet3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-03-13, 04:13 PM   #303
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
引用:
之前有講過點解用人體改造既方式而唔係帶強勁武器. 話武器怕俾敵人搶走.

點知人體改造技術一樣俾對方搶左.......
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-03-13, 04:17 PM   #304
gingq7

引用:
作者: pet3 查看文章
重的問題

不是人人懂用
第一次個主角都拎得起, 德國果堆鯊魚烏龜唔會拎唔起掛....亂砍都叫有少少戰鬥力呀....
舊 02-03-13, 04:19 PM   #305
gingq7

引用:
作者: ahleung 查看文章
之前有講過點解用人體改造既方式而唔係帶強勁武器. 話武器怕俾敵人搶走.

點知人體改造技術一樣俾對方搶左.......
呢句係巴哈見到的: (大意係) 怕被人搶, 咁美軍係唔係唔帶新鎗落戰場?

件武器如果唔work, 唔帶係合理;
但件武器係work的, 無理由唔帶 (就算會被搶)

p.s.
諗諗下唯一合理的解釋就是把劍是金字塔外星人科技, 人類自己整唔倒; 第一次帶把劍上去個目的根本唔係打算當武器用

此篇文章於 02-03-13 04:27 PM 被 gingq7 編輯。
舊 02-03-13, 04:36 PM   #306
supermanlady
The One
あかん

註冊日期: Aug 2003
supermanlady 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-03-13, 04:51 PM   #307
ahleung
The One
Bannnned

引用:
呢句係巴哈見到的: (大意係) 怕被人搶, 咁美軍係唔係唔帶新鎗落戰場?

p.s.
諗諗下唯一合理的解釋就是把劍是金字塔外星人科技, 人類自己整唔倒; 第一次帶把劍上去個目的根本唔係打算當武器用
我都覺得呢個理由好牽強. 但故事中個解釋就係咁.
因為作者要令 Bugs/MO 手術合理化, 咁先可以變成呢種超能力打鬥既情況.

如果唔同意呢點, 咁其實唔應該問「點解唔帶劍」, 應該問「點解唔帶槍」.
其實槍仲好, 整D指紋認證/體溫認證之類, 總之實有方法落lock.
舊 02-03-13, 06:25 PM   #308
gingq7

引用:
我都覺得呢個理由好牽強. 但故事中個解釋就係咁.
因為作者要令 Bugs/MO 手術合理化, 咁先可以變成呢種超能力打鬥既情況.

如果唔同意呢點, 咁其實唔應該問「點解唔帶劍」, 應該問「點解唔帶槍」.
其實槍仲好, 整D指紋認證/體溫認證之類, 總之實有方法落lock.
個作者設定成鎗對小強無效, 而MO手術後拳頭的攻擊力比鎗強, 和對小強有效, 既然鎗無效加上會被搶, 唔帶鎗是合理的 < 黎到呢度都係無問題的

而現在的情況是:
- MO手術後既果堆鳥龜鯊魚對小強係零戰鬥力
- 把劍對小強有效

即係 高級MO人 = 高級小強 = 劍 > 小強 > 一般MO人 > 鎗 > 一般人
如果劍可以量產而又唔帶是不合理的

反正把劍已經再出場而且睇黎被小強供奉緊, 睇下作者會點解話吧 (話說第一次上火星帶把劍已很奇怪)
舊 02-03-13, 07:31 PM   #309
ALEX CHOW
AUDI SPORT

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDALEX_201225
引用:

p.s.
我都覺得係外星人科技(唔止把劍,金子塔內部都係)
把劍係被人帶上去??

引用:
作者: supermanlady 查看文章
0N8VNR41H7k
會唔會出動畫??

