Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > 學術文化綜合研討區

主題工具 顯示模式
舊 04-17-15, 02:32 AM   #1
朝霧 海斗
Crazy Gamer
GBF 周防天音:)

註冊日期: Aug 2011
大家怎樣看自由意志(Free Will)? (科學討論)

岩岩讀到一個幾得意既research
Banjamin Libet 佢都算係一個出名既心理學家

佢係80年代做左個實驗

佢用EEG 去 MON 住 受試者既大腦活動, 同埋佢肢體活動(包括埋佢既Reaction Time), 佢係個實驗發現當人有意識地做決定(活動身體那一部份), 係做決定1/3秒之前大腦已經有信息去左大腦某個特定部份, 果d部份係對應佢肢體既活動
所以唔好誤會 唔係aware 唔aware 到自己做緊乜既問題, 係人有意識之前時候, 腦有對應既信息幫你做左決定

係07 年有另一位科學家用fMRI 做左類似既實驗 叫受試者按左鍵或者右鍵 當受試者FROM左consciousness 佢會決定禁一個制之後, 佢就話比實驗者知佢個決定
fMRI 同樣顯示到佢做決定果時 大腦已經做左 左同右既決定 預測既準確率高達60%

大家點睇呢兩個實驗?

睇完呢兩個實驗 開始覺得人真係好似無乜free will

此篇文章於 04-17-15 03:36 AM 被 朝霧 海斗 編輯。
朝霧 海斗 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-17-15, 03:16 AM   #2
nacho
Insane Gamer

註冊日期: Feb 2003
左鍵或者右鍵
預測既準確率高達60%

同估大細 好似 差唔多 ja wor 個實驗
nacho 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-17-15, 07:33 AM   #3
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
意志只係腦既一個功能之麻
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-17-15, 10:40 AM   #4
clie
God of Gamer

註冊日期: Dec 2001
超意識>潛意識>意識
大腦有時候係咁運作
clie 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-18-15, 06:15 PM   #5
( ゚ω゚)?
Volks初音已接收

註冊日期: Dec 2010
似lag機多喎,思想處理速度快過傳遞訊息

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.
( ゚ω゚)? 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-27-15, 02:49 PM   #6
s2001154
Crazy Gamer
~酒田~

註冊日期: Dec 2006
PSN  IDSakata2014
就像你知幾多秒後有個波飛埋來 你會早D避
同你唔知幾時同邊個位飛埋來 感覺到才會避

其實無乜特別 同意志無關 係跟大腦的反應有關
意志和意識是完全兩回事
s2001154 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-27-15, 03:12 PM   #7
knight-philip
Ultimate Gamer
カガミ

註冊日期: Oct 2008
引用:
作者: s2001154 查看文章
就像你知幾多秒後有個波飛埋來 你會早D避
同你唔知幾時同邊個位飛埋來 感覺到才會避

其實無乜特別 同意志無關 係跟大腦的反應有關
意志和意識是完全兩回事
+1

意志比較是指在下決定(一件事,一連串行為,而非單單一個肌肉活動)的時候的思想
自由意志是指你自己能夠決定去做一件事吧?比較像是人權方面的terms

例如你可以自己選擇吃什麼和你被迫吃什麼的分別就是你吃東西這過程有沒有你自己的自由意志的分別吧

意識就是醫學上的terms
指的是人格的清醒狀態吧?
而反射神經行為(不指避球,是指如被打中膝蓋某處,小腿會彈起這一類)就可以在有意識和沒意識的情況下皆可發生
至於說避球,某程度是生物的求生本能驅使
至於本能是否和意識(人格)有連繫或者衝突
我覺得是每個人...每個生物都有不同,不能一概而論(例如"錢VS傳宗接代")
只是到了避球這一類例子的話我們會需要再考慮當事人的脊髓反射速度和腦部發訊速度的相爭
亦要留意"避VS不避"又是一種可以訓練的反應(可以訓練自己有任何東西飛來都不避)
簡單來說就是每個生命體都各有不同,要考慮這些實驗的話大既要準備很多個生活經歷大致相同的同卵性多胞胎才可以減卻當中的差異吧

以上是我所理解的

舊 04-27-15, 04:58 PM   #8
chitkan

註冊日期: Dec 2009
前面d討論好似唔太理解樓主想表達既意思

我覺得樓主應該舉錯例子

樓主應該舉果個潛意識影響意識既例子個實驗
我唔係好記得清楚個實驗
憑印象中講返出黎

受試被邀請去睇一堆佢唔認識的語言詞語,
佢地分成兩組, 一組實驗組, 一組控制組

佢地被要求估呢堆詞語,係正面定負面

晌實驗組, 詞語出現前一刻, 會顯示一個笑臉或哭臉圖案, 少於0.1秒, 人類係意識唔倒,
簡單黎講, 因為出現時間太短, 人類訊息處理過程中唔會去到意識層面, 但會於潛意識中進行一定處理

實驗發現, 受試會被笑臉或哭臉影響, 對後面佢所見倒既詞語既解讀
chitkan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-27-15, 05:02 PM   #9
chitkan

註冊日期: Dec 2009
樓主應該舉埋盲視等例子
看後面的回覆
感覺大家好像對人類意識與潛意識都不太理論
chitkan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-27-15, 06:45 PM   #10
朝霧 海斗
Crazy Gamer

係大家做決定果時(自願性質既行為) 例如選左右鍵, 郁動身體 fMRI同EEG已經Detect 到 某一d 特定部位既readiness potential 已經預先被activate 左

http://www.rifters.com/real/articles...Soon_et_al.pdf

呢度有份experiemental report, 同類研究當中都算比較出名既一個

引用:
Unconscious determinants of free decisions in the human brain

"We found that the outcome of a decision can be encoded in brain activity of prefrontal and parietal cortex up to 10s before it enters awareness. This delay reflects the operation of a network of high-level control area that begin to prepare an upcoming decision before it enters awareness "
如果你地話呢D pre-encoding brain activity 係unconscioussness 既話

你地意思其實只係講unconsciousness緊determinate 我地upcoming decision
而且 unconsiousness 呢種processing 又可以係邊度搵到?