站(2024/05/11,05/12)!!!!!
第71屆澳門格蘭披治大賽車!!!!!
少女時代,
Jessica, TWICE, 宇宙少女, 請夏!!!
F1 2024討論區
ALEX CHOW 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-03-13, 07:31 PM   #310
ahleung
The One
Bannnned

引用:
個作者設定成鎗對小強無效, 而MO手術後拳頭的攻擊力比鎗強, 和對小強有效, 既然鎗無效加上會被搶, 唔帶鎗是合理的 < 黎到呢度都係無問題的

而現在的情況是:
- MO手術後既果堆鳥龜鯊魚對小強係零戰鬥力
- 把劍對小強有效

即係 高級MO人 = 高級小強 = 劍 > 小強 > 一般MO人 > 鎗 > 一般人
如果劍可以量產而又唔帶是不合理的

反正把劍已經再出場而且睇黎被小強供奉緊, 睇下作者會點解話吧 (話說第一次上火星帶把劍已很奇怪)
「設定成鎗對小強無效」係故事明確講過, or 講緊前傳有幾幕佢地開槍射唔死小強?
(太耐唔記得了 )

如果後者, 咁其實睇咩槍o既o者.
呢套野既「超能力」唔係來自魔法, 只係將昆蟲能力加落人類道. 破壞力強極有個限度.
印像中, 佢地既戰鬥水平, 只係講緊打凹牆, 打碎石頭咁既程度.
榴彈炮也好, 火箭炮也好. 總會有威力比得上既槍.

再唔係, 既然電同毒都有效. 可以用電槍, 毒槍.

遠距離射既武器, 點都有用過埋身劈.
至少果D烏龜, 鯊魚都可以開槍幫手射下.
劍就要本身勁先用得.

此篇文章於 02-04-13 12:44 AM 被 ahleung 編輯。
舊 02-03-13, 07:40 PM   #311
ALEX CHOW
AUDI SPORT

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDALEX_201225
引用:
「設定成鎗對小強無效」係故事明確講過, or 講緊前傳有幾幕佢地開槍射唔死小強?
(太耐唔記得了 )

如果後者, 咁其實睇射咩既o者.
呢套野既「超能力」唔係來自魔法, 只係用將昆蟲能力加落人類道. 破壞力強極有個限度.
印像中, 佢地既戰鬥水平, 只係講緊打凹牆, 打碎石頭咁既程度.
榴彈炮也好, 火箭炮也好. 總會有比得上既槍.

至少果D烏龜, 鯊魚都可以幫手射下.
劍就要本身勁先用得.
烏龜, 鯊魚可以射D乜??

站(2024/05/11,05/12)!!!!!
第71屆澳門格蘭披治大賽車!!!!!
少女時代,
Jessica, TWICE, 宇宙少女, 請夏!!!
F1 2024討論區
ALEX CHOW 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-03-13, 07:48 PM   #312
ahleung
The One
Bannnned

引用:
作者: HONDA 查看文章
烏龜, 鯊魚可以射D乜??
I mean如果有槍, 佢地就可以開槍幫下手.
舊 02-03-13, 07:55 PM   #313
Sar8
The One

註冊日期: Feb 2009
PSN  IDOrzAR8
XBox Live GamertagOrzAR8
啾嘰啾!嘰嘰嘰嘰嘰啾嘰嘰嘰啾嘰
(係入邊你係便當面
就算你MO係恐龍都死啦
睇下入面D防禦系不堪「一擊」
好似強國蝗蟲呢D反而可以頂幾野)

舊 02-04-13, 03:50 PM   #314
魔璃
The One
ちょうじげんアイドル

PSN  IDRuriHoshino
今期

我又睇倒咩野叫開外掛不用錢

\ /
/ \
\(^ω^)/
魔璃 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-04-13, 06:54 PM   #315
gingq7

引用:
第一次火星團有開過鎗, 但完全無用, 印象中只有一隻小強被殺, 而果隻小強是被"劍"砍死的;
所以第二次開始已經寧願用bugs手術唔用鎗, 而bugs手術亦證明了比鎗有效

引用:
如果後者, 咁其實睇咩槍o既o者.
呢套野既「超能力」唔係來自魔法, 只係將昆蟲能力加落人類道. 破壞力強極有個限度.
榴彈炮也好, 火箭炮也好. 總會有威力比得上既槍.

至少果D烏龜, 鯊魚都可以開槍幫手射下.
劍就要本身勁先用得.
睇故唔好駁故, 只能理解為果個世界的生物科技發展(MO)比機械科技發展(熱兵器)強很多

引用:
作者: Sar8 查看文章
啾嘰啾!嘰嘰嘰嘰嘰啾嘰嘰嘰啾嘰
(係入邊你係便當面
就算你MO係恐龍都死啦
睇下入面D防禦系不堪「一擊」
好似強國蝗蟲呢D反而可以頂幾野)
呢套主角面死得仲慘
防禦系不堪「一擊」只限女性人類; 小強的防禦系不知幾強, 今期果2隻內褲小強的原身能力者都是被人秒殺的女角
舊 02-04-13, 07:08 PM   #316
ahleung
The One
Bannnned

引用:
睇故唔好駁故, 只能理解為果個世界的生物科技發展(MO)比機械科技發展(熱兵器)強很多
其實呢句正正係我想講既意思.

故事中已講左「武器怕俾敵人搶走」
所以無必要諗點解唔帶劍.

如果係要駁, 就應該問點解唔帶槍. 因為(大火力既)槍比劍有用.
舊 02-04-13, 11:39 PM   #317
加瑪
奧脫福的一條小草

註冊日期: Oct 2005
小強進化個問題
今日諗到個point唔知估唔估得中

火星上有金字塔
係咩"哈伯的遺產"
我假設哈伯係外星人
金字塔同入面o既野就係好似上年套"普羅米修斯" o既黑汁
生命接觸o左之後就會發生變化
而根據地球上好多o既神話(例如耶教同埋女媧)
都係神照住自己o既形態去做人
而神(外星人)就係直立式2手2腳o既外形
上古時o係地球創造o左人類
而火星上面o既金字塔就收藏o左同創造人類一樣o既工具(當佢係黑汁啦)
咁我地無孔不入o既小強大軍o係被送去火星之後
偶然接觸到黑汁之後就變成而家o既火星大強
所以點解幾百年內就發展出咁大o既變化

這些中國式法官的邏輯是:他一早為你「定性」,判決你不配做「中國人」。
但原來如果你服判,重複他的判決:好了,我不配,那麼我不是「中國人」了,卻又是罪名。
這種邏輯,世上只有這個地方有。---陶傑「神經病」
加瑪 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-05-13, 10:33 PM   #318
美堂蠻
Ultimate Gamer
蛇夫座的使者

註冊日期: Oct 2003
E Cup 蜜雪兒

打撃系など花拳繍腿、関節技(サブミッション)こそ王者の技よ!!

生きているのなら…神様だって殺してみせる!
美堂蠻 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-06-13, 10:50 AM   #319
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
引用:
作者: 美堂蠻 查看文章
E Cup 蜜雪兒
得cup數無用ga
米姐快D Show多D實證出黎啦

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-06-13, 10:52 AM   #320
Thaws

註冊日期: Oct 2003
PSN  IDThaws
XBox Live Gamertagthaws
米姐個kg係唔係有少少問題?

8x kg?!
由手機版發出
Thaws 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-06-13, 11:46 AM   #321
gingq7

引用:
作者: Thaws 查看文章
米姐個kg係唔係有少少問題?

8x kg?!
由手機版發出
你忘了她不是普通人類吧...
舊 02-06-13, 12:14 PM   #322
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
E Cup裡裝的是滿滿的肌肉

舊 02-06-13, 12:16 PM   #323
Sar8
The One

註冊日期: Feb 2009
PSN  IDOrzAR8
XBox Live GamertagOrzAR8
引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
得cup數無用ga
米姐快D Show多D實證出黎啦
啾嘰!!
(大強隻手咁大先至可以一手掌握)

舊 02-06-13, 03:47 PM   #324
Astaroth
Moderator
上善若水

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDAstaroth_Tsz
引用:
作者: Rance 查看文章
E Cup裡裝的是滿滿的肌肉
是鉛球吧...

學海無涯,回頭是岸
Astaroth 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-06-13, 04:32 PM   #325
gingq7

剛剛從別處看到有人整理了 "裏‧火星戰神排行榜"

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[動畫] 「.hack//」総合THREAD money 日本動漫畫討論版 157 11-18-22 07:04 PM
[3DS] テラフォーマーズ 紅き惑星の激闘 武藤遊戲 手提遊戲機討論版 4 03-06-15 01:36 PM
あなたの力でBD化プロジェクト 総合THREAD money 日本動漫畫討論版 36 02-23-13 07:18 PM
[動畫] Lass「11eyes」総合Thread supermanlady 日本動漫畫討論版 239 12-20-12 11:23 PM
「GOD EATER」総合THREAD money 日本動漫畫討論版 0 03-27-10 08:39 PM

現在的時間是 01:43 PM

手機版 | APP版