先不理neuroscience, 講番unconsciousness 我相信你唔會搵到任何theory 去support到 有d 咩psychological variable 會影響一個會決定咁左或者右 呢d 咁直覺性既決定

此篇文章於 04-27-15 07:06 PM 被 朝霧 海斗 編輯。
舊 04-27-15, 06:49 PM   #11
朝霧 海斗
Crazy Gamer

引用:
作者: knight-philip 查看文章
+1

意志比較是指在下決定(一件事,一連串行為,而非單單一個肌肉活動)的時候的思想
自由意志是指你自己能夠決定去做一件事吧?比較像是人權方面的terms

例如你可以自己選擇吃什麼和你被迫吃什麼的分別就是你吃東西這過程有沒有你自己的自由意志的分別吧

意識就是醫學上的terms
指的是人格的清醒狀態吧?
而反射神經行為(不指避球,是指如被打中膝蓋某處,小腿會彈起這一類)就可以在有意識和沒意識的情況下皆可發生
至於說避球,某程度是生物的求生本能驅使
至於本能是否和意識(人格)有連繫或者衝突
我覺得是每個人...每個生物都有不同,不能一概而論(例如"錢VS傳宗接代")
只是到了避球這一類例子的話我們會需要再考慮當事人的脊髓反射速度和腦部發訊速度的相爭
亦要留意"避VS不避"又是一種可以訓練的反應(可以訓練自己有任何東西飛來都不避)
簡單來說就是每個生命體都各有不同,要考慮這些實驗的話大既要準備很多個生活經歷大致相同的同卵性多胞胎才可以減卻當中的差異吧

以上是我所理解的
同Reflexes(startle response/orienting response/flexion response) 無關係

reflexes arc = (Afferent axon) Sensory Neuron => Interneuron => Motor Neuron(Efferent axon).. There is very clear consequence of nervous activities

此篇文章於 04-27-15 11:54 PM 被 朝霧 海斗 編輯。
舊 04-28-15, 06:20 PM   #12
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
這種情況下我想要先定義何為自由意志先可討論吧……不然單從生理機制講,所謂意識都不過係一推電子活動,受限於硬件(大腦)狀態和外界環境,全無自由可言吧……

舊 04-29-15, 09:49 AM   #13
Freddy
博麗神社信徒

註冊日期: Dec 2001
如果問里個世界有冇自由意志
即係問我里個世界有冇random
如果世界全部都係有因果關係
即係你決定某一件事既事候都係有原因
外在因素影響內在因素, 即係你決定某一件事都基於某D條件
你腦入面亦都只係一堆化學作用同物理作用驅使你去活動
意識只係一個錯覺你有意志去決定事情

簡單D講, 因果關係下, 所有未來都已經決定好晒
只係冇人可以完全預測同了解清楚

當然我作為一個人我都希望有自由意志
但理性話比我聽未必有

量子力學既測不準好似可以解釋到random(自由意志)
但我覺得只係儀器測不準而已 (個人見解)

一個十分喜歡 東方 系列的Fans
棋局幻無常,智者樂其中
任天堂大亂鬥 FC: Freddy/FRED/2105-8095-6543

少女祈禱中....
Freddy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-30-15, 04:24 PM   #14
s2001154
Crazy Gamer
~酒田~

註冊日期: Dec 2006
PSN  IDSakata2014
調轉諗
什麼是不自由意志
就是一個小朋友被家長教育見到紅公仔唔准過馬路
咁佢自己自然唔會過
第日佢真係好趕時間
紅公仔但無車的安全情況下 照過
自然發現原來紅公仔又唔一定唔過得馬路喎原來
到第日佢又好趕時間 又紅公仔 又路面安全 但見到啡腳
佢又自然死都唔過 因為會比人捉
所以基於這個現實情況
意志自不自由 並不是那麼難理解
s2001154 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-03-15, 12:02 PM   #15
HI_Ricky
深山人士

註冊日期: Sep 2009
PSN  ID封左塵....
XBox Live Gamertag封左塵....
記憶加本能反應已經得出60%左右其實已經好好

http:/www.machouse.hk
https://www.facebook.com/machouse2004/
另回收/維修各類特殊,開發,除錯 用途主機,可以PM 我
寵物用品 零售 http://www.applecare.com.hk
HI_Ricky 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[PS4] Guns Up! | Free to play ( ゚ω゚)? 電視遊戲討論版 0 04-09-15 01:43 AM
[廣告 - RG] RG12[紙皮盒]FREE!本《大量地獄一米六》、進擊兵長本、HK全彩繪本《俗不可耐生活賬》-小學雞穿梭機 ,艦これ、Free!丶進擊、PAD新品 ball24 Cosplay同人MIX討論區 4 12-17-13 11:26 PM
Free Realms (MMORPG) nefrezx 電視遊戲討論版 22 10-02-11 01:20 PM
free runner.. 亍 ◣ ~清談館~ 5 02-02-05 12:31 AM
FREE WEB HOSTING 京一 手機資訊/電腦軟硬討論 2 08-03-04 01:53 PM

現在的時間是 09:18 AM

手機版 | APP